Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
koristekuva Hivenen syrjässä sijaitseva Puerto de Mogán on Gran Canarian etelärannikon helmiä, sillä se on tunnetusti autenttisempi ja vähemmän räikeä turistipaikka kuin muut etelärannikon lomapaikat
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Korcula
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi
Tunnelmallisimmat ja eniten turistien suosiota nauttivat ravintolat ovat vanhaakaupunkia kiertävällä, merelle antavalla kaduilla, jolla on suuria terasseja.

Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Kroatian rahayksikkö on Kuna (HRK), jonka arvo kannattaa tarkastaa vaikka XE:stä. Kunan arvo on ollut tasaisesti noin yksi euro = 7,30 kunaa, joten 10 kunaa on noin 1,35 euroa, 20 kunaa on 2,70 euroa ja 50 kunaa on noin 6,80 euroa.

Pankkiautomaatteja Korčulan keskittymissä kuten Korčulan kaupungissa ja Vela Lukassa hyvä määrä, ja etenkin pääkaupungissa pankkiautomaatteja on melkoinen määrä. Myös muissa keskuksissa on automaatteja, mutta käteistä kannattaa aina pitää mukana eikä nostotoimenpidettä kannata turhaan viivytellä. Myös eurot käyvät esimerkiksi majapaikoissa, mutta vain harva huoneistonvuokraaja ottaa vastaan muuta kuin käteistä.

Nykyään osa automaateista vaatii nostosta lisämaksun, joka voi olla jopa 5–10 euroa. Näin ollen rahaa on hyvä käydä nostamassa hyvissä ajoin ennen käteisen loppumista, niin ettei joudu turvautumaan maksun ottavaan automaattiin. Automaatin esittämää vaihtokurssia ei kannata hyväksyä, vaan nosto kannattaa antaa mennä läpi kunissa. Tässä mielessä huonoimpia ovat Euronet-automaatit, ja kaikkein parhaita ovat virallisten pankkien automaatit, joita löytyy kyllä vanhastakaupungistakin mutta lähinnä sen laitamilta.

Rahanvaihto on mahdollista joissain paikoissa, ja esimerkiksi pankeissa rahanvaihto onnistuu ongelmitta. Paras kurssi on se, jossa osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä toisiaan, eikä nykyisin kannata maksaa vaihtopalkkiota.

Maksukortit käyvät nykyään Kroatiassa hyvin mutta on paljon etenkin majapaikkoja, torikojuja, busseja ja muita paikkoja, joissa kortit eivät käy. Käteisellä maksava voi myös monessa paikassa selvitä ostotoimenpiteestä nopeammin kuin kortilla maksava. Korčulalla on melkoisesti kahviloita, leipomoita ja ravintoloitakin, joissa kortti ei käy, ja siellä on hyvä pitää käteistä aina mukana.

Trg Petra Segedina
Trg Petra Šegedina on hintavien terassien täyttämä aukio, jolla on muutama hyvä liike, kuten kauppa joka myy elektroniikkatuotteita.

Ostokset

Korčula ei ole mikään varsinainen ostosparatiisi, mutta pääkaupungissa on hyvä määrä kauppoja, joista saa tyypillisiä tuliaisia ja muita dalmatialaisia tuotteita.

Hyviä ostoksia ovat paikalliset tuotteet, joita myydään esimerkiksi pääkaupungissa niin kaupoissa kuin kojuissakin. Paikalliset laventelituotteet, oliiviöljyt, muut oliivista valmistetut tuotteet kuten voiteet ja saippuat, paikallisesti suunnitellut vaatteet ja koristeet, kravatit, jotkut nahkatuotteet ja korut ovat hyviä ostoksia. Myös elintarvikkeet ovat hyviä niin paikan päällä nautittaviksi kuin kotiin vietäviksi, ja esimerkiksi pähkinät, monet hedelmät ja monet muut tuotteet ovat paikallista alkuperää. Paikalliset tuotteet on kasvatettu ilman hyönteismyrkkyjä tai lannoitteita, ja kaikki paikalliset tuotteet ovat luomua. Myös viinit ovat hyviä ostoksia, ja paikallisia viinejä on ainakin paikan päällä hyvä maistella. Erinomaista on myös slovenialainen, kaikkialla entisen Jugoslavian alueella suosittu kivennäisvesi Donat, jolla on monenmoisia terveysvaikutuksia.

Saarella kuten muillakin Dalmatian saarilla on hyvin vähän kauppoja, ja jos mielii tehdä kunnolla ostoksia, kannattaa tehdä päiväretki tai yöpyä Dubrovnikissa tai Splitissä.

Grad Korčula

Korčulan kaupunki on kaukana ostosparatiisista, mutta sieltä voi hankkia tyypillisiä paikallisia tuotteita ja jonkin verran muutakin. Mäkinen ja sokkeloinen vanhakaupunki ei ole paras paikka tehdä ostoksia, mutta sen vieressä olevat keskustan vanhat korttelit ovat paikkoja, joissa on jonkin verran pieniä liikkeitä. Vanhassakaupungissa kuitenkin on jonkin verran liikkeitä, joista saa tuliaisia ja tyypillisiä paikallisia tuotteita, ja samalla kun siellä kiertelee nähtävyyksiin tutustumassa voi sieltä löytää myös liikkeitä, joista monet ovat kesäkauden aikana avoinna aamusta myöhäiseen iltaan (esim. klo 10–21/22, paitsi sunnuntaisin jonkin verran rajallisemmin).

Vanhankaupungin sokkeloihin johtavien portaiden edessä on aukio (Trg kralja Tomislava) [kartalla], jolla on melko kliseenomaista krääsää kauppaavia kojuja, pieni tori ja myös Müller, joka on tasokas ja monipuolinen kosmetiikkamyymälä. Aivan sen vieressä, katamaraanin käyttämän laiturin vieressä on Konzum (avoinna klo 7–21) ja sen vieressä on pari muutakin liikettä kuten Aqua-vaatekauppa. Merelliset vaatteet ja asusteet ovat Kroatian saaristossa aina käypiä ostoksia, ja kaikenlaiset sen tyyliset vaatteet ovat täällä hyviä ja tasokkaita ostoksia.

Lähellä aukiota on lisää liikkeitä jos kulkee laiturilta katsoen toiseen suuntaan. Trg Petra Šegedina [kartalla] on hintavien terassien täyttämä aukio, jolla on muutama hyvä liike, kuten kauppa joka myy elektroniikkatuotteita. Aivan tästä kulman takana on Studenac-valintamyymälä (avoinna klo 8–21), joka on pienempi kuin katamaraanilaiturin vieressä oleva Konzum mutta alueella yöpyville täysin käypä ostospaikka. Tästä kohti bussiasemaa kulkevalla kadulla on liikkeitä, kuten oliiviöljyihin ja viiniin erikoistunut Blato 1902.

Vela Luka

Vela Lukassa on huomattavasti vähemmän kauppoja kuin saaren pääkaupungissa. Sieltä ei elintarvikkeita lukuun ottamatta saa juuri mitään, mutta jonkin verran tyypillisiä paikallisia tuotteita on kaupan.

Aivan pääpaikkojen vieressä on pieni tori [kartalla] (avoinna klo 6.30–12, 17–19 ja la klo 6.30–12) ja sen vieressä Tommy-valintamyymälä (avoinna ma–la klo 6.30–20.30 ja su klo 7–13). Jonkin verran isompi valintamyymälä on rantakadun laidalla, ja tämä Obala 3:n varrella oleva Studenac on sunnuntaisin avoinna klo 21 asti. Kulman takana sisämaahan päin mentäessä on muutama liike lisää, ja kadun 41 laitamilla on muutama pieni liike, kuten urheiluvaatteita ja -tarvikkeita myyvä Sportsway.

Jos Vela Lukan ympäristössä haluaa mennä suureen liikkeeseen, on lähellä satamaa ja linja-autopysäkkiä, kohti pääkaupunkia johtavalla tiellä, iso Tommy-hypermarket [kartalla] (avoinna klo 6.30–21).

Dalmatialainen spaghetti bolognese
Pitsat, pasta-annokset ja balkanilaiset grillilihat ovat yleensä edullisimpia ruokia, ja ne ovat lähes poikkeuksetta melko tasokkaita.

Ruoat ja ravintolat

Kuten muuallakin Dalmatian saaristossa Korčulalla ravintolaruoat ovat yleensä erinomaisia mutta melko hintavia. Vastaan tulee lounastarjouksia ja normaalia edullisempia ravintoloita, mutta karu totuus on se, että saaren suosituimmissa paikoissa ravintolat odottelevat vilkasta keskikesää, jolloin valtaosa tuotoista tulee, ja muina aikoina monet ravintolat ovat lähes tyhjiä. Pitsat, pasta-annokset ja balkanilaiset grillilihat ovat yleensä edullisimpia ruokia, ja ne ovat lähes poikkeuksetta melko tasokkaita. Ainakin pienellä tai keskisuurella matkakassalla liikkeellä olevien ja saarella pidempään kuin yön pari viihtyvien kannattaa varata majapaikka, jossa voi syödä ainakin aamiaisen ja iltapalan, ja etenkin perheet voivat säästää paljonkin, jos tekevät ainakin osan ruoistaan itse.

Grad Korčula

Kaikkein tunnelmallisimmat ja eniten turistien suosiota nauttivat ravintolat ovat vanhaakaupunkia kiertävällä, merelle antavalla kaduilla, jolla on suuria terasseja ja niin paljon tilaa, että isokin porukka voi sieltä tuurilla saada oman pöydänRavintola vanhankaupungin rantakadulla. Ravintolat ovat niemennokkaa kiertävän vanhankaupungin rantakadulla (Šetalište Petra Kanavelića) [kartalla], ja ruokailun lisäksi katu on turistien pääasiallinen alue viettää iltaa.

Ravintolat tarjoavat monipuolisesti erilaisia ruokia, ja toisin kuin muualla Kroatiassa tarjolla on myös muualta kuten Aasiasta peräisin olevia ruokia ja kebabia, jota on kylläkin enemmän sivukaduilla. Muualla vanhassakaupungissa on paljon tunnelmallisia ravintoloita, jotka tuovat monelle Venetsian mieleen, ja tämä on hyvä alue etsiskellä illallispaikkaa niille, joita ei parin kolmen kympin hinta ateriasta ruokajuomineen haittaa. Ruokalistat ovat selkeästi esillä, ja ravintoloiden työntekijät mielellään kertovat ruoista kaikenlaista ja yrittävät myös houkutella turisteja ravintoloihin.

Jos vanhassakaupungissa haluaa takuuvarmasti tasokkaan ravintolakokemuksen, on aivan rantakadun vieressä oleva Aterina hyvä paikka aterialle.

Jos ei halua käyttää ateriaan paljon rahaa eikä välttämättä halua syödä kaikkein hienoimpia ruokia, on vanhaankaupunkiin johtavien portaiden lähistöllä pari normaalia edullisempaa paikkaa. Step [kartalla] on pidetty, myös paikallisten suosiossa oleva paikka, jossa voi syödä vaikka balkanilaisia grillilihoja tai pitsaa, ja ruokia voi syödä niin sisällä kuin ulkonakin.

Aivan kulman takana oleva Planjak [kartalla] on hyvä paikka etenkin lounaalle mutta myös illalliselle. Siellä on kohtuuhintaisia lounastarjouksia, jotka ovat ulkona olevassa taulussa, ja sieltä saa kohtuuhinnalla balkanilaisia grillilihoja. Ajoittain turistiryhmät tukkivat paikan, joten aina siellä ei ole tilaa.

TripAdvisor esittelee Korčulan kaupungin ravintoloita.

Ravintola Vela Lukassa
Vela Lukan rantakadulla on ravintoloita, jotka tarjoavat melko samanlaisia ruokia kuten pitsoja, pasta-annoksia ja kalaruokia.

Vela Luka

Vela Luka on ympäri vuoden rauhallisempi kuin pääkaupunki, mutta halvat ateriat ovat siellä harvinaisia ja ainoa tapa säästää ruokamenoissa on vierailla leipomoissa ja valmistaa ainakin osan aterioistaan itse. Eniten ravintoloita on rantakadulla [kartalla], etenkin Obala 3:n vilkkaimmissa osissa ja Obala 2:n varrella.

Rantakadulla on sen verran monta ravintolaa, jotka tarjoavat melko samanlaisia ruokia kuten pitsoja, pasta-annoksia ja kalaruokia, että uuden ravintolan löytäminen ei pitkänkään loman aikana tuota vaikeuksia. Ravintolat ovat järjestään melko tasokkaita, ruokajuomat ovat edullisempia kuin pääkaupungissa ja palvelu pelaa englanniksi ja muillakin kielillä.

Jos haluaa ruokailla paikallisten suosimassa ravintolassa on Da Vinci hyvä paikka pitsalle tai muulle varsin koruttomalle aterialle, joka kuitenkin on tasokas ja kohtuuhintainen.

Toinen vähän normaalia edullisempi ravintola on Pod Bore, joka on aivan Da Vincin vieressä. Ravintola on melko näyttävä, palvelu on erinomaista ja se soveltuu myös jonkin juhlistamiseen.

TripAdvisor esittelee kaikki Vela Lukan ravintolat.

Lisää aiheesta:

TripAdvisor käy läpi Korčulan saaren ravintoloita.

Moreska-miekkatanssia (License: Public Domain)
Korčulassa voi seurata miekkatanssia (moreska), joka on paikallinen erikoisuus.
Kuva: Luka Jačov /Wikimedia

Tapahtumat

Korčula ei ole mikään suuri tapahtumien keskus, mutta siellä voi loman aikana tulla vastaan kesäisiä tapahtumia. Saarella pidettiin monen vuoden ajan syyskuussa suositut barokkiajan festivaalit, mutta viime vuosina niitä ei enää ole pidetty. Eniten tapahtumia on varsinaisen matkustuskauden aikana, joka on toukokuun lopusta syyskuun loppuun.

Korčulassa voi seurata miekkatanssia (moreska), joka on paikallinen erikoisuus. Etenkin Korčulan kaupungissa mutta myös muualla saarella on kauden aikana esityksiä viikoittain, ja niitä voi mennä seuraamaan vaikka matkatoimiston tai muun toimijan järjestämän retken yhteydessä. Pääkaupungissa on kauden aikana esitys maanantaisin ja torstaisin vanhaankaupunkiin johtavien portaiden vieressä olevalla aukiolla [kartalla].

Korcula info esittelee tapahtumia.

Yöelämä

Korčula ei ole mikään vilkas yöelämän keskus, mutta heinä- ja elokuussa siellä on luvassa melkoisia bileitä. Korčulan kaupunki on koko kesäkauden ajan paikka, jossa on paljon yöelämää ja myös musiikkia iltaisin baareissa. Korčula on kuitenkin juomiltaan melko hintava paikka, jonka vanhassakaupungissa ja sen lähellä tuopista paikallista olutta joutuu monessa paikassa maksamaan 20–30 kunaa, mutta kaikissa keskuksissa on alueita, joilla tuopin saa 15–20 kunalla. Pöytiintarjoilu on lähes ainoa toimintatapa, ja vaikka tuopin käy tilaamassa kassalta, tuodaan se lähes poikkeuksetta pöytään.

Korčulan pääkaupungissa on eniten illanviettopaikkoja vanhassakaupungissa, eikä siellä tarvitse kuin vaellella ja istahtaa sopivalta näyttävälle terassille. Koska juomien hinnat ovat korkeita, on monilla paikoilla sisäänheittäjiä, ja jos tuopin hinnalla ei ole väliä, on siellä mukava nauttia illoista terassilla. Jos kuitenkin haluaa nauttia olutta normaalia edullisemmin, on linja-autoaseman [kartalla] vieressä parikin paikkaa, joissa tuopin saa reilulla parilla eurolla. Hinnat ovat aina selkeästi esillä, joten ne, jotka eivät halua tuhlata matkakassaansa kalliisiin juomiin, tutkivat niitä ennen tilauksen tekemistä.

Vela Lukassa on huomattava määrä kohtuuhintaisia paikkoja, joissa oluen saa 15–20 kunalla. Niitä on koko rantakadun matkalla, ja mitä matalampaa profiilia paikka pitää, sen edullisempia niin oluet kuin muutkin juomat ovat.

TimeOut esittelee saaren parhaita menopaikkoja.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit


Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Luka Jačov /Wikimedia
2019/08

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti