Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Tallinna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Välineitä leikkipuistossa Kadriorgissa
Kadriorgin puutarhakaupunginosassa on monta perheille suunnattua vierailupaikkaa.

Lasten tai nuorten kanssa Tallinnassa

Tallinna on suomalaisperheiden eniten suosima lomakaupunki, ja kaikesta huolimatta se on edelleen mielenkiintoinen ja kohtuuhintainen paikka lähteä lomalle lähes koska tahansa. Jos perhe asuu Etelä-Suomessa, voi Tallinnassa vierailla usean kerran vuodessa, ja siellä on hyvä olla etukäteen mietittynä jotakin tekemistä, niin että paikan päällä ei sitten mene sormi suuhun. Kaupungissa on melkoinen määrä kaikenlaista nähtävää ja koettavaakin, siellä on usein tapahtumia ja jos asioista on jonkin verran etukäteen ottanut selvää, onnistuu loma takuuvarmasti ja sen aikana voi oppia paljon uutta.

Tallinn Card

Perheet, jotka haluavat sisään moneen pääsymaksulliseen nähtävyyteen, museoon tai muuhun vierailupaikkaan, voivat säästää jos hankkivat Tallinnan alennuskortin. Korteista 72 tunnin kortti ilman kiertoajelua on hinta-laatusuhteeltaan paras, eikä Tallinnassa missään nimessä kannata osallistua nähtävyyskierroksille. Aikuisen kortilla voi kaksi alle 7-vuotiasta lasta nauttia samoista eduista, ja näin kortti on erityisen hyvä hankinta niille, joilla on alle kouluikäisiä lapsia.

Parhaat matkustusajat

Tallinnaan voi hyvin matkustaa eri tarkoituksissa koska tahansa, mutta huonoimmat kuukaudet lienevät marraskuu ja maaliskuu. Myös loka- ja huhtikuu voivat ainakin osin olla kylmiä ja mutaisia vierailuaikoja, mutta hyviä säitä odottava ei kenties ikinä pääse Tallinnaan asti. Siellä on suomalaiselle tutut ilmat, niin että kesälläkään ei välttämättä ole lämmintä ja yöt ovat keskikesälläkin aika viileitä. Aurinko paistelee kiitettävästi kesäkauden aikana, mutta kesällä on myös paljon sateita, etenkin kesäkuussa, ja niitä varten onkin ympäri vuoden hyvä varustautua.

Eniten ihmisiä ja etenkin suomalaisia Tallinnassa on heinäkuussa, joka on majapaikoiltaan kallein kuukausi vierailla siellä. Laivamatkat ovat kalleimmillaan nekin koulujen loma-aikaan, ja yleisesti hinnat ovat korkeimmillaan ja suomalaisia on eniten viikonloppuisin ja erilaisten lomien aikaan. Pääsiäinen ei ole mikään kovin suosittu vierailuaika, eikä myöskään juhannus, jolloin muutkin Viron kaupungit ovat lähes täysin kuolleita. Hiihtolomalla ja lokakuun lomaviikkojen aikaan on aina normaalia enemmän vierailijoita. Jos matka ajoittuu koulujen kesälomien ajalle, viikonlopulle tai sellaiselle loma-ajalle kuin hiihtolomaksi, syyslomaviikoksi tai joululoman aikaan ja etenkin tapaninpäivän ja loppiaisen väliselle ajalle, kannattaa majapaikka varata vähintään 2–4 viikkoa etukäteen. Heinäkuussa majapaikkojen hinnat ovat usein tuplasti sen mitä talvella arkipäivänä, ja näin ollen perhe voi säästää suuria summia, jos se vierailee Tallinnassa muina kesäkuukausina kuin heinäkuussa.

Jos Tallinnaan mielii konserttiin, oopperaan tai urheilutapahtumaan, on niitä eniten talvikauden aikana, eli syyskuun alusta toukokuun loppuun. Viron koulujen kesälomat ovat kesäkuun alusta elokuun loppuun, ja yleisesti ottaen muut kaupungit kuin Pärnu ovat melko hiljaisia kesäkuukausien aikana, eikä kulttuuririentojakaan ole normaalilla tavalla. Poikkeus on Tallinna, jossa on kesäisinkin melkoisesti kaikenlaista, ja erilaisten tapahtumien ajankohdat ovat aina hyviä vierailuaikoja.

Ruokailu

Tallinnassa on melkoinen määrä ravintoloita ja muita ruokapaikkoja, ja sieltä löytyvät myös kaikki kotimaasta löytyvät ruoat, Hesburgeria myöten.

Tallinnassa on paljon itsepalveluravintoloita, joissa voi säästää ja joissa voi täysin valita kaikki ruokansa ja juomansa, ja niistä paras on Solaris-keskuksen Lido [kartalla], joka on päivittäin avoinna klo 10 alkaen.

Reval-kahvilat (kuvaReval-kahvila), jonkalaisia tulee vastaan tämän tästä, eivät ole mitään kovin edullisia enää, mutta niissä on kaikenlaista sellaista mistä lapsiperheet mieluusti saavat mahansa täyteen. Telliskiven luovalla alueellaTelliskiven luova alue [kartalla], Baltian rautatieaseman lähellä on useita ravintoloita ja myös Reval-kahvila, ja sinne on hyvä kesäaikaan suunnata päivällä syömään vaikka F-hooneen.

Toukokuussa 2017 Telliskiven ja rautatieaseman välimaastoon kohonnut Balti Jaami TurgBalti Jaami Turg on tori ja kauppahalli, jota lapsiperheet viihtyvät ainakin jonkin aikaa kiertelemässä. Siellä on erilaisia ruokapaikkoja, joiden joukossa on aasialaista ja georgialaista, ja sieltä saa erityisen hyvin lounaita ja pikkupurtavia.

Kalleimmat ravintolat ovat vanhassakaupungissa ja etenkin sen pääaukiolla (Raekoja plats)pääaukiolla (Raekoja plats). Vanhassakaupungissa on muuallakin keskitetysti paljon erilaisia ravintoloita, kuten Vene- ja Rataskaevu-kaduillaRataskaevu-kaduilla, joilla hinnat ovat vähän pääaukiota maltillisempia. Vanhassakaupungissakin kuitenkin viikolla noin klo 11–15 tarjotaan lounaita, jotka ovat hyvin edullisia, ja niitä tarjoavat monet hienotkin ravintolat.

Kaikkein kalleimpia ja juhlavimpia ravintoloita Tallinnassa ovat venäläiset ravintolat, joita löytyy niin Raatihuoneentorilta kuin muualtakin kaupungista. Lapsiperheille ainakin kerran voidaan suositella Raatihuoneentorin vieressä olevaa normaalia hienompaa ja hintavampaa Olde Hansaa (kuvaOlde Hansa), joka on keskiaikainen ravintola. Siellä on ohjelmaa iltaisin, siellä saa vähän erilaisia ruokia ja ravintolakokemus siellä on unohtumaton ja mieleenpainuva.

Tallinnassa on hyvin tarjolla kasvisruokia, joita saa Olde Hansastakin, ja siellä on useita pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita.

Pienen matkaoppaan vinkit Tallinnan ravintolaelämään

Visit Tallinn esittelee suomeksi lapsiperheille erityisen hyvin soveltuvia ravintoloita

Ostokset

Tallinnassa on helppo tehdä ostoksia kesät talvet, mutta vain kesäisin siellä viitsii kierrellä enemmän ostosten perässä. Kauppoja löytyy valtava määrä akselilta Viru Keskus – Raatihuoneentori, ja vanhassakaupungissa yksistään kauppojen koluamiseen voi käyttää koko loman.

Perhe Keskturg-torilla
Jos haluaa vierailla autenttisella torilla, jolla on vielä tuulahduksia neuvostoajoilta, kannattaa vierailla keskustorilla (Keskturg).

Tallinnassa on kuitenkin normaalia kiinnostavampia ostospaikkoja, joihin kuuluu Telliskiven luova keskus Balti jaam -aseman lähellä, sillä siellä on mielenkiintoisia liikkeitä ja lauantaisin kirpputori. Sen vieressä oleva uusi Balti Jaama Turg [kartalla] on aivan ehdoton paikka kesät talvet katsella kaikenlaista. Etenkin sen yläkerrassa olevat kirpputori- ja antiikkiliikkeet ovat hyviä, ja kauppahallista voi hankkia hyvin kaikenlaisia elintarvikkeita ja herkkuja.

Balti Jaamin kauppahalli on hyvin nykyaikainen ostospaikka, mutta jos haluaa vierailla autenttisella torilla, jolla on vielä tuulahduksia neuvostoajoilta, kannattaa vierailla keskustorilla (Keskturg) [kartalla], jonka eteen pääsee raitiovaunuilla 1 ja 3. Myös se on avoinna päivittäin, siellä on kaupan elintarvikkeita ja kaikenlaista muuta ja kesäisin se on ehdoton paikka hakea herneitä ja mansikoita.

Muista perheitä kiinnostavista ostospaikoista Sitsissä sijaitsevat kirpputorimaiset ostospaikat ovat myös ydinkeskustan ulkopuolella. Jos haluaa liikkua julkisilla, voi raitiovaunulla 1 tai 2 tulla pysäkille nimeltään ”Angerja”. Sen vieressä on Popovi Kaltsukas [kartalla], joka ei ole sunnuntaisin avoinna ja joka yleensä on avoinna klo 10–19. Pidemmälle Paavli-katua kulkeva voi vielä mennä Paavli Kaltsukas -kirpputorillePaavli Kaltsukas -kirpputori, joka on avoinna klo 10–19, paitsi sunnuntaisin vain klo 18 asti.

Katso Pienen matkaoppaan vinkit Tallinnan kauppoihin

Liikkuminen paikasta toiseen

Jos hankkii Tallinn Cardin, pääsee liikkumaan ilmaiseksi julkisilla liikennevälineillä, mutta matkaliput eivät muutenkaan ole kovin kalliita. Jos haluaa matkustaa kerran tai kaksi, voi ostaa lipun kuskilta tasarahalla (2 €, 7–18-vuotiaat 1 €). Jos käy Tallinnassa usein ja haluaa yleensä käyttää julkisia, kannattaa sijoittaa Ühiskaartiin, joka maksaa 2 € ja johon voi ladata arvoa tai matkalippuja. Älykortin kuten lippuja ja arvoakin saa R-kioskeilta, ja älykortin kanssa yksi matka maksaa 1,10 euroa aikuisilta ja 3 euroa vuorokaudelta (tai 5 euroa kolmesta vuorokaudesta tai 6 euroa viidestä vuorokaudesta). Liput käyvät busseihin, johdinautoihin ja raitiovaunuihin mutta eivät paikallisjuniin.

Ilmaiseksi matkaan pääsevät alle 7-vuotiaat lapset, ja myös aikuinen, jolla on mukanaan alle 3-vuotias lapsi, pääsee liputta julkisen liikenneneuvon kyytiin. 7–18-vuotiaat saavat lippunsa puolella hinnalla, niin että yksi matka älykortilla maksaa 0,55 € ja vuorokausi 1,50 €.

Parhaat alueet lapsiperheille

Sataman, Viru Keskuksen ja Raatihuoneenaukion väliä voi vaeltaa kesät talvet, mutta tämän Bermudan kolmion lisäksi kaupungissa on alueita, joihin ainakin kesäaikaan kannattaa myös tutustua.

Lennusadam
Lentosatamaa on Tallinnan paras vierailupaikka perheille.

Ympäri vuoden satamasta kannattaa lähteä keskustasta poispäin, sillä aivan sataman vieressä on Energia avastuskeskus eli Tallinnan tiedemuseo [kartalla]. Siitä voi sitten tavalla tai toisella edetä kohti Lentosatamaa [kartalla], joka on Tallinnan paras vierailupaikka perheille. Melko lähellä näitä kahta tiedepitoista museota on vanhankaupungin puolella, Paksun Margareetan tornin tienoilla [kartalla] merenkulkuun keskittyvä museo, jonne myös voi mennä kesät talvet.

Jos Lentosatamasta lähtee kohti Kalamajaa, on tässä puutalojen täyttämässä kaupunginosassa myös mukava liikuskella ainakin kesäisin. Ympäri vuoden sinne kannattaa lähteä Balti Jaama Turgille eli torille ja kauppahallille, joka on aivan rautatieaseman vieressä. Sen lähellä, Telliskivi-kadulla, on luova keskus [kartalla], jonka kaupat ja ravintolat kiinnostavat talvisinkin mutta jossa on mukavin viettää enemmän aikaa kesällä.

Vanhassakaupungissa on paljon vierailupaikkoja, ja siellä kannattaa tutustua myös syrjäkatuihin ja tienoihin, joilla ei ole paljon turisteja. Vene-kadulla on kaikenlaista mielenkiintoista, ja toinen monipuolinen katu on Pikk. Raatihuoneenaukion tienoilla oleva nukketeatteri ja nukketeatterimuseo Nuku (Lai 1) on hyvä vierailupaikka, sillä siellä ei ainoastaan ole nukketeatteriesityksiä vaan museo, jossa on esimerkiksi pelottavien nukkejen näyttely.

Vanhassakaupungissa voi kierrellä mielin määrin, mutta ainakin toukokuun alun ja syyskuun alun välisenä aikana kannattaa lähteä muualle. Itään päin voi mennä bussilla vaikka Narvan maantiellä olevalta Hobujaama-pysäkiltä, joka on Viru Keskusta lähin nä oleva bussipysäkki. Siitä pääsee myös raitiovaunulla Kadriorgin puutarhakaupunginosaan, joka on kaikkein paras vierailupaikka perheille. Siellä on sen verran monta perheille suunnattua vierailupaikkaa, että sinne voi hyvin lähteä talvellakin, mutta upea puistoalue on kanaaleineen parhaimmillaan kauniina kesäpäivinä.

Kadriorgista eteenpäin mentäessä tulee vastaan Laululava, Marjamäe, jossa on muutama vierailupaikka, ja lopulta Pirita (lausutaan ”piritta”), jonne pääsee monella eri bussilla. Bussi pysähtyy pysäkille, jolta on lyhyt matka rannalle, Moskovan olympialaisia varten rakennettuun purjehdusalusten satamaanpurjehdusalusten satama ja Piritan kylpylähotelliin. Piritan lähellä ovat myös Birgitta-luostari [kartalla], kasvitieteellinen puutarha [kartalla] ja tv-torni, jolle pääsee Piritasta kuten kasvitieteelliseenkin esimerkiksi bussilla 34A.

Teletorn
Korkeuksia kaihtamattomille perheen nuorimmille sopii hyvin käynti Teletornissa. Torni sijaitsee lähellä Piritaa ja kasvitieteellisen puutarhan vieressä, ja sieltä on huikeat näkymät lähitienoille.

Jos vanhastakaupungista lähtee kohti länttä, tulee Lentosataman jälkeen vastaan suuri Haabersti, jossa on etenkin Rocca al Maren [kartalla] tienoilla monta hyvää vierailupaikkaa. Kesäisin tännepäin on paras lähteä, esimerkiksi ulkomuseoonulkomuseo, eläintarhaan tai Stroomin hiekkarannalle. Ostoksille suuriin ostoskeskuksiin, Saku Arenalle konserttiin tai johonkin muuhun tapahtumaan ja myös ulkomuseoon voi mennä talvisinkin, ja tänne pääsee monella eri bussilinjalla, joko Vapaudenaukiolta tai Balti jaamin asemalta.

Parhaat hotellit lapsiperheille

Tallinnassa on paljon lapsiperheille ja muille ryhmille soveltuvia majapaikkoja, joista kylpylähotellit ovat jo pitkään olleet lapsiperheiden suosikkeja. Niitä on useita, ne ovat mukavia mutta niissä yöpyvä ei välttämättä tutustu yhtä hyvin kaupunkiin kuin yksinkertaisemmassa majapaikassa viihtyvä. Tallinnaan lähtevän kannattaakin miettiä kuinka paljon on halukas viettämään aikaa muualla kuin hotellissa, sillä jos haluaa jatkuvasti käydä erilaisissa paikoissa, ei kannata sijoittaa rahojaan hintavaan majapaikkaan.

Jos mielii tutustumaan nimenomaan vanhaankaupunkiin ja ydinkeskustaan, kannattaa varata hotelli juuri siltä tienoolta eikä satamasta tai mistään muualta. Jos mielii kylpylähotelliin, kannattaa miettiä haluaako olla vanhassakaupungissa Kalev Spassa vai mieluummin vähän syrjemmällä, kuten Piritan huokeahintaisessa kylpylähotellissa.

Hotellien lisäksi Tallinnassa on paljon hosteleita, joilla on usein myös perhehuoneita, ja siellä on muitakin majoitusmahdollisuuksia, kuten asuntoja, leirintäalueita ja mökkejä.

Booking.com esittelee kohtuuhintaisia hotelleja, hosteleita ja asuntoja Tallinnassa

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/08

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti