Mallorca – Lisää kiinnostavia paikkoja
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Palma de Mallorca
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Museu Fundacion Juan March
Juan March -taidemuseossa on esillä Espanjan tunnetuimpia moderneja taiteilijoita, eli Picasso, Miró, Dalí ja Juan Gris ovat täällä esillä.

Museoita ja taidegallerioita

Palma de Mallorca ei ole mikään suuri museokaupunki, eikä siellä ole välttämättä käytävä museossa, mutta siellä on museoita niistä kiinnostuneille. Valtaosa museoista esittelee taidetta mutta myös Palman kaupunki, Mallorca ja armeija ovat museoiden aiheita.

Monet museot ovat kiinni maanantaisin, ja osalla on sunnuntaisin normaalia rajallisempia aukioloaikoja. Monilla museoilla on normaalit aukioloajat viikolla ja viikonloppuisin huomattavasti lyhyemmät. Valtaosa museoista on ydinkeskustassa, vanhassakaupungissa tai sen lähiympäristössä, ja osa niistä on ilmaisia, loput kohtuuhintaisia vierailupaikkoja.

Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma

Palman nykytaiteen ja modernin taiteen museo on Es Baluard (Plaça de la Porta de Santa Catalina 10) [kartalla], joka sijaitsee keskeisellä paikalla, alueella jolla muutenkin luultavasti tulee vietettyä aikaa. Museon anti on nimensä mukaisesti aivan uusinta taidetta eli nykytaidetta ja modernia taidetta, jolla tarkoitetaan lähinnä 1900-luvun alkupuoliskon kokeilevaa taidetta ja myös joidenkin tiettyjen taiteilijoiden kuten Picasson myöhempiä teoksia.

Picasson lisäksi täällä on pysyvissä näyttelyissä esillä Joan Miróa, joka usein mielletään paikalliseksi taiteilijaksi, ja myös Miquel Barcelóa, joka syntyi vuonna 1957 Mallorcalla mutta joka jo 80-luvulla muuttui maailmankansalaiseksi eikä ole kovin paljon kotisaarellaan enää oleskellut. Vaihtuvissa näyttelyissä on erilaisia, usein varsin kokeellisia ja yllättäviä näyttelyitä, ja tämä on 1900-luvun ja sitä myöhemmän taiteen ystäville ykkösluokan vierailupaikka.

Museo on avoinna ti–su klo 10–20 mutta sunnuntaisin vain klo 10–15. Normaali pääsylippu, joka oikeuttaa pääsyn kaikkialle, on 6 euroa, ja vaihtuviin näyttelyihin pääsee neljällä eurolla. Jos paikalle porhaltaa pyörällä, maksaa lippu vain 2 €, ja tiistaisin maksaa lippu korkeintaan 4,50 €. Alle 12-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, ja opiskelijat saavat alennuksen.

Museu Fundación Juan March

Mallorcalla nimi ”March” tulee tämän tästä esille, ja se on vauras suku, jolla edelleenkin on yli kolmen miljardin omaisuus. Sen yksi kantavia voimia oli Juan March, joka alun perin vaurastui salakuljettamalla tupakkaa Afrikasta Espanjaan, mutta myöhemmin hän eri keinoin tuli Espanjan rikkaimmaksi ja maailman kuudenneksi rikkaimmaksi ihmiseksi. Vaikka hänet on usein yhdistetty Francon diktatuuriin ja siihen että hän auttoi Francoa pääsemään valtaan, on hän silti tunnetumpi yhdestä maailman hienoimmista taidekokoelmista.

Osa tästä kokoelmasta on nähtävissä Palman ytimessä olevassa Juan March -taidemuseossa (Carrer de Sant Miquel 11) [kartalla]. Hienossa talossa, jonka portaikkoa kannattaa vähintäänkin käydä katsomassa, on esillä Espanjan tunnetuimpia moderneja taiteilijoita, eli Picasso, Miró, Dalí ja Juan Gris ovat täällä esillä. Vaihtuvissa näyttelyissä on esillä espanjalaisia nykytaiteilijoita, mutta siellä voidaan myös esitellä vaikka yhtä Picasson kausista.

Museon kauppa on hyvä vierailupaikka niille, joita kiinnostavat taideaiheiset tuotteet, ja koko museo on pääsymaksuton vierailupaikka. Se on avoinna ma–pe klo 10–18.30 ja la–su klo 10.30–14.

Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca

Joan Miró syntyi Barcelonassa mutta hänen äitinsä oli Mallorcalta kotoisin ja jo 7-vuotiaasta eli vuodesta 1900 lähtien Miró alkoi viettää kesänsä saarella. Vuonna 1929 hän meni naimisiin Pilar-nimisen mallorcalaisen naisen kanssa, ja sen jälkeen Miró vietti paljon aikaa saarella. Hän piileskeli siellä toisen maailmansodan aikaan, ja vuonna 1954 hän jätti Barcelonan ja muutti kokonaan Mallorcalle.

Hänen ystävänsä suunnitteli hänen ateljeensa ja kotitalonsa, ja hän työskenteli siellä vuodesta 1956 lähtien, mutta myöhemmin hänellä oli useita taloja ja myös työskentelypaikkoja. Hän asui Mallorcalla aina vuonna 1983 tapahtuneeseen kuolemaansa asti, mutta varsinaisen, Palman lähellä sijaitsevan ateljeensa hän lahjoitti saarelle jo vuonna 1979.

Cala Majorissa sijaitseva entinen ateljee on yksi alueen parhaita taidemuseoita, ja siellä vierailevat kaikki Mirósta kiinnostuneet. Se on Palman ulkopuolella mutta bussilinjat 3 ja 20 vievät muutaman sadan metrin päähän museosta.

Joan Miróon keskittyvä museo [kartalla] on siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että samalla näkee minkälaisessa ympäristössä taiteilija vuosikymmeniä työskenteli. Talossa on esillä melkoinen määrä tämän Espanjan yhden suurimman nykytaiteilijan maalauksia, veistoksia ja muita töitä, ja siellä on erilaisia vaihtuvia näyttelyitä.

Museoon on 7,50 euron pääsymaksu mutta sinne pääsee sisään ilmaiseksi joka lauantai klo 15 lähtien ja joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai. Aukioloajat ovat talvella ja kesällä vähän erilaiset, mutta toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin museo on avoinna ti–la klo 10–19 ja su ja juhlapyhinä klo 10–15. Muulloin aukioloajat eivät ole kovin erilaisia, sillä museo suljetaan jo klo 18 mutta sunnuntaisin se on avoinna samoin ajoin ympäri vuoden.

Museu de Mallorca

Mallorcan ja Palman historiasta kiinnostuneille Museo de Mallorca (Carrer de la Portella 5) [kartalla] on pääsymaksuton, keskeinen vierailupaikka. Se on aivan tuomiokirkon naapurissa, ja siellä on erilaisia esineitä ja taidetta, jotka kertovat saaresta ja sen historiasta. Museo on avoinna ti–su klo 10–18 ja viikonloppuisin klo 11–14.

Centro de Historia y Cultura Militar
Keskeinen, pääsymaksuton ja nopea vierailupaikka on armeijan historiaa ja etenkin asuja ja aseita esittelevä Centro de Historia y Cultura Militar.

Llotja-museo

Toinen ilmainen vierailupaikka, jossa oppii Palman historiasta, on Sa Llotja eli eräänlaisen keskiaikaisen kalatorin näyttelytila, johon on helppo mennä. Siellä ei ole aina näyttelyitä, mutta useimmiten siellä on taidetta, valokuvia tai muuta materiaalia, joka tavalla tai toisella liittyy Palmaan tai Mallorcaan. Siellä on myös pysyvää taidetta, etenkin veistoksia, ja se on nopea vierailupaikka, jossa ei käy paljon ihmisiä. Itse rakennus on kaunis ja vaikutuksen tekevä, ja siellä voi käydä esimerkiksi samalla kun käy yhdellä sen edustalla olevan aukion monista kahviloista ja ravintoloista.

Llotja, joka espanjaksi tunnetaan nimellä ”Lonja”, on iltaisin paremmin avoinna huhtikuun alusta lokakuun loppuun kuin talvikaudella. Ympäri vuoden se on avoinna ti–su klo 10.30–13.30, mutta iltaisin se on eri tavoin kesällä avoinna (klo 17.30–23) kuin talvella (klo 16–18).

Centro de Historia y Cultura Militar – Armeijan historia- ja kulttuurimuseo ja Museu de Sant Carles

Toinen keskeinen, pääsymaksuton ja nopea vierailupaikka on armeijan historiaa ja etenkin asuja ja aseita esittelevä näyttelytila (Carrer de Sant Miquel 69) [kartalla]. Se on lähellä alueita, joilla muutenkin tulee oleskeltua, ja siellä yksinkertaisesti näkee uniformuja ja muuta materiaalia, jota armeija on täälläpäin käyttänyt. Sillä ei ole mitään tarkkoja aukioloaikoja, mutta se on yleensä avoinna, ja asiasta kiinnostuneiden kannattaa käväistä siellä.

Toinen armeijaan ja sotaan liittyvä vierailupaikka on usein espanjankielisellä nimellä tunnettu Museo Histórico Militar de San Carlos [kartalla]. Se on melko lähellä Cala Majoria, sataman edustalla, ja syrjäisestä sijainnista huolimatta sinne pääsee hyvin bussilinjalla 1 (pysäkki: Museu de Sant Carles). Museo on 1600-luvun alkuvuosina rakennetussa linnakkeessa, ja se rakennettiin suojelemaan Palmaa ja sen satama-alueita. Siellä on lisätäkynä mukava baari, jonka terassilta on hienot näkymät merelle. Sinne ei ole pääsymaksua, ja se on avoinna ti–su klo 10–14 mutta juhlapyhisin se on aina kiinni.

Lisää asiaa museoista:

See Mallorca esittelee museoita ja muita samantyylisiä vierailupaikkoja

Majorca-Mallorca esittelee museoita ja antaa myös kätevät kulkuohjeet

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti