Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Hvar
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintolan terassi
Jelsa on varteenotettava paikka lähteä lounaalle mistä tahansa Hvarin saaren kolkasta

Ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, rahanvaihto ja maksukortit

Kroatian rahayksikkö on Kuna (HRK), jonka arvo kannattaa tarkastaa vaikka XE:stä. Kunan arvo on ollut tasaisesti noin yksi euro = 7,30 kunaa, joten 10 kunaa on noin 1,35 euroa, 20 kunaa on 2,70 euroa ja 50 kunaa on noin 6,80 euroa.

Pankkiautomaatteja on Hvarin keskittymissä kuten Hvarin kaupungissa ja Stari Gradissa, ja myös esimerkiksi Jelsassa ja Vrboskassa on muutama automaatti. Kaikkein eniten automaatteja on Hvarin kaupungissa, joka onkin ainoa saaren paikka, jossa niitä on sen verran, että rahaa voi keskustassa nostaa heti kun se alkaa loppua. Stari Gradissa tilanne on vähän huonompi, mutta sielläkin Riva-rantakadulla ja turisti-infon ympäristössä on automaatteja. Muissa paikoissa niitä on sitäkin vähemmän, ja kaikkein paras on nostaa käteistä jo ennen kuin saapuu Hvarin saarelle, etenkin jos majapaikka on muualla kuin Hvarin kaupungissa. Myös eurot käyvät esimerkiksi majapaikkoja maksettaessa, mutta vain harva huoneistonvuokraaja ottaa vastaan muuta kuin käteistä.

Nykyään osa automaateista vaatii nostosta lisämaksun, joka voi olla jopa 5–10 euroa. Näin ollen rahaa on hyvä käydä nostamassa hyvissä ajoin ennen käteisen loppumista, niin ettei joudu turvautumaan maksun ottavaan automaattiin. Automaatin esittämää vaihtokurssia ei kannata hyväksyä, vaan nosto kannattaa antaa mennä läpi kunissa. Tässä mielessä huonoimpia ovat Euronet-automaatit, ja kaikkein parhaita ovat virallisten pankkien automaatit, joita löytyy kyllä vanhastakaupungistakin mutta lähinnä sen laitamilta.

Rahanvaihto on mahdollista joissain paikoissa, ja esimerkiksi pankeissa rahanvaihto onnistuu ilman stressiä. Paras kurssi on se, jossa osto- ja myyntikurssi ovat mahdollisimman lähellä toisiaan, eikä nykyisin kannata maksaa vaihtopalkkiota.

Maksukortit käyvät nykyään Kroatiassa hyvin mutta on paljon etenkin torikojuja, busseja ja muita paikkoja, joissa kortit eivät käy. Käteisellä maksava voi monessa kaupassa ostotoimenpiteestä selvitä nopeammin kuin kortilla maksava. Hvarilla on melkoisesti myös kahviloita, leipomoita ja ravintoloitakin, joissa kortti ei käy, ja siellä kannattaa pitää käteistä aina mukana.

Korukauppa Grad Hvarissa
Hvarin kaupungissa on melkoinen määrä liikkeitä, jotka matkustuskauden aikana ovat avoinna sunnuntaisinkin.

Ostokset

Hvarilla voi tehdä monenmoisia ostoksia, ja tietenkin juomat, elintarvikkeet ja tuliaiset ovat kaikkein tyypillisimpiä ostoksia. Hvarin kenties parhaita ostoksia ovat laventelituotteet, joita on laidasta laitaan, oliiviöljyt ja muut oliivista valmistetut tuotteet kuten saippuat ja voiteet, viinit, erilaiset paikallista alkuperää olevat herkut kuten kuivatut hedelmät, marmeladit ja hunajat, käsityöt, taide ja monet muut tuotteet, joihin nykyään kuuluvat myös kroatialaiset vaatteet ja kroatialainen suunnittelu ylipäätään.

Grad Hvar

Hvarin kaupunki on paikka, jonne kannattaa kaikkialta saarelta lähteä ostoksille. Siellä on melkoinen määrä liikkeitä, jotka matkustuskauden aikana ovat avoinna sunnuntaisinkin, ja siellä on pikkusataman (Mandrac) vieressä kojuja, joista saa tyypillisiä paikallisia tuotteita. Liikkeitä ei tarvitse erikseen etsiskellä, vaan niitä tulee vastaan etenkin jos liikkuu katamaraanien käyttämien laiturin viereisissä kortteleissa, joissa on eniten liikkeitä aivan pääaukionTrg svetog Stepjana (Trg svetog Stepjana) vieressä.

Niille, jotka saapuvat Hvarin kaupunkiin muualta saarelta linja-autolla tai taksilla, ensimmäinen paikka, jonka he näkevät, on linja-autoasema [kartalla]. Sen vieressä on Konzum (avoinna ma–la klo 7–21 ja su klo 8–13). Aivan sen vieressä mutta muutaman rapun ylöspäin on yllättävän monipuolinen tori, jolla tosin on elämää eniten vain aamupäivisin ja uudelleen myöhään iltapäivällä.

Stari Grad

Stari Grad on kohtalaisen hyvä paikka ainakin muulloin kuin keskikesällä tehdä rauhassa ostoksia, ja siellä on rantakadun varrella kaikenlaisia liikkeitä, joissa myydään juuri paikallisesti tuotettuja ja valmistettuja tuotteita. Siellä on muutama vaatekauppa, tuliaiskauppa ja muukin kauppa, ja niitä tulee vastaan kun mittailee vanhoja kortteleita, jotka ovat rantakadun (Riva) vieressä.

Näissä kortteleissa on monen muun pikkuputiikin lisäksi herkkukauppa Za Pod Zub [kartalla], josta saa tyypillisiä paikallisia ruokia ja juomia. Rantakadulla oleva viinikauppa Vinoteka 3 (Riva 16, avoinna klo 10–13 ja klo 18–21) on hyvä paikka paitsi maistella paikallisia viinejä ja viinoja myös ostaa niitä majapaikalle tai kotiin vietäviksi.

Stari Gradissa on muutama valintamyymälä, ja yksi kätevimpiä on aivan turisti-infon vieressä oleva Tommy (avoinna klo 7–21). Myös linja-autopysäkin vieressä oleva Studenac [kartalla] on kauppa, joka on monen majapaikan lähistöllä. Tommyn vieressä ja turisti-infon takana on pieni tori, jolla ajoittain ja etenkin keskikesällä on muutama koju.

Jelsa

Hvarin kolmas suurehko keskittymä on Jelsa, jossa on kannattavaa kaikkialta saarelta vierailla. Se on lähellä Vrboskaa oleva pieni kylä, jonka ydin on nopeasti katsastettu. Montaa kauppaa ei siellä ole, mutta aivan ytimessä on Konzum-valintamyymälä (avoinna ma–la klo 7–21 ja su klo 7–14). Linja-autoaseman [kartalla] vieressä on useita liikkeitä ja kojuja, ja se on paras paikka suunnata silloin kun haluaa tehdä kunnolla juoma- ja ruokaostoksia.

TripAdvisor esittelee Hvarin kauppoja.

Ravintolan terassi Trg Svetog Stjepana -aukiolla Hvarissa
Grad Hvarissa sijaitsevan Trg svetog Stjepana -aukion laitamilla on lukuisia kahviloita ja baareja.

Ruoat ja ravintolat

Hvarilla on erinomaisia mutta lähes poikkeuksetta hintavia ravintoloita. Kroatialaiset ruoat ovat maineeltaan eräitä Välimeren alueen parhaita, mutta ikävä kyllä Dalmatian saaristossa hinnat ovat korkeita ja valtaosa ravintoloista on muulloin kuin keskikesän aikana suuren osan ajasta tyhjinä. Nyrkkisääntöinä voidaan pitää sellaisia asioita, että jos ravintola ei kerro ulkopuolella hintojaan, ovat ruoat siellä yleensä täysin ylihintaisia, ja mitä aktiivisempia asiakkaiden hankkijoita tarjoilijat ja muut työntekijät ovat, sen hintavampi ravintola yleensä on.

Lähes jokaisesta keskittymästä kuitenkin löytyy yleensä ainakin yksi ravintola, joka on paikallisten suosiossa, ja sellaisessa ainakin ruokien tai joissain tapauksissa arkipäivisin lounaiden hinnat ovat maltillisia. Monet Hvarilla lomailevat varaavat majapaikan, jossa voi syödä ainakin aamu- ja iltapalan, ja monissa asunnoissa on hyvin varusteltu keittiö, jossa voi myös kokata.

Groda
Pääaukion ja linnakkeen välissä olevat korttelit ovat nimetään ”Groda”, ja niissä on paljon tunnelmallisia mutta hintavia ravintoloita.

Grad Hvar

Saaren hankalin paikka löytää kohtuuhintainen ravintola on Hvarin kaupunki, jossa monet ateriat maksavat suurin piirtein sen mitä kotimaassakin. Jopa pitsapalat voivat satamaa reunustavissa kortteleissa maksaa pari euroa, joskin ne ovat sitten isoja ja maukkaita. Jos mielii säästää leipomokustannuksissa, kannattaa etenkin aamupäivisin oleskella linja-autoaseman vieressä olevalla pienellä torilla [kartalla], jolla on sekä paikallisten suosimia leipomoita että kahviloita.

Mitä arkisempi alue on, sitä parempia hintoja tulee vastaan, ja muuallakin linja-autoaseman ympäristössä on hivenen normaalihintaisempia ruokapaikkoja. Hinnat ovat kuitenkin kauttaaltaan melko korkeita: pitsa maksaa 50–100 kunaa, liharuoat 80–140 kunaa, pippuripihvi jopa 200 kunaa ja kalaruoat 80–200 kunaa. Ruokajuomat ovat hivenen edullisempia kuin mitä ruokien hinnat antavat odottaa, ja ison tuopin tai viinilasin saa monesta paikasta 20–30 kunalla.

Yksi hintavimpia paikkoja ruokailla on linja-autoaseman ja sataman välimaastossa oleva pääaukio (Trg svetog Stjepana). Sen laitamilla on lukuisia kahviloita ja baareja, joissa on mukava paistatella päivää, ja sen ravintolat ovat monipuolisia mutta järjestään hintavia. Sen alueella on aasialaisia ravintoloita, kasvissyöjille ja vegaaneille soveltuvia ravintoloita ja ravintoloita, jotka myyvät pitsoja ja paikallisia ruokia. Palvelu pelaa, ruoat ovat hyviä mutta ateriointiin kuluu herkästi vähintään sata kunaa.

Pääaukion ja linnakkeen välissä olevat korttelit ovat nimetään ”Groda”, ja niissä on paljon tunnelmallisia mutta hintavia ravintoloita. Sinne on mukava mennä etenkin illalliselle, mutta kannattaa varautua siihen, että ateriointiin kuluu 100–150 kunaa. Jos haluaa syödä paikallisten kanssa hivenen normaalia edullisemmin, ravintola Mizarova tarjoaa pitsoja, pastoja, mereneläviä ja muitakin ruokia.

TripAdvisor esittelee Hvarin kaupungin ravintoloita.

Ravintolan terassi Trg Tv. Petra Hektorovica -aukiolla Hvarissa
Trg Tv. Petra Hektorovića on hintavien terassien täyttämä aukio Stari Gradissa.

Stari Grad

Hvarin toinen suurehko keskittymä on Stari Grad, ja siellä ravintoloita on nimenomaan Rivan eli rantakadun puolella. Niitä on monilla kaduilla ja aukioilla, ja ravintolaa tai vain kahvipaikkaa kannattaa myös kortteliston syövereistä etsiä.

Eniten ravintoloita on kuitenkin aivan rantakadun vieressä olevilla aukiolla, joihin kuuluvat hintava, terassien täyttämä Trg Tv. Petra Hektorovića [kartalla], ja aivan rantakadun alussa oleva, usean eri nimisen aukion muodostama laaja alue, jolla on terasseja. Trg PločaTrg Ploca [kartalla] on niistä vilkkain, ja sen alussa oleva Marko on mukava ravintola, jolla paikalliset käyvät ahkerasti lounaalla ja illallisellakin.

Muualla kaupungissa on melko vähän ravintoloita, mutta toisella puolella satama-allasta oleva Eremitaž on hyvä kohde lounaalle tai illalliselle (avoinna klo 12–14.30 ja klo 18–23).

TripAdvisor esitelee enemmän ravintoloista Stari Gradissa.

Ravintola Trg Hrvatskog Narodnog Preporoda -aukiolla Jelsassa
Jelsassa ravintolat ovat keskittyneet satama-altaan ympäristöön.

Jelsa

Jelsa on kolmas suurehko keskittymä, jossa on mukavaa tunnelmaa ja jossa kannattaa myös syödä. Siellä ravintolat ovat keskittyneet satama-altaan ympäristöön, eikä siellä ole oikeastaan lainkaan normaalia edullisempia ravintoloita.

Rivan eli rantakadun varrella olevat ravintolat ovat aivan passeleita lounaalle tai illalliselle, palvelu on monissa paikoissa erittäin hyvää ja ruoat ovat nekin lähes poikkeuksetta tasokkaita. Pitsan voi saada 50–70 kunalla, merenelävät ovat kalliimpia ja myös liharuoat ovat pitsoja ja pastoja kalliimpia. Jelsa on varteenotettava paikka lähteä lounaalle mistä tahansa Hvarin saaren kolkasta, ja se on muutenkin paikka, jossa kannattaa nimenomaan päiväsaikaan viettää aikaa.

Toinen alue, jolla on paljon ravintoloita, on linja-autoaseman ympäristö [kartalla], mistä voi löytyä hivenen edullisempia ravintoloita kuin satamasta. Huomionarvoinen seikka on se, että muualla kuin satama-alueen ympäristössä olevat ravintolat avautuvat usein vasta illalliselle, klo 18 alkaen.

Lisää tietoa ravintoloista:

TripAdvisor esittelee koko Hvarin saaren ravintoloita.

Tapahtumat

Hvarilla on kesäkauden aikana erilaisia tapahtumia, joiden takia sinne harvoin lähdetään mutta jotka antavat lomalle mukavan piristysruiskeen. Hvarin kaupunki on melkoinen bailupaikka, ja siellä on eniten tapahtumia, mutta niitä on muuallakin, kuten Jelsassa, jossa toukokuun puolivälissä pidetään kansanmusiikkifestivaalit (Jelsa Folklore Festival).

Hvarin kaupungissa pidettävä kesäfestivaali kestää koko syyskuun ajan, ja se on yksi parhaita saaren tapahtumista. Esityksiä on eri paikoissa, kuten linnakkeella ja kirkoissa, ja ohjelmistossa on musiikkia, teatteria ja muita esityksiä, yleensä klo 21 alkaen.

Visit Hvar esitelee tapahtumia laidasta laitaan, ja Stari Gradin turistisivut esittelevät kaupungin tapahtumia.

Yöelämä

Hvarin kaupunki on yksi Kroatian tunnetuimpia juhlimispaikkoja, ja jo päivisin siellä näkee paljon juhlakansaa. Stari Grad on huomattavasti vaisumpi paikka, joskin sielläkin on keskikesällä normaalia enemmän yöelämää. Jelsa on kolmas paikka, jossa on paljon terasseja, ja sielläkin lähinnä keskikesällä voi ottaa ilon irti ainakin puoleenyöhön asti.

Stari Gradissa on melko kohtuuhintaisia kahviloita ja muita terasseja, joissa voi juoda puoli litraa paikallista olutta 15–20 kunalla. Hvarin kaupungissa hinnat ovat huomattavasti korkeampia, ja pääpaikkojen terasseilla normaali hinta tuopille on 25–35 kunaa. Muualla saarella paikallisten suosimat kahvilaterassit ovat edullisia mutta varsin tylsiä illanviettopaikkoja, ja ne ovat kaikkein parhaita alkuillasta tai jo päivällä nautituille janojuomille. Viiniä on aina tarjolla ja paikallinen viini on varsin hyvää, ja myös koktailit ovat suosittuja. Pöytiintarjoilu on normaali käytäntö lähes kaikkialla, ja vaikka jossakin kahvilassa käy tilaamassa juoman tiskillä, tuodaan se pöytään. Normaali käytäntö on se, että jos ei ole kiire, istutaan alas, odotetaan tarjoilijaa ja maksetaan juomat vasta ennen lähtöä, mutta on aina suotavaa käydä maksamassa lasku tiskillä.

Visit Hvar esittelee saaren hienoimpia illanviettopaikkoja.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti