Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Turun kesätapahtuma, Keskiaikaiset markkinat
Turun kesätapahtuma, Keskiaikaiset markkinat (täyskuva)
Ekomatkaajia
Leineperin ruukilla on käsityöläisiä, kahvila, vanhanajan tunnelmaa ja heinäkuun lopulta elokuun puoliväliin myös kesäteatteria.

Kesän 2021 tapahtumia Etelä-Suomessa

Jo toinen kesä menee poikkeuksellisissa olosuhteissa, mutta kesällä 2021 on luvassa tapahtumia ympäri Etelä-Suomen. Eniten tapahtumia on pääkaupunkiseudulla ja etenkin Helsingissä, mutta myös Imatralla, Lappeenrannassa, Porissa, Raumalla, Tampereella ja Turussa on mitä erilaisimpia tapahtumia. Osa tapahtumista voidaan tietenkin Kotkan meripäivien tavoin perua, mutta ohjelmistossa on paljon tapahtumia, jotka voidaan kaikesta huolimatta järjestää.

Kesäkuu

Jo huhtikuun lopulla alkanut venäläisen realistisen taidemaalarin, Ilja Repinin näyttely Helsingin Ateneumissa [kartalla] on kesän kuumin taidenäyttely, joka pidetään aivan Helsingin ytimessä. Tämä on kansainvälisessäkin mittapuussa hyvin ainutlaatuinen näyttely, ja se kestää aina elokuun loppuun asti. Kaikista Repinin teoksista voi lukea lisää Ateneumin sivuilta.

Koko kesän ajan toukokuulta aina syyskuun loppuun voi vierailla tänä vuonna 250 vuotta täyttävässä, Porin lähellä Ulvilassa sijaitsevassa Leineperin ruukissa [kartalla]. Tämä täysin ainutlaatuinen ruukki on kenties muualta Suomesta tuleville hankalan matkan takana, mutta se on erinomainen vierailupaikka kenelle tahansa, perheistä pariskuntiin. Paikan päällä on käsityöläisiä, kahvila, vanhanajan tunnelmaa ja heinäkuun lopulta elokuun puoliväliin myös kesäteatteria. Ruukki on pääsymaksuton ja parhaiten avoinna kesä-elokuussa (ti–su klo 12–18) ja vain viikonloppuisin vielä syyskuussa.

Kesäkuun alussa vietetään Helsingin Linnanmäen avajaisia, ja avajaisviikonloppu on kuun ensimmäinen viikonloppu. Jo ensimmäisenä viikonloppuna luvassa on ohjelmaa kuten Sirkusorkesteri Törähdys ja Rolle-pelle, mutta myöhemminkin kesällä Linnanmäelle ehtii. Tietoa sekä avajaisista, että muusta tarjonnasta saa Linnanmäen virallisilta sivuilta. Linnanmäki sijaitsee [kartalla] lähellä keskustaa, ja sinne voi muualta kaupungista suunnata usealla eri raitiovaunulinjalla.

Turussa kisaillaan kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Urheilupuiston stadionilla Paavo Nurmi Games [kartalla], joka on kovatasoinen yleisurheilukilpailu. Ne, jotka eivät pääse paikan päälle, voivat seurata tapahtumaa televisiosta.

Oodi, Helsinki
Helsingissä Kansainvälisen kamarimusiikkifestivaalin ohjelmaa on mm. Oodi-kirjaston yläkerrassa.

Heinäkuu

Turun Vanhalla Suurtorilla [kartalla] pidetään 1.–4.7. keskiaikaiset markkinat, jotka ovat alallaan Suomen suurimmat. Se on tietenkin hyvä vierailupaikka perheille, mutta muutkin viihtyvät siellä ainakin jonkin aikaa.

Helsingin Rautatientorilla [kartalla] on kesällä 2021 useita ruokiin ja juomiin liittyviä tapahtumia, ja yksi sellainen on heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Pienpanimo-oluihin keskittyvä Craft Beer Helsinki 2021 tarjoaa myös ruokia, ja tapahtuma on niin keskeisellä paikalla, että sinne voi koska tahansa mennä pistäytymään.

Heinäkuun alussa pidetään Helsingissä Kansainvälinen kamarimusiikkifestivaali. Ohjelmaa on vuonna 2018 avatun Oodi-kirjaston yläkerrassa, Ritarihuoneella, Café Engelissä, Vanhassa Kirkossa, Johanneksen kirkossa ja joissain muissakin paikoissa, joten kaikki konserttipaikat sijaitsevat aivan Helsingin ytimessä.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Porin Kirjurinluodossa [kartalla], jossa Pori Jazzin pääkonsertit ovat perinteisesti olleet, pidetään Iskelmäfestivaali. Tapahtumassa esiintyy lähinnä pitkän linjan artisteja, ja tähän suosittuun tapahtumaan kannattaa hoitaa liput hyvissä ajoin etukäteen ja majapaikkaakin kannattaa katsoa ennen paikan päälle lähtemistä.

Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestetään Lappeenrannassa aivan uusi festivaali, joka on Suomen ensimmäinen ”hiilinegatiivinen” festivaali. Uus Festivaali on Lappeenrannan linnoituksen alueella [kartalla], ja tätä festivaalia voi seurata paitsi paikan päällä myös Youtubessa. Festivaali muodostuu taideinstallaatioista, ja se on kaikin tavoin täysin uudenlainen tapahtuma.

Hangon regatta
Hangon niemimaalla pidetään Hangon regatta, joka on viikonlopun kestoinen tapahtuma.

Heinäkuun alusta aina elokuun on Rauman kesäteatterissa [kartalla] eli Fåfängassa Leevi and the Leavingsin musiikkiin pohjautuva esitys, Mitä kuuluu Marja-Leena?. Tämä komediallinen musiikkinäytelmä esitetään monta kertaa, joten esitys on kenen tahansa ulottuvilla.

Hangon niemimaalla pidetään Hangon regatta, joka on viikonlopun kestoinen tapahtuma. Veneet saapuvat Hankoon torstaina 8.7., ja kilpapurjehdusta voi katsella perjantaista sunnuntaihin. Hangossa yöpymään mielivien kannattaa katsoa majapaikka hyvissä ajoin etukäteen.

Heinäkuun 9. päivä alkaa Turussa noin kuukauden mittainen Saariston jazztapahtuma, joka pidetään Ruissalon tapahtumatelakalla [kartalla]. Siellä on kesällä muitakin tapahtumia, joista voi lukea verkkosivuilta. Saariston jazzilla on kolme muutakin tapahtumaa nimenomaan saaristossa, eli Kemiönsaarella, Korppoossa ja Ahvenanmaalla, ja niistä saa tietoa verkkosivuilta.

Heinäkuussa Turun linnassa [kartalla] pidetään 15.–18. päivä turnajaiset, joissa on ritaritaisteluja ja muuta keskiaikaista taisteluihin liittyvää. Se on tietenkin hyvä koko perheen tapahtuma, jonne muutkin mielellään menevät.

Tammerfest
Suuren luokan musiikkitapahtuma Tammerfest pidetään heinäkuussa.

Heinäkuun 22.–24. päivä on Tampereen Ratinanpuistossa [kartalla] suuren luokan musiikkitapahtuma TammerFest. Esiintyjät ovat tänä vuonna kotimaan kärkiartisteja, ja kaikki pääsylipuista majoitukseen kannattaa hoitaa hyvissä ajoin etukäteen.

Heinäkuun puolivälin jälkeen on vuorossa Rauman tunnetuin tapahtuma, Pitsiviikko. Se kestää koko viikon, luvassa on ohjelmaa laidasta laitaan, valtaosa kaikesta on pääsymaksutonta ja tapahtuma on suurilta osin suunnattu perheille.

Jatsin ystävät laittavat kalenteriinsa merkinnän heinäkuun viimeisestä viikosta, alkaen 26.7., sillä tällöin Helsingin Esplanadin puistossa olevalla Espan lavalla [kartalla] kuullaan jatsia. Ohjelmaa on luvassa klo 13 alkaen aina iltaan asti, ja Jazz-Espa jatkuu iltapäivisin ja alkuiltaisin aina 1.8. asti. Espan lavalla on koko kesän ajan konsertteja, joista voi lukea paikan verkkosivuilta.

Aivan heinäkuun lopussa pidetään toivottavasti jälleen Down by The Laituri. Se pidetään Turun Tuomiokirkkotorilla [kartalla], ja sillä pidettävien konserttien lisäksi luvassa on kolme kirkkokonserttia, jotka ovat viereisessä Tuomiokirkossa.

Heinäkuun viimeisinä päivinä on Imatralla hyvin kansainvälinen teatterifestivaali, 17 ½ Black & White Theatre. Yleensä tapahtuma on sisätiloissa, mutta meneillään olevan poikkeustilan takia tänä vuonna tarjolla on vain katuteatteria.

Kalevankisat, Tampere
Elokuun viimeisenä viikonloppuna on vuorossa Kalevan Kisat, yleisurheilun kotimainen vuoden päätapahtuma.

Elokuu

Elokuussa Turussa on muutama musiikkitapahtuma, joita ei toivottavasti peruta, ja 7. päivä alkaa reilut 10 vuorokautta kestävä Turun Musiikkijuhlat, joka on klassisen musiikin ja kamarimusiikin tapahtuma. Laulu on pääosassa, pari konserttia säästetään marras- ja joulukuulle ja Puutorilla sijaitsevassa Turun Musiikkitalossa [kartalla] on valtaosa konserteista.

Elokuun toisena viikonloppuna pelataan Porin pesäpallostadionilla [kartalla] pesäpallon Itä-Länsi-ottelu. Perjantaina pelataan nuorten ottelut ja lauantaina klo 14 ja klo 18 naisten ja miesten ottelut.

Koko elokuun toisen viikon ajan Tampereen Olympia-korttelissa [kartalla] pidetään afrikkalaisiin tunnelmiin vievä Fest Afrika. Luvassa on paitsi musiikkitapahtumia myös ruokia, ostoksia ja hauskanpitoa, johon kuuluu tanssitunteja.

Turun Kupittaanpuistossa [kartalla] pidetään näillä näkymin kuun puolivälissä olevana viikonloppuna Aura Fest. Tässä K18-ikärajalla varustetussa tapahtumassa on tänä vuonna lähinnä kotimaisia artisteja, eikä tämä festivaali ainakaan esiintyjien puolesta tuota yllätyksiä.

Suomenlinna
Suomenlinnassa on elokuussa mm. puisten purjeveneiden tapahtuma Viaporin Tuoppi ja Suomenlinnan jazzfestivaalit.

14. elokuuta pidetään Helsingin Suomenlinnassa [kartalla] perinteinen puisten purjeveneiden tapahtuma Viaporin Tuoppi. Paikan päälle voi tänä lauantaina lähteä paitsi katselemaan purjeveneitä myös nauttimaan ruoista ja tunnelmasta.

21.8. juostaan Helsingin maraton ja mukaan kuuluu myös muuta ohjelmaa kuten puoli-maraton. Vaikka ei haluaisi osallistua tai edes seurata kilpailua, on sen liikkeisiin hyvä tutustua ja valmistautua, sillä tällöin on luvassa erikoisjärjestelyjä eikä Helsingin keskustassa tai Helsinginkadulla voi toimia normaalilla tavalla.

19.8. alkavat perinteiset Helsingin Juhlaviikot, jotka kestävät aina 5.9. asti. Niiden aikana on normaalia enemmän erilaisia konsertteja kuten myös Suomenlinnan jazzfestivaalit, ja erilaisia tapahtumia on tietenkin erityisen paljon taiteiden yönä, joka tänä vuonna on torstaina 26.8.

Elokuun viimeisellä viikolla tiistaista lauantaihin kannattaa taas lähteä Helsingin Suomenlinnaan, sillä tällöin pidetään Viapori Jazz. Ohjelma ja yksityiskohdat ratkeavat vasta myöhemmin, mutta pian kaiken saa selville ja liput voi ostaa verkkosivuilta.

Elokuun lopussa Turussa on vuorossa TAFF eli animaatioelokuvien festivaali. 25.–29. päivä pidettävä festivaali on kansainvälinen, ja siellä voi nähdä lähinnä lyhytelokuvia.

Elokuun viimeisenä viikonloppuna on vuorossa Kalevan Kisat, jotka tänä vuonna järjestetään Tampereen Ratinan stadionilla [kartalla]. Kisat ovat yleisurheilun kotimainen vuoden päätapahtuma, ja ne tulevat tietenkin myös televisiosta.

Lisää asiaa tapahtumista:

Tapahtumainfo näyttää tapahtumia kaikkialla Suomessa.

Helsingin matkailusivut kertovat kaupungin ja lähitienoiden tapahtumista.

Turun matkailusivut kertovat vierailijoita eniten kiinnostavista tapahtumista.

Visit Tampere esittelee Tampereen tienoon tapahtumia.

Go Saimaa esittelee Imatran ja Lappeenrannan tapahtumia.

Teksti: Peter Forsberg
2021/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti