Museo Archeologico Nazionale - arkeologinen museo (CC license: Attribution 2.0 Generic)
Napolin arkeologinen museo on kaupungin nähtävyyksien kohokohtia, jonne monet antiikin taiteesta kiinnostuneet suuntaavat ensimmäiseksi kaupunkiin saavuttuaan.

Museoita ja taidegallerioita

Napolissa on hyvä määrä museoita, jotka perehdyttävät alueen pitkään historiaan, arkeologisiin löytöihin sekä kuvataiteeseen ja taiteeseen yleensä. Kaupungissa on myös aatelisten elintapoja ja tyyliä valottavia museoita. Vaikka museot eivät Napolin kaltaisessa lämpimässä lomakaupungissa kaikkia houkuttele, on arkeologinen museo Pompeijin ohella monen tärkein vierailupaikka Napolissa ollessa.

Napolin museoihin enemmän mielivän on hyvä hankkia Campania Artecard -kortti, joita on erilaisia ja joilla pääsee ilmaiseksi muutamaan nähtävyyteen sisään, muista saa 50 %:n alennuksen. Kortteja on kaupan esimerkiksi Napoli Centrale -asemalla olevassa turisti-infossa ja museoissa, joihin ne käyvät.

Monet Napolin museot ovat maanantaisin kiinni, jotkin tiistaisin ja muutama keskiviikkoisin. Yleinen aukioloaika on klo 9-19.00, joskin tästä on monta poikkeusta.

Museo Archeologico Nazionale - arkeologinen museo

Napolin arkeologinen museo (Piazza Museo Nazionale 19) Museo-metroaseman vieressä on kaupungin nähtävyyksien kohokohtia, jonne monet antiikin taiteesta kiinnostuneet suuntaavat ensimmäiseksi kaupunkiin saavuttuaan. Museo on suuri, sen kokoelmia järjestellään jatkuvasti ja sen suuriin tiloihin on helppo eksyäkin, joten sinne menevän on hyvä varata vierailulle aikaa ainakin puoli päivää. Yksi hyvä tapa saada helposti kaikki museosta irti on ostaa englanninkielinen opas National Archeological Museums of Naples, joka on kaupan museossa. Museon kohokohtiin kuuluvat antiikin Kreikan ja Rooman aikaiset veistokset ja Pompeijista löydetyt mosaiikit, mutta siellä on valtavasti kaikenlaista antiikin taiteeseen liittyvää. Arkeologinen museo on avoinna ke-ma klo 9-19.30.

MADRE - Nykytaiteen museo

Melko lähellä arkeologista museota sijaitsee Museo d'Art Contemporaneo Donnaregina eli MADRE ali Napolin modernin taiteen museo (Via Settembrini 79), joka on Napolin uuden nousun merkkejä vuodelta 2005. Sen suojissa on vaihtuvia näyttelyjä samoin kuin kokoelmia. Kokoelmissa on korkeatasoinen valikoima kansainvälisesti tunnettujen nimien luomaa taidetta, josta osan museo on tilannut suoraan taiteilijoilta itseltään. Kohokohtiin kuuluu Napolista kertova suuri seinämaalaus, samoin kuin sellaisten taiteilijoiden kuin Anish Kapoorin, Jeff Koonsin, Damiel Hirstin ja Gilbert & Georgen teokset. Museo on avoinna ke-pe klo 10-19.00, la-su 10-24.00. Sen lähin metroasema on Cavour, eikä Museo-metroasemakaan ole kaukana.

Museo Nazionale di San Martino

Napolin korkeimmilla paikoilla, Castel Sant'Elmo -linnakkeen vieressä sijaitsee San Martinon luostari (Largo San Martino 5). Luostarin suojissa on seinämaalauksia ja muuta korkeatasoista taidetta sen verran, että sitä pidetään yhtenä parhaista taidemuseoista koko kaupungissa. Alueelle on helppo tulla Montesanto-asemalta funikulaarilla Morghen-pysäkille. Täällä ylhäällä kukkuloilla on mukavia kortteleita ja paljon rauhallisempi tunnelma kuin alhaalla. Museon ulkopuolelta on upeat näkymät Napolin keskustaan. Museon pääasiallista tarjontaa edustaa napolilainen taide etenkin 1600-luvulta, jolloin sellaiset taiteilijat kuin Massimo Stanzione ja Battista Caracciolo tekivät paikallista taidetta maailmankuuluksi. Museo on avoinna to-ti klo 8.30-19.30.

Museo Civico

Castel Nuovo on keskeisen Piazza Municipio -aukion laidalla oleva jykevä linnake. Sen sisällä on Museo Civico, jonka tarjonta on samantyylistä kuin monen muunkin Napolin huippumuseon. Vanha taide ja etenkin seinämaalaukset ovat täällä pääosassa, mutta ne tulevat lähinnä 1300-1400-luvuilta ja niistä ovat vastuussa joko paikalliset taiteilijat tai taiteilijat, jotka ovat käyttäneet Napolia tai ympäröivää Campanian maaseutua aiheenaan. Museo on avoinna ma-la klo 9-19.00.

Museo del Palazzo Reale

Piazza del Plebiscito -aukio on turistien eniten suosimia vierailukohteita kaupungissa. Siellä ollessa on hyvä käydä Palazzo Reale -palatsissa, jonka sisällä on Museo del Palazzo Reale. Sen pääasialliseen tarjontaan kuuluu barokki- ja myöhäisklassista kalustoa ja esineistöä, kuten huonekaluja, posliinia, tapetteja, patsaita ja maalauksia. Sen sisällä on hulppea yksityinen teatterisali, Teatrino di Corte vuodelta 1768, ja suuri 1700-luvulla rakennettu jouluseimi niin sanotussa Cappella Realessa eli kuninkaallisessa kappelissa. Museoon samoin kuin vieressä olevaan kansalliskirjastoon pääsee sisään, kun ostaa lipun Palazzo Realeen. Museossa voi vierailla to-ti klo 9-19.00.

Muita museoita

  • Museo del Mare Pozzuolissa (Via di Pozzuoli 5) sijaitseva merenkulkumuseo luo katsauksen Napolin seudun pitkään merenkulkuperinteeseen.
  • Museo Pignatelli Chiaia-kaupunginosassa, Villa Comunale -puiston vieressä sijaitseva huvila, joka kerran kuului Rothschildeille, 1800-luvun maailman rikkaimmalle suvulle. Täällä oppii 1800-luvun luksuksesta ja rikkaiden asuintyylistä.
  • Museo di Capodimonte Varmasti koko Italian suurimpia museoita on Capodimonten linnakkeen museo, jossa on 160 huonetta. Täällä on esillä suurta taidetta: Caravaggio, Botticelli, Bellini ja Titian ovat kaikki tämän usean tunnin vaativan museon taiteilijoita.
  • Lisätietoa museoista

Teksti: Peter Forsberg
2012/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti