Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Rakvere, Viro
Jõesuun rantalomapaikan ja Tallinnan välimaastossa sijaitseva Rakvere on yksi varteenotettavia vierailupaikkoja Virossa.

Viron varteenotettavat matkakohteet

Viron suosituimmat vierailupaikat ovat pääkaupunki Tallinna, yliopistokaupunki Tartto ja kesäpääkaupunki Pärnu.

Varteenotettavia vierailupaikkoja Viron itäpuolella ovat maan neljänneksi suurin kaupunki, Narva, jonka lähellä on Jõesuun rantalomapaikka, ja sen ja Tallinnan välimaastossa sijaitseva Rakvere.

Muut Viron suositut vierailupaikat ovat länsirannikon merelliset pikkukaupungit, joissa on aivan erilaista tunnelmaa kuin monessa muussa maan kolkassa.

Helpon matkan päässä Tallinnasta sijaitseva Haapsalu on tunnettu linnastaan ja kylpylähotelleistaan. Se on parhaimmillaan kesällä, mutta sen kylpylähotellit vetävät puoleensa ihmisiä myös muina vuodenaikoina.

Saarenmaa on Viron suurin saari, ja sen pääkaupunki Kuressaare on vähän samantyylinen vierailupaikka kuin Haapsalukin, mutta matka on hankalampi. Saarenmaa sinänsä on aivan ainutlaatuinen saari, jonka muuten uskotaan olleen innoitteen Kalevalan Saarelle. Myös Saarenmaan vetonauloihin kuuluvat normaalia parempi linnake ja kylpylähotellit.

Muut Viron vierailupaikat ovat parhaimmillaan kesäkauden aikana, ja vain Otepää on paikka, jonne talvisin kannattaisi lähteä. Paras kesäaika on kesäkuun alusta elokuun loppuun, mutta monina vuosina myös touko- ja syyskuu ovat kuukausia, jolloin lähes minne tahansa Viroon on hyvä matkustaa. Tapahtumat, joita on eniten kesällä, vetävät moniin paikkoihin paljon normaalia enemmän vierailijoita, joten majapaikka kannattaa tapahtumien aikaan varata hyvissä ajoin etukäteen.

Hiidenmaa

Hiidenmaa eli viroksi Hiiumaa on Saarenmaan pohjoispuolella oleva saari.

Sinne siirrytään Haapsalun lähellä olevasta Rohukülasta lautalla, joka saapuu Heltermaan [kartalla] satamaan. Talvisin laivareitti on usein jäätie, mutta nykyisin jää ei ole itsestäänselvyys. Tämä 26,5 kilometrin pituinen jäätie on Euroopan pisin, ja se avataan kunhan jää on 22 sentin paksuista. Omalla autolla olevat voivat jäätien lisäksi siirtyä merimatkan lautalla, jonka matka kestää noin 75 minuuttia. Muiden kannattaa käyttää Go Busin busseja, joilla Hiidenmaalle voi päästä kesäisin Tallinnastakin, ja Tallinna–Kärdla -bussi kulkee yleensä kaksi kertaa päivässä.

Hiidenmaa on Viron toiseksi suurin saari (989 neliökilometriä), se sijaitsee 22 kilometrin päässä rannikosta ja siellä asuu 9500 ihmistä. Hiidenmaalla on tuulinen, viileä ilmasto, ja kesällä yli 22 asteen lämpötilat ovat melko harvinaisia. Hiidenmaalle kannattaa matkustaa oikeastaan vain lämpimään aikaan, ja toukokuulta lokakuun alkuun on hyvä aika suunnata saarelle. Kaikkein aurinkoisimmat ja kuivimmat kesäkuukaudet ovat kesä- ja heinäkuu, mutta elokuussa sataa normaalia enemmän. Syyskuu on myös melko kuiva kuukausi, mutta loka- ja marraskuu ovat sateisia.

Hiidenmaa suurin keskus on Kärdla [kartalla] (3600 asukasta), joka sijaitsee 25 kilometrin päässä Heltermaasta. Sinne suunnataan erityisen paljon kesäkuun alussa, jolloin siellä on lasten festivaalit. Toinen suosittu vierailuaika on elokuun alku, jolloin kaupungissa on kahvifestivaalit.

Hiidenmaa on vähän hankala vierailupaikka niille, joilla ei ole omaa kulkuneuvoa, mutta esimerkiksi pyörällä saaren kiertely voi hyvien ilmojen koittaessa olla antoisaa. Visit Estonian sivuilta voi varata 8 vuorokautta kestävän, itseopastetun pyöräilykierroksen, johon kuuluvat majapaikat ja aamiaiset, ja matkalla voi tutustua Länsi-Viron parhaisiin paloihin, joihin kuuluu myös Hiidenmaa.

Erilaisia majapaikkoja ja ravintoloita on saaren eri osissa eikä vain keskuksissa, mutta Hiidenmaan majapaikat ovat yllättävän hintavia. Paljon majapaikkoja on Kärdlassa ja Reigissä, jonka kirkko on yksi saaren nähtävyyksiä, mutta halvimmatkin majapaikat maksavat vähintään 40–50 euroa. Kaikki Hiidenmaan majapaikat voi nähdä Booking.comissa.

Otepää ja Pühajärve, Viro
Otepäässä voi tutustua lähellä olevaan, Dalai Lamankin siunaamaan Pühajärveen.
Kuva: © Boris Breytman

Otepää ja Pühajärve

Viron virallinen talvipääkaupunki talvipäivänseisauksesta kevätpäiväntasaukseen on Otepää [kartalla], joka myös on Viron urheilullisin kaupunki. Se on sekä kesä- että talviurheilukaupunki, ja siellä on erinomaiset mahdollisuudet tehdä kaikenlaista hiihtämisestä jousiammuntaan. Otepäässä voi golfata, retkeillä, mennä etenkin perheitä kiinnostavaan seikkailupuistoon ja tutustua lähellä olevaan, Dalai Lamankin siunaamaan Pühajärveen [kartalla]. Pühajärven kylpylä- ja lomakeskus tarjoaa hyvät puitteet uimiselle, ja siellä voi myös viettää kylpylälomaa.

Otepää ja Pühajärve ovat ainutlaatuinen paikka, jossa Viron luonto on kauneimmillaan ja jonka alueelta Viron lippu on kotoisin. Alueelle voi mennä myös julkisin kulkuneuvoin, ja siellä voi kävellä ja pyöräillä paikasta toiseen. Etenkään kesällä tälle monipuoliselle alueelle ei kannata lähteä liian lyhyelle vierailulle, vaan siellä kannattaa viettää ainakin muutama yö. Otepää ei ole lähellä monia muita paikkoja, mutta sieltä on melko lyhyt matka Tarttoon, jonka kautta Otepäähän on paras mennä.

Kuten monet muutkin Viron syrjätienoot Otepää ei ole kaikkein edullisin paikka majapaikkojensa puolesta. Kaikki Otepään majapaikat voi katsoa Booking.comista.

Pühajärve on varteenotettava alue majapaikalle. Sen kenties kaikkein hohdokkain majapaikka on kylpylähotelli Pühajärve Spa & Holiday Resort, jossa on myös keilahalli.

Viljandinjärven maisemia
Viljandinjärvi soveltuu moneen tarkoitukseen, kuten patikointiin.

Viljandi

Yksi Viron helmiä on kansanmusiikkifestivaaleistaan parhaiten tunnettu Viljandi [kartalla], joka muutenkin on kuuluisa musiikkikaupunkina. Se on viehättävä kaupunki, jossa on paljon puutaloja ja jonka lähistön Viljandinjärvi soveltuu moneen eri tarkoitukseen, kuten patikointiin.

Kansanmusiikkiafestivaalien lisäksi Viljandissa on paljon muitakin tapahtumia. Siellä on kesäkaudella keskiaikaiset markkinat, ja koko kesän ajan Viljandin kansanopiston opiskelijat toimivat katumuusikkoina ja esittävät perinnemusiikkia.

Viljandissa on muutama nähtävyys, jotka ovat ytimessä. Johanneksen kirkko, vanha vesitorni ja Viljandin tienoota esittelevä museo kuuluvat sen nähtävyyksiin. Viljandissa on myös laululava, jolle suomalaiset kuorot ovat ajoittain saapuneet konserttiin, ja sinne voi myös mennä seuraamaan konsertteja. Saadakseen tietoa nähtävyyksistä ja tapahtumista kannattaa vierailun aluksi mennä aivan ytimessä olevaan turisti-infoon (Tallinna 2b).

Viljandinjärven rannoilla on mukavaa tunnelmaa kesän aikana, ja siellä voi myös uida ja ottaa aurinkoa. Perheitä siellä kiinnostavat suuri leikkikenttä, ja kesäisin järven rannoilla on mahdollista syödä ja juoda.

Viljandissa on niin pieneksi kaupungiksi (asukkaita 17 400) hyvä määrä majapaikkoja, mutta niiden joukossa ei ole juurikaan halpoja majapaikkoja. Jos haluaa kaikkein edullisimpiin majapaikkoihin, jotka maksavat 30–50 euroa yöltä ja joihin kuuluu mukava Hostel Ingeri, kannattaa varaus tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Viljandissa on myös muutama hieno hotelli, joista Park Hotel on puitteiltaan upein ja joista kylpylämäinen Grand Hotel on parhaiten varusteltu. Viljandin kaikki majapaikat voi katsoa Booking.comista.

Valga, Viro (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Valgan kauniin keskusaukion vieressä on Johanneksen kirkko.
Kuva: Vaido Otsar /Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Valga

Latvian rajalla sijaitseva Valga [kartalla] on samalla suunnalla kuin Otepää ja myös Viljandi. Tallinnasta sinne voi ajaa autolla ensin Tarttoon pitkin tietä E263 ja sieltä E264-tietä pitkin Valgaan. Valgaan voi kulkea bussilla vaikka Tartosta tai Otepäästä, mutta niille, jotka haluavat rajan yli esimerkiksi kohti Riikaa, tiedoksi, että välimatkaa Valgan ja Latvian puolella olevan Valkan asemien välillä on melkoisesti. Myös junalla voi kulkea Tallinnasta Tarton kautta Valgaan, mutta Valgan rautatieasema on kaukana Valkan rautatieasemasta, eivätkä junat kulje vielä Virosta suoraan Latviaan. Toukokuussa 2021 junaliikenne Riian ja Valkan välillä kuitenkin jatkui, joten Latvian puolella Valkasta voi siirtyä muualle junallakin.

Valgaa ja Valkaa hehkutetaan kaksoiskaupunkina, mutta todellisuudesta niiden ytimet ovat melko kaukana toisistaan. Viron puolella Valgassa ovat kaikki palvelut ja nähtävyydet, eikä Valkaan kannata mennä kuin mahdollisesti junaan tai bussiin hyppäämään. Ainoa poikkeus on kaupunkien välillä oleva alue [kartalla], joka on rajalla ja jonka lähellä on myös Valgan kaunis keskusaukio, joka on Riia-kadun varrella. Sen vieressä on Johanneksen kirkko, joka on kaupungin kaunein kirkko. Riia-kadun varrella ovat myös kaupungin vähät ruokapaikat, mutta jos haluaa syödä ja suuntaa kohti Latviaa, kannattaa syödä Valgassa, sillä Valkassa ei ole oikeastaan lainkaan ravintoloita.

Valgassa on melko vähän muuta nähtävää, eikä sinne kannata lähteä varsinaiselle lomalle. Jos kaupungin kautta kiertää, voi siellä yöpyä ja viettää vähän aikaa, mutta kannattaa pitää mielessä, että Viron pienet kaupungit ovat kesäviikonloppuisin täysin kuolleita ja sunnuntaisin voi olla vain vähän paikkoja avoinna.

Valgassa on hyvin rajallisesti majapaikkoja ja harvat niistä sijaitsevat keskustassa. Valgassa on muutama hostel, jotka tosin Virossa ovat usein sellaisia, että kaikilla on oma huone. Valgassa on vain yksi varsinainen hotelli, mutta sielläkin huoneet ja asunnot paikkailevat hotellien puutetta. Kaikki Valgan majapaikat voi katsoa Booking.comista.

Voru, Viro (CC License: ShareAlike 4.0 International)
Parhaimmillaan 12 000 asukkaan Võru on kesällä.
Kuva: Võrulinn /Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Võru

Kenties kaukaisin paikka Virossa on Võru [kartalla]. Sinne voi kulkea omalla kulkuneuvolla tai bussilla, ja sinne on kaikkein paras siirtyä Tallinnasta ja Tarton kautta E263-tietä pitkin. Võrusta kannattaa oikeastaan siirtyä vain Venäjälle, jossa Pskov (Pihkova) on lähempänä kuin mistään muualta katsottuna ja jonne voi vuoteen 2022 mennessä siirtyä ilmaisella sähköisellä viisumilla joko omalla autolla tai moottoripyörällä, mutta pian rajan yli voi siirtyä myös bussilla. Jos sinnepäin haluaa siirtyä Virosta, kannattaa E263-tietä pitkin suunnata etelään ja kääntyä vasempaan E77-tiellä, joka vie suoraan Riiasta Pihkovaan. Pihkovasta Pietari ja Moskova ovat lähes yhtä kaukana, joten tämä reitti soveltuu myös niille, jotka haluavat Venäjän pääkaupunkiin. Võrun kautta kulkivat pitkään junat, mutta nykyään ne eivät kulje sinne asti vaan lähin rautatieasema on Tartossa.

Võru sijaitsee Tamula-järven rannoilla, siellä on 12 000 asukasta ja sen tunnusmerkkejä ovat kauniit puutalot, mutta kaupungissa on myös muita kuin kauniita taloja. Parhaimmillaan kaupunki on kesällä, jolloin järvenrannalla on hiekkaranta, joka on aivan ytimessä ja jonka tuntumassa ovat kaikki mahdolliset palvelut. Kaupungin perusti Saksasta Venäjälle hallitsijaksi hankittu Katariina Suuri vuonna 1784, ja kaupungin tunnetuin asukas oli F.R. Kreutzwald, joka on ”Viron Lönnrot” ja jonka tunnetuin teos on Kalevalan tyylinen Kalevipoeg.

Sekä Katariina että Kreutzwald ovat molemmat edelleen läsnä kaupungin nähtävyyksien joukossa. Kreutzwald-museo sijaitsee aivan järven lähellä, ja sen kauniissa puutaloissa voi vierailla vain euron pääsymaksua vastaan. Sekä kaupungin ortodoksi- että protestanttikirkko on nimetty Katariina Suuren mukaan, ja Katariina alleen varrella on myös häntä kunnioittava muistomerkki. Saman kadun varrella sijaitsee kaupungin ja maakunnan historiaa valottava museo. Siellä oppii myös võrun kielestä, jota pitkään pidettiin eteläisen Viron murteena mutta joka sittemmin on mielletty omaksi kielekseen, vähän niin kun rauman giäl Suomessa.

Suomenkielisiltä verkkosivuilta voi tutkia tapahtumia, jotka täälläkin ovat melko musiikkipainotteisia ja joiden joukossa ainakin ennen aikoihin oli suosittu kansanmusiikkifestivaali. Alueelle kannattaa lähteä vain kesällä, toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin, ja heinäkuu on ehdottomasti paras aika vierailla.

Võrun kaupungissa ei ole paljon majapaikkoja mutta siellä on tasokas, luonnonmukainen kylpylä, yksi neljän tähden hotelli ja muutama guesthouse, joista yhdessä voi yöpyä 40 eurolla. Kaikki Võrun ja Võrumaan majapaikat voi katsoa Booking.comista, mutta huomiota kannattaa kiinnittää majapaikan tarkkaan sijaintiin.

Lisää aiheesta

Visit Estonia esittelee viroa ja tarjoaa tietoa lähes kaikesta mahdollisesti suomeksi.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Ruoat ja juomat Virossa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Boris Breytman, Vaido Otsar /Wikimedia, Võrulinn /Wikimedia
2021/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti