Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Istanbul
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Äiti rattaiden kanssa ihmisvilinässä
Heinä- ja elokuu ovat erittäin kuumia ajankohtia vierailla Istanbulissa, mutta syyskuussa on hyviä kesäilmoja tiedossa ja lokakuukin on yleensä miellyttävä ajankohta vierailla kaupungissa.

Perheen kanssa Istanbulissa

Istanbul on mielenkiintoinen mutta suuri, kiireinen ja kesäisin kuuma lomakohde lapsiperheille. Nähtävää siellä on loputtomasti, eikä mitään tekemistä tarvitse erikseen etsiä. Turkkilaiset ovat erittäin lapsirakkaita, ja lapset otetaan joka paikassa huumorilla huomioon.

Paljon matkustaneet, suurissa metropoleissa viihtyvät perheet pärjäävät Istanbulissa parhaiten, mutta on syytä muistaa, että se on lähes aina hektinen vierailukohde, josta on hyvä ottaa mahdollisimman paljon etukäteen selvää.

Parhaat matkustusajat

Istanbul on hyvä matkakohde ympäri vuoden, mutta on hyvä pitää mielessä, että siellä on etenkin alkuvuodesta odotettavissa ikäviä räntäkelejä, raakoja tuulia ja paljon sateita.

Kesäkausi on paras ajankohta vierailla kaupungissa, mutta sekä huhti- että toukokuu ovat epävarmoja kuukausia, joina aurinkoiset saati kesäiset ilmat eivät ole itsestäänselvyys. Toukokuun loppupuolelta lähtien säät yleensä viimeistään paranevat mutta heittäytyvät ikävän kuumiksi viimeistään juhannuksesta eteenpäin. Heinä- ja elokuu ovat erittäin kuumia ajankohtia vierailla Istanbulissa, mutta syyskuussa on hyviä kesäilmoja tiedossa ja lokakuukin on yleensä miellyttävä ajankohta vierailla kaupungissa.

Marras- ja joulukuu ovat epävarmoja kuukausia, joina voi olla kylmää tai erittäin hyviä, jopa kesäisiäkin ilmoja luvassa. Kaiken kaikkiaan kesäisen kuumat ilmat alkavat toukokuun aikana ja päättyvät yleensä lokakuun ensimmäisen tai toisen viikon aikana.

Jos haluaa viettää paljon aikaa ulkona kuten puistoissa, kävellä paikasta toiseen ja katsella kannelta merinäkymiä Aasian ja Euroopan välisen lauttamatkan aikana, kannattaa kaupunkiin matkustaa huhtikuun puolivälistä lokakuun loppupuolelle. Jos puolestaan mieluummin haluaa viettää kaupungissa aikaa silloin, kun siellä on mahdollisimman vähän turisteja, ovat marraskuu, tammikuu, helmikuu ja maaliskuu siihen parhaat kuukaudet.

Ruokailu

Istanbulissa on erinomaiset ruoat, joita on sekä paikallisia että kaikkialta maailmasta tulevia. Turkkilainen keittiö kuuluu maailman keittiöiden aateliin. Ruoat on valmistettu paikallisista, tuoreista aineksista, ja ne ovat miltei poikkeuksetta maukkaita ja täysin turvallisia niin kojuista kuin ravintoloistakin syötyinä. Kebabit ovat yleisiä, ja niitä on samanlaisia kuin kotimaan kebabpaikoissa mutta myös muunlaisia. Keitot ja etenkin linssikeitot ovat hyviä mille aterialle tahansa, ja niitä syödään ahkerasti etenkin sekä aamiaiseksi että illan viimeiseksi huikopalaksi. Salaatit ovat erinomaisia nekin, ja kaikki sellainen missä on paikallisia vihanneksia ja muita tuotteita on yleensä maukasta.

Jäätelönmyyjä
Jälkiruoat ovat erinomaisia baklavasta jäätelöön (dondurma), joka monen täällä vierailevan mukaan kuuluu maailman parhaisiin.

Vitriinin takana monessa paikassa etenkin lounasaikaan on tarjolla valmiina kevyitä ruokia, kuten kana-annoksia, lihapullia ja muita, jotka yhdistelevät varsin tuttuja ja eksoottisiakin aineksia. Jälkiruoat ovat erinomaisia baklavasta jäätelöön (dondurma), joka monen täällä vierailevan mukaan kuuluu maailman parhaisiin. Hyviä ruokapaikkoja on ympäri kaupungin, mutta hinta-laatusuhteeltaan parhaat ruokapaikat, joissa paikallisetkin syövät, löytyvät İstiklal Caddesin kummaltakin puolelta, etenkin niiden kanssa samansuuntaisilta kaduilta korttelin päästä tästä Istanbulin pääkadusta.

Lisää Istanbulin ruoista  |  Parhaita ravintola-alueita

Ostokset

Istanbul on erinomainen paikka tehdä kaikenlaisia ostoksia, ja vain lentoyhtiöiden asettamat rajoitukset ovat rajana siellä tehtäville ostoksille. Suuri basaari on tunnetuin ostospaikka, mutta kuten Maustebasaarikin on se vilkas ja turistivoittoinen paikka, jossa monet hinnat ovat korkeampia kuin muualla kaupungissa. Suuresta basaarista voi hakea tuliaisia, mutta se on monilta osin ylihintainen ostospaikka, jossa etenkin arvokkaista tavaroista on syytä tinkiä. Sultanahmetissa on muuallakin tarjolla paljon tyypillisiä tuliaistuotteita, ja niitä on eniten maustebasaarin ja Suuren basaarin välimaastossa. Maustebasaari, joka on aivan Galata-sillan vieressä, on hyvä paikka hakea herkkuja, oliiviöljytuotteita ja muuta vastaavaa, mutta siellä on kalliimpaa kuin esimerkiksi Istiklal Caddesin varrella ja lähistöllä.

Galata-sillan alla kulkeva käytävä on hyvä paikka katsella leluja ja elektroniikkatuotteita, kunhan välttelee tällaisia käytäviä alkuillan ja viikonlopun valtavien ruuhkien aikaanruuhka käytävässä.

Toisella puolella siltaa, Beyoğlussa, on kaikkialla kaikenlaisia kauppoja, hyviä pieniä putiikkeja matkalla sillalta kohti Galata-tornia. Koko Istanbulin pääostoskatu on kuitenkin İstiklal Caddesi, joka johtaa Tünel-metroasemalta Taksim-aukiolle. Myös sen sivu- ja lähikaduilla on paljon erilaisia kauppoja, ja ostosmielellä kaupunkiin saapuvien onkin hyvä ensimmäiseksi tutustua kävelykadun ja sen lähistön kauppoihin.

Lisää asiaa Istanbulin ostoksista.

Julkinen liikenne

Istanbulissa on hyvä julkinen liikenneverkosto, johon kuuluu monilinjainen metro, raitiovaunuja vanhoista aivan kaikkein uudenaikaisimpiin, linja-autoja, dolmus-minibusseja, jotka ovat harvinaisempia Istanbulissa kuin muualla Turkissa, lauttoja ja erilaisia hissejä ja köysijunia.

Taksim-aukiolta on hyvä liikkua minnepäin kaupunkia tahansa, ja nykyään sieltä pääsee metrolla Sultanahmetiin, lähelle Suurta basaaria. Taksimilta pääsee myös funikulaarilla alas Kabataş-alueelle, ja vanhalla raitiovaunulla Tünel-asemalle. Asemalta pääsee funikulaarilla Galata-sillan viereen, josta voi siirtyä raitiovaunulla tai lautalla muualle kaupunkiin. Sultanahmetiin voi siirtyä raitiovaunulla Galata-siltaa pitkin, ja Sultanahmetissa voi matkoja lyhentää kulkemalla raitiovaunulla pysäkiltä toiselle.

Liput

Lippuja voi ostella erikseen jokaista matkaa varten, mikä on kallein vaihtoehto, tai sitten voi ostaa Istabulkart-kortin. Kortti on hyvä hankinta niille, jotka haluavat käyttää julkisia useammin kuin pari kertaa päivässä. Sen voi ostaa asemilta automaateista tai tiskiltä ja monet kaupat myyvät niitä. Kortti käy kaikkiin liikennevälineisiin, ja matkat ovat edullisia, niin että yksi matka maksaa vain pari kolme liiraa. Alle 6-vuotiaat voivat matkustaa ilmaiseksi, jos he eivät vie istumapaikkaa, mutta sitä vanhemmat joutuvat ostamaan aikuisten lipun.

Lisää tietoa liikkumisesta Istanbulissa.

Parhaat alueet lapsiperheille

Lapsiperheiden on hyvä liikkua siellä missä muidenkin, ja parhaita alueita ensi kertaa Istanbulissa vierailevalle ovat Beyoğlussa Taksim-aukion tuntuma, siltä kohti Galata-tornia [kartalla] lähtevä İstiklal Caddesi ja korttelit siltä alaspäin kohti Bosporinsalmea. Hyviä alueita ovat perinteisesti Bosporinsalmen rannalla olleet Kabataş ja Tophane, missä on nähtävyyksiä kuten museoita, hienoja moskeijoita, merenrantapuistoja ja mahdollisuus siirtyä lautalla Aasian puolelle, Prinssisaarille tai jopa Marmaranmeren toiselle puolelle, vaikkapa Bursaan. Viime vuosina rannat ovat kuitenkin olleet suurten rakennustöiden ja remonttien mylläämiä, eikä ranta ainakaan ennen vuotta 2020 ole kovin mukava paikka.

Maustebasaari
Maustebasaari on etenkin aamupäivisin erinomainen paikka tutustua eksoottiseen elämänmenoon.

Hyvä tienoo lapsiperheille on myös Galata-tornista kohti Galata-siltaa avautuva alue, joka on värikästä mutta mäkistä aluetta, ja Eminönü, merenranta, joka on aivan Galata-sillan pielessä. Galata-silta [kartalla] on kannattavaa ainakin kerran kävellä päästä päähän. Valita voi yläosan, jolla on aina kymmeniä onkijoita, tai sitten alemman tason, joka on täynnä ravintoloita ja värikästä tunnelmaa.

Hyviä alueita kenelle tahansa on lisää Galata-sillan toisella puolella eli Sultanahmetissa. Siellä on rannalla paljon laivoja, kaikenlaista kuhinaa, Yeni Cami eli uusi moskeija ja sen vieressä maustebasaari [kartalla], joka on iltapäivisin vilkas paikka mutta etenkin aamupäivisin erinomainen paikka tutustua eksoottiseen elämänmenoon. Tästä on helppo kävellä kohti Topkapın palatsia, jonka pääsymaksuton Gülhane-puisto on ainakin hyvä käydä katsomassa. Heti sen vieressä ovat kaupunginosan muut suuret nähtävyydet eli Hagia Sofia ja Sininen moskeija.

Hagia Sofialta ja Siniseltä moskeijalta jonkin matkan päässä sijaitsee Suuri basaari, ja alueella on kaikenlaista nähtävää tyypillisistä ottomaanien aikaisista asuintaloistaOttomaanien aikainen asuintalo valtaviin vesisäiliöihin, jotka pitivät Konstantinopolia pystyssä pitkienkin piiritysten aikana 1000-luvun alkupuolella. Sultanahmetissa voi viettää pitkänkin aikaa, ja sieltä voi myös vierailla valtavilla Edirnekapın muureilla, jotka vuosisatoja pitivät Bysantin pääkaupunkia eli Konstantinopolia turvassa ottomaanien hyökkäyksiltä, aina 29.5.1493 asti.

Ne, jotka viihtyvät Istanbulissa ainakin kolme kokonaista vuorokautta, mielellään tutustuvat myös Aasianpuoleisiin osiin, joihin voi kulkea lautalla etenkin Kabataş-alueelta mutta myös Eminönüstä ja Karaköystä. Aasian puolella on monia hyviä vierailupaikkoja, mutta lautalla siellä vierailuun kuluu aikaa yllättävän paljon, ja siksi sinne voikin nykyään sujahtaa Bosporinsalmen ali kulkevalla metrolla. Aasian puolelle Üsküdariin pääsee Taksimilta, mutta pääteasemalla pitää vaihtaa Marmaray-metroon, johon voi myös nousta Sirkeci-asemalta. Aasiassa voi nykyään käydä melko nopeasti, mutta kaiken kaikkiaan se on aikaavievää puuhaa, johon kuluu helposti puoli päivää.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti