Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Helsinki
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kansallismuseo
Finlandia-taloa vastapäätä sijaitseva Suomen Kansallismuseo on paikka, jossa oppii mahdollisimman paljon Suomen historiasta aina esihistoriallisista ajoista viime vuosikymmeniin.

Museoita ja taidegallerioita

Helsingissä on melkoinen määrä korkeatasoisia museoita, joissa vierailemalla oppii etenkin taiteesta, arkkitehtuurista, Helsingin ja Suomen historiasta.

Museoihin on melko korkeita pääsymaksuja, mutta jotkin museot, kuten kaupunginmuseot, sotamuseo ja keskustan ulkopuoliset museot, ovat joko ilmaisia tai huokeahintaisia vierailupaikkoja. Erityisen kalliita ovat pääsymaksut tunnettuihin taidemuseoihin sekä Alvar Aallon museoon ja kotitaloon, mutta kalliissakin museoissa voi olla päiviä, jolloin pääsylippua ei tarvita.

Alennuskortit

Alennuksia museoiden sisäänpääsymaksuista samoin kuin monia muitakin etuja saa Helsinki Card -kortilla. Tällä kortilla, jonka voi ottaa 24–72 tunniksi 47–69 euron hintaan, pääsee ilmaiseksi sisään moneen museoon ja nähtävyyteen, joihin kuuluvat Ateneum, Amos Andersonin taidemuseo, valokuvamuseo, kansallismuseo ja Seurasaaren ulkomuseo. Kortilla on paljon muitakin etuja, mutta sen hankkivan on kortin kalleuden takia kannattavaa etukäteen tutkia, minkä verran alennuksia on luvassa. Kortilla saa myös alennuksia Tallink-yhtiön Tallinnaan kulkevissa laivoissa, ja sen kanssa saa myös Tallinna Cardin normaalia edullisemmin.

Paljon museoihin mieliville Museokortti saattaa olla hyvä hankinta. Tällä kortilla pääsee vuoden ajan yli 200 museoon ilmaiseksi sisään, ja vuonna 2018 sen hinta oli 68 euroa. Jos kortin kanssa vierailee Alvar Aaltoon liittyvissä kahdessa museossa, Kiasmassa, Ateneumissa ja joissain muissa sisäänpääsymaksuiltaan kalliissa museoissa, saa rahansa takaisin muutamassa päivässä.

Aukioloajoista ja sisäänpääsymaksuista

Valtaosa museoista on kiinni maanantaisin, ja myös sellaiset juhlapyhät kuin pääsiäinen, juhannus sekä joulun että uudenvuoden aika ovat ajankohtia, jolloin harva museo on avoinna.

Moneen museoon on melko hintavat liput, mutta alle 18-vuotiaat pääsevät moneen keskustan museoon ilmaiseksi sisälle.

Ateneumin taidemuseo

Keskeisellä paikalla rautatieaseman vieressä sijaitseva Ateneum [kartalla] on huippuluokan taidemuseo, jolla on Suomen laajimmat taidekokoelmat ja joka on osa Suomen kansallisgalleriaa. Täällä voi tutustua kokoelmanäyttelyssä kaikkein merkittävimpään kotimaiseen 1800- ja 1900-lukujen maalaustaiteeseen, samoin kuin saman aikakauden ulkomaiseen taiteeseen.

Kaikki kotimaiset kärkinimet Pekka Halosesta Gallen-Kallelaan ja Albert Edelfeltiin ovat esillä. Kaikkein merkittävimpiä tauluja voi tarkastella Googlen sivuilla, ja paikan päällä näitä ja muitakin tauluja on mukava katsella syksyllä 2015 avatuissa, uusituissa tiloissa. Mukana on myös yllättävän hyvä määrä kansainvälistä taidetta, kuten Vincent van Goghia ja Ilja Repiniä, ja kokoelmissa on myös veistoksia ja muita taideteoksia.

Näyttelyt ovat nekin Suomen merkittävimpiä. Tänne saapuu monia kansainvälisiä kiertäviä näyttelyitä, ja täällä on mahdollista tutustua suomalaisen taiteen saavutuksiin myös näyttelyissä paremmin kuin yhdessäkään toisessa maan museossa. Taulujen ja veistosten lisäksi mukana on entistä enemmän muita taideteoksia, kuten valokuvia ja installaatioita.

Ateneum on avoinna vähän sekavasti: ti ja pe klo 10–18, ke – to klo 10–20, la–su klo 10–17, ja maanantaisin se on kiinni. Sinne on turha tietenkään yrittää mennä minkäänlaisten juhlapyhien aikaan, ja etenkin pääsiäisen, juhannuksen ja uudenvuoden tienoilla museo on kiinni pitkiä aikoja. Pääsyliput maksavat 15 euroa aikuisilta, mutta alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi, ja Helsinki- ja Museokortilla tänne pääsee ilman lisämaksua.

Kansallismuseo

Finlandia-taloa vastapäätä sijaitseva Suomen Kansallismuseo [kartalla] on paikka, jossa oppii mahdollisimman paljon Suomen historiasta aina esihistoriallisista ajoista viime vuosikymmeniin. Täällä on korkeatasoinen perusnäyttely, johon on pääsylipun hintaan sisältyviä opastettuja kierroksia sekä suomeksi että ruotsiksi ja jonkin verran muillakin kielillä, parhaiten kesäaikaan. Kesällä on nähtävänä myös kesäpiha, jossa esitetään näytelmiä lapsille ja jossa myös näkee vanhan ajan kasveja ja kaikenlaista muuta normaalista poikkeavaa. Museossa on paljon erilaisia tapahtumia, kuten kursseja, joille voi ottaa osaa koko perhe, ja tämä onkin hyvä koko perheen vierailupaikka, josta saa sekä huvia että hyötyä moneksi tunniksi.

Museo on kiinni maanantaisin ja avoinna ti–su klo 11–18 (paitsi ke klo 11–20). Aikuisten pääsyliput maksavat 12 euroa, ja alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Kiasma
Suuren kohun saattelemana Mannerheimin patsaan viereen vuosina 1996–98 rakennettu Kiasma on Suomen merkittävin nykytaiteen museo.

Kiasma - nykytaiteen museo

Suuren kohun saattelemana kansallissankari Mannerheimin patsaan viereen vuosina 1996–98 rakennettu Kiasma [kartalla] on Suomen merkittävin nykytaiteen museo, joka kuuluu Suomen kansallisgalleriaan. Tämä hyvin keskeisellä ja jo sijaintinsa takia näkemisen arvoisella paikalla oleva museo on vierailupaikka, jonka suojissa on monille käsittämättömän näköistä taidetta niin sen pysyvissä kokoelmissa kuin vaihtuvissa näyttelyissäkin.

Kokoelmissa on esillä lähinnä suomalaista ja lähialueilta tullutta materiaalia taiteilijoilta, jotka ovat aloittaneet toimintansa aikaisintaan 1960-luvulla, ja nykyisin taideteoksia on 8500. Joukossa on erikoisia taideteoksia mutta myös niin sanottua esittävää taidetta, jonka huippua edustavat lappilaisen Kalervo Palsan runsaasti kansainvälistäkin tunnustusta saaneet taulut.

Näyttelyt ovat yleensä korkeatasoisia. Täällä on paitsi kotimaisia myös ulkomaisia kiertäviä näyttelyitä, jotka voivat esitellä kaikenlaista taidetta valokuvauksesta maalauksiin ja installaatioihin.

Kiasma on avoinna ti klo 10–17, ke–pe klo 10–20.30, la klo 10–18 ja su klo 10–17. Museo on normaalia paremmin avoinna juhlapyhinä kuten pääsiäisenä, mutta juhannuksen ja joulun tienoilla se on kiinni usean päivän peräjälkeen. Pääsyliput maksavat 14 euroa aikuisilta, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Kaupunginmuseo

Helsingin kaupunginmuseoon kuuluu viisi eri museota, joista keskeisin sijaitsee kaupungin turistivoittoisimmalla alueella Senaatintorin vieressä, mihin se siirrettiin Sofiankadulta toukokuussa 2016. Kaikki museot ovat pääsymaksuttomia, ja niissä oppii nopeasti kaikenlaista Helsingin historiaan liittyvää, arkkitehtuurista tyypilliseen sisustukseen ja siihen, miten kaupunki on nykypäiviin tullessa muuttunut.

Helsingin kaupunginmuseon päämuseo (Aleksanterinkatu 16) [kartalla] muutti toukokuussa 2016 Sofiankadulta parin kulman taakse Aleksanterinkadulle. Tässä Senaatintorin laidalla, sisäpihalla sijaitsevassa museossa on entistä enemmän tilaa ja vähän erilaiset näyttelyt kuin vanhassa museossa. Uudessa museossa on kattava näyttely Helsingin historiaan liittyvistä mielenkiintoisista yksityiskohdista. Sen yhteydessä näkee minkälaisia olivat aikoinaan asunnot, minkälaiset olivat vankisellit, mitä musiikkia kuunneltiin ja minkälaista muotia ennen vanhaan oli. Tämän tietoa antavan ja nostalgiaa herättävän suuren näyttelyn lisäksi museossa on muitakin tiloja, joista uusinta uutta edustaa Lasten kaupunki -näyttely. Museossa on sen ala-aulassa hyvät oleskelutilat, kahvila, museokauppa Katariinankadun puolella ja muutenkin mukavaa tunnelmaa, josta kannattaa lähteä nauttimaan. Museo on avoinna ma–pe klo 9–19 ja la–su klo 11–17.

Muita museoita on ympäri kaupungin, ja ne kaikki on esitelty Helsingin kaupunginmuseon sivuilla aukioloaikoineen.

Museoista parhaalla paikalla sijaitsee Hakasalmen huvila [kartalla], jonka kahvila on kesällä erinomainen paikka kahvitauolle.

Mielenkiintoinen vierailupaikka on Töölön entisten raitiovaunuhallien yhteyteen perustetun Kulttuuritehdas Korjaamon [kartalla] tiloissa sijaitseva Ratikkamuseo, joka on avoinna ma–su klo 11–17.

Nykyään vain ajoittain avoinna oleva Ruiskumestarin talo [kartalla] sijaitsee Kruununhaassa. Se on avoinna ke–su klo 11–17.

Viides kaupunginmuseo on Työväenasuntomuseo [kartalla], joka sijaitsee Linnanmäen lähellä, raitiovaunulinjojen 3 ja 3H reittien varrella. Museo on ollut suljettuna, mutta se avataan joko loppuvuonna 2018 tai vuonna 2019.

Vesikko
Varsinaisen sotamuseon lisäksi Suomenlinnassa on kaksi muuta sotamuseon osaa, ja kesäisin nähtävänä sukellusvene nimeltään Vesikko.

Sotamuseo

Suomalaiset pitävät historiaansa sotaisana, ja kaikenlaisesta sotiin liittyvästä 1100-luvulta viime aikojen rauhanturvaoperaatioihin oppii parhaiten Puolustusvoimien ylläpitämässä Sotamuseossa (Maurinkatu 1) [kartalla]. Tämä Kruununhaassa sijaitseva, Tervasaarelle johtavan sillan vieressä oleva museo esittelee kaikenlaista maan sotiin liittyvää, ja siellä on aina jonkinlainen näyttely meneillään. Museo on avoinna ti–to klo 11–17 ja pe–su klo 11–16. Museoon on 5 euron pääsymaksu aikuisilta, ja sinne on myös 12 euron perhelippuja. Tämä museo oli kiinni vuonna 2018, ja sen avaamisesta saa tietoa verkkosivuilta.

Varsinaisen sotamuseon lisäksi Suomenlinnassa on kaksi muuta sotamuseon osaa, joista Maneesi esittelee erillistä pääsylippua vastaan joka kesä jotakin. Lisäksi nähtävänä on sukellusvene nimeltään Vesikko, joka on sekin nähtävissä vain kesäisin ja johon haluavan on hyvä hankkia yhteislippu Maneesin kanssa. Molemmat ovat avoinna kesällä ma–su klo 11–18, ja yhteislippu aikuisilta maksaa 7 euroa.

Designmuseo, Suomen arkkitehtuurimuseo ja keramiikkamuseo

Suomi on muiden Pohjoismaiden tavoin tunnettu muotoilu- ja sisustusmaa. Helsingin taideteollisuusmuseo eli Designmuseo (Korkeavuorenkatu 23) [kartalla] on paikka, jossa tästä oppii kaupungissa lyhyessä ajassa eniten. Täällä on kokoelmissa esillä kaikenlaista mielenkiintoista, ja näyttelyissä on esillä sekä kansainvälisiä että suomalaisia aiheita. Näyttelyissä käsitellään vaikkapa tunnettuja maan muotoilijoita, kuten Timo Sarpanevaa ja Tapio Wirkkalaa. Verkkonäyttely antaa tuntumaa museon antiin Marimekosta suomalaisen muotoilun kulta-aikoihin 1950–60-luvuilla. Museo on avoinna vähän eri tavalla kesällä ja talvella, mutta aina se on avoinna ainakin ti–su klo 11–18. Liput aikuisilta maksavat 12 euroa, ja koululaiset pääsevät ilmaiseksi sisään.

Museon takana sijaitsee Suomen arkkitehtuurimuseo, jossa on esillä 120 000 mustavalkokuvaa maan arkkitehtuurista keskiajalta nykypäiviin, ja siellä voi myös nähdä puolisen miljoonaa arkkitehtien piirustusta. Täällä on myös näyttelyitä, jotka vaihtuvat säännöllisesti, samoin kuin luentoja ja muita tapahtumia. Museo on avoinna ti–su klo 11–18, paitsi ke klo 20 asti. Aikuisilta pääsymaksu on 10 euroa, ja alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään.

Museolla on Suomessa muutama muukin vierailupaikka, joista Helsingissä sijaitsee keramiikkaan erikoistunut museo Arabiassa, 140 vuotta vanhan keramiikkatehtaan tiloissa [kartalla]. Tässä uutta ja vanhaa yhdistelevässä kaupunginosassa on hyvä jonkin verran jaloitella, ja tänne pääsee halki mielenkiintoisten reittien raitiovaunuilla 6, 6H, 6T, 8 ja 8H, joista noustaan pois päätepysäkillä. Museo on avoinna eri päivinä eri tavoin, ja sillä on myös roppakaupalla erikoisaukioloaikoja.

Kaapelitehdas
Kaapelitehdas on lähellä Ruoholahden metroasemaa sijaitseva monitoimitalo, jossa on kolme museota: Suomen valokuvataiteen museo, Hotelli- ja ravintolamuseo ja Teatterimuseo.

Kaapelitehtaan museot

Kaapelitehdas [kartalla] on Salmisaaressa, lähellä Ruoholahden metroasemaa sijaitseva monitoimitalo, jossa on kolme museota: Suomen valokuvataiteen museo, Hotelli- ja ravintolamuseo ja Teatterimuseo. Kaikilla museoilla on sekä pysyvät kokoelmat että ajoittain vaihtuvia näyttelyitä, ja niihin on 8–10 euron pääsymaksut. Edullisempi yhteislippu Teatterimuseoon sekä Hotelli- ja ravintolamuseoon on hyvä hankinta niille, jotka haluavat samana päivänä kumpaankin museoon.

Valokuvataiteen museo on avoinna ti–su klo 11–18, paitsi keskiviikkoisin se on avoinna klo klo 11–20. Teatterimuseolla on täsmälleen samat aukioloajat, mutta Hotelli- ja ravintolamuseo on avoinna ti–su klo 11–18.

Alvar Aallon ateljee ja Alvar Aallon kotitalo

Munkkiniemi on Helsingin arvostetuimpia asuinalueita lähellä Turkuun johtavan moottoritien alkupäätä. Se on kesäisin hyvä vierailupaikka, jonne pääsee raitiovaunulinjalla 4. Alueella vierailijoiden huomio kiinnittyy yleensä Alvar Aaltoon, Jyväskylässä varttuneeseen mutta pääosin Helsingissä asuneeseen ja työskennelleeseen uraauurtavaan arkkitehtiin. Aalto oli ensimmäisiä, jotka huomioivat luonnon roolin arkkitehtuurissa ja etenkin rakennusten sisätilojen valaisussa. Munkkiniemessä sijaitsevissa kahdessa erillisessä vierailupaikassa oppii melkoisesti Alvar Aallon elämästä ja luomuksista, joihin kuuluu merkittävien rakennusten lisäksi huonekaluja ja etenkin tuoleja.

Alvar Aallon kotitalo [kartalla] osoitteessa Riihitie 20 valmistui vuonna 1936. Rakennuksen huomionarvoisin piirre on runsas puun käyttö rakennusmateriaalina. Tänne liput maksavat 18 euroa aikuisilta, ja tänne tehdään vain opastettuja kierroksia, joille otetaan 20 ensimmäiseksi paikalle ehtivää, eikä mitään ennakkovarauksia voi tehdä. Kierrokset alkavat eri aikoina eri kuukausina, mutta eniten niitä järjestetään kesällä, vähiten tammikuussa. Kierrosten ajankohtia voi katsella verkkosivuilla. Tänne saapuvan on hyvä kiinnittää huomio myös osoitteessa Riihitie 12–14 oleviin kerrostaloihin, jotka nekin Aalto on suunnitellut 1950-luvulla.

Toinen vierailupaikka sijaitsee jonkin matkan päässä osoitteessa Tiilimäki 20. Tämä on Aallon työhuone eli ateljee, joka valmistui 1950-luvulla ja jota pidetään yhtenä arkkitehdin parhaista luomuksista. Ateljeeseen tehdään korkeintaan 20 hengen opastettuja kierroksia vielä harvemmin kuin kotitaloon, ja niiden ajat näkee verkkosivuilta. Liput aikuisilta maksavat 18 euroa, ja sekä ateljeeseen että kotitaloon mieliville on tarjolla 30 euron hintaisia yhteislippuja.

Muita museoita

  • Amos Andersonin taidemuseo [kartalla] Aivan ydinkeskustassa, Hotelli Tornin naapurissa sijaitseva korkeatasoinen, yksityisessä omistuksessa oleva perinteinen taidegalleria. Museo laajeni vuoden 2018 remontin ansiosta, ja elokuussa 2018 avatussa museossa on useita maanalaisia osia.
  • Emma - modernin taiteen museo [kartalla] Muille kuin omalla autolla liikkeellä oleville tämä hyvätasoinen modernin taiteen museo, jossa on myös melko vanhaa taidetta, on vähän hankalan matkan päässä. Museo sijaitsee näyttelykeskus WeeGee-talon yhteydessä, ja sen yhteydessä on useita eri museoita ja näyttelytiloja.
  • Mannerheim-museo [kartalla] Marsalkka Mannerheimin elämää ja saavutuksia esittelevä museo sijaitsee hänen entisessä kotitalossaan, kaupungin kaikkein arvostetuimmassa kaupunginosassa, Kaivopuistossa, lähellä Silja Linen terminaalia.
  • Sinebrychoffin taidemuseo [kartalla] Korkeatasoinen, perinteistä taidetta, lähinnä maalauksia, esittelevä taidegalleria sijaitsee hyvällä paikalla kauniin Bulevardin päässä, Hietalahden kirpputoria vastapäätä.

Helsingin ja muun pääkaupunkiseudun museot listaa asiaan keskittynyt sivusto.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2018/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Milloin on Edelfeltin ateljee auki Liisankadulla? /leena

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti