Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Marmaris
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi, Uzunyal
Uzunyal-katu johtaa rantaa pitkin kohti Içmeleriä, ja sen varrella on huomattava määrä erilaisia ruokapaikkoja, joista tosin vain harvat myyvät turkkilaisia ruokia.

Ravintolat, ruoka ja ruokailukulttuuri

Seuraavassa käydään läpi mistäpäin Marmarista löytyy kätevimmin hyviä ravintoloita, minkälaisia ruokia kaupungissa on tarjolla ja minkälainen hintataso ruokapaikoissa on.

Marmariksen parhaat ravintolaseudut

Marmariksessa on paljon ravintoloita pääaukion ympäristössä, rantaviivalla aina jahtisatamasta Içmeleriin ja basaarissa ja sen ympäristössä. Eniten turisteille suunnattuja ravintoloita on satamassa, etenkin jahtisataman lähistöllä vanhankaupungin edustalla, kuten myös muutaman kilometrin päässä matkalla kohti Içmeleriä, missä Marmariksen pakettimatkalaisten hotellit sijaitsevat.

Pääaukion tienoo

Pääaukion (19 Mayis Genclik Meydan) tienoo on paras paikka autenttisille turkkilaisille ruoille, joita käyvät syömässä hotellien työntekijät ja muut paikalliset. Sen alueella on myös monien kansainvälisten pikaruokaketjujen pisteitä, ja muitakin ravintoloita aukiolla on.

Basaari

Lisää paikallisten suosimia kebabpaikkoja ja lokantasi-ravintoloita, jotka vitriinin takaa myyvät ruokia, tulee vastaan Carsi-basaarissa, etenkin sen laitamilla. Hinnat ovat edullisia, ja vaikka ravintolat ovatkin paikalisten suosiossa, huudellaan niihin turistejakin. Kaikkialla vanhankaupungin alueella ja basaarissa on ravintoloita, mutta monet sen keskellä olevat ovat ylihintaisia ja heikkotasoisia. Niissä on kuitenkin usein huomattavasti edullisemmat hinnat kuin turisteille suunnatuissa ravintoloissa, joita on eniten sataman ja rannan läheisyydessä.

Netsel-jahtisatama

Netsel-jahtisataman lähistöllä, vanhankaupungin edessä on paljon erilaisia baareja ja ravintoloita, jotka myyvät kaikenlaisia ruokia turkkilaisista länsimaisiin. Kaikilla paikoilla on terassit, ne ovat kielitaitoisia ja palvelu pelaa, mutta hinnat ovat huomattavasti korkeampia kuin paikallisten suosimissa paikoissa ja ruoat vähemmän autenttisia jos ne ovat turkkilaisia.

Uzunyal-katu

Netsel-sataman kanssa kilpailee muutaman kilometrin päässä Içmeleristä sijaitseva Uzunyal-katu, joka on pitkän hiekkarannan varrella. Katu johtaa rantaa pitkin kohti Içmeleriä, ja sen varrella sijaitsevat matkatoimistojen suosimat hotellit. Niiden yhteydessä ja vieressä on huomattava määrä erilaisia ruokapaikkoja, joista harvat myyvät turkkilaisia ruokia. Hinnat ovat täälläkin huomattavasti korkeampia kuin paikallisten suosimissa ravintoloissa.

Uzunyal-kadun kanssa rinnakkaisesti kulkeva seuraava katu on sekin täynnä erilaisia ruokapaikkoja, intialaisista ravintoloista pikaruokapaikkoihin ja joihinkin turkkilaisiin. Tämä on Marmariksen räikeintä turistialuetta kauppoineen, hotelleineen ja ravintoloineen.

TripAdvisor-sivuston käyttäjät rankkaavat Marmariksen ravintoloita

Ravintoloiden tyypilliset ruoat

Marmariksessa on tarjolla sekä turkkilaisia että muualta tulevia ruokia, mutta pääosassa siellä ovat kansainväliset, lomailijoiden suosimat ruoat, ja turkkilaiset herkut ovat sivuosassa. Turkkilaiset ruoat kuitenkin kuuluvat maailman parhaiden joukkoon, ne tehdään erinomaisista paikallisista raaka-aineista, ne ovat yleensä edullisia ja niitä kannattaa täällä vieraillessa maistella.

Kansainväliset ruoat ovat tarjolla Marmariksessa samoin kuin muillakin Välimeren turistipaikoilla, eli luvassa on paljon pitsaa, pastaa, hampurilaisia, pihvejä, muita grillilihoja ja -kaloja, meksikolaisia ruokia, intialaisia ja myös muita aasialaisia ruokia kuten kiinalaisia ja sushia. Erilaiset pihvit tekevät kauppansa, vaikka ne eivät olekaan mitenkään edullisia, ja niitä kuten muitakin ruokia on hyvin tarjolla sekä jahtisataman vieressä että Uzunyal-kadulla.

Turkkilaisista ruoista suomalaisille ovat erityisen tuttuja kebabit, ja samantyylisiä kebabeja niin lautasella tarjoiltuna kuin pitaleivän kanssa on saatavissa Marmariksessakin. Sellaiset kebabit kuin Iskender ovat samantyylisiä kuin kotimaassakin, mutta täällä voi myös syödä sellaisia kebabeja, joita Suomessa harvoin tulee vastaan. Näihin kuuluvat pitkulainen, tulinen Adana, joka tulee Etelä-Turkista, turkkilaisten mielestä maan parhaalta ruokaseudulta, kuten myös sitä muistuttava mutta ei tulinen Urfa. Nämä grillataan ja niiden toisin kuin muiden kebabannosten saamiseen menee 10–30 minuuttia. Jos ottaa Adanan tai Urfan lautasella, tulee mukana aina salaattia, perunaa ja riisiä.

Grillattu kala ja salaattia
Grillikaloja on saatavana kansainvälisissäkin ravintoloissa, mutta turkkilainen grillattu kala yhdessä salaatin kanssa on huomattavasti edullisempi ja usein tasokkaampi kuin kansainvälisten paikkojen tarjonta.

Kebabeja muistuttava on köfte eli lihapulla, kuten myös cintar köftesi eli sienillä höystetty lihapulla, jotka yleensä otetaan salaatin ja riisin tai ranskalaisten perunoiden kanssa lautasella ja jotka sopivat suomalaisten makuhermoille nekin. Näitä kumpaakin on hyvin saatavana lokantasi-ravintoloissa, joita on esimerkiksi basaarissa ja pääaukion laidalla.

Kalaruoat ovat Turkissa varsin yleisiä, ja niistä paikalliset grillikalat ovat hyviä. Grillikaloja on saatavana kansainvälisissäkin ravintoloissa, mutta turkkilainen grillattu kala yhdessä salaatin kanssa on huomattavasti edullisempi ja usein tasokkaampi kuin kansainvälisten paikkojen tarjonta. Pääaukion laidalla sijaitsevan Sarpiz-ravintolan (Hotel Nadirin alakerrassa) päivittäin vaihtuva grillikala on hinta-laatusuhteeltaan kaupungin parhaita aterioita.

Salaatit ja keitot ovat nekin hyviä turkkilaisissa ravintoloissa. Keitoista linssikeitot ovat erittäin suosittuja ja hyviä, ja etenkin mercimek corba on hyvä keitto niin aamiaiseksi, lounaaksi kuin illalliseksikin. Tarhana-keittoa pidetään paikallisena herkkuna, ja yksi suosittu keitto on myös balik corba eli kalakeitto. Keiton kanssa tulee aina leipää, joka ei maksa ylimääräistä. Keitto ja salaatti ovat hyvä ateria kasvissyöjille, joskaan ei ole taattua, ettei keitoissa ole käytetty lihalientä.

Marmarikseen ei vielä ole eksynyt pelkästään kasvissyöjille suunnattua ravintolaa, mutta siellä on hyviä salaatteja ja muitakin kasvisruokia kuten papumuhennosta ja keittoa, etenkin lokantasi-ravintoloissa. Italialaiset ravintolat ovat yleisiä, ja niissä tietenkin on paljon lihattomia aterioita. Samoin kiinalaiset ja intialaiset ravintolat kuten myös sushi-paikat tarjoavat kasvissyöjille soveltuvia ruokia.

Ruokajuomista ayran eli turkkilainen jogurttipohjainen juoma on paikallisten eniten suosima ruokajuoma. Vesi (su) on sekin suosittua, joskin turistit mielellään ottavat olutta tai viiniä ruoan kanssa. Alkoholia tarjoillaan hyvin miltei paikassa kuin paikassa Marmariksessa, ja pääaukion laitamilla olevissa ravintoloissa ja basaarin ruokapaikoissa on niissäkin usein anniskeluoikeudet. Aterian päätteeksi on tapana ottaa turkkilaista teetä, joka maksaa 1–3 liiraa per pieni lasi.

Hintataso, juomaraha ja ruokailuajat

Paikallisten suosimissa ravintoloissa pääaukion laitamilla ja basaarissa voi syödä hyvin 10–15 liiralla ruokajuomineen, mutta turistien suosimissa paikoissa Netsel-sataman lähellä ja Uzunyal-kadulla hinnat ovat tätä monta kertaa korkeampia.

Turkkilaisissa ravintoloissa juomarahoja jätetään vähän jos lainkaan, joskin ne otetaan vastaan jos niitä tarjoaa. Kansainvälisissä ruokapaikoissa saatetaan olla hanakoita juomarahojen perään, ja niissä kannattaa jättää hyvästä palvelusta 5–10 % loppusummasta.

Rennossa Marmariksessa voi syödä koska haluaa, mitä ruokia sitten haluaakin. Ruokapaikat alkavat etenkin pääaukion laidalla sulkeutua aikaisemmin kuin turistien suosimilla seuduilla, mutta Marmariksessa on aina jotakin avoinna myöhäänkin yöllä ja turistien suosimat seudut tarjoavat ruokia pikkutunneillakin.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti