Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Muotiliike Roomassa
Monet Piazza di Spagnalta lähtevät kadut ovat omistautuneet luksusluokan mainstream-tuotteisiin, ja sellaiset ketjuliikkeet kuin Louis Vuitton ja MaxMara löytyvät aukiolta lähteviltä kaduilta.

Rooman parhaat alueet ostoksille

Rooma on monin tavoin ihanteellinen paikka tehdä mitä erilaisimpia ostoksia. Ostoskatuja, kauppoja ja toreja on paljon, ja ostoksia voi tehdä niin suurissa liikkeissä kuin pienissä putiikeissakin.

Parhaat ostospaikat ovat vanhoissa osissa (centro storico), joissa muutenkin tulee vietettyä paljon aikaa. Myös rautatieaseman (Termini) ympäristössä on paljon liikkeitä, ja Trasteveressä, joen toisella puolella on paljon pieniä kauppoja ja viehättäviä ostoskatuja.

Viikonloppuisin ja muina vilkkaina aikoina etenkin vanhat korttelit ja Trastevere ovat kuitenkin niin vilkkaita, että ostosten katseleminenkin voi olla hankalaa. Niinpä ostoksille kannattaa lähteä aamupäivisin, ja todellinen himoshoppaaja matkustaa ostoksille Roomaan aikoina, jolloin turisteja on normaalia vähemmän

Piazza di Spagna ja sen lähikorttelit

Rooma on usein valittu Euroopan muotitietoisimmaksi kaupungiksi, ja tämä käy hyvin selville kenelle tahansa, joka muina kuin suurimpina turistiaikoina alkaa katsella paikallisten pukeutumistyyliä. Huippuluokan muotia voi etsiä läheltä Espanjalaisia portaita niin yksilöllisistä putiikeista kuin maailmanluokan ketjuliikkeistäkin. Jo portaita ympäröivän Piazza di Spagna -aukion [kartalla] laidalla on myynnissä melkoinen kokoelma paitsi muotia myös jalokiviä ja muuta arvokasta kotiin tuotavaa.

Monet Piazza di Spagnalta lähtevät kadut ovat omistautuneet nimenomaan luksusluokan mainstream-tuotteisiin, ja sellaiset ketjuliikkeet kuin Louis Vuitton ja MaxMara löytyvät aukiolta lähteviltä kaduilta.

Via del Corso [kartalla] mielletään alueen pääostoskaduksi. Sillä vierailu on helppo yhdistää vierailuun Espanjalaisten portaitten liepeillä oleviin kauppoihin, ja myös muinaisen Rooman nähtävyyksien katseluun. Kadulla on runsaasti nuorisomuotia ja myös kaikenlaista turistikrääsää myyviä liikkeitä, mutta sen varrelta on mahdollista löytää miltei mitä tahansa. Via del Corson lähellä on myös Rooman ensimmäinen tavaratalo, La Rinascente [kartalla], joka sijaitsee näkemisen arvoisen Piazza Colonnan laidalla.

Paljon kauppoja on myös muilla Piazza di Spagnalta lähtevillä kaduilla: Frattina [kartalla], Condotti [kartalla] ja Carrozze [kartalla] sekä niiden sivukaduilla, kuten muillakin Piazza di Spagnalta lähtevillä kaduilla. Täällä on erittäin vilkasta etenkin viikonloppuiltapäivinä, ja loma-aikoina myös muina päivinä iltapäivät voivat olla kaoottisia.

Jotkin liikkeet pitävät siestan, ja lähes kaikki ovat avoinna sunnuntaisin. Via Condotti on täällä yksi pääasiallisista muotiin keskittyvistä kaduista, mutta muotia, tyyliä ja luksusta tulee tällä alueella kaikkialla vastaan, ja niiden, jotka mieluummin etsivät halpaa muotia, voidaan suositella pitävän silmät auki Upim-liikkeiden varalta.

Muut vanhojen korttelien parhaat ostospaikat

Piazza di Spagna lähikatuineen ja alue sen ja Piazza Popolon välissä on epäviralliselta nimeltään Tridente. Se on muiltakin osin kuin Piazza di Spagnan vieressä paikka, jossa voi tehdä ostoksia, ja muualla vanhoissa kortteleissa yleisimpiä ovat muuallakin tunnetut ketjuliikkeet.

Piazza Navona [kartalla] on nykyään vähän erilainen kuin ennen, eikä sillä enää ole paljon katukauppiaita. Jos siltä lähtee kulkemaan miltei mihin suuntaan tahansa, tulee vastaan kokoelma erilaisia kauppoja, jotka myyvät kaikkea muodista kirjoihin ja elintarvikkeisiin. Hyvä katu aukion lähistöllä on Via del Governo Vecchio [kartalla], jolta löytyy yksilöllisiä tuotteita, kuten uniikkeja ja trendikkäitä vaatteita, jotka eivät ole massatuotantoa.

Campo de’ Fiori [kartalla] on edelleen ainakin osittain paikallisten ruokatori, mutta nykyään etenkin sunnuntaisin sieltä saa kaikenlaista turistia kiinnostavaa, matkamuistoista tyypillisiin italialaisiin elintarvikkeisiin, viineistä pastoihin.

Vanhat korttelit ovat alue, jolta voi parhaiten hakea muuta kuin sarjatuotantoa. Erinomainen liike alueella niille, jotka etsivät vähän erilaista ja yksilöllisempää lookia, on Patrizia Pieroni [kartalla].

Päärautatieaseman tienoo

Terminin eli päärautatieaseman [kartalla] tienoo on varteenotettavaa maastoa tehdä ostoksia 365 päivää vuodessa, myös myöhään illalla. Täällä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä monet tuotteet eivät ole aitoja, ja näin aseman ympäristön liikkeistä ei kannata hankkia merkkituotteita. Monet kaupat aseman tuntumassa myös myyvät halpaa krääsää, joka saattaa mennä nopeasti rikki tai olla jotenkin muuten sekundatavaraa.

Rannekelloa tai elektroniikkatuotteita ei täältä kannata hankkia, mutta mikäli tarvitsee nopeasti vaikkapa matkalaukun, on sellaisia täällä kaupan miltei mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Myös elintarvikkeita, alkoholijuomia, matkamuistoja, kulutustavaroita ja muuta vastaavaa on rautatieaseman tienoilla runsaasti kaupan sen kummallakin puolella mutta enemmän Piazza Santa Maria Maggiore -aukion [kartalla] eli keskustan puolella. Aukion laidalla on suuri valintamyymälä, joka viime vuosina on vähän muuttunut, ja nykyään se on Il Castoro Supermercati, joka on päivittäin avoinna klo 7.30–21. Alueella on muitakin elintarvikeliikkeitä, joista monet ovat pieniä, ja niitä on etenkin Piazza Santa Maggioren ja Cavour-metroaseman lähimaastossa.

Rautatieaseman ympäristössä ostosten tekeminen onnistuu sunnuntaisin ja myöhään iltaisinkin, ja sama pätee itse päärautatieasemaan, joka viime vuosina on saanut entistä enemmän ostoskeskusmaisia piirteitä. Täällä on pari ruokakauppaa, jotka ovat avoinna klo 23 asti, ja huomattava määrä meikki- ja kemikaaliliikkeitä. Täältä saa alusvaatteita, muotia ja kirjoja, joita kannattaa katsella Borri Books -kirjakaupassa, joka on toisessa kerroksessa. Kaupan on paljon taidekirjoja, matkaoppaita ja romaaneja paitsi italiaksi myös englanniksi ja muillakin kielillä. Kirjakauppa sijaitsee aseman pääovien vieressä, linja-autoasemana toimivan aukion puolella. Asema on kuitenkin viime vuosina ollut remontissa, ja liikkeet siellä vaihtuvat tämän tästä. Valintamyymälät ovat aina sen verran vilkkaita, että niitä kannattaa ainakin alkuillasta käyttää vain hätätapauksessa. Lisäksi se, että Italiassa sunnuntaiaukioloajat on vapautettu, on tehnyt aseman kaupoista vähemmän tarpeellisia.

Jos aseman alueella haluaa tehdä tyylikkäitä hankintoja, hyvä katu on lähellä sitä on Via Nazionale [kartalla], joka kuuluu kaupungin parhaisiin ostoskatuihin.

Vatikaanin ympäristö

Joen toisella puolella Pratissa, Borgossa ja Vatikaanissa ei ole yhtä paljon tai yhtä vakavasti otettavia kauppoja kuin Trasteveressä tai centro storicossa, mutta siellä on muutama erinomainen ostoskatu.

Luomuelintarvikkeita myyviä kojuja, Piazza Trilussa
Trasteveressa on useita toreja, ja siellä on usein esimerkiksi luomuelintarvikkeita myyviä kojuja Ponte Sista -sillan vieressä olevalla Piazza Trilussa -aukiolla.

Aivan Vatikaanin lähistöllä sijaitseva pitkä Via Cola di Rienzo [kartalla] on hyvä osoite muotitietoisille, jotka etsivät enemmänkin yksilöllistä asustetta kuin massatuotantoa. Täältä löytyy aivan varmasti sellaista, mitä muilla ei ole.

Tänne kannattaa myös lähteä tekemään ruokaostoksia etenkin tuliaismielessä, sillä suuri Castroni numerossa 196 on ehdoton vierailupaikka herkkusuille.

Trasteveren kaupunginosa

Trasteveren kaupunginosa ei ehkä enää ole yhtä vapaamielinen ja boheemi kuin vielä vuosikymmen sitten, mutta siellä on edelleen mukava tehdä ostoksia. Etenkin taide, koristeet, kirjat, elintarvikkeet ja yksilölliset tuotteet ovat helposti bongattavissa sen rauhallisilta, miltei yksinomaan kävelijöille pyhitetyiltä kaduilta, ja ruokatorejakin sen alueelta löytyy.

Trasteveren pääkatu on nimeltään Viale Trastevere [kartalla], ja sillä on paljon kauppoja etenkin San Francesco e Ripa -kadun kulmauksen lähistöltä. Täällä voi tehdä huippuedullisia ostoksia kojuista, joita kadulla on aina. Kulmauksen tienoilla on myös suuri Conad-valintamyymälä, joka on avoinna klo 20 asti mutta joka sunnuntaisin on iltapäivisin kiinni.

Lisää kauppoja on keskiaikaisilla kujilla, joita on vaikkapa lähellä Ponte Sisto -siltaa [kartalla], ja yhdellä keskiaikaisen Trasteveren kävelykaduista, Via della Scalalla [kartalla].

Trasteveressa on myös useita toreja, ja siellä on usein esimerkiksi luomuelintarvikkeita myyviä kojuja Ponte Sista -sillan vieressä olevalla Piazza Trilussa -aukiolla [kartalla].

Lisää aiheesta:

Romewise esittelee ostospaikkoja ja ostoksia.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kiitos vinkeistä. Niistä oli paljon apua eikä eksytty. /reipas risto

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti