Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bologna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Pinacoteca Nazionale di Bologna (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Bolognan tunnetuin taidemuseo on Pinacoteca Nazionale, joka esittelee kattavasti paitsi Bolognan myös muun Emilia-Romagnan ja Veneton alueiden taidetta 1300-luvulta 1800-luvulle.

Museoita ja taidegallerioita

Bolognan vuonna 1088 perustettu yliopisto oli Euroopan ensimmäinen korkeakoulu, ja myös termi ”yliopisto” kehitettiin siellä. Edelleenkin Bolognalla on viisaan ja oppineen kaupungin maine, mikä käy hyvin ilmi juuri sen museoissa. Ne ovat monipuolisia ja tarjoavat näkökulmaa kaikenlaiseen merkittävään, laidasta laitaan. Muiden asioiden ohella Bolognan museoissa voi tutustua niin vanhaan kuin uuteenkin taiteeseen, musiikkiin, luonnontieteeseen, arkeologiaan ja keskiaikaan.

Museoiden pääsymaksuista ja aukioloajoista

Normaali pääsymaksu Bolognan museoihin on kuusi euroa. Lähes kaikkiin museoihin pääsee sisään 5–7 eurolla, ja moneen museoon alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Alennukset, joita saavat etenkin yli 65-vuotiaat ja 18–25-vuotiaat, ovat pieniä. Joihinkin museoihin on jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina ilmainen sisäänpääsy, ja se on etenkin kesäkauden aikana vilkas vierailuaika. Lähes kaikki museot ovat maanantaisin kiinni, ja monet museot ovat avoinna viikonloppuisin klo 10–18. Viikolla voidaan sulkea jo klo 15–16 mutta jokaisen museon tarkat aukioloajat on hyvä selvittää etukäteen.

Bologna Card – alennuksia museoista ja muista nähtävyyksistä

Jos haluaa vierailla useissa museoissa ja muissa nähtävyyksissä, on hyvä hankkia Bologna-kortti. Korttiin liittyy myös kävellen tehtävä nähtävyyskierros ja monia muita etuja ja alennuksia.

Palazzo Pepoli – Bolognan kaupunginmuseo

Vuonna 2012 avattu Bolognan kaupunginmuseo on Palazzo Pepolissa (Via Castiglione 8) [kartalla], joka sijaitsee lähellä kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä. Museo kertoo Bolognan tarinaa, ja siellä oppii kaupungin historiasta ja kulttuurista ja siitä miten kaupunki on vuosisatojen saatossa muuttunut.

Museo on melko erilainen kuin perinteiset museot, sillä siellä käytetään hyväksi teknologiaa, jota on vain harvassa museossa. Se on Italian ainoa museo, jossa voi katsella kolmiulotteisia elokuvia, joskin kolmiulotteisia elokuvia näytetään vain yksi: Bolognan historian läpikäyvä elokuva, joka varta vasten valmistettiin museon käyttöön. Elokuva ja museon näyttelyt kertovat Bolognan jo 2500 vuotta jatkuneesta taipaleesta, ja Palazzo Pepolissa on muitakin näyttelyitä, joista kerrotaan verkkosivuilla. Museon pysyvissä kokoelmissa on monipuolisesti kaikenlaista taiteesta pienoismalleihin, keramiikkaan ja nukkeihin.

Museo on avoinna ti–su klo 10–19, ja sinne on 10 euron pääsymaksu aikuisilta. Alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja 6–18-vuotiaat pääsevät sisään kuudella eurolla.

Palazzo Pepolissa on myös Bolognan taidemuseon piste, ja sinne on erillinen, kuuden euron pääsymaksu, joka oikeuttaa myös pääsyyn Pinacoteca Nazionaleen. Sinne on erilaiset aukioloajat kuin kaupunginmuseoon, ja ne ovat ti–ke klo 14–19 ja to–su klo 9–13.30.

Muut kaupunginmuseot

Museo kuuluu Bolognan kaupunginmuseoiden joukkoon, ja niitä on monessa eri palatsissa. Hyvä vierailupaikka on Palazzo Fava (Via Manzoni 2) [kartalla], mutta niin siellä kuten muissakin kaupunginmuseoissa on lähinnä vaihtuvia näyttelyitä ja muita tapahtumia. Palazzo Favassa on lähinnä taidenäyttelyitä, ja niitä voi mennä katsomaan ti–su klo 10–19. Aikuisten liput maksavat 6 euroa, ja alennuksen saavat kuten alle 19-vuotiaat joutuvat maksamaan 5 euroa.

Toinen merkittävä kaupunginmuseo on San Colombano - Collezione Tagliavini (Via Parigi 5) [kartalla], joka sijaitsee aivan Palazzo Favon naapurissa. Se on Chiese di San Colombano -kirkon yhteydessä oleva museo, jossa voi katsella kaunista raamattuaiheista taidetta ja etenkin nähdä erittäin korkeatasoisen ja kattavan musiikki-instrumenttien kokoelman. Soittimia on 70, ja niiden joukossa on eräitä kaikkein vanhimpia soittimia, kuten pianoja ja cembaloja. San Colombano on avoinna vain ti ja su klo 11–19, ja sinne on 7 euron pääsymaksu aikuisilta, viiden euron alle 19-vuotiailta.

Kaupunginmuseoiden näyttelyiden aiheet voivat olla lähes mitä tahansa, mutta Palazzo Favassa on eniten modernin ja nykytaiteen näyttelyitä. Joissain palatseissa, kuten Santa Cristinassa ja San Colombanossa on säännöllisesti klassisen musiikin konsertteja.

Kaikki näyttelyt ja tapahtumat voi katsoa kaupunginmuseoiden sivuilta

Pinacoteca Nazionale di Bologna – Bolognan perinteisen kuvataiteen museo

Bolognan tunnetuin taidemuseo on Pinacoteca Nazionale (Via delle Belle Arti 56), joka sijaitsee Bolognan yliopiston päärakennuksessa. Tämä taidemuseo esittelee kattavasti paitsi Bolognan myös muun Emilia-Romagnan ja Veneton alueiden taidetta 1300-luvulta 1800-luvulle. Joukossa on tietenkin paljon raamattuaiheisia maalauksia, mutta museon 30 huoneessa on muunkinlaista taidetta. Bolognan omista maalareista annetaan kattava läpileikkaus, ja sellaiset nimet kuin Carraccin serkukset ovat varsin hyvin esillä museossa. Museossa on nähtävillä myös Giotton, El Grecon ja Titianin kaltaisten suurten taiteilijoiden vähän tunnettuja töitä.

Museo on avoinna ti–ke klo 9–13.30 ja to–su klo 14–19. Museoon on kuuden euron pääsymaksu aikuisilta, ja samalla lipulla pääsee myös museon toiseen pisteeseen, joka on Palazzo Pepolissa.

Palazzo Poggin vahakabinetti (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Museo di Palazzo Poggin anatominen vahakabinetti on yksi Italian shokeeraavimpia museonäyttelyitä. Obstetriikan eli synnytysopin vahakabinetissa havainnollistetaan synnytykseen liittyviä seikkoja.

Museo di Palazzo Poggi

Poggin palatsi (Via Zamboni 33) [kartalla] on monipuolinen museokompleksi Pinacoteca Nazionalen lähellä. Täällä on anatominen vahakabinetti, luonnontieteellinen museo sekä laiva- ja karttamuseo. Samassa rakennuksessa on myös erillinen astronomian museo.

Näistä anatominen vahakabinetti on yksi Italian shokeeraavimpia museonäyttelyitä, jonka 8 näköispatsasta havainnollistavat mitä ihmisen sisällä oikein on. Vahakabinetissa on myös obstetriikan eli synnytysopin vahakabinetti, jossa havainnollistetaan synnytykseen liittyviä seikkoja.

Museossa on myös lukuisia seinämaalauksia, aasialaista taidetta, sotilasarkkitehtuuria valaiseva näyttely ja fysiikan ja kemian esittelyä. Kaiken kaikkiaan tämä on Bolognan ja yksi Italian monipuolisimpia museoita, jossa voi viihtyä pitkänkin aikaa. Osa näyttelyistä on sen verran arkaluontoisia ja realistisia, että lapsia tai nuoriakaan ei välttämättä kannata tänne tuoda.

Museo on avoinna talvikautena ti–pe klo 10–16 ja la–su klo 10.30–17.30. Kesällä eli kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin se on avoinna rajallisemmin, ti–su klo 10–14. Museoon on viiden euron pääsymaksu aikuisilta, mutta tännekin pääsee Bologna Cardin kanssa ilmaiseksi sisään.

Musiikkimuseo ja -kirjasto

Museo Internazionale e Biblioteca della Musica di Bologna -musiikkimuseo (Strada Maggiore 34) [kartalla] on musiikista kiinnostuneille erinomainen vierailukohde, joka sijaitsee kauniissa palatsissa nimeltään Palazzo Sanguinetti. Itse palatsi on erittäin hieno ja tutkimisen arvoinen, ja sen suojissa on myös muuta materiaalia, kuten sopimuksia, kirjeitä, asiakirjoja ja nuotteja. Täällä on myös kuuluisien säveltäjien kuten Bachin ja Mozartin muotokuvia, ja museon eri saleissa on kussakin aivan erilaiset näyttelyt. Museossa on jonkin verran soittimia, ja sen suojissa on myös tietoa paikallisista säveltäjistä, joihin kuuluvat Giuseppe Martucci ja Ottorino Respighi. Museossa on myös kaikenlaista muuta ja ajoittaisia konserttejakin, ja tämä on paikka, jonne voivat mennä alan vaativimmat harrastat ja ammattilaisetkin.

Museo ja kirjasto ovat avoinna ti–su klo 9.30–16 ja la–su klo 10–18.30. Museoon on viiden euron pääsymaksu, ja kolmen euron lipulla sisään pääsevät 18–25-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat. Ilmainen sisäänpääsy on aina alle 18-vuotiailta ja jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina.

Museo Civico Medievale

Museo Civico Medievale (Via Manzoni 4) [kartalla] on museo, jossa oppii keskiajasta ja nimenomaan Bolognan keskiajasta. Museon kokoelmissa on huomattava määrä veistoksia ja kaikenlaista esineistöä ja asiakirjoja, jotka valaisevat Bolognan suuruuden aikoja. Siellä on kaikenlaisia veistoksia, jotka muodostavat kokoelmista suuren osan, mutta yksi mielenkiintoinen näyttelytila esittelee haarniskoja. Museossa on myös lasitavaraa, etenkin Venetsian Muranosta, ja valtaosa museossa olevasta esineistöstä on peräisin 1200–1500-luvuilta. Museo on hyvä vierailupaikka keskiaikaisesta historiasta kiinnostuneille, mutta muille sen anti ei välttämättä ole kovin kiinnostavaa.

Mambo (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
MAMbossa on italialaista taidetta toisesta maailmansodasta nykypäivään, ja sen lähes 10 000 neliön alalla on esillä paljon paikallista ja toistaiseksi tuntematonta taidetta.

Museo on avoinna ti–pe klo 9–15 ja viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 10–18.30. Aikuisten pääsymaksu on 5 euroa, 18–25-vuotiaat ja eläkeläiset maksavat 3 euroa ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään. Kaikki pääsevät ilmaiseksi sisään jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, joka on vilkas ajankohta vierailla museossa.

MAMbo – Bolognan modernin taiteen ja nykytaiteen museo

Museo d’arte Moderna (Via Don Minzoni 14) [kartalla] sijaitsee jonkin matkan päässä rautatieasemasta, ja tämä vuonna 2007 perustettu museo on kaupungin uusimpia. Siellä on italialaista taidetta toisesta maailmansodasta nykypäivään, ja sen lähes 10 000 neliön alalla on esillä paljon paikallista ja toistaiseksi tuntematonta taidetta. Siellä on myös suuria näyttelyitä, jotka yleensä esittelevät lähemmin yhden italialaisen tai ulkomaisen taiteilijan tuotantoa. Museo on myös yksi Bolognan kulttuurikeskuksia, joissa voi tavata taiteesta kiinnostuneita ja muita kulttuuri-ihmisiä. Museon verkkosivuilla on mahdollista katsella taideteoksia sen kattavassa verkkoarkistossa.

Niille, jotka haluavat viettää aikaa muiden taiteesta kiinnostuneiden kanssa, voidaan suositella museon kahvilaa, jossa on joka viikonpäivä klo 19 aperitivo eli pikkuruokien naposteluhetki. Muulloinkin kahvila-ravintola on hyvä paikka lounaalle, sunnuntaibrunssille tai iltadrinkille.

Museo on avoinna ti, ke, su ja pyhäpäivinä klo 10–18. To, pe ja la se on avoinna 10–19. Lippu museon kokoelmiin tai näyttelyyn,maksaa 6 euroa, ja 18–25-vuotiaat maksavat 4 euroa. Alle 18-vuotiaat pääsevät aina ilmaiseksi sisään, ja ilmainen sisäänpääsy kaikille on jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Museo sijaitsee 10 minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta, eikä sinne ole kuin muutama kortteli Bolognan vanhan keskustan pääpaikoilta.

Muita museoita

  • Museo Civico Archeologico [kartalla] Piazza Galvanin laidalla sijaitseva arkeologinen museo. Täällä on hyvä kokoelma aineistoa etruskeista, samoin kuin antiikin Rooman ja muinaisen Egyptin ajoilta. Avoinna ti–pe klo 10–15, ja la–su klo 10–18.30. Museoon on 5 euron pääsymaksu, mutta jokaisen kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina pääsymaksua ei ole.
  • Museo Ebraico [kartalla] Tämä Piazza Rossinin lähellä, entisissä juutalaiskortteleissa sijaitseva museo on Italian huomattavimpia juutalaisista kertovia museoita. Museo on avoinna muina päivinä paitsi lauantaisin, su–to klo 10–18 ja pe klo 10–16. Pääsymaksu on aikuisilta 4 euroa.
  • Lamborghini-museo [kartalla] Bolognan laitamilla sijaitseva museo ja kauppa, jolle pääsee rautatieasemalta bussilla 576 suuntaan Crevalcore. Pysäkille S. Agata B. Chiesa Frati on 55 minuuttia matkaa, mistä on 5 minuutin kävelymatka museolle. Museo on avoinna ma–la klo 9.30–18. Museon pääsyliput ovat 15 euroa aikuisilta, 5 euroa 6–14-vuotiailta lapsilta ja alle 6-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.
  • Lisätietoa Bolognan museoista ja taidegallerioista

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Marco Assini /Flickr, Elena Manente /Flickr, lenore /Flickr
2017/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti