Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lennusadam
Kuva: Peter Forsberg
Lembit-sukellusvene
Lentosatamassa voi vierailla vuonna 1937 valmistuneessa Lembit-sukellusveneessä ja siellä on mitä erilaisimpia interaktiivisia esityksiä ja pelejä.
Kuva: Peter Forsberg

Perheille suunnattuja vierailupaikkoja Tallinnassa

Tallinnassa on monia erilaisia perheille soveltuvia vierailupaikkoja, joita on sekä vanhassakaupungissa että muualla kaupungissa. Eniten kaikenlaista on vanhankaupungin ulkopuolella Kalamajassa ja Kadriorgin puistoalueella, mutta muissakin kaupunginosissa on etenkin kesäisin hyviä vierailupaikkoja. Perheet, joilla on lähes minkä ikäisiä lapsia tahansa, viihtyvät ympäri vuoden Tallinnassa, ja joka kerta siellä voi tehdä jotakin aivan uutta.

Energia Avastuskeskus – Tiedemuseo

Tallinnan tiedekeskus [kartalla] sijaitsee sataman vieressä, kohti Kalamajaa kulkevalla Põhja puiesteella. Tässä yli 100 vuotta vanhassa sähkölaitoksessa sijaitsevassa tiedekeskuksessa, joka on samaa tyyliä kuin Vantaan Heureka, on yli 130 interaktiivista näyttelyesinettä, joista oppii esimerkiksi energialähteistä, salamasta, äänistä, optiikasta ja muusta vastaavasta. Keskuksen näyttelyistä saa kattavan kuvan verkkosivuilta, mutta on tärkeää, että paikan päällä ennen näyttelyesineisiin koskemista tutustuu tarkkaan niiden vieressä oleviin ohjeisiin.

Energiakeskus on avoinna viikolla klo 10–19 ja viikonloppuisin klo 11–19 (arkipyhisin klo 12–17). Aikuisten lippu maksaa 9 euroa, alle 18-vuotiaiden 7 euroa ja perhelippu 25 euroa. Pikkulasten eli alle kouluikäisten liput maksavat 3 euroa, ja keskuksella on myös jonkin verran muuta ohjelmaa, kuten planetaario-ohjelmaa, johon liput maksavat 3 euroa.

Lennusadam – Lentosatama

Kalamajan rannoilla, reilun kilometrin päässä tiedekeskukselta ja satamasta, sijaitseva Lennusadam [kartalla] on ykköskohde perheille Tallinnassa. Se on parhaimmillaan kenties 3–15-vuotiaiden kanssa, ja se on paikka, jossa voi viihtyä vaikka puoli päivää. Suuressa vesitasohallissa on vaikka mitä nähtävää ja tekemistä, siellä voi vierailla vuonna 1937 valmistuneessa Lembit-sukellusveneessä ja siellä on mitä erilaisimpia interaktiivisia esityksiä ja pelejä. Hallissa on nähtävillä purjelaivoja, merimiinoja, simulaattoreita ja kausittain vaihtuvia näyttelyitä. Hallissa on myös tila pienille lapsille, kahvila, museokauppa ja elokuvasaleja. Museon ulkotiloissa on höyrylaiva Suur Töll, johon siihenkin on mukava tutustua. Alue oli suljettuna helmikuussa 2017, jolloin sitä uudistettiin ja korjattiin, ja jos Lentosatamassa on käynyt vuosia sitten, voi siellä nykyään vierailla uudestaan.

Lentosatama on avoinna kesällä ma–su klo 10–19 ja lokakuun alusta huhtikuun loppuun ti–su klo 10–18. Aikuisten normaalihintainen lippu koko alueelle maksaa 14 euroa, lapsilta 7 euroa, mutta myynnissä on myös yhteislippuja, joilla pääsee lähellä olevaan merenkulkumuseoon ja on myös olemassa perhelippuja. Lentosatamaan voi kävellä nopeimmin satamasta, kääntymällä Kalasadaman kohdalla Kalaranna-kadulle, jota pitkin kävelevä näkee reilun kilometrin päässä sataman. Paikalle voi tulla myös bussilinjalla 73, joka tulee Vapaudenaukion kautta ja josta jäädään pois Lennusadam-pysäkillä.

Kadriorgin puistoalueen parhaat vierailupaikat perheille

Kadrioru park eli Kadriorgin puistoalue [kartalla], jonne voi kulkea raitiovaunulinjoilla 1 ja 3, on paikka, jonne kannattaa lähteä kesäaikaan mutta jossa on hyviä vierailupaikkoja myös talvisin. Puisto on kokonaisuudessaan laaja, ja siihen kuuluu monia muita puistoja, ja näin Kadriorgissa on paras ainakin aluksi tutustua sen pääpaikkoihin, jotka ovat lähellä raitiovaunupysäkkejä. Siellä on mukava kävellä aamusta iltaan, siellä on kanaaleita, jotka sinne alun perin ilmaantuivat jo 1700-luvulla, kukkaistutuksia ja paljon tilaa.

Osat, jotka ovat lähellä raitiovaunupysäkkejä olevan lammenlampi tienoilla, ovat suosituimpia ja myös tyylikkäimpiä oleskelupaikkoja. Puistoa voi kävellä laajastikin ympäriinsä, käydä aina KUMU-taidemuseolla asti ja tutustua sen lähellä olevaan Pietari Suuren rakennuttamaan taloon, presidentinlinnaan ja Kadriorgin palatsiin, jossa on taidenäyttelyitä. Ne ovat kaikki peräkkäin lammen ympärillä olevaa puistoaluetta vastapäätä, ja niiden lisäksi lammen puolella A. Weizenbergiä on Mikkel Museum, jossa eivät monetkaan lapsiperheet vieraile.

Lapsiperheet viihtyvät parhaiten juuri lammen lähistöllä olevilla alueilla, joilla on kesäajan huvipuistokesäajan huvipuisto, ja se on eniten pienten lasten mieleen. Jos siitä menee kohti Kumua, tulee vastaan suuri lasten valloittama leikkikenttä, joka tosin usein on melko kiireinen. Sen vieressä on Kadriorgin ykköskohde lapsiperheiden keskuudessa, Miia-Milla-Manda-museo, joka on 3–11-vuotiaille tarkoitettu vierailupaikka. Siellä on kaikenlaista lapsia kiinnostavaa, kuten ystävyys-aiheinen näyttely, ja siellä on myös mukava, lapsiperheille tarkoitettu kahvila. Museo on avoinna ti–su klo 12–18 mutta se on suljettu kaikkina arkipyhinä ja edellisenä päivänä se suljetaan kolme tuntia normaalia aikaisemmin, joten aukioloajat on aina hyvä varmistaa verkkosivuilta. Aikuisilta lippu maksaa 3 €, yhteislippu koko perheeltä 6 €, alle 18-vuotiaat lapset maksavat 2 € ja alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

trampoliinikeskus
Zelluloosin trampoliinikeskus lähes vastapäätä Sikupillin kauppakeskusta on paikka, jonne voi mennä kesät talvet pomppimaan trampoliinilla.

Trampoliinikeskus, keilahalli ja laserpelejä

Sikupillin kauppakeskusta lähes vastapäätä sijaitseva Zelluloosin trampoliinikeskus (Tartu mnt 80 A) [kartalla] on paikka, jonne voi mennä kesät talvet pomppimaan trampoliinilla. Siellä on myös paljon muita pelejä ja aktiviteetteja, joista saa hyvän kuvan vain vironkielisiltä verkkosivuiltakin. Keskuksessa on myös moniulotteisia elokuvia näyttävä teatteri, ja sen yhteydessä on muutakin, kuten keilahalli ja Megazone Laser Game Hall. Trampoliinikeskukseen yksi lippu jokaiselta, ikään katsomatta, maksaa 7 euroa mutta perhelippu neljälle hengelle vain 18 euroa. Keskus on avoinna viikolla klo 17–21 ja la–su klo 11–21. Paikalle voi tulla raitiovaunulinjalla 1 tai 3 (pysäkki: Lubja).

Eläintarha ja seikkailupuisto

Rocca al Maressa sijaitseva Tallinnan eläintarha eli Zoo [kartalla] on suuri ja puitteiltaan kansainvälinen paikka. Siellä on melkoinen määrä eläimiä, ja siellä on hyvät kokoelmat esimerkiksi karhuja, ilveksiä, susia, kauriita ja kotkia. Siellä on myös eksoottisia eläimiä kuten lumileopardeja, kenguruita, norsuja ja vyötiäisiä. Joitain eläimiä ruokitaan eläintarhan aukioloaikoina, ja jos haluaa nähdä harmaahylkeen ruokinnan, kannattaa paikalle tulla päivittäin klo 13 tai jos haluaa nähdä vesilintujen ruokkimista, tapahtuu se päivittäin klo 10 ja 14.30.

Uusi ulottuvuus eläintarhalle on se, että siellä on nykyään toukokuun alusta syyskuun loppuun avoinna seikkailupuisto. Siellä on viisi rataa, joilla on eri vaikeusasteet, ja lasten seikkailupuisto soveltuu 2–7-vuotiaille. Jos mielii sekä eläintarhaan että seikkailupuistoon, pitää niihin ostaa aikuisilta 25 euroa maksava ja alle 140-senttisiltä 13 euroa maksava yhteislippu. 70 euron hintaisella perhelipulla voi vierailla myös lähellä olevassa ulkomuseossa samaan hintaan.

Eläintarhalla on erilaiset aukioloajat ja lipunhinnat talvella ja kesällä. Aukioloajat kannattaa katsoa suomenkielisiltä verkkosivuilta ennen paikalle lähtemistä. Parhaiten eläintarha on avoinna toukokuun alusta elokuun loppuun (klo 10–19), mutta on hyvä pitää mielessä, että kaikki sisätilat on ympäri vuoden maanantaisin suljettu.

Paikalle pääsee pysäkille ”Zoo” bussilinjalla 42 Kaubamajan pysäkiltä tai Vapaudenaukiolta linjoilla 22, 41 ja 42. Balti jaamilta pääsee samalle pysäkille linjoilla 21, 42 ja 43.

Nommen seikkailupuisto
Nõmmen seikkailupuistosta löytyy kiipeilyratoja niin aikuisille kuin lapsillekin, ja erilaisia ratavaihtoehtoja on useita. Alle 115-senttisille on oma naperopuisto.

Nõmmen seikkailupuisto

Keskustan ulkopuolella sijaitseva seikkailurata [kartalla] on Nõmmessa, joka kuuluu Tallinnan hienoimpiin ja vierailunarvoisimpiin alueisiin keskustan ulkopuolella. Sieltä löytyy kiipeilyratoja niin aikuisille kuin lapsillekin, ja erilaisia ratavaihtoehtoja on useita. Kuudella eri seikkailuradalla, jos aikoo käydä ne kaikki läpi, kuluu aikaa vähintään 3 tuntia. Alle 115-senttisille on oma naperopuisto, jossa he pääsevät kiipeilyn makuun ja alkuun. Seikkailuradoilla on joka kesä jotakin uutta, joten täällä on hyvä käydä ainakin kerran kesässä.

Seikkailupuisto on avoinna huhtikuun puolivälistä lokakuun loppuun, ja eri kuukausille on erilaisia aukioloaikoja ja lipunhintoja, jotka voi katsoa suomenkielisiltä verkkosivuilta. Yli 140-senttisten lippu maksaa 17–21 euroa vuodenajasta riippuen, ja seikkailupuisto on avoinna kesäkuukausina aina vähintään klo 10–19.

Seikkailupuisto sijaitsee urheilukeskuksen [kartalla] yhteydessä, ja keskuksessa on esimerkiksi hyvät uintimahdollisuudet, siellä voi pelata rantalentistä ja tehdä kaikenlaista muutakin. Paikan päälle ei ole kaikkein helpointa tulla julkisilla, mutta muutaman sadan metrin päähän, pysäkille nimeltä ”Nõva” voi tulla bussilinjoilla 20, 20A ja 25. Niistä linja 20 tulee sataman D-terminaalin ja Hobujaaman kautta tänne, ja linja 20A aivan Viru Keskuksen vieressä olevalta Kunstiakadeemia-pysäkiltä.

Lisää tietoa perheille sopivista vierailupaikoista

Lue Pienen matkaoppaan vinkit Tallinnaan suuntaaville perheille

Visit Tallinn antaa suomeksi lukuisia vinkkejä Tallinnaan suuntaaville perheille

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Zelluloosi Batuudikeskus, Nõmme Seikluspark
2017/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kävin lasten kanssa Lentosatamassa. On todennäköisesti paljon tekemistä lasten kanssa, siellä on paljon pelejä ja saa myös hieman kiipeillä (varsinkin eräälle valtavalle sillalle, joka sopisi pikemmin temppuilijoille). Pidimme eniten Lembit-sukellusveneestä, mutta sen sisällä tuli suljetun paikan kammo. Suosittelen museota - uusi ja mielenkiintoinen. /satu

Kannattaako lähteä kouluikäisten lasten kanssa Tallinnassa käymään? Äitihän varmasti viihtyy shoppaillen, mutta mitä kivaa olisi lapsille? /Hanna
Vastaus: Kyllä vain. :) Kouluikäiset voisivat pitää vaikka Lentosatamasta, Energia Avastuskeskus -tiedemuseosta tai Kadriorgin puistoalueesta.

Paljon valaisevaa tietoa, rohkaisee lähtemän 10-vuotiaan kanssa matkaan. Kiitos. /Isoäiti

Tallina on huikean hieno paikka lasten kanssa ja paljon edullisempi kuin Suomi. Kesällä kannattaa käydä eläintarhassa ja Rocca Al Maressa. Jos haluaa vesipuistoon/leikkipuistoon niin Vembu Tempumaa hieman Tallinnan ulkopuolella on ihan ok. Kannattaa ottaa taksi, matkaa yli 20km ja hinta noin 20e suuntaansa. Nukkemuseo, merimuseo ja merisatama kaikki hyviä kohteita. Kalev spa jos uinti kiinnostaa ja Kuulsaaliin keilaamaan. Lidossa kannattaa ruokailla! /Tea

Lasten kanssa Tallinassa on kiva käydä. Eläintarha on tosi ihana norsuineen ja lasten silitys- ja sylityseläintarha sikoineen, pupuineen ja kilpikonnineen. Hyvät picnic-paikat. Paikalle pääsee satamasta ilmaisella bussilla Rocca Al Mareen ja siitä on kävelymatkaa vain muutama minuutti, sillä eläintarha sijaitsee kauppakeskusta vastapäätä moottoritien toisella puolella. /Muumimamma

Lentosatama oli hyvä paikka lasten kanssa (3 ja 7 v.). Meni yli kaksi tuntia huomaamatta. /Vesa

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti