Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Perinteisiä kalavoileipiä, Viro
Yksi hyvä aamiainen tai välipala ovat kalavoileivät, joissa on päällä yleensä kalaa kuten silliä tai lohta. Ne ovat tummia leipiä, joiden popsiminen ei tosin ole enää mitään täysin pilkkahintaista puuhaa.

Viron ruoat ja juomat

Virossa on omia perinneruokiaan, joita ei kuitenkaan enää kovin paljon ravintoloissa näe. Suomesta tuttuun tyyliin hintavat, huippuluokan ravintolat kuten Tallinnan Farm tarjoavat virolaisia perinneruokia, jotka voivat olla paranneltuja versioita vanhoista suosikeista tai fuusioannoksia, joihin on yhdistelty muitakin ruokakulttuureita.

Eniten Virossa tulee syötyä muualta peräisin olevia ruokia, jotka nykyään valitettavan usein ovat samoja ruokia kuin muuallakin tulee vastaan. Näin ollen italialaiset ruoat pitsojen ja pastojen johdolla, hampurilaiset, lomalaisten yleiset suosikkiruoat kuten liha- ja lohipihvit ja aasialaiset ruoat, jotka trendikkäistä ruoista ovat usein tasokkaimpia ja soveltuvat osin myös kasvissyöjille, ovat kaikkein yleisimpiä.

Ennen yleiset kaukasialaiset ruoat kuten georgialaiset ja saslikit ovat monesta paikasta kadonneet, ja niitä tarjoavien ravintoloiden tilalle on tullut keskinkertaisia, kaikkialla muuallakin yleisiä kebabpaikkoja, kuten kävi Tallinnan Kalamajan Kopli-kadulla olleelle ”azeri köökille” eli Leilalle.

Itsepalveluun perustuva Lido-ravintola, Viro
Itsepalvelupaikoista paras esimerkki on Tallinnan Solaris-keskuksen latvialaista alkuperää oleva Lido.

Yleistä Viron ruoista ja ruokailusta siellä

Virossa turistit usein syövät eri paikoissa kuin paikalliset, mutta viikon lounastarjoukset kelpaavat yleensä molemmille. Ne voivat joskus olla vain viroksi, mutta niistä saa jotenkuten selvää, haluttomilta tarjoilijoilta voi kysellä tarkemmin aineksista ja lounastarjoukset tunnistaa tarjouksen monikosta ”päevapakkumised”. Lounastarjouksia voikin nykyään katsella verkkosivuilta, jotka kattavat parhaiten pääpaikat, mutta monet tällä sivulla olevat ruokapaikat ovat vähän normaalia hintavampia.

Muulloin kuin lounasaikaan paikalliset ruokailevat eniten kahviloissa, jotka baltialaiseen tyyliin tarjoavat Virossakin erilaisia ruokia, baarit, joissa ruoat ovat usein pakastimesta lämmitettyjä, ja itsepalvelupaikoista, joiden kenties paras esimerkki on Tallinnan Solaris-keskuksen latvialaista alkuperää oleva Lido, joskin se on hivenen normaalia kalliimpi itsepalvelupaikka. Yleisesti ottaen halpoja paikkoja, joihin nämä kolme ruokapaikkaa kuuluvat, tulee kuitenkin vastaan siellä täällä, vaikka niitä viime vuosina etenkin Tallinnan keskustasta on paljon kadonnut. Tällaisissa ravintoloissa on eniten virolaisia tai baltialaisia perinneruokia, joiden joukossa voi olla venäläisiä ja venäläisvaikutteisia ruokia, hinnat ovat samantyylisiä kuin lounastarjouksilla ja etenkin baarit tarjoavat ruokia hyvin myöhäänkin, joskus pikkutunneille asti.

Viron erikoisuuksia

Virossa kotiruoat ovat vähän samanlaisia kuin Suomessakin, eivätkä ne lomalla olevalle välttämättä jatkuvasti maistu. Niinpä Virossa kannattaa tutustua erilaisiin erikoisuuksiin, joista osa on sieltä peräisin ja osa siellä vain normaalia paremmin tarjolla.

Borjomi ja Kombucha

Jo Viron kaupoissa ja kioskeilla huomaa, että tarjonta on melko erilaisia kuin Suomessa, ja yksi täysin Suomessa tuntematon juoma on georgialaista alkuperää oleva kivennäisvesi, Borjomi (”borshomi”), jonka kanssa esimerkiksi edellisen illan juomingit saa häipymään taka-alalle.

Kivennäisvesi voi auttaa vatsapuruihin, mutta sitäkin lääkkeenomaisempi on teeseenejok (eli teesienijuoma), joka maailmalla tunnetaan nimellä kombucha. Tämä juoma ei sinänsä ole virolainen, mutta se on jo vuosikymmeniä ollut siellä aivan normaali fermentoitu juoma. Sitä on lähinnä itse valmistettu, ja se on Virossa ollut niin pitkään suosittua koska sen alkuperä on Venäjällä. Tätä juomaa saa nykyään Suomessakin, mutta ne, jotka Virossa törmäävät kotitekoiseen teeseenejokiin, mielellään maistavat sitä.

Kama, Talkkunan ystäville
Talkkunan ystäville kama on jauhomainen ruoka-aine, jota voi ottaa esimerkiksi aamiaisella puuromaisella tyylillä.

Kama

Talkkunan ystäville kama on jauhomainen ruoka-aine, jota voi ottaa esimerkiksi aamiaisella puuromaisella tyylillä tai vain talkkunan tavoin lisätä jogurttiin, viiliin tai muihin ruokiin. Sitä saa esimerkiksi edullisista kahviloista, joita edelleen löytyy monesta eri paikasta, ja niihin kuuluu Pärnun Rüütli-kävelykadun vieressä oleva kahvila Kadri (Nikolai 12).

Monet Virossa paljon käyvät tuovat kamaa kaupoista kotiin, etenkin jos he löytävät sitä normaalia parempana ja perinteisempänä.

Voileivät

Yksi hyvä aamiainen tai välipala ovat kalavoileivätsilliä, joissa on päällä yleensä kalaa kuten silliä tai lohta. Ne ovat tummia leipiä, joiden popsiminen ei tosin ole enää mitään täysin pilkkahintaista puuhaa, ja niitä voi syödä esimerkiksi Pärnun Söörikubaarissa (Pühavaimu 15).

Tallinnassa esimerkiksi Energia kohvik (Kaubamaja 4), joka on Kaubamaja-bussipysäkin vieressä, tarjoaa hyvän valikoiman erilaisia voileipiä ja muitakin perinteisiä virolaisia pikkupurtavia ja kahvileipiä.

Voileivät ovat hyvin yleisiä, eikä niiden löytäminen tuota ongelmaa, mutta hinnat voivat olla korkeita, etenkin jos kyseessä on uudehko, länsimaistyylinen hintava kahvila, jonkalaisia Virossa nykyään on pilvin pimein.

Keskiaikaiset ruoat, Olde Hansa
Tallinnan Olde Hansa on jo aikoja ollut keskiaikaisia ruokia tarjoavien ravintoloiden kuningas.

Keskiaikaiset ruoat

Varsinaisista ruoista ja ravintoloista keskiaikaista teemaa edustavat ravintolat ja niissä tarjottavat ruoat ovat kenties huomattavampia. Suomesta tällaisia ruokia ei ole oikeastaan koskaan saanut, joten osa suomalaisista asiakkaista katsoo asiakseen mollata näitä ruokia yhden kokemuksen perusteella. Keskiaikaiset ruoat ovat kuitenkin avoimella mielellä varustetulle matkailijalle hieno kokemus, ja kokemus ei yleensä jää vaan ruokailuun vaan kaikki oluttuopista sisustukseen ja tarjoilijoiden asuihin edustaa keskiaikaa.

Tallinnan Olde Hansa on jo aikoja ollut näiden ravintoloiden kuningas, ja jos siellä ei ole ennen käynyt, on se kokemisen arvoinen paikka. Ravintola uudistui alkuvuoden 2021 aikana, ja näin se on entistä ehompi paikka ruokailla ja viihtyä tunnin pari.

Olde Hansaa vastapäätä sijaitseva Peppersack on myös keskiaikainen ravintola, jossa voi myös nauttia hyviä kahvileipiä, mutta se ei enää ole ruoiltaan kovin keskiaikainen vaan siellä syödään lähinnä pihvejä.

Munkkeja Virossa
Venäläistyyliset munkit kuorrutetaan pölysokerilla, mutta myös normaalilla hienollasokerilla kuorrutettuja munkkeja tulee vastaan.

Munkit

Virosta saa munkkeja, joita voi maistella monessa eri paikassa. Usein ne ovat samantyylisiä kuin Suomessa, mutta ne voivat olla hivenen erilaisiakin, etenkin jos ne ovat venäläisten munkkien (pontshik tai pyshka) tyylisiä. Näin on esimerkiksi Viro-keskuksen vieressä olevassa pienessä kahvilassa, jossa niitä voi halvan kahvin kanssa syödä aivan pilkkahinnalla ja joka on Tallinnan Narvan maantien varrella.

Munkit eivät koskaan ole kovin kalliita, ja niitä on erityisen mukava nauttia Pärnun SöörikubaarissaPärnun Söörikubaarissa (Pühavaimu 15), jossa on tarjolla joitain muitakin virolaisia erikoisuuksia. Venäläistyyliset munkit, joita Virossa eniten on perinteisissä paikoissa tarjolla, on lähes poikkeuksetta kuorrutettu pölysokerilla, mutta myös normaalilla hienollasokerilla kuorrutettuja munkkeja tulee vastaan.

Lisää asiaa virolaisista ruoista:

Pieni Matkaopas esittelee Tallinnan ravintoloissa tarjottavia ruokia, joita tulee vastaan muuallakin maassa.

Baltic Guide esittelee Viron ruokia ja elintarvikkeita.

Visit Estonia esittelee virolaisia ruokia.

Visit Estonia esittelee suomeksi ravintoloita, joissa tarjotaan virolaisia ruokia.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 4: Viron kulttuurielämää.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti