Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Albanian pääkaupunki Tirana on yksi Euroopan eteläisimpiä ja tuntemattomampia pääkaupunkeja. Maa oli vuosikymmeniä täydellisessä eristyksessä, sen 1990-luku oli kaoottinen ja vasta reilu vuosikymmen sitten sinne alettiin matkustella.
koristekuva Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopje on kaukainen kaupunki, jonne on siitä huolimatta helppo siirtyä kaksi kertaa viikossa Turusta lähtevillä lennoilla. Paikan päällä odottavat erikoiset katunäkymät, kaupunkikuva johon kuuluu turkkilaisia kortteleita mutta myös Jugoslavian ajan rakennuksia, hyvät ruoat, edulliset hinnat, rento meininki ja turvallinen lomailu. Lue lisää Skopjesta
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Dubrovnik
Pienen matkaoppaan tekijät saavat pienen provision kun teet varauksen tämän sivun linkkien kautta. Itse et silti maksa ylimääräistä. Kiitos tuestasi.
Booking.com
Ilmoitus
bussi pysäkillä
Enemmän busseja käyttävien kannattaa hankkia pysäkkien vieressä olevilta virallisilta lippukioskeilta pitempään voimassa olevat päiväkortit.
Kuva: Peter Forsberg

Matkat Dubrovnikiin ja liikkuminen paikan päällä

Tällä sivulla kerrotaan, miten Dubrovnikiin pääsee parhaiten Suomesta ja mitä kannattaa ottaa huomioon kohteeseen matkustaessa. Lisäksi luodaan katsaus siihen, miten lentoasemalta pääsee etenemään ja millä konstein Dubrovnikissa voi liikkua paikasta toiseen.

Matkat ja lennot Dubrovnikiin

Dubrovnikiin on helppo tehdä omatoiminen matka, jolloin lennot ja majapaikka varataan internetin kautta itse. Omatoimimatka on edullisin silloin kuin matkallelähtijä voi olla joustava ja valita matkustuspäivänsä ja matkustusajankohtansa kaikkein suotuisimpien joukosta. Järjestetyt matkat, joita Suomesta Dubrovnikiin tehdään paljon, tulevat yleensä melkoisesti kalliimmiksi, niin että yksi vuorokausi Dubrovnikissa maksaa saman kuin omatoimimatkailijan edestakaiset lennot.

Niin omatoimimatka kuin pakettimatkakin on aina edullisempi silloin kun ei matkusta juhannuksen ja syyskuun alun välisenä aikana. Myös viikonloput ja erilaiset erikoisajankohdat kuten ystävänpäivä ovat ympäri vuoden huomattavasti kalliimpia ja vilkkaampia ajankohtia matkustaa Dubrovnikiin kuin arkipäivät.

Omatoimimatkat

Helsingin lentokentältä pääsee suorilla lennoilla Dubrovnikiin. Lento kestää noin kolme tuntia, ja suorista lennoista vastaavat Finnair ja Norwegian, ja epäsuoria tekevät esimerkiksi Air Baltic, SAS ja Air Berlin. Ajan myötä reitteihin voi tulla muutoksia, ja ajantasaiset tiedot Suomesta Dubrovnikiin lentävistä lentoyhtiöistä saa katsottua vaikka Skyscannerilla.

Lippujen hinnat ovat noin reilusta 100 eurosta ylöspäin suuntaansa, ja kaikkein kalleimpia lippuja myydään parhaimpaan kesäaikaan. Esimerkiksi syyskuussa edestakaiset lennot Norwegianilla saa 220–250 eurolla, ja myös edestakaisia epäsuoria lentoja saa alle 250 eurolla. Epäsuorien lentojen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä valtaosa niistä vie vähintään 7 tuntia ja pisimmillään yli 15 tunnin välilaskulliset lennot eivät ole tavattomia. Dubrovnikiin ei välttämättä kannata lähteä pelkälle pikavisiitille, vaan omatoimimatkailijan on mahdollista yhdistää muitakin kohteita Adrianmeren rannalle suuntautuvalla lomalla. Muutama päivä Dubrovnikissa riittää useimmissa tapauksissa, ja sen jälkeen on hyvä tutustua muuhun rannikon tarjontaan, kuten Splitiin. Yleistä on myös se, että vietetään muutama päivä Dubrovnikissa ja tehdään muutaman päivän retki Bosniaan, missä Mostar ja Sarajevo ovat muodostuneet suosituiksi vierailupaikoiksi.

Dubrovnikin lentoasema
Matkatoimistojen pakettimatkat Dubrovnikiin ovat tyypilliselle viikon pituisia, mutta 4 päivän pidennetyt viikonloput tai minilomat ovat myös suosittuja.
Kuva: Peter Forsberg

Järjestetyt matkat

Järjestetylle matkalle aikovat voivat tehdä nykyisin vaivattomasti matkoja niin pienten yksityisten matkatoimistojen kuin kaikkein suurimpienkin matkatoimistojen avustuksella. Matkat Dubrovnikiin ovat hintavampia kuin moneen muuhun paikkaan, ja sinne tehtävät järjestetyt matkat ovat ennemmin kalliita kuin halpoja. Mahdollista on lähteä tyypilliselle viikon matkalle, mutta edelleenkin 4 päivän pidennetyt viikonloput tai minilomat ovat suosittuja. Viikko yksistään Dubrovnikissa voi olla pitkä aika, ja viikon siellä viettävän onkin hyvä tehdä päiväretkisuunnitelmia, jolloin nähtyä tulee kauniita saaria ja rantapaikkoja.

Monet suomalaiset matkatoimistot tekevät matkoja Dubrovnikiin. Yhteistä matkatoimistojen tekemille matkoille ovat korkeatasoiset ja hintavat hotellit, mutta matkatoimistojen matkoilla voi myös yöpyä vaatimattomasti. Esimerkiksi Lomamatkat tekee noin 900 euroa maksavia viikon matkoja, joilla yöt vietetään hienoissa hotelleissa, mutta matkatoimistolla on myös vaihtoehtona ”määrittelemätön majoitus”, jolloin matka maksaa vain puolet siitä. Monet matkatoimistot kuten Lomamatkat tarjoavat myös 12 euron hintaisia kuljetuksia lentoaseman ja majapaikan välillä. Kannattaa huomata, että monet matkatoimistojen suosimat hotellit eivät ole aivan Dubrovnikissa vaan esimerkiksi melkoisen matkan päässä Cavtatissa tai muilla Dubrovnikin ulkopuolella olevilla paikoilla. Muista matkatoimistoista Apollomatkat, Aurinkomatkat ja Tjareborg myös tekevät matkoja sinne. Jos haluaa viettää lomansa Dubrovnikin ulkopuolella ja vain käväistä keskustassa, kannattaa valita vaihtoehto ”Dubrovnikin ympäristö.”

Suosituimmat matkustusajankohdat

Suosituimpia aikoja matkustaa Dubrovnikiin ovat niin sanotut "neljä suosittua kuukautta", jotka ovat touko-elokuu mutta joiden voidaan sanoa olevan toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Tämän lisäksi ystävänpäivän tienoo, joka sattuu sopivasti juuri Euroopan talvilomien aikaan, on melko vilkasta aikaa matkustaa kaupunkiin. Pääsiäinen on melko mahdoton ajankohta, lokakuun syyslomien viikot ovat nekin kiireisiä ja aika joulusta loppiaiseen on Dubrovnikissakin normaalia vilkkaampaa matkustusaikaa.

Suomesta eniten lähtijöitä on pääsiäisenä, kesälomien aikaan, syyslomilla ja joulunaikaan. Tällöin järjestetyt matkat ovat kalleimmillaan, ja viikon lomalle hintaa tulee herkästi yli 700 euroa. Omatoimimatkailijan harmiksi majapaikat nostavat hintojaan etenkin kesäkuukausiksi mutta myös lyhyiksikin matkustuspiikeiksi, ja edullisinta kaupunkiin on ehdottomasti matkustaa muulloin kuin vilkkaimpina matkustusaikoina.

Mikäli mielii matkata kaupunkiin rantasään aikaan mutta huippuhintoja edullisemmin, ovat toukokuun alkupuoli, syyskuun loppupuoli ja lokakuu siihen parasta aikaa.

Dubrovnikin lentoasema (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Dubrovnikin kansainvälinen lentoasema sijaitsee 20 kilometrin päässä vanhastakaupungista, ja sieltä on helppo siirtyä keskustaan bussilla.

Matka kentältä hotellille

Dubrovnikin kansainvälinen lentoasema sijaitsee 20 kilometrin päässä vanhastakaupungista, ja sieltä on helppo siirtyä keskustaan. Bussit lähtevät jokaisen lennon jälkeen kohti keskustaa, ohittavat vanhankaupungin, missä voi jäädä pois lähellä Pohjoista porttia olevalla Žičara-pysäkillä [kartalla] ja kulkevat Gruž-sataman vieressä olevalle linja-autoasemalle [kartalla], monen hotellien suosiman alueen ohi. Matka kestää 30–40 minuuttia ja maksaa 40 kunaa yhteen suuntaan, 70 kunaa edestakaisin. Lippuja voi ostaa etukäteen linja-autoasemalta tai läntisellä portilla olevalta lippukassalta, jolta saa myös lippuja köysijunaan. Lippuja voi ostaa pienellä alennuksella ja aikatauluja voi tarkastella Autotransin verkkosivuilla.

Jos majapaikka on vanhassakaupungissa, on Žičara eli pohjoisen portin vieressä oleva pysäkki hyvä paikka jäädä pois ja nousta loman päätteeksi uudelleen bussin kyytiin. Jos majapaikka on lähellä vanhaakaupunkia, voi tästä kävellä moneen paikkaan, ja tästä voi myös kulkea perille taksilla. Tämä on samoin hyvä pysäkki niille, joiden majapaikka on Ploče-kaupunginosassa, joka sijaitsee vanhankaupungin lentoaseman puolella. Niiden, joiden majapaikka on Lapadissa tai Babin kukissa, on paras kulkea perille asti. Linja-autoasemalta pääsee bussilla ympäri kaupungin, ja taksiin on sieltä helppo nousta.

Linja-autoasemalta pääsee Lapadiin ja Babin kukiin bussilla numero 7, mutta se kulkee harvakseltaan ja kiertelee melkoisesti. Asemalta on 20–30 minuutin kävelymatka Lapadin rannalle johtavalle promenadille.

Taksi lentoasemalta maksaa 250–350 kunaa, riippuen täysin siitä missä hotelli sijaitsee. Taksin voi saada tätä edullisemmin jos sellaisen tilaa etukäteen, ja tietenkin taksilla majapaikalle haluavan on hyvä varmistaa etukäteen kyyti ja hinta. Suosittuja taksiyhtiöitä ovat esimerkiksi Dubrovnik Taxi ja Dubrovnik Airport Taxi. On hyvä olla tietoinen siitä, että taksit eivät voi ajaa vanhaankaupunkiin, mutta pysähtyvät sen ulkopuolella olevilla kolmella portilla.

Liikkuminen Dubrovnikissa

Kävely

Dubrovnik on 50 000 asukkaan kaupungiksi varsin suuren tuntuinen ja laaja kokonaisuus, jonka joissain kaupunginosissa on hyvä kävellä paikasta toiseen. Parhaita kävelypaikkoja ovat Grad eli vanhakaupunki, sen vieressä rannalla olevat kaupunginosat eli Ploče ja Pile, sekä jotkin keskustan ulkopuoliset kaupunginosat, erityisesti Lapad ja Gruž, samoin kuin niiden vieressä oleva Babin kuk -niemimaa. Kävelymatka vaikkapa Lapadista vanhaankaupunkiin on varsin pitkä, mutta mikäli hotelli on Pilessä tai Pločessa, on varsin mahdollista, että majapaikalta on vain 5–15 minuutin kävelymatka vanhaankaupunkiin.

kävelijöitä
Parhaita kävelypaikkoja ovat Grad eli vanhakaupunki, sen vieressä rannalla olevat kaupunginosat eli Ploče ja Pile, sekä jotkin keskustan ulkopuoliset kaupunginosat, erityisesti Lapad ja Gruž.
Kuva: Peter Forsberg

Dubrovnik on vanhaakaupunkia myöten mäkinen paikka, jossa käveleminen ei ole aina helppoa. Hyvät tukevat kävelykengät tai sandaalit kannattaa ottaa mukaan, eikä Dubrovnik ole kovin hyvä matkakohde liikuntarajoitteisille. Vanhakaupunki on pääkatunsa ja sen vieressä olevien aukioiden ja sataman osalta erinomainen kävelypaikka, joskin se on varsin vilkas kesäaikaan puolestapäivästä alkuiltaan. Vanhankaupungin muut osat sijaitsevat mäkien päällä, eivätkä kaikki innostu jatkuvista portaista, jotka saattavat olla ajoittain hyvinkin jyrkkiä. Vanhankaupungin ulkopuolelta maasto on rantaviivan tuntumassa suhteellisen tasaista, mutta usein varsinaiselle rannalle päästäkseen on käveltävä pitkäänkin alamäkeen.

Lapadissa on jonkin verran mäkiä, mutta se on rannan ja rantapromenadin osalta varsin laakea kävelypaikka. Mikäli mielii nousta siltä ylös monien majapaikkojen ja ravintoloiden suosimille alueille, on kuitenkin luvassa aina melkoinen määrä portaita. Etenkin Lapadissa mäet tosin varmistavat sen, että majapaikalta on hyvässä tapauksessa huikaisevat näkymät ympäri kaupungin ja merelle.

Gruž-kaupunginosa sataman ja linja-autoaseman tuntumassa on rantaviivan osalta hyvin tasainen kävelypaikka, ja siellä on mukava ainakin kerran kävellä, katsella veneitä ja suuria aluksia, käydä kahvilla tai kala-aterialla ja tutustua paikallisten suosimaan toriin. Alueella on myös melkoinen määrä valintamyymälöitä ja ravintoloita, jotka alueen baarien tavoin ovat huomattavasti edullisempia kuin vanhassakaupungissa tai Lapadin rannalle johtavalla promenadilla.

Julkiset liikennevälineet – linja-autoverkosto

Monet Dubrovnikissa lomailevat joutuvat turvautumaan bussiin tai taksiin, ja kaupungin linja-autoverkosto on kokeilemisen arvoinen. Lippuja saa kuskilta 15 kunalla (oltava tasaraha tai ainakin lähes), joka on 2 euroa, tai sitten kioskeilta 12 kunalla. Enemmän busseja käyttävien kannattaa hankkia pysäkkien vieressä olevilta virallisilta lippukioskeilta 30 kunaa maksavat päiväkortit, ja myös muita lippuvaihtoehtoja on tarjolla, kuten 250 kunan kuukausikortti. Pysäkkien vieressä olevat lipunmyyntipisteet ovat melko huonosti avoinna, yleensä vain ma–la klo 7–14, mutta on myös poikkeuksia kuten Pile-portin vieressä oleva lipputiski, joka on avoinna ma–pe klo 7–20 (la–su klo 7–14). Lippuja voi ostaa useita samalla kertaa, myös useita päivälippuja, sillä ne tulevat voimaan vasta kun ne on bussissa leimattu. Bussit ovat usein tupaten täynnä, etenkin Lapadin ja Pilen välillä.

Kätevin linja-auto Lapadin ja Pilen välillä on numero 6, joka kulkee tiuhaan tahtiin. Bussi numero 7 kulkee harvakseltaan Lapadista linja-autoasemalle ja Gruž-satamaan. Bussi numero 1 on nykyään 1A, 1B ja 1C, ja muutenkin linja-autojen numerot ja reitit ovat viime vuosina jonkin verran muuttuneet. Dubrovnikissa ennenkin käyneiden on hyvä katsoa uudet reitit ja aikataulut verkkosivuilta.

Taksi

Taksilla liikkuminen ei ole halpaa mutta se on edullisempaa kuin Suomessa. Taksiin on helppo nousta lentoasemalla, linja-autoasemalla, sen vieressä olevassa satamassa, Lapadin keskustassa lähellä rantapromenadia ja vanhankaupungin ulkopuolella Pile- ja Ploče-portilla. Taksin voi aina tilauttaa hotellin tai ravintolan kautta, ja sellaisen voi soittaa itsekin paikalle tai varata etukäteen verkkosivujen kautta. Taksilla liikkuminen on siinäkin mielessä mukavaa, että paikalliset taksikuskit hallitsevat hyvin englantia ja usein muitakin kieliä. Taksit tekevät kaupungissa mielellään myös erilaisia kierroksia, jotka voivat kestää puolikin päivää ja joilla näkee kaiken olennaisen keskustan ulkopuolella.

Taksien lähtöhinta on 27 kunaa eli alle 4 euroa, yksi matkalaukku maksaa 2 kunaa ja kilometriltä laskutetaan 10 kunaa. Jos taksin mittari ei ole päällä, matkaa ei tarvitse maksaa. Monilla taksitolpilla näkee kiinteitä hintoja, kuten Lapadista vanhaankaupunkiin 80 kunaa, ja monilla yhtiöllä on verkkosivuillaan kiinteitä hintoja eri hotelleilta eri puolille Dubrovnikia. Kiinteät hinnat paikasta toiseen näyttää sivuillaan Taxi Service Dubrovnik, ja muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Taxi Dubrovnik Info ja Dubrovnik Taxi, jonka puhelinnumero on 0800 0970.

Kulkuneuvon vuokraaminen Dubrovnikissa

Monet matkatoimistot ja muut vastaavat paikat vuokraavat menopelejä Dubrovnikissa. Vuokralla on autoja, polkupyöriä, skoottereita ja veneitä. Pyöräily ei mäkisessä Dubrovnikissa kaikkia innosta, sillä liikenne on siellä ajoittain hyvin vilkasta, mutta pyörällä on hyvä tutustua esimerkiksi Babin kuk -niemimaahan. Skootterilla pääsee nopeasti minne tahansa, ja autolla voi kierrellä enemmänkin.

Autoja voi vuokrata jo Dubrovnikin lentoasemalla, ja niitä on vuokralla myös muualla kaupungissa. Hyviä vuokrauspisteitä ovat esimerkiksi Dubrovnik Sun ja Kompas nr 1.

Pyöränvuokrauspisteen voi löytää vaikka Bikes Booking -sivun avustuksella, ja Adventure Dubrovnik vuokraa paitsi pyöriä myös veneitä ja kajakkeja.

Kansainvälisen Rental Motorbike -sivun välityksellä saa alleen moottoripyörän tai skootterin. Dubrovnik Rent vuokraa paitsi skoottereita myös autoja, ja Brabel vuokraa sekin skoottereita, moottoripyöriä ja autoja.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Twang_Dunga /Flickr
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/06

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lukijoiden kommentteja

Kuljetusta lentokentältä hotellille kannattaa kysyä suoraan yksityiseltä majapaikalta. Meidän apartmentin omistaja lupasi kuljetuksen veloituksetta. ;) Tulostan toki hänen sähköpostinsa vielä varoksi mukaan, jotta vältytään erimielisyyksiltä paikan päällä. /Terppis

Lentokentältä Pile -portille vanhan kaupungin kohdalle maksu bussikyydistä oli 77 kn (vajaat 12€) kahdelta hengeltä ja pääsi vielä pidemmällekin eli Gruzin alueelle, joka onkin päätepysäkki. Muuten muutaman kilometrin bussimatka oli 15kn (reilut 2€) /hlö. (10/2014) /Joke

Huhtikuussa 2015 takseilla oli kiinteä hinnasto, jonka mukaan taksimatka lentokentältä kaupunkiin tai päinvastoin maksaa 36 euroa eli 330 kunaa.
Jos saapuva lento on myöhässä, bussin lähtöä saa odottaa, selvää aikataulua ei ole. /Taxix

Babin kukiin kulkee nykyään myös bussi n:o 6, joka kiertää koko niemen. Copacabanan uimaranta Babin kukissa on siisti ja miellyttävä uimapaikka ja sinne pääsee jalkaisin melko nopeasti. Vanhan kaupungin ostospaikat ja ravintolat ovat selvästi kalliimpia kuin vähän kauempana olevat vastaavat. Näin ainakin kesäkuussa 2015. /Jora

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti