Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Palma de Mallorca
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ruokakauppa vanhassakaupungissa
Vanhassakaupungin pienistä liikkeistä voi ostaa korkealaatuisia elintarvikkeita.

Palma de Mallorcan kaupat ja ostokset

Palma de Mallorca on hyvä mutta entistä hintavampi kaupunki tehdä ostoksia, ja ostosten tekeminen on siellä yksi lomalaisten pääaktiviteetteja. Siellä on paljon hyviä ostosseutuja, ja niitä on eniten ydinkeskustassa. Kaupungissa on muutama erinomainen kauppakatu, jotka onnistuvat tarjoamaan jokaiselle jotakin.

Kaupat ovat entistä paremmin avoinna, osa myös sunnuntaisin, ja siellä on varsin helppo tehdä ostoksia silloin kun haluaa. Hintataso tosin lähentelee Suomen hintatasoa, mutta edelleenkin siellä voi monen tuotteen saada viidenneksen edullisemmin. Ostoksia ja hintavertailuja on Palmassa helppo tehdä, sillä siellä on käytössä euro.

Parhaat ostosseudut

Palmassa on paljon hyviä ostosalueita, joita on useita lähellä Major-aukiota, ja siellä on kauppoja myös muualla, etenkin Passeig del Bornin ja pitkän rantakadun tuntumassa. Suurten liikkeiden lisäksi siellä on paljon pieniä kauppoja, kauppahalleja ja kojuja, joista voi ostaa etenkin tuliaisia.

Vanhakaupunki ja sen lähiympäristö

Ostoksille mielivän kannattaa ensimmäiseksi suunnata vanhojen osien keskellä olevan pääaukion (Plaça Major) [kartalla] tuntumaan. Aukiolta lähtevät kadut ovat eräitä kaupungin parhaimpia ja miellyttävimpiä, ja aukion ja La Ramblan välissä on ostoskeskus (ma–su klo 9–21), jonka yhteydessä on suurehko Eroski City -valintamyymälä. Kauppakeskuksessa on monenmoista liikettä, ja sieltä voi löytyä jotakin tarpeellista.

Paras ostoskatu on Carrer de Sant Miquel, joka vie kohti Plaça d'Espanyaa ja jonka varrella on paljon mielenkiintoisia liikkeitä. Tämän kävelykadun tuntumassa on Olivar-kauppahalli, ja pian kauppahallin jälkeen vastaan tuleva Carrer dels Oms on toinen hyvä kävelykatu, jonka varrella on paljon kauppoja. Se on arkisempi katu kuin Sant Miquel, ja se johtaa kohti La Ramblaa. Tämä puistobulevardi on huomattavasti Barcelonan Ramblaa laimeampi paikka, mutta senkin varrella on kukkakojuja ja jonkin verran korkeatasoisia liikkeitä.

La Rambla johtaa kohti Palman tyylikkäimpiä ostosalueita, joilla viihtyvät sekä turistit että paikalliset, ja jos katua kulkee mutkan jälkeen eteenpäin, saapuu pian Passeig del Bornin risteykseen [kartalla]. Tämän puistobulevardin varrella on jonkin verran kauppoja, joista saa korkeatasoisia tuotteita, mutta sen päässä oleva Av. de Jaume III on kaupungin pääostoskatu. Se on kallis katu, jonka varrella voivat vuokrien takia olla vain suurten ketjujen liikkeet, ja sen varrella on samoja liikkeitä kuin muidenkin kaupunkien keskustoissa, kuten Desigual, Mango ja Massimo Dutti. Sen varrella on myös kaupungin suurin tavaratalo, ja lähes kaikki kadun varrella olevat liikkeet ovat avoinna myös sunnuntaisin.

Jos haluaa nähdä pieniä liikkeitä, joista saa kaikenlaista herkuista vaatteisiin, kannattaa siirtyä kaduille, joita on Plaça Majorin ja La Seu -tuomiokirkon välimaastossa. Pääkatuja ostoksille ovat Carrer de Colom [kartalla], sen vieressä samansuuntaisesti kulkeva Carrer de Jaume II ja sen vieressä kulkeva Carrer de Sant Bartomeu. Niillä kaikilla on mitä erilaisimpia liikkeitä, ja tänne voi lähteä ostamaan vaikka koruja, kelloja, Lacosten tuotteita, herkkuja ja korkeatasoisia elintarvikkeita.

Hyvä ostoskatu on Carrer de Colomin vieressä kulkeva Carrer de Santa Eulàlia, jonka varrella on erinomainen, paikallisia elintarvikkeita ja viinejä myyvä Mallorcària, joka toisin kuin monessa paikassa väitetään ei ole vain viiniliike. Paljon liikkeitä on myös katua jatkavalla Carrer de l'Argenteria -kävelykadulla, ja sitä kannattaa jatkaa mutkan jälkeenkin, jolloin sen nimi on Carrer del Sindicat. Sen varrella on kaikenlaisia liikkeitä Mangosta Flying Tigeriin, ja myös kadun päässä olevat kadut ovat otollisia mitä erilaisimmille ostoksille.

Läntinen Palma

Vanhaakaupunkia ja sen yhteydessä olevia kortteleita tulee Palmassa ollessa koluttua, mutta myös muualla kaupungissa on jonkin verran keskitetysti liikkeitä. Santa Catalinan kauppahallin [kartalla] tuntumassa on jonkin verran liikkeitä, mutta tänne ei niiden takia välttämättä kannata erikseen lähteä. Tästä kohti Cala Majoria mentäessä tulee vastaan paljon erilaisia kauppoja, joista saa etenkin elintarvikkeita mutta myös muita tuotteita. Paljon liikkeitä on bussilinjojen 3 ja 20 käyttämillä kaduilla, jotka ovat hyviä niille, joiden majapaikka on täälläpäin tai läntisen Palman rantakadun varrella.

Rantakadun varrella on paljon liikkeitä, mutta kannattaa olla tietoinen, että hyvin avoinna olevat, pienet elintarvikeliikkeet ovat huomattavasti hintavampia kuin suuret valintamyymälät. Paljon valintamyymälöitä, ”itämaisia basaareita”, joista saa mitä erilaisimpia tuotteita, ja muitakin liikkeitä on Avinguda de Joan Mirón [kartalla] varrella, ja se on rantakadusta ylämäkeen.

Itäinen Palma ja Platja de Palma

Palman lahden toisella puolella, itäisessä Palmassa, on Platja de Palma (Playa de Palma), joka on pitkä, hiekkarannan vieressä oleva alue. Siellä on melkoinen määrä liikkeitä, jotka on lähes yksinomaan suunnattu turisteille. Sieltä saa kaikenlaista tyypillistä lomapaikkojen tuotetta, bikineistä aurinkorasvoihin ja elintarvikkeisiin, ja jos mielii nähdä paljon keskitetysti kauppoja, on linja-autolinja 15 reitin lähellä Can Pastillassa niitä melkoinen valikoima. Liikkeet ovat lähinnä alueen pääkadun (Avinguda de Bartomeu Riutort) varrella, ja sen varrella on myös ravintoloita, baareja ja hotelleja.

Elintarvikeostoksilla: Kauppahallit ja valintamyymälät

Palman kaksi kauppahallia ovat hyviä kaikenlaisille elintarvikeostoksille, ja niissä on hyvä käydä katselemassa paikallisia elintarvikkeita, kahvilla, syömässä tai muuten viihtymässä. Kauppahallien ympäristön ravintolat ovat yleensä melko hyviä ja kohtuuhintaisiakin, ja kauppahallien lähistöllä tai niiden sisällä on valintamyymälöitä.

Mercat de Santa Catalina
Mercat de Santa Catalinan kauppahallissa on hyvä käydä katselemassa paikallisia elintarvikkeita, kahvilla, syömässä tai muuten viihtymässä.

Mercat de l’Olivar [kartalla] on lähellä Major-aukiota, kaupungin parhailla ostospaikoilla, ja siellä on helppo kenen tahansa käydä. Se on avoinna ma–pe klo 7–14.30 ja la klo 7–15, ja sen yhteydessä on myös valintamyymälä. Kauppahalli on iso, sen tarjonta on erinomaista ja sieltä voi hankkia myös viiniä ja jonkin verran muitakin tuotteita.

Mercat de Santa Catalina [kartalla] on hivenen ytimen ulkopuolella, mutta sinne voi mennä monesta paikasta kävellen. Santa Catalina on tunnettu yöelämästään, mutta kauppahalli tuo sinne iloa myös päivisin (ma–la klo 7–17). Myös tässä kauppahallissa voi syödä kaikenlaista, ja se on paikallisten suosiossa aamiais- ja kahvittelupaikkana. Sen ympäristössä on paljon kahviloita ja ravintoloita, ja kauppahallin ympäristö on paikallisten elämän keskuksia.

Palmassa on hyvä määrä sekä suuria valintamyymälöitä että niitä kalliimpia pieniä elintarvikeliikkeitä. Valintamyymälöitä on siellä täällä, ja esimerkiksi Plaça d'Espanyan aseman yhteydessä on valintamyymälä, Plaça Majorin yhteydessä olevassa kauppakeskuksessa on valintamyymälä ja El Corte Inglés -tavaratalojen yhteydessä on valintamyymälät. Pieniä valintamyymälöitä, jotka voivat olla avoinna läpi yön, on paljon, eikä Palmassa tarvitse koskaan pitkään etsiskellä liikettä, josta saisi ruokia ja juomia.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Espanjan suurin tavarataloketju El Corte Inglés [kartalla] on Jaume III -ostoskadun varrella, aivan ydinkeskustassa, ja se on hyvin avoinna jokaisena viikonpäivänä. Tällä erinomaisella tavaratalolla on myös toinen piste toisella puolella ydinkeskustaa [kartalla], ja se on avoinna samoin tavoin. Tavarataloista saa lähestulkoon kaiken mahdollisen, ja niiden alakerran ruokakaupat ovat erinomaisia. Tavarataloissa voi olla hyvin vilkasta loma-aikoihin ja viikonloppuisin, mutta tätä tapahtuu etenkin silloin kun on talvikausi. Etenkin joulukuu ja tammikuun alennusmyynnit vetävät ihmisiä puoleensa, mutta kesäkaudella on vähemmän ihmisiä sisätiloissa, lukuun ottamatta heinäkuun puolivälissä alkavia alennusmyyntejä.

Mitä ostaa Palmasta?

Palma on erinomainen paikka hankkia erilaisia herkkuja, elintarvikkeita, alkoholia, tupakkaa, vaatteita, perinteisiä tuliaisia ja muitakin tuotteita. Siellä on kaupan kaikenlaista mielenkiintoista, ja matkalaukussa on hyvä olla tilaa ostoksia varten. Vaatteiden lisäksi erilaiset asusteet, nahkatuotteet, kellot, korut ja jalokivet ovat siellä hyviä hankintoja. Palmassa on paljon erilaisia tyylikkäitä tuotteita laidasta laitaan, ja myös erilaiset sisustukseen liittyvät tuotteet, koristeet ja muotoilu ovat hyvin esillä Palmassa. Tietenkin Palmasta saa myös kaikenlaista erikoista, kuten etelämaista tuttuja härveleitä ja erilaisia vempaimia, ja sieltä voi tulla hankittua kaikenlaista.

Mercat de l'Olivarin hintoja
Hinnat vaihtelevat Palmassa melkoisesti, ja siellä on paljon edullisia kauppoja, jotka eivät yleensä ole aivan keskustassa, mutta myös hyvin kalliita putiikkeja, joista valtaosa on ydinkeskustassa.

Hintataso ja aukioloajat

Palman hintataso on alhaisempi kuin Helsingin, ja ostoksia tehdessä siellä kuluu kotimaata vähemmän rahaa. Hinnat vaihtelevat siellä kuitenkin melkoisesti, ja siellä on paljon edullisia kauppoja, jotka eivät yleensä ole aivan keskustassa, mutta myös hyvin kalliita putiikkeja, joista valtaosa on ydinkeskustassa.

Vertailujen mukaan Palmassa on 15–20 % edullisempaa kuin Helsingissä, eli siellä ei ole mitään aivan pilkkahintaista. Tupakka on kotimaata noin 20 prosenttia edullisempaa, ja alkoholi on melkoisesti edullisempaa. Viiniä saa alkaen reilulla eurolla litran ja ison pullon kirkasta viinaa voi saada alkaen noin viidellä eurolla.

Liikkeet ovat hyvin avoinna, sunnuntait ovat nykyään ostospäiviä ja siesta on entistä harvinaisempi. Liikkeet, jotka ovat keskustassa ja jotka eivät pidä siestaa, ovat avoinna usein tyyliin klo 10–20 mutta vain osa on sunnuntaisin avoinna. Tavaratalot ja muut suuret liikkeet esimerkiksi Jaume III:n varrella ovat avoinna noin klo 9.30–21.30 ja sunnuntaisin klo 11–20.30.

Valintamyymälät ovat avoinna samantyylisin ajoin, mutta eivät aina sunnuntaisin. Sunnuntaisin kaupat voivat olla kiinni tai avoinna rajallisin aukioloajoin. Siestaa pidetään edelleen varsin yleisesti mutta lähinnä vanhassakaupungissa, ja aukioaika voi tällöin olla suurin piirtein klo 9–13.30 ja klo 16.30–20. Siestaa pitävät liikkeet eivät yleensä ole avoinna sunnuntaisin, ja niillä voi olla päiviä, jolloin ei olla avoinna illalla, ja lauantai on joillain liikkeillä tällainen päivä.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Mallorcalla on käytössä euro, ja niitä on hyvä ottaa matkaa mukaan. Pankkiautomaatteja on Palmassa paljon, ja jo ovilla, jotka johtavat ulos lentoasemalta, on automaatteja niille, jotka eivät tuoneet käteistä mukanaan. Keskustan pääpaikoilla on paljon automaatteja, ja esimerkiksi keskeinen Passeig del Born on paikka, jossa on automaatteja. Maksukortit käyvät Palmassa monissa liikkeissä, mutta kauppahallia ja tuliaiskojuja varten on hyvä aina pitää myös käteistä mukana.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti