Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta

Mikä liikuttaa matkailijaa lokakuussa 2017

Matkailutärppejä, -kilpailuja ja muita lokakuisen matkailumaailman kohokohtia käydään läpi tällä sivulla.
Seuraava katsaus julkaistaan marraskuussa 2017.

Eilean Donan Castle, Skotlanti (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Vauva lentokoneessa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Malta (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
El Julan -rinne El Hierrossa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Tallinna (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Chengdu, Kiina (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Risteilylle, museoon tai matkalahjakortilla mihin vaan!

Eilean Donan Castle, Skotlanti (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Skotlannissa silmä lepää

Rough Guide -matkaopassarja järjesti äskettäin lukijakyselyn, jossa lukijat saivat äänestää mielestään maailman kauneinta maata.

Kyselyn voittajaksi nousi karun kauniista maisemistaan tunnettu Skotlanti, jossa monimuotoista luontoa tosiaankin riittää. Skotlannin vehreä maaseutu, upeat järvet ja kivikkoinen rannikko ovat vieneet tähän päivään mennessä siis jo useammankin matkailijan sydämen.

Kyselyn kakkoseksi sijoittui niin ikään karuista, luonnontilaisista maisemistaan tuttu Kanada ja kolmanneksi Uusi-Seelanti, jonka luonto on saavuttanut matkailijoiden keskuudessa jo tietynlaisen klassikkoaseman. Suomi äänestettiin sijalle 14 muun muassa Italian, Islannin ja Meksikon jälkeen. Suomea alemmaksi listauksessa taas sijoittuivat muun muassa Norja, Irlanti ja Kroatia, jotka ovat kaikki saaneet kansainvälistäkin huomiota kauniiden maisemiensa ansiosta.

Vauva lentokoneessa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Matkalle pikkulapsen kanssa

Kesälomat reissuineen ovat ohi ja moni vanhempi suorastaan huokaa helpotuksesta, kun arki taas alkaa. Syksyn pimeyden iskiessä matkajalkaa alkaa kuitenkin taas vipattaa, ja kylmyyttä tuntuu pääsevän pakoon vain tarpeeksi kauas lentämällä.

Kun perheessä on vauva tai taaperoikäinen lapsi, lentomatkustuksessa on omat haasteensa, joihin voi kuitenkin yrittää varautua mahdollisimman hyvin jo etukäteen. Helsingin Sanomien artikkelissa annetaan hyviä vinkkejä alle kaksivuotiaan kanssa matkustamiseen. Tiesitkö esimerkiksi, että vauvalle voi varata kaukolentoa varten vauvankopan, jossa nyytti voi pötkötellä vanhempien sylin sijaan? Näppärä vinkki kaukolennoille on myös yölentojen suosiminen: kun koko perhe nukkuu, menee monen tunnin matka nopeammin ja sujuvammin. Käsimatkatavaroissa olevat varavaatteet ovat pikkulapsiperheissä tärkeä varuste niin lapselle kuin aikuisellekin, ja kotona lapsilta kielletyt laitteet, kuten tabletit, voivat pelastaa lennon jos toisenkin levottoman taaperon kanssa.

Malta (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)

Jossain on vielä kesä

Kuten edellä jo mainittiinkin, pimenevä syksy tuppaa nostavan matkakuumeen huippuunsa. Mutta mihin sitä sitten matkustaisi, kun esimerkiksi Espanjan perinteisissä kesäkohteissa ei tunnu myöhään syksyllä enää tarkenevan? Lento- ja hotellihakukone momondo.fi on helpottanut pohdintaa luomalla listan matkakohteista, joissa on lämmintä vielä syyskuukausinakin.

Lähimpää lämpöä löytyy, kun ottaa suunnaksi Välimeren kohteet Maltan tai Kyproksen. Näissä kohteissa lämpömittari nousee esimerkiksi lokakuussa vielä reilusti yli 20 asteeseen ja merivesikin hellii jopa yli 25 asteen lämmöllä. Hieman kauempaa lämpöä, ja eksotiikkaa, löytyy myös Marokon Marrakechista. Jos reissu ajoittuu marras- tai joulukuulle, kuumuudesta pääsee varmasti nauttimaan ainakin Malediiveilla, Goalla ja Kap Verdellä, joilla keskilämpötila kohoaa marras- ja joulukuussa 25–30 asteeseen.

Apua lämmönkaipuuseen voi hakea myös Tuin lämpötilaoppaasta, joka kertoo eri matkakohteiden ja niiden meriveden lämpötilan kuukausittain.

Lue lisää: Malta Marrakech
El Julan -rinne El Hierrossa (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Kanaria on paljon enemmän kuin luulet

Kanarian matkailu on kuulemma taas trendikästä, ja miksipä ei olisikaan. Parin vuosikymmenen takaisia Kanarian kokemuksia tuskin pääsee uusimaan tätä nykyä edes pakettimatkalla ja, vaikka pääsisikin, omatoimimatkailu on avannut Kanarian tuntemattomammatkin kolkat matkailijoille aivan uudella tavalla.

Rantapallon artikkelissa kumotaan kymmenen yleistä luuloa Kanariasta. Oletko esimerkiksi ajatellut, että koko Kanaria on yhtä ja samaa hotellien täyttämää rantarysää? Väärin: jokainen saarista on omanlaisensa ja niillä vallitsee jopa hieman erilainen ilmasto. Perinteisempää rantalomaa löytyy esimerkiksi Teneriffalta ja Gran Canarialta, mutta La Palmalla ja El Hierrolla lomaa saa viettää kaukana turistilaumoista. Toinen yleinen uskomus on, että Kanarialle ei voi matkustaa kesällä, vaikka todellisuudessa saarilla on kesällä aurinkoista ja juuri sopivan lämmintä. Kesällä myös paikalliseen kulttuuriin pääsee tutustumaan paremmin esimerkiksi kyläjuhlien muodossa.

Tallinna (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Mihin suomalaiset matkustavat?

Kävitkö kesällä Tallinnassa tai Turussa? Et ole ainoa. CupoNationin ja Expedian tekemän pohjoismaalaisten matkailutottumuksia koskevan tutkimuksen mukaan suomalaiset tekivät elokuusta 2016 heinäkuuhun 2017 eniten juurikin kotimaan matkoja sekä reissuja naapurimaidemme pääkaupunkeihin Tallinnaan ja Tukholmaan. Kotimaan kohteista suosituimpia olivat Helsinki, Lappi ja Turku.

Suomalaiset myös varasivat reissunsa melko myöhään, vasta 46 päivää ennen matkan alkua. Mitä syyslomavarauksiin tulee, suosituimmat kohteet löytyvät kuitenkin manner-Euroopasta. Ebookersin tiedotteessa kerrotaan, että syyslomalla suomalaiset matkustavat varsinkin Prahaan, Berliiniin, Riikaan, Roomaan ja Budapestiin. Myös muut Euroopan kaupungit vetävät suomalaisia puoleensa, sillä ensimmäinen Euroopan ulkopuolinen kaupunki, New York, on vasta 20. suosituin syyslomakohde.

Chengdu, Kiina (CC License: Attribution 2.0 Generic)

Uusi kilpailija Suomi–Kiina-reitille

Suomi on kiinnostanut kiinalaisia matkailijoita jo jonkin aikaa. Ei siis ole mikään ihme, että Helsinkiin alkaa pian lentää myös kiinalainen lentoyhtiö Lucky Air.

Lennot Helsinki-Vantaan lentoasemalta Kiinan Kunmingiin ja Chengduun käynnistyvät tammikuussa 2018, ja kolmioreitillä lennetään kaksi kertaa viikossa. Kolmioreitti tarkoittaa sitä, että Kunmingista lähtevä lento tekee lyhyen välilaskun Chengduun ja jatkaa sitten matkaansa kohti Helsinkiä. Sama reitti toistuu myös paluulennolla. Chengdu ja Kunming ovat kiinalaisia miljoonakaupunkeja, joista odotetaan saapuvan reilusti matkailijoita Suomeen. Toisaalta reitti avaa kyseisten kaupunkien asukkaille hyvän vaihtoyhteyden myös muihin eurooppalaiskaupunkeihin.

Teksti: Nelli Kelonen
2017/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti