Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Museo Archeologico Nazionale
Napolin arkeologinen museo on kaupungin nähtävyyksien kohokohtia, jonne monet antiikin taiteesta kiinnostuneet suuntaavat ensimmäiseksi kaupunkiin saavuttuaan.

Museoita ja taidegallerioita

Napolissa on useita maailmanluokan museoita, jotka perehdyttävät alueen pitkään historiaan, arkeologisiin löytöihin ja taiteisiin. Vaikka museot eivät Napolin kaltaisessa lämpimässä lomakaupungissa kaikkia houkuttele, on arkeologinen museo Pompeijin ohella Napolin-matkalla monen tärkein vierailupaikka.

Kaupunkikortti

Napolin museoihin paljon mielivän saattaa olla kannattavaa hankkia Campania Artecard -kortti, joita on erilaisia ja joilla pääsee ilmaiseksi muutamaan nähtävyyteen sisään, muista saa 50 % alennuksen. Korteista hyödyllisiä ovat etenkin Napolin kolmen vuorokauden kortti, ja niille, jotka aikovat Pompeijiin ja kenties muuallekin Napolin ympäristöön, Campanian kolmen vuorokauden kortti voi olla hyvä hankinta.

Aukioloajat ja pääsymaksut

Monet Napolin museot ovat suljettuja keskiviikkoisin ja osa tiistaisin. Yleinen aukioloaika on klo 9–19, joskin tästä on monta poikkeusta. Pääsymaksu on moneen museoon 6 euroa, mutta arkeologiseen museoon liput maksavat 18 euroa. Moneen museoon pääsevät alle 18-vuotiaat ilmaiseksi sisään ja 18–25-vuotiaat saavat lippunsa puolella hinnalla.

Museo Archeologico Nazionale - arkeologinen museo

Napolin arkeologinen museo (Piazza Museo Nazionale 19) [kartalla], joka sijaitsee Museo-metroaseman vieressä, on kaupungin nähtävyyksien kohokohtia, jonne monet antiikin taiteesta kiinnostuneet suuntaavat ensimmäiseksi kaupunkiin saavuttuaan. Siellä käyvät myös ne, jotka eivät ole antiikista niin kiinnostuneita, ja se onkin paikka, joka on vilkas ympäri vuoden ja jonne kannattaa suunnata muulloin kuin viikonloppuisin tai kesäkauden aikana iltapäivisin.

Museo on suuri, sen kokoelmia järjestellään jatkuvasti ja sen suuriin tiloihin on helppo eksyäkin, joten sinne menevän on hyvä varata vierailulle aikaa ainakin puoli päivää. Yksi hyvä tapa saada helposti kaikki museosta irti on ostaa englanninkielinen opas National Archeological Museums of Naples, joka on kaupan museossa. Museon kohokohtiin kuuluvat antiikin Kreikan ja Rooman aikaiset veistokset ja Pompeijista löydetyt mosaiikit, mutta siellä on valtavasti kaikenlaista antiikin taiteeseen liittyvää.

Arkeologinen museo on suljettu tiistaisin ja avoinna muina päivinä klo 9–19.30. Ainoat muut päivät, joina sitä ei avata, ovat 25.12. ja 1.1.

Alle 18-vuotiailta on museoon ilmainen sisäänpääsy, ja 18–25-vuotiaat EU-maiden kansalaiset saavat lippunsa kahdella eurolla. Aikuisten liput maksavat 18 euroa. Ilmainen sisäänpääsy museoon on kaikille kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina lokakuun alusta maaliskuun loppuun, 6.–10.3. ja joinain muina päivinä, jotka mainitaan verkkosivuilla pääsymaksujen alapuolella.

MADRE - Nykytaiteen museo

Melko lähellä arkeologista museota sijaitsee Museo d'Art Contemporaneo Donnaregina eli MADRE ali Napolin nykytaiteen museo (Via Settembrini 79) [kartalla], joka on 2000-luvulla avattu osoitus Napolin uudesta tulemisesta.

Museon suojissa on vaihtuvia näyttelyjä kuten myös kokoelmia. Kokoelmissa on korkeatasoinen valikoima kansainvälisesti tunnettujen nimien luomaa taidetta, josta osan museo on tilannut suoraan taiteilijoilta itseltään. Kohokohtiin kuuluu Napolista kertova suuri seinämaalaus, samoin kuin sellaisten taiteilijoiden kuin Anish Kapoorin, Jeff Koonsin, Damiel Hirstin ja Gilbert & Georgen teokset.

Museo on avoinna ma, ke–la klo10–19.30 ja su klo 10–20. Museoon pääsevät alle 6-vuotiaat lapset ilmaiseksi sisään, nuoret saavat alennuksia ja aikuisten lippu maksaa 8 euroa. Lähin metroasema on Cavour, eikä Museo-metroasemakaan ole kaukana.

Museo Nazionale di San Martino

Napolin korkeimmilla paikoilla, Castel Sant'Elmo -linnakkeen vieressä sijaitsee San Martinon luostari (Largo San Martino 5) [kartalla]. Luostarin suojissa on seinämaalauksia ja muuta korkeatasoista taidetta sen verran, että luostaria pidetään yhtenä Napolin parhaista taidemuseoista. Museon pääasiallista tarjontaa edustaa napolilainen taide etenkin 1600-luvulta, jolloin sellaiset taiteilijat kuin Massimo Stanzione ja Battista Caracciolo tekivät paikallista taidetta maailmankuuluksi.

Alueelle on helppo tulla Montesanto-asemalta funikulaarilla Morghen-pysäkille. Täällä ylhäällä kukkuloilla on mukavia kortteleita ja paljon rauhallisempi tunnelma kuin alhaalla. Museon ulkopuolelta on upeat näkymätNäkymät Napolin keskustaan Napolin keskustaan. Museon vieressä on muitakin vierailupaikkoja, kuten Museo Novecento ja Sant’Elmon linnake. Jos haluaa tutustua läheisesti Vomeron kaupunginosaan, kannattaa toiseen suuntaan matkustaessa käyttää alueen metroasemaa (Vanvitelli), jolloin näkee myös alueen keskuksen ja hienoja kortteleita. Kukkuloilta voi myös kävellä alas, jolloin näkee kortteleita, joita harva turisti näkee.

Museo on suljettu keskiviikkoisin ja muina päivinä avoinna klo 8.30–17. Museoon on aikuisilta kuuden euron pääsymaksu, ja alle 18-vuotiaat saavat alennuksen.

Museo Civico

Napolin suurin linnake, Castel Nuovo [kartalla] on lähes kaikkien vierailulistalla ja monen suuren nähtävyyden ja merkittävän paikan naapurissa. Sen sisällä on Museo Civico, jonka tarjonta on samantyylistä kuin monen muunkin Napolin huippumuseon. Vanha taide ja etenkin seinämaalaukset ovat täällä pääosassa, mutta ne tulevat lähinnä 1300–1400-luvuilta ja niistä ovat vastuussa joko paikalliset taiteilijat tai taiteilijat, jotka ovat käyttäneet Napolia tai ympäröivää Campanian maaseutua aiheenaan.

Museo on avoinna ma–la klo 9–18. Museoon on aikuisilta kuuden euron pääsymaksu, ja alle 18-vuotiaat saavat lippunsa puolella hinnalla.

Palazzo Reale
Paras tapa tutustua Palazzo Realeen on vierailla sen sisällä olevassa museossa.

Museo del Palazzo Reale

Castel Nuovon läheisyydessä sijaitseva kaupungin hienoin aukio, Piazza del Plebiscito, on suosittu vierailupaikka niin turisteille kuin paikallisillekin, etenkin lomapäivinä ja alkuillasta. Aukiolla on mukava vähän aikaa tepastella ja ihmetellä suuria rakennuksia, joihin kuuluu kuninkaallinen linna Palazo Reale [kartalla].

Paras tapa tutustua palatsiin on vierailla sen sisällä olevassa museossa, nimeltään Museo del Palazzo Reale. Sen pääasialliseen tarjontaan kuuluu barokki- ja myöhäisklassista kalustoa ja esineistöä, kuten huonekaluja, posliinia, tapetteja, patsaita ja maalauksia. Sen sisällä on hulppea, vuonna 1768 rakennettu yksityinen teatterisali, Teatrino di Corte, ja suuri 1700-luvulla rakennettu jouluseimi niin sanotussa Cappella Realessa eli kuninkaallisessa kappelissa.

Museoon samoin kuin vieressä olevaan kansalliskirjastoon pääsee sisään, kun ostaa lipun Palazzo Realeen, ja aikuisilta lippu yleensä maksaa 6 euroa. Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, 18–25-vuotiaat EU:n kansalaiset saavat lippunsa 2 eurolla eikä lippua kannata ostaa etukäteen verkkosivuilta, sillä siihen liittyy kahden euron lisämaksu. Palatsi on avoinna päivittäin klo 9–20.

Muita museoita

  • Museo del Mare Pozzuolissa (Via di Pozzuoli 5) [kartalla] sijaitseva merenkulkumuseo luo katsauksen Napolin seudun pitkään merenkulkuperinteeseen. Museoon ei ole pääsymaksua, ja se on avoinna ma–la klo 9–13 ja klo 15–19 ja su klo 10–13.
  • Museo Pignatelli [kartalla] Chiaia-kaupunginosassa, Villa Comunale -puiston vieressä sijaitseva huvila, joka kerran kuului Rothschildeille, joka 1800-luvulla oli maailman rikkain suku. Museossa oppii 1800-luvun luksuksesta ja rikkaiden asuintyylistä. Museo on avoinna klo 8.30–17, sinne on viiden euron pääsymaksu ja jos vain haluaa vierailla sen yhteydessä olevassa puutarhassa, maksaa se 2 euroa.
  • Museo di Capodimonte Yksi Italian suurimpia museoita on Capodimonten linnakkeen museo, jossa on 160 huonetta. Täällä on esillä suurta taidetta: Caravaggio, Botticelli, Bellini ja Titian ovat museon kokoelmissa, ja aikaa tänne vierailuun kannattaa varata useita tunteja, kenties puoli päivää. Museo on suljettu keskiviikkoisin, ja sen eri kerrokset ovat vähän eri tavoin avoinna, mutta aina vähintään klo 9.30–17.

Lisää asiaa Napolin museoista:

Visit Naples esittelee kymmeniä museoita.

Polo Musea la Campania esittelee italiaksi alueen museoita.

TripAdvisor esittelee valtavan määrän Napolin museoita.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti