Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Helsinki
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lohikeittoa Hietalahden kauppahallissa
Kala eri muodoissa kuuluu suomalaiseen ruokapöytään. Herkullista lohikeittoa voi nauttia vaikka Hietalahden kauppahallissa.

Helsingin ravintoloiden tyypilliset ruoat

Toisin kuin takavuosina Helsingin ravintoloista saa nykyään lähes yhtä hyvin tyypillisiä suomalaisia ruokia kuin muualtakin tulevia ruokia. Uudenlaiset suomalaisia perinneruokia, suomalaistyylisiä kalaruokia tai fuusioruokia tarjoavat ravintolat ovat tuoneet Helsingille todellisen gourmet-kaupungin maineen, ja tällaisissa ravintoloissa on hyvä vierailla loman aikana.

Helsingissä on tarjolla monenlaista ruokaa, ja suomalaisten, lappilaisten ja pohjoismaalaisten ruokien ohella nepalilaiset ruoat, muut aasialaiset ruoat kuten sushi ja muut japanilaiset ruoat, kebabit ja kebabpaikkojen noutopöydät, italialaiset ja amerikkalaistyyliset pikaruoat "Tex-Mex"-tyyliin ovat kaikki varsin yleisiä niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin.

Myös voileivät ja salaatit ovat erityisen hyvin tarjolla kahviloissa ja ketjupaikoissa, kuten Picnicissä. Myös pikaruokia on paljon tarjolla, ja niistä Suomea edustavat Hesburgerin hampurilaispaikat. Helsingissä on paljon hyviä kahviloita, mutta hinnat niissä kuin muissakin ruokapaikoissa ovat melko korkeita. Helsingissä syömään mielivän kannattaakin varautua siihen, että ravintoloissa kuluu melkoisesti rahaa.

Suomalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita

Suomalaisia ruokia, joihin kuuluu esimerkiksi sellaisia kaloja kuin ahventa, kuhaa, merilohta, siikaa ja silakkaa, ja lihoja, kuten poroa ja Ahvenanmaan karitsaa, saa nykyään monesta tasokkaasta ravintolasta.

Suomalaisiin makuihin on helpoin tutustua Helsinki Menu -ravintoloissa, joiden ruokalistat muuntuvat vuodenaikojen ja ravintolan mukaan. Niihin kuuluu sellaisia ydinkeskustan ravintoloita kuin Ravintola Lasipalatsi (Mannerheimintie 22–24), samoin kuin Töölössä, Runerberginkadun kulmauksen vieressä sijaitseva Ravintola Kuu (Töölönkatu 17) ja Kaivopuiston kärjessä sijaitseva Cafe Ursula [kartalla].

Suomalaisia ruokia tarjoavia ravintoloita on muitakin kuin Helsinki Menu -paikat, ja niitäkin on niin keskustassa kuin muuallakin. Hyviä paikkoja nauttia suomalaisia ruokia ovat esimerkiksi Aino (Pohjoisesplanadi 21), Karl Johan (Yrjönkatu 21) ja Manala (Museokatu 10) ydinkeskustassa. Jos haluaa kesällä saaristoon syömään kotimaisia kalaruokia, ovat tähän hyviä vaihtoehtoja esimerkiksi Saari (Sirpalesaari), Ravintola Uunisaari (Pohjoinen Uunisaari), Ravintola Saaristo (Luoto eli Klippan), Savu (Tervasaari), johon voi kävellä Kauppatorilta, ja Ravintola Walhalla (Suomenlinna A10).

Venäläiset ravintolat

Muualta tulevista ruoista ulkomaalaiset turistit mielellään maistavat venäläisiä ruokia, mutta niitä ei ole kovin hyvin tarjolla ja ne ovat aina kalliita. Vaihtoehtoihin kuuluvat nykyään Blinit (Sturenkatu 9) miltei vastapäätä Linnanmäen portteja, Bellevue (Rahapajankatu 3) Katajanokalla Uspenskin katedraalin takana ja Töölössä sijaitseva Troikka (Caloniuksenkatu 3).

Nepalilaiset ravintolat

Jos mielii syömään eksoottisia ruokia, joita muualta ei juuri saa, ovat nepalilaiset ravintolat tähän paras ratkaisu. Niitä on ympäri kaupungin, ja ne tarjoavat ma – pe klo 11–15 lounaita 9–12 eurolla, niissä on aina pari kasvisvaihtoehtoa ja asiaan yleensä kuuluu salaattinoutopöytä ja jälkiruoka. Tilava, keskeinen nepalilainen ravintola on Base Camp (Yliopistonkatu 5) [kartalla], ja vähän syrjemmällä sijaitseva Kantipur (Lönnrotinkatu 22) [kartalla] on yksi tasokkaimmista, mutta se kuten moni muukin nepalilainen on hyvin vilkas ma–pe noin klo 12–13.

Turkkilaiset ja lähi-itäläiset noutopöydät

Yksi erikoisuus jo pitkään Helsingin ravintolamaailmassa ovat olleet turkkilaisia ja muualta Lähi-idästä tulevia ruokia notkuvat noutopöydät. Ruokien joukossa on yleensä normaalia parempaa kebablihaa mutta myös paljon muuta, kreikkalaistyylisistä ruoista kuten mussakasta kanaan, kalaan ja muihin ruokiin.

Noutopöytiä on ollut kaupungissa jonkin verran jo vuosikymmenten ajan, ja yksi ensimmäisistä oli Ani (Telakkakatu 2) [kartalla] Tehtaankadun Länsisataman puoleisessa päässä. Tämä kuten monet muutkin noutopöydät ovat toiminnassa kaikkina viikonpäivinä, mutta erilaisia hintoja on odotettavissa viikolla lounasaikaan, illallisaikaan ja viikonloppuisin, ja juhlapyhinä ja etenkin pääsiäisenä on myös normaalia parempia ja hintavampia pöytiä. Yleensä viikolla lounasaikaan ja joissain paikoissa lauantaisinkin noutopöydästä rajattomasti syöminen maksaa noin 10 euroa. Hintaan kuuluu vesi, mutta muut ruokajuomat tapaavat olla hintavia. Kahvi tai tee ja jonkinlainen jälkiruoka, joskaan ei mikään baklavan tasoinen, kuuluvat myös hintaan.

Erinomainen, uudehko noutopöytä on Uudenmaankadun ja Iso-Roobertinkadun välisessä kortteleissa oleva Istanbul Grilli (Fredrikinkatu 29). Hyvä on myös lähellä sijaitsevan Pasha’s -ravintolan noutopöytä (Eerikinkatu 14), ja pitkään toiminut noutopöytä vähän syrjemmällä on Halikarnas (Ruoholahdenkatu 18) [kartalla]. Lähellä sijaitseva Eerikin Pippuri (Eerikinkatu 17), joka on avoinna joka aamu klo 05 asti, ei tarjoa noutopöytää, mutta siellä on hyvät kebabit ja falafelit, ja nykyisin sillä on pisteitä monessa eri paikassa.

Thai-ravintola Kampin keskuksessa
Aasialaisista ravintoloista thaimaalaista ruokaa tarjoavat ovat monien suosikkeja.

Muita aasialaisia ravintoloita

Helsingissä on melkoisesti muitakin eksoottisia aasialaisia mahdollisuuksia, joista thaimaalaisia ruokia tarjoilevat ovat kenties parhaita. Hyvä thairavintola on esimerkiksi Tamarin, jolla on useita ravintoloita niin Helsingissä kuin muuallakin Suomessa. Hyviä Helsingin keskustassa ovat ravintolat esimerkiksi osoitteissa Fredrikinkatu 49, Iso Roobertinkatu 18 ja Forumissa sijaitseva ravintola (Mannerheimintie 14). Yelp-sivuilta voi löytää lisää niin thairuokia kuin muita aasialaisia ruokia tarjoavia ravintoloita.

Kasvisruoat

Helsinki on nykyisin varsin hyvä paikka löytää pelkästään kasvisruokia tarjoilevia ravintoloita, ja muissakin ravintoloissa ja ruokapaikoissa on paljon kasvisvaihtoehtoja.

Nepalilaiset ravintolat ovat yleisiä, ja niissä on hyvät valikoimat kasvisruokia, joskaan vegaaneille niissä kaikissa ei mitään ole. Edullisten lounaiden joukossa on yleensä kaksi lihatonta vaihtoehtoa, ja iltaisin ja viikonloppuisin ruokalistassa on lukuisia lihattomia vaihtoehtoja.

Kiinalaiset ja muut aasialaiset eivät Suomessa ole aivan yhtä hyviä lihattomien vaihtoehtojen perässä oleville, mutta niissäkin on yleensä lounaalle yksi lihaton vaihtoehto, ja ruokalistoissa on jonkin verran tofua ja soijaa sisältäviä aterioita. Sushien joukossa on lihattomia vaihtoehtoja, japanilaiset ravintolat tarjoavat tofua ja muitakin aasialaisia ruokia ja etenkin thairuokia tarjoavia ravintoloita tulee vastaan. Yelp-sivuilta voi löytää aasialaisia ravintoloita.

Varsinaisia kasvisravintoloita Helsingissä on entistä enemmän. Varsinaiset kasvisravintolat vegaaneille suunnatuista ravintoloista puhumattakaan ovat hintavia, mutta vaikka niissä on rahastuksen henkeä, ovat ruoat yleensä korkeatasoisia ja kaikkein tuoreimmista ja vuodenajalle tyypillisimmistä aineksista valmistettuja.

Kasvisravintoloita on ympäri kaupungin, ja keskeisiä ovat esimerkiksi Omnam (Annankatu 29) Kampin keskuksen vieressä ja Zucchini (Fabianinkatu 4) Kauppatorin lähellä. Samalla seudulla Kaartinkaupungissa sijaitsee myös korkeatasoinen Ravintola Juuri (Korkeavuorenkatu 27).

Eniten kasvisravintoloita on Kalliossa, missä Hakaniemen torin läheisyydessä on kaikenlaista, kuten näyttelijä Satu Silvon omistama Silvoplee (Toinen linja 7). Sen vetonaula on nykyään noutopöytä, jonka ruoat ovat joka päivä vähän erilaisia. Toinen Kallion kasvisravintola on lähellä Sörnäisten metroasemaa sijaitseva Soi Soi (Vaasankatu 9).

Happy Cow -sivusto esittelee kaupungin kasvisravintoloita.

Kahvilat

Helsingissä on paljon kahviloita, joissa voi paitsi nauttia iltapäiväkahvit myös syödä salaatteja, voileipiä ja muita ruokia, kuten keittoja ja muita kevyitä ruokia. Kahvilat ovat kaupungissa hintavia: kahvikuppi maksaa yleensä vähintään 2,50 euroa, mutta tästä huolimatta ne ovat lähes aina keskustassa vilkkaita ja lähes kaikilla on kesäterassit.

Sininen huvila, kahvilan kesäterassi
Linnunlaulun Sinisellä huvilalla on kaksi terassikahvilaa kesäisin. Niiltä on mukava katsella Töölönlahdelle kohti Finlandia-taloa.

Keskeinen Cafe Esplanad (Pohjoisesplanadi 37) on turistien suosikki ja aina melko täynnä. Läheinen Fazer (Kluuvikatu 3) on perinteinen paikallisten suosikkikahvila, mutta Fazer on nykyisin ketju, jolla on pisteet myös Forumissa ja Stockmannin tavaratalon 8. kerroksessa. Café Succès (Korkeavuorenkatu 3) [kartalla] on parhaita paikkoja kahville ja suurelle korvapuustille, ja se on lähinnä paikallisten suosiossa mutta silti luonteeltaan kansainvälinen kahvipaikka.

Edullisia kahviloita Helsingissä on vähän, mutta jos mielii nauttia kahvin kauniilla pihamaalla kesäisin, puurakennuksessa talvisin, on aivan Musiikkitalon vieressä oleva Hakasalmen huvila [kartalla] siihen hyvä vaihtoehto, muulloin kuin sunnuntaisin ja maanantaisin. Läheisen Linnunlaulun Sinisellä huvilalla [kartalla] on kaksi terassikahvilaa kesäisin. Niiltä on mukava katsella Töölönlahdelle kohti Finlandia-taloa, ja myös talvisin tänne voi lähteä kahvittelemaan itse huvilaan.

Visit Helsinki esittelee kaupungin kahviloita

Hintataso

Helsinki on kallis kaupunki syödä ulkona, mutta ma–pe noin klo 11–15 tarjottavat lounaat ovat edullinen tapa maistella ravintolaruokia. Niitä on lähes paikassa kuin paikassa, ja edullisimmat maksavat 8–9 euroa, keskihinta liikkuu nykyisin lähellä kymmentä euroa, ja vähän paremmat lounaat ja noutopöydät voivat maksaa jopa 12–16 euroa, etenkin kasvis- ja luomuruokia tarjoavat seisovat pöydät.

Illalliset ovat kalliita lähes kaikkialla, ja pöytiintarjoilupaikassa illallinen maksaa keskihintaisessakin paikassa ilman juomia 15–20 euroa. Kaikenlaiset juomat ovat hintavia, ja erityisen kalliita ovat alkoholipitoiset juomat, mutta vesijohtovesi on aina ilmaista. Tuopin olutta saa ravintolasta harvoin alle kuudella eurolla, ja viinilasillinen on sitäkin hintavampi.

Edullisia vaihtoehtoja illalla ja viikonloppunakin tarjoavat kebabpaikat, joissa voi syödä koska tahansa 6–10 eurolla, ja kaupungissa on myös intialaisia ravintoloita kuten Kampin keskuksen alakerrassa, mistä saa milloin tahansa aterian alle kymmenellä eurolla.

Ruokailuajat

Helsingissä syödään pohjoiseurooppalaiseen tapaan melko aikaisin niin lounas kuin illallinenkin, mutta siellä syödään nykyään aamusta iltaan ja illalliselle voi mennä vasta klo 21 jälkeen.

Lounasta tarjotaan ma–pe klo 10.30–11 alkaen, ja sitä tarjotaan klo 14–15 asti. Illalliselle voi hyvin siirtyä jo klo 17 alkaen, mutta niitä tarjotaan pitkin iltaa ja ateria on hyvä tilata klo 22 mennessä, sillä monen ravintolan keittiö suljetaan viimeistään silloin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti