Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Istanbul
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Miniaturk-pienoismalliteemapuisto (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Bosporinsalmen rannalla sijaitseva Miniatürk on 60 000 neliömetrillään maailman suurin pienoismalliteemapuisto.

Tekemistä perheille

Istanbul ei ole kaupunki, johon suomalaisperheet suuntaisivat suurin joukoin, sillä se on pelottavan suuren metropolin oloinen hektinen paikka, jossa kaikki eivät suinkaan viihdy. Kaupunki ei kenties olekaan aivan pienten lasten kanssa hyvä matkakohde, mutta yli 10-vuotiaiden ja etenkin yli 15-vuotiaiden kanssa se on maailmanluokan lomakaupunki, jossa vietetty loma ei hevin unohdu.

Istanbulissa ei sinänsä tarvitse etsiä erikseen tekemistä lasten tai nuorten kanssa, mutta siellä on paljon perheille erityisen hyvin soveltuvia vierailupaikkoja. Etenkin akvaariomaailma, kesäajan saariretki ja Turkkia pienoiskoossa esittelevä teemapuisto ovat paikkoja, joissa lasten ja nuorten kanssa käydään sankoin joukoin.

Akvaariomaailma

Istanbulissa on useitakin akvaarioita, joista Istanbul Akvaryum [kartalla] on yksi maailman suurimpia. Tämä melko uusi vierailupaikka muodostuu 16 eri osasta, joilla on eri teemat, mutta akvaariomaailma kasvaa ja kehittyy koko ajan, ja lopulta siellä pitäisi olla yli 1500 lajia mereneläviä.

Akvaariomaailma on avoinna viikolla klo 10–19 ja viikonloppuisin klo 20 asti. Yli 12-vuotiaiden liput maksavat 85 liiraa, 2–12-vuotiaiden 55 liiraa ja kaikkein pienimmät pääsevät ilmaiseksi sisään.

Akvaario sijaitsee Floryassa, lähellä Atatürk-lentoasemaa, joka tosin vuoden 2019 aikana suljetaan. Sinne on kaikkein helpointa siirtyä ilmaisella bussikuljetuksella, jonka pysäkit ovat Taksimi-aukiolla, Sultanahmetissa ja Sirkecissä ja jonka aikataulut voi katsoa sivuilta. Kyytiin päästäkseen pitää ostaa lippu akvaariomaailmaan tältä nimenomaiselta yhtiöltä, ja sen voi ostaa ennen matkan alkamista.

Prinssisaaret ja lauttamatka

Adalar eli Prinssisaaret on etenkin kesäviikonloppuisin istanbulilaisten suosima vierailupaikka, mutta sinne suunnataan sankoin joukoin myös muina vuodenaikoina, jos ilma on kaunis. Prinssisaarille pääsee helpoiten lautoilla, jotka kulkevat Kabataş-alueen laitureilta [kartalla], aivan Kabataş-funikulaariaseman vierestä, jonne on helppo siirtyä Taksim-aukiolta. Matka saarille kestää vähän alle tunnin eikä maksa paljon mitään, etenkään jos käyttää Istanbulkartia. Lauttoja lähtee jatkuvasti, mutta ne ovat viikonloppuisin tupaten täynnä eikä istumapaikasta voi haaveillakaan. Jos haluaa istumapaikan, kannattaa tulla ajoissa paikalle ja hyökätä lauttaan ensimmäisten joukossa.

Jo lautalla pääsee hyviin tunnelmiin, sillä osassa niistä on erilaisia kaupustelijoita, jotka hyvin eläväisesti esittelevät tuotteitaan, teenmyyjiä ja muusikoita, joskin on myös lauttoja, joilla näitä ei ole. Lautalta on kannelta hyvät näkymät Bosporinsalmelle. Lautta käy Kadıköy-satamassa Aasian puolella, ja niille, joilla on aikaa, suositellaan myös pistäytymistä siellä.

Kınalıada -saari

Prinssisaarten ensimmäinen saari on Kınalıada [kartalla], joka on varsin hyvä paikka viettää vaikka koko päivä. Toisille saarille pääsee niin halutessaan lautoilla, joiden aikataulut ovat selkeästi esillä satamassa. Kınalıadassa on heti sataman vieressä rantojaPrinssisaarten rantoja, joilla voi Istanbul taustanaan rentoutua, ruskettua ja uida, ja siinä on myös erilaisia ravintoloita, joissa syöminen on edullista. Täällä on myös lukuisia teehuoneita, kahviloita ja baareja, joilla on terasseja.

Saaren tunnelmaa parantaa entisestään se ettei saarilla ole joitain hälytysneuvoja ja muita poikkeuksia lukuun ottamatta autoja. Sieltä voi vuokrata edullisesti ja helposti vaikka heti Kınalıadan sataman vierestä skootterin tai polkupyörän, joilla on helppo nopeasti tutustua koko saareen. Täällä on myös hevos- ja muita kyytejä, joista perheen pienimmät innostuvat. Täällä on hyvä myös kävellä paikasta toiseen, tarkastella Kınalıadan kaupungin tyypillistä, lähinnä loma-asumuksista koostuvaa arkkitehtuuriaKinaliadan arkkitehtuuria, nauttia rauhallisesta tunnelmasta ja viettää aikaa raikkaassa, puhtaassa ilmassa.

Muita vierailupaikkoja Prinssisaarilla

Prinssisaaret ovat parhaimmillaan kesäkautena, mutta viikonloput ovat hyvin vilkkaita. Tänne on hyvä tulla koska tahansa silloin kun lämpötila on ainakin 15–20 astetta ja aurinko tuntuu paistavan. Suosituin Prinssisaarten saari on Büyükada [kartalla], jossa on kesällä tungosta viikollakin, mutta se on myös suurin. Yhdeksästä saaresta neljä on yleisölle avoimia, ja niillä voi kokonaisen päivän aikana käydä vaikka kaikilla. Lauttoja on kahdenlaisia, joista nopeimmat kulkevat saarille 50 minuutissa, hitaimmat 100 minuutissa. Aikatauluja voi katsella Sehir Hatlarista.

Miniatürk

Bosporinsalmen rannalla sijaitseva Miniatürk [kartalla] on 60 000 neliömetrillään maailman suurin pienoismalliteemapuisto. Hyvällä ilmalla tämä on erinomainen paikka tutustua kaikenikäisten lasten ja nuorten kanssa.

Täällä on nähtävänä yli 100 turkkilaista taloa 25 kertaa luonnollista kokoaan pienempänä. Taloista noin puolet on Istanbulista, loput muualta Turkista tai sen ulkopuolelta, entisen Ottomaanien imperiumin alueilta, joita oli Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa. Täällä on mikroautorata ja mahdollisuus ohjata radio-ohjattavia veneitä. Täällä on myös trampoliineja, pienoisjuna, jonka kyydistä näkee vaivattomasti koko puiston, ja kaikenlaista muuta mielenkiintoista ja viihdyttävää.

Täällä tulee luultavasti vietettyä monta tuntia, mutta sään kannattaa olla kohtalaisen lämmin ja mieluiten aurinkoinen, sillä täällä ollaan pääosin ulkosalla. Teemapuisto on avoinna päivittäin klo 9 – 18, ja sinne pääsee esimerkiksi Taksim-aukiolta bussilla numero 54 HT, mutta sinne on helpoin suunnata taksilla. Liput maksavat 15 liiraa.

Lisää asiaa Istanbuliin suuntaaville perheille:

Pieni matkaopas antaa vinkkejä Istanbuliin matkustaville perheille.

Istanbul Insider kertoo lapsille ja nuorille soveltuvista vierailupaikoista.

Teksti: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti