Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Dubrovnik
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Bussi, Obala Ivana Pavla II, Dubrovnik
Lentoasemalta on edullisinta siirtyä linja-autolla muualle kaupunkiin. Bussien päätepysäkki on Gruž-kaupunginosassa.

Matkat ja matkustaminen Dubrovnikiin

Dubrovnikiin voi matkustaa omatoimisesti, jolloin lento ja hotelli varataan itse, tai matkatoimiston järjestämälle matkalle, jolloin hintaa tulee enemmän ja valinnanvaraa on vähemmän.

Dubrovnikiin voi tätä nykyä parhaiten matkustaa huhtikuun alusta lokakuun loppuun, mutta jos ei välttämättä halua matkustaa kesäkauden aikana ja lentää suoraan, voi sinne muulloinkin tehdä matkan. Parhaimmillaan Dubrovnik on keväällä ja syksyllä, niin että huhtikuun alusta juhannuksen tienoille ja syyskuun loppupuolelta marraskuun alkuun on kenties ihanteellisin aika matkustaa sinne, mutta etenkin loppukaudesta on luvassa sateita.

Dubrovnikiin saapumisen jälkeen lentoasemalta on melko helppo itsekin järjestää kyyti bussilla tai taksilla muualle kaupunkiin.

Omatoimimatkat

Helsingin lentokentältä pääsee suorilla lennoilla Dubrovnikiin. Lento kestää noin kolme tuntia, ja koska Dubrovnik on etenkin kesäkaudella suosittu matkakohde, kannattaa lento varata viikkoja tai jopa kuukausia ennen matkan alkua. Dubrovnikiin on verraten edullisiakin lentoja, niin että matkan voi tehdä alle 100 eurolla suuntaansa, mutta etenkin keskikesällä hinnat helposti kohoavat korkeiksi.

Dubrovnikiin ei kannata lähteä aivan lyhyelle matkalle, sillä siellä ensikertalaisen kannattaa viettää ainakin kolme kokonaista päivää. Jos ei halua viipyä Dubrovnikissa koko aikaa, voi sieltä tehdä ainakin päiväretken mutta myös yön tai useamman visiitin etenkin muualle Kroatiaan kuten Korčulaan, Makarskaan tai Splitiin, jonka lähellä on paljon erilaisia vierailupaikkoja, kuten kaunis Trogir. Muista maista kaikkein helpoin on vierailla Bosniassa, jonka pääkaupunki Sarajevo on mielenkiintoinen kaupunki, ja Montenegrossa, jossa Budva ja Kotor ovat noin kolmen tunnin matkan päässä.

Finnair lentää ainakin tällä hetkellä suoria lentoja huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Lentoja on alku- ja loppukaudesta kaksi kertaa ja muulloin kolme kertaa viikossa.

Norwegian lentää Dubrovnikiin suoria lentoja toukokuun alusta lokakuun loppuun, mutta mukana on myös välilaskullisia lentoja, joten varausta tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota lentoaikoihin.

Air Baltic tekee välilaskullisia lentoja Helsingistä, Tampereelta ja Turusta Dubrovnikiin, ja niissä välilasku, joka voi olla aika lyhyt, on lähes poikkeuksetta Riiassa.

Lisätietoa lennoista:

Suomesta Dubrovnikiin lentäviä lentoyhtiöitä voi katsoa esimerkiksi Skyscannerilla.

Omio on toinen sivusto, jolla voi tarkastella eri lentoyhtiöitä.

Järjestetyt matkat

Järjestetylle matkalle aikovat voivat tehdä nykyisin vaivattomasti matkoja niin pienten yksityisten matkatoimistojen kuin kaikkein suurimpienkin matkatoimistojen avustuksella. Matkat Dubrovnikiin ovat hintavampia kuin moneen muuhun paikkaan, ja sinne tehtävät järjestetyt matkat ovat melko hintavia. Mahdollista on lähteä tyypilliselle viikon matkalle, mutta edelleenkin 4 päivän pidennetyt viikonloput tai minilomat ovat suosittuja. Viikko yksistään Dubrovnikissa voi olla pitkä aika, ja viikon siellä viettävän onkin hyvä tehdä päiväretkisuunnitelmia, jolloin voi myös nähdä kauniita saaria ja rantapaikkoja.

Turistiryhmä Placa Stradunilla
Matkatoimistojen pakettimatkat Dubrovnikiin ovat tyypilliselle viikon pituisia, mutta 4 päivän pidennetyt viikonloput tai minilomat ovat myös suosittuja.

Monet suomalaiset matkatoimistot tekevät matkoja Dubrovnikiin. Yhteistä matkatoimistojen tekemille matkoille ovat korkeatasoiset ja hintavat hotellit, mutta matkatoimistojen matkoilla voi myös yöpyä vaatimattomasti. Kannattaa huomata, että monet matkatoimistojen suosimat hotellit eivät ole aivan Dubrovnikissa vaan esimerkiksi melkoisen matkan päässä Cavtatissa tai muilla Dubrovnikin ulkopuolella olevilla paikoilla. Osa matkatoimistoista ja myös majapaikoista voi järjestää lentokenttäkuljetuksen, mutta tällainen matka on helppo tehdä ilman matkatoimiston lisämaksullista kuljetusta.

Apollomatkat, Aurinkomatkat ja Tjareborg järjestävät tällä hetkellä matkoja Dubrovnikiin. Jos haluaa viettää lomansa Dubrovnikin ulkopuolella ja vain käväistä keskustassa, kannattaa valita ”Dubrovnikin ympäristö.”

Matka lentoasemalta muualle kaupunkiin

Dubrovnikin kansainvälinen lentoasema [kartalla] sijaitsee 20 kilometrin päässä vanhastakaupungista, Cavtatista vähän etelään. Lentoasemalta voi siirtyä muualle kaupunkiin parhaiten bussilla tai taksilla.

Linja-auto

Lentoasemalta on edullisinta siirtyä linja-autolla muualle kaupunkiin. Lentoasemalta voi siirtyä muualle julkisen liikenteen bussilla tai yksityisillä bussilinjoilla, jotka voivat viedä myös muualle alueelle, kuten Korčulan saarelle. Dubrovnikiin suuntaavat bussit kulkevat linja-autoasemalle (autobusni kolodvor) asti, ja päätepysäkki eli asema [kartalla] on Gruž-kaupunginosassa, jossa on entistä enemmän majapaikkoja, ja sieltä on melko lyhyt matka Lapadiin. Matka päätepysäkille asti kestää 30–40 minuuttia, ja sitä ennen bussit kulkevat vanhankaupungin ohi, jossa voi jäädä pois.

Kaikkein paras linja turistille on Platanus-yksityisbussi, joka maksaa 55 kunaa suuntaansa. Lipun voi ostaa etukäteen verkkosivuilta tai terminaalista. Bussi pysähtyy matkalla lentoasemalta vain kerran, vanhankaupungin edustalla olevalla Ploče-portilla [kartalla]. Paluumatkalla bussiin voi nousta vanhankaupungin edustalla vain Žičara-pysäkillä [kartalla], ja sillä on muutama muu pysäkki, jotka kerrotaan verkkosivuilla.

Muilla busseilla matkustaminen on hitaampaa, ja monet bussit menevät lentoasemalta Cavtatin bussiasemalle.

Taksi

Taksit lähtevät saapuvien terminaalin edustalta. Taksiin voi vain nousta, sillä kiinteät hinnat näytetään terminaalin ulkopuolella. Hinta on suurin piirtein 35 euroa lähes minne tahansa Dubrovnikiin, mutta on hyvä pitää mielessä se, että taksit eivät voi ajaa vanhaankaupunkiin vaan sen kolmelta portilta on itse käveltävä kenties kilometri majapaikalle asti. Jos haluaa varata taksin etukäteen, ovat varteenotettavia yhtiöitä Dubrovnik Taxi, ja Dubrovnik Airport Taxi.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti