Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Palma de Mallorca
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lentoasema (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Palman lentoasema on valtava, ja hyvällä tuurilla laukkunsa saa kannettua ulos puolisen tuntia laskeutumisen jälkeen.

Saapuminen Palma de Mallorcalle ja sinne tehtävät matkat ja lennot

Palma de Mallorcan lentoasema on lyhyen matkan päässä keskustasta, ja sieltä on helppo siirtyä muualle kaupunkiin bussilla tai taksilla. Palmaan voi hyvin tulla Manner-Espanjasta tai muilta saarilta lautalla, ja matkustajasatamasta pääsee muualle kaupunkiin samalla bussilinjalla kuin lentoasemallekin mennään. Palman rautatie- ja linja-autoasemat ovat maan alla ydinkeskustan laitamilla, ja sieltä pääsee hyvin kaikkialle Mallorcan saarelle.

Palma de Mallorca on suosittu matkakohde suomalaisten keskuudessa, ja sinne on Suomesta paljon lentoja. Palmaan voi matkustaa myös järjestetylle matkalle, jonkalaisia sinne tehdään valtaosan vuodesta.

Lentoasemalta muualle kaupunkiin tai Palman ympäristöön

Aeroport de Palma [kartalla] on lyhyen matkan päässä keskustasta, ja sieltä on helppo siirtyä muualle kaupunkiin bussilla tai taksilla.

Palman lentoasema on valtava, Espanjan kolmanneksi suurin, ja sekä sieltä poistumiselle että sieltä lähtemiselle kannattaa varata aikaa. Se on vilkas ympäri vuoden mutta erityisen vilkas se on huhtikuulta marraskuun alkupuolelle. Välimatkat ovat lentoasemalla pitkiä, ja sinne on hyvä mennä vähintään pari tuntia ennen lentoa. Sieltä ei kannata luulla selviävänsä ulos kovin nopeasti, ja hyvällä tuurilla laukkunsa saa kannettua ulos puolisen tuntia laskeutumisen jälkeen.

Linja-autolla muualle kaupunkiin

Bussilinja 1 kulkee lentoasemalta ydinkeskustaan, Plaça d'Espanyan kautta ja pitkin Passeig Marítim -rantakatua aina matkustajasatamaan asti. Plaça d'Espanya [kartalla] on liikenteen solmukohta, ja siltä voi siirtyä kaikkialle kaupunkiin useilla eri bussilinjoilla tai sitten muualle saarelle yhdistetyltä bussi- ja juna-asemalta. Plaça d'Espanya on paras paikka jäädä pois niiden, jotka yöpyvät vanhassakaupungissa, ja siitä on melko lyhyt kävelymatka kävelykatuja pitkin useimpiin vanhan keskustan osiin ja myös muualle.

Plaça d'Espanya
Plaça d'Espanya on paras paikka jäädä pois niiden, jotka yöpyvät vanhassakaupungissa, ja siitä on melko lyhyt kävelymatka kävelykatuja pitkin useimpiin vanhan keskustan osiin ja myös muualle.
Kuva: Peter Forsberg

Bussilinja 21 kulkee toiseen suuntaan eli kohti Arenalia (El Arenal tai S’Arenal). Se on hyvä niille, joiden majapaikka on lähellä lentoasemaa olevalla pitkällä Platja de Palma -alueella (Playa de Palma).

Lippu lentoasemalta tai lentoasemalle maksaa kaikilta muilta paitsi saaren vakinaisilta asukkailta 5 €, eikä lentokenttämatkoilla voi käyttää 10 matkan sarjalippua. Lippu ostetaan kuskilta, sitä varten on hyvä olla korkeintaan viiden tai kymmenen euron seteli, ja bussilla voi matkustaa yhteen suuntaan niin kauan kunnes pääsee perille. Jos bussia välillä vaihtaa, pitää ostaa uusi lippu, joka tosin maksaa vain 1,50 €. Näin ollen niiden, jotka joutuvat vaihtamaan bussia välillä ja joita on vähintään kaksi, kannattaa mahdollisesti siirtyä lentoasemalta muualle taksilla. Bussilinjat kulkevat kesät talvet aamuvarhaisesta yömyöhään, ja on epätodennäköistä, että Palmasta lähtee tai sinne saapuu silloin kun bussit eivät kulje. Linja 1 kulkee noin vartin välein, ja linja 21 noin puolen tunnin välein. Bussit lähtevät terminaalin edestä, taksien takana olevalta pysäkiltä.

Lentoasemalta pääsee suoraan myös joillekin muille lähistön lomapaikoille. Linja A11 kulkee Magalufiin, ja lentoasemalta pääsee myös muualle, kuten Cala Bonaan ja saaren pohjoisosissa olevaan Alcúdiaan.

Lentoaseman sivut kertovat lisää bussilla muualle Palmaan ja Mallorcalle siirtymisestä.

Taksilla muualle Palmaan tai Mallorcalle

Takseja on lentoaseman edustalla paljon, eikä niihin tarvitse juuri koskaan jonottaa. Taksilla siirtyminen muualle on kuitenkin monissa tapauksissa hintavaa, ja näin on kannattavaa ainakin katsoa miten bussilla pääsisi majapaikalle. Matkan hintaan lisätään kolmen euron lentokenttälisä, ja jokainen matkalaukku maksaa 60 senttiä ylimääräistä. Lisäksi lentoasemalta lähtevät taksit velottavat normaalia enemmän per kilometri.

Taksilla muualle siirtymisestä ja hinnoista kerrotaan enemmän lentoaseman sivuilla.

Satamasta muualle Palman ympäristöön

Palma de Mallorcan matkustajasatama [kartalla] tunnetaan nimillä ”Port de Palma” ja ”Puerto de Palma”. Se sijaitsee matkalla kohti Palmanovaa ja Magalufia, ja se on lyhyen matkan päässä Cala Majorista. Sataman lähellä on hotelleja, ja satamasta pääsee esimerkiksi Barcelonaan, Valenciaan, Ibizalle ja Menorcalle.

Satamaan on helppo siirtyä suuren osan vuorokaudesta bussilinjalla numero 1, joka kulkee lentoaseman ja sataman välin noin 45 minuutissa. Öisin samaa reittiä kulkee bussilinja 41. Lippu ostetaan kuskilta tasarahalla tai pienellä setelillä, ja muut kuin paikalliset asukkaat maksavat siitä 3 €.

Linja-auto- ja rautatieasemilta muualle kaupunkiin

Palman yhdistetty linja-auto- ja rautatieasema eli Estació Intermodal [kartalla] on Plaça d'Espanya -aukiolla, jonne voi kävellä joistain vanhankaupungin ja muun ydinkeskustan osista. Aseman lähellä on monia kahviloita ja ravintoloita, mutta kunnollisia ruokia sen lähistöllä ei ole juurikaan tarjolla.

Junalla Palmaan voi saapua harvasta paikasta, mutta jos tänne tulee junalla, pääsee Plaça d'Espanyalta monilla bussilinjoilla kaikkialle kaupunkiin.

Linja-autoja asemalle saapuu jatkuvasti kaikkialta saarelta, ja asemalta voi kävellä vartissa vanhankaupungin pääpaikoille tai siltä voi nopeasti hujauttaa bussilla minne tahansa Palmaan tai sen ulkopuolelle.

Palmaan tehtävät matkat

Palma de Mallorcalle voi matkustaa omatoimisesti, jolloin lennot ja hotelli varataan itse. Tämä on nykyään helppoa, eikä se välttämättä vaadi kielitaitoa, sillä monet sivustot ovat suomeksi. Lennot ja hotelli on hyvä varata ajoissa, mutta Palmaan pääsee keskikesälläkin äkkilähdöillä, jotka tosin eivät välttämättä ole kaikkein leppoisimpia lomamatkoja. Palmaan voi tietenkin matkustaa matkatoimiston järjestämälle matkalle, mikä on helppoa mutta yleensä paljon kalliimpaa kuin omatoimisen matkan tekeminen.

Finnair lentää (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Finnair lentää maalis-huhtikuun vaihteen tienoilta lokakuun loppuun suoraan Helsingistä Palmaan ja myös keskiviikkoisin Oulusta juhannuksen tienoilta elokuun alkuun.

Omatoimimatkat

Suomesta on sekä suoria että välilaskullisia lentoja Mallorcalle, missä lentoasema on Palma de Mallorcan kaupungin keskustan lähellä. Lentoasema voi olla varausjärjestelmissä ja lentoyhtiöillä ”Mallorca” tai ”Mallorca Palma” mutta saarella on vain yksi lentoasema. Lentoaika suorilla lennoilla on reilut neljä tuntia, ja joustavuudesta on valtavaa taloudellista hyötyä. Hyötyä on myös siitä jos onnistuu välttelemään yleisiä loma-aikoja, kuten pääsiäistä, heinä-elokuuta ja lokakuun kahta viimeistä lomaviikkoa.

Tuttu ja turvallinen Norwegian lentää monta kertaa viikossa suoraan Mallorcalle ympäri vuoden. Lippujen hinnat ainakin hiljaisina matkustusaikoina voivat olla alhaisia, alkaen noin neljästäkymmenestä eurosta, mutta joinain muina päivinä hinta voi olla viisinkertainen. Kaikkein paras on tarkastella avoimin mielin hintakalenteria ja valita sieltä lento, joka ei ole kalleimmasta päästä.

Finnair lentää maalis-huhtikuun vaihteen tienoilta lokakuun loppuun suoraan Helsingistä Palmaan ja myös keskiviikkoisin Oulusta juhannuksen tienoilta elokuun alkuun. Lentää voi myös muista kaupungeista, jos lentää ensin Helsinkiin tai Ouluun. Hinnat vaihtelevat jonkin verran ajankohdan mukaan, mutta kesälomien aikaan ne ovat suosittuja ja varaukset kannattaa tehdä kuukausia etukäteen.

Ulkomaisista yhtiöistä Vueling ja SAS lentävät pääasiallisesti välilaskullisia lentoja Mallorcalle. Niiden kyydissä pääsee hyvin myös aikoina, jolloin Finnair ei lennä, mutta ne eivät yleensä pärjää hinnoissa Norwegianille.

Lisää lentoja voi katsella esimerkiksi Skyscannerista

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Matkatoimistot järjestävät matkoja moneen eri Mallorcan kolkkaan, ja myös Palmaan voi mennä pakettimatkalle. Niitä tehdään eniten silloin kun Finnair lentää suoraan, ja alku- ja loppukaudesta on myös matkoja, joilla lennot ovat Suomen eri kaupungeista. Palma on melko laaja kaupunki, ja jos haluaa nimenomaan tutustua Palmaan, kannattaa valita hotelli, joka on Palman keskustassa tai sen lähellä. Jos majoittuu Platja de Palmaan (Playa de Palma), Cala Majoriin, Palmanovaan tai Magalufiin, ei Palmassa todennäköisesti tule vietettyä kovinkaan paljon aikaa.

Tjäreborg tekee ympäri vuoden eripituisia matkoja Palmaan ja useaan eri Mallorcan kolkkaan. Se tekee myös matkoja kaikille Palman lähellä oleville rantapaikoille, mutta nimenomaan Palmaan mielivälle sillä on lähinnä kalliita 4–5 tähden hotelleja. Matkat voivat olla hyvinkin kalliita, jopa pari tonnia viikon matkalta, mutta niiden joukosta voi löytää edullisia, etenkin jos lähtee huhti-toukokuussa tai syys-lokakuussa. Palmaan voi lähteä talvellakin, mutta siellä voi olla myrskyistä ja kaikkea muuta kuin lämmintä.

Aurinkomatkat on toinen suuri matkatoimisto, joka tekee paljon matkoja Mallorcalle. Palmaan voi kesällä lentää myös Oulusta, ja Helsingistä hinnat alkavat noin 900 eurosta per viikko.

Monet muutkin matkatoimistot tekevät matkoja Palmaan. Kaleva Travel tekee matkoja ympäri vuoden, ja myös monet pienet paikalliset matkatoimistot voivat koska tahansa järjestää matkan Palmaan.

Teksti: Peter Forsberg
2017/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti