Turkki – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Antal
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Hesapci Sokak Kaleici
Vanhassakaupungissa satama ja kolme neljä pääkatua sivukatuineen ovat paikkoja, joissa useimmat ruokailevat.

Antalyan ravintolat ja siellä tarjottavat ruoat

Antalyassa on paljon ravintoloita. Monet kaupungissa vierailevat ruokailevat yksinomaan vanhassakaupungissa, mutta keskustan uudella puolella on paljon ravintoloita ja ruokapaikkoja. Eniten ravintoloita on vanhankaupungin tietyissä osissa, kuten satamassa ja turistien suosimilla kaduilla, vanhankaupungin vieressä olevissa keskustan uuden puolen kortteleissa ja MarkAntalya-ostoskeskuksen ympäristössä.

Turkissa on erinomaiset ruoat, ja kuten muuallakin maassa Antalyassa ruoat ovat sitä parempia mitä autenttisempia paikallisia ruokia ne ovat. Antalyasta saa muitakin kuin turkkilaisia ruokia, mutta siellä on kannattavaa syödä nimenomaan paikallisia ruokia. Etelärannikolla kalaruoat ja merenelävät ovat yleisiä ja nauttivat turistien suurta suosiota. Turkkilaisista ruoista keitot, salaatit, kebabtyyliset grillilihat ja tyypilliset perusruoat kuten pavut riisillä ja pitkulaiset lihapyörykät tomaattikastikkeella ovat maukkaita ja edullisia.

Antalyan parhaat alueet ravintolalle tai muulle ruokapaikalle

Jos Antalyassa haluaa syödä turistien kanssa luonteeltaan kansainvälisessä ravintolassa, tarvitsee vain suunnata vanhaankaupunkiin tai sen satamaan. Siellä on hyvin tarjolla kalaruokia, kansainvälisiä ruokia kuten pihvejä ja myös turkkilaisia ruokia. Jos haluaa syödä paikallisten kanssa autenttisia paikallisia ruokia, ovat keskustan uudet osat etenkin lähellä Hadrianiuksen porttia ja MarkAntalya-ostoskeskusta parhaita alueita ruokailulle.

Vanhakaupunki (Kaleiçi)

Vanhassakaupungissa satama ja kolme neljä pääkatua sivukatuineen ovat paikkoja, joissa useimmat ruokailevat. Antalya on turistipaikka, jonne tullaan retkille lähistöltä ja jonka monissa ravintoloissa syödään vain kerran. Siksi siellä on hinta-laatusuhteeltaan paljon huonoja ravintoloita, ja ne ovat turistien suosimilla alueilla.

Satama ja sen yläpuolella olevat terassit

Vanhankaupungin satama [kartalla] on paikka, jossa kaikki kaupungissa vierailevat käyvät. Siellä on kansainvälinen tunnelma, paljon kalaruokia ja normaalia korkeammat hinnat. Yksi kaupungin pidetyimpiä ravintoloita on satamassa sijaitseva Aynali, jonka kalaruoat ja merenelävät ovat saaneet erinomaista palautetta.

Vanhankaupungin pääpaikat

Vanhankaupungin kadut, joilla on paljon baareja ja ravintoloita, ovat myös kaikkein parhaita ravintolakatuja. Hesapçı sokak, Hıdırlık ja Paşa Cami sokak ovat pääkatuja [kartalla] monelle asialle, kuten ostoksille ja illanvietolle, ja sekä niillä että niiden lähikaduilla on melkoinen määrä turistien suosiota nauttivia ravintoloita. Etenkin illallinen täälläpäin on kannattava ainakin yhden kerran, ja kaikkein paras vanhassakaupungissa on syödä kalaruokia.

Jos haluaa näistä vanhankaupungin sokkeloisimmista kortteleista löytää normaalia paremman ravintolan, on Ayar Meyhanesi paikka, josta on pidetty todella paljon. Sieltä saa kalaruokia ja myös joitain kasvissyöjille kelvollisia ruokia.

Toinen normaalia parempi ravintola on Kaleiçi Mayhanesi, josta myös saa kalaruokia ja aitoja turkkilaisia ruokia.

Atatürk- ja Cumhuriyet-katujen kulmaus
Atatürk- ja Cumhuriyet-katujen kulmauksessa on monta erilaista ravintolaa.

Vanhankaupungin ja keskustan uusien osien rajamailla

Vanhankaupungin kulmauksessa, raitiovaunukiskojen vieressä, oleva tila [kartalla] on edelleen käypä aterialle. Tämä Atatürk- ja Cumhuriyet-katujen kulmauksessa oleva katettu tila on paikka, jossa nykyään on monta erilaista ravintolaa. Jos vanhassakaupungissa haluaa kebabin, on aivan kulmauksessa oleva Elmas Döner hyvä, kohtuuhintainen ravintola. Siellä voi ottaa vaikkapa Antalyan tyylisesti grillatun liha-aterianAntalya Kofte (Antalya Kofte), ja sieltä saa myös tyypillisiä kebab-aterioita, kuten Adana ja Iskender.

Kulmauksen takana oleva katu (2. İnönü Caddesi) [ kuvaİnönü Caddesi ] [kartalla] on vanhankaupungin suurin turistirysä, jolta saa ylihinnalla monenmoisia ruokia. Se on helppo, nopea paikka istahtaa terassille, mutta ruoat kuuluvat kaupungin heikoimpiin ja hintavimpiin.

Pacaci Semsi
Hyvin lähellä vanhaakaupunkia sijaitsevan Paçacı Şemsin bravuureja ovat keitot, mutta sieltä saa myös kenties kaupungin parasta Iskender-kebabia.

Keskustan uusi puoli

Keskustan uudella puolella on melkoisesti ravintoloita. Jos kulkee Hadrianiuksen portilta kohti merenrantaa, alas raitiovaunukiskojen käyttämää Atatürk-bulevardia [kartalla], tulee vastaan kirjava joukko erilaisia kahviloita, baareja ja ravintoloita, jotka ovat turisteille suunnattuja. Niitä on melkoinen määrä koko kadun varrella, ja ne jatkuvat vielä Atatürk-talon jälkeen rantakadulla.

Jos haluaa syödä edullisia ruokia, ovat korttelit [kartalla] Hadrianiuksen portin lähellä hyviä. Niissä on paljon itsepalveluravintoloita ja edullisia paikallisia ravintoloita (lokanta), joissa saa mahansa täyteen 15–20 liiralla. Täälläpäin kebab ja tyypilliset vitriinin takana olevat turkkilaiset ruoat kuten papumuhennos ovat yleisiä.

Jos ytimessä haluaa oikein hyvän autenttisen paikallisen keiton tai muun aterian, on hyvin lähellä vanhaakaupunkia sijaitseva Paçacı Şemsi [kartalla] ehdoton ravintola. Se on edullinen ja kaikin tavoin korkeatasoinen, mutta ajoittain melko vilkas. Keskeisestä sijainnistaan huolimatta se on lähes yksinomaan paikallisten suosiossa, ja erityistä kuhinaa siellä on lounas- ja illallisaikaan. Keitot ovat sen bravuureja, mutta sieltä saa myös muita ruokia, kuten kenties kaupungin parasta Iskender-kebabiaIskender-kebabia.

MarkAntalya-kauppakeskuksen [kartalla] tienoosta on muodostunut yksi kaupungin uuden puolen uusista keskuksista. Se on hyvä paikka majapaikalle, ostoksille ja myös ruokailulle. Kadut, joita pitkin raitiovaunut kulkevat, ovat täynnä länsimaistyylisiä ja myös turkkilaisia kahviloita, jotka ovat hyviä aamiaiselle, lounaalle tai illalliselle. MarkAntalyaa ympäröivällä aukiolla on useita erilaisia ravintoloitaravintoloita, joista lähes kaikki tarjoavat paikallisia ruokia. Ne ovat hyviä etenkin nopealle aterialle, ja niissä voi ruokailla alle 20 liiralla.

Lisää ravintoloita:

TripAdvisor esittelee Antalyan yksittäisiä ravintoloita.

Kalaravintola
Turkkilaiset kalaruoat ja merenelävät ovat erinomaisia. Niitä on hyvin tarjolla sataman ravintoloissa.

Antalyan ravintoloiden ruoat

Antalyassa on tarjolla kansainvälinen valikoima ruokia, joista yleisimpiä ovat turkkilaiset ruoat ja toiseksi yleisempiä ovat kansainväliset lomaruoat kuten pihvit, pastat, pitsat ja kalaruoat. Turkkilaiset kalaruoat ja merenelävät ovat erinomaisia, mutta ne ovat yleensä myös hintavimpia ruokia. Vaikka Antalyasta saa pihvejä, pitsoja ja pasta-aterioita, kannattaa siellä pysytellä turkkilaisissa ruoissa (linkki juttuun Turkkilaiset ruoat tähän heti kun osa ilmestyy).

Kasvisruoat

Turkkilaisten ruokien joukossa on kasvisruokia, mutta monessa niissä on lihalientä tai muuta vastaavaa. Niille, joille pikkuseikoista ei ole väliä, erilaiset papumuhennokset, lihattomat keitot kuten ezogelinezogelin tai mercimekmercimek ja jotkin muut ruoat käyvät hyvin.

Antalyassa on jonkin verran kasvisruokia ja vegaaneille soveltuvia ruokia tarjoavia ravintoloita. Niitä voi katsoa etukäteen Happy Cowsta.

Hintataso, juomaraha, maksukortit ja ruokailuajat

Antalyan ravintoloiden hinnat vaihtelevat melkoisesti. Satamassa ja vanhassakaupungissa aterioiden hinnat ovat suurin piirtein samanlaisia kuin länsimaissa, eli pääruoat maksavat 10 eurosta ylöspäin ja kohtalaisen hienon illallisen juomineen saa 15–25 eurolla.

Jos haluaa ruokailla edullisemmin, on vanhassakaupungissa jonkin verran edullisempia paikkoja, mutta edullisinta on ruokailla keskustan uusissa osissa. Kortteleissa, jotka ovat aivan vanhankaupungin vieressä, saa aterian juomineen alkaen noin 12 liiralla, ja monessa paikallisen suosimassa ravintolassa tai muussa ruokapaikassa saa 25 liiralla juhla-aterian.

Juomarahoja voi jättää jonkin verran, mutta niitä ei mitenkään aktiivisesti odotella. Turistien suosimissa paikoissa on jonkin verran enemmän painetta antaa juomarahaa, mutta tämä pätee lähinnä paikoissa, joissa on kansainvälinen tunnelma, korkeat hinnat ja tarjoilija tekee normaalia enemmän töitä ruokien ja juomien suhteen.

Maksukortit käyvät joissain paikoissa mutta eivät edullisissa paikallisissa ravintoloissa. Valtaosassa paikoista on kassa, jonne ruoat maksetaan, mutta pöytiintarjoilupaikoissa tarjoilija vie laskun kassalle ja tuo vaihtorahat sieltä. Antalayssa on järkevää pitää aina käteistä mukanaan, sillä käteisellä maksaminen on usein nopeampaa ja kätevämpää kuin kortilla. Antalyassa kannattaa aina maksaa liiroilla, sillä vaikka euroja otetaan monessa paikassa vastaan, on vaihtokurssi ruokailijalle epäedullinen.

Antalyassa voi syödä lähes koska tahansa, mutta pääasiallisesti aterioita nautitaan samoihin aikoihin kuin Suomessakin. Aamiaisista alkaa saada hyvin klo 8–9, lounasaika alkaa klo 11–12 ja kestää klo 14–15 asti ja illallista aletaan syödä klo 18–19 alkaen. Illallisaikaan voi olla vilkasta klo 20–21 mutta ei samalla tavalla kuin Espanjassa tai Italiassa. Antalyassa on ympäri vuorokauden avoinna olevia ruokapaikkoja, mutta klo 22–23 jälkeen voi olla vaikea nopeasti löytää hyvää ruokapaikkaa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti