Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Kylpylässä

Itäisen Suomen kylpylöitä

Itä-Suomi on tunnettu kunnon talvistaan ja länttä helteisemmistä kesistään, ja se on maisemiltaan kaunis ja harrastusmahdollisuuksiltaan monipuolinen alue, joka myös kunnostautuu kylpylöillään. Monissa sen suurimmissa kaupungeissa tai niiden lähistöllä on erinomaisia kylpylöitä, joista monet ovat paikkakuntansa suosittuja ja tunnettuja ajanvietepaikkoja.

Kylpylöiden palvelut ja hoidot ovat nykyään ensiluokkaisia, niiden tarjonta on usein ainakin osin suunnattu perheille, kylpylöiden allas- ja saunaosastot ovat sekä lasten että aikuisten mieleen ja kylpylöiden ympäristössä olevat ajanvietemahdollisuudet hiihtämisestä kalastukseen, golfiin ja tennikseen hakevat vertaisiaan.

Kylpylöihin voi mennä vain päiväksi tai muutamaksi tunniksi viihtymään, tai sitten voi viettää monta päivää tai koko loman yhdessä Itä-Suomen kylpylähotelleista, joiden varustelutaso lähes poikkeuksetta on ravintoloitaan myöten erinomainen. Kylpylät soveltuvat paitsi ajanvietteille ja virkistäytymiselle myös kunnon kohentamiseen, tervehtymiseen ja akkujen lataamiseen.

Yleistä kylpylöistä

Laajan Itä-Suomen alueella on paljon erilaisia kylpylöitä, ja niitä on monen kaikkein tunnetuimman kaupungin tuntumassa tai lähellä. Mikkelin lähistö, Imatra, Savonlinna, Savonlinnan lähellä oleva Rantasalmi, Joensuun lähellä oleva Koli, Kuopio, keskemmällä Suomea oleva Jyväskylän seutukunta, Iisalmen lähellä oleva Runni ja Kuopion ja Mikkelin välimaastossa oleva Leppävirta ovat paikkoja, joilla itäisen Suomen kylpylöitä on. Urbaania kylpylälomaa voi viettää vain Imatralla ja Savonlinnassa, ja muut itäisen Suomen kylpylät sijaitsevat maaseudun rauhassa.

Lähes kaikki kylpylät tarjoavat paljon erilaista tekemistä, ja normaalien kylpyläpalveluiden ja vesipuistomaisten elementtien lisäksi monen kylpylähotellin lähistöllä voi hiihtää, patikoida, pyöräillä, kalastaa, pelata frisbeegolfia, golfata ja tehdä paljon muutakin. Kylpylähotellien ravintolat, baarit, ajanvietemahdollisuudet ja erilaiset harrastusmahdollisuudet ovat normaaleja hotelleja parempia, ja kylpylälomat soveltuvat vaikka viikon lepäily- tai aktiviteettilomalle, jonka aikana on helppo irtautua harmaasta arjesta.

Kylpylähotellit ovat monasti perheille suunnattuja ja lapsille on omia altaita ja vähän vanhemmille vesipuistomaisia vempeleitä, mutta ne ovat poikkeuksetta suunnattu myös aikuisille ja etenkin niille, jotka haluavat kauneushoitoihin tai muihin hoitoihin, joihin kuuluu kaikenlaista hieronnasta jäsenkorjaukseen.

Kylpylä vai kylpylähotelli

Kylpylöiden sisäänpääsymaksut ovat Itä-Suomessa usein kohtuullisia, mutta hotelleissa yöpyminen on yleensä melko hintavaa. Huoneiden ja huoneistojen hintaan kuitenkin lähes poikkeuksetta kuuluvat aamiainen ja ilmainen sisäänpääsy kylpylään, kuten myös mahdollisuus harrastaa kaikenlaista. Itä-Suomen kylpylöissä hinta-laatusuhde onkin yleensä kohdallaan, joskin suomalainen kylpyläloma ei missään nimessä ole mikään halpa huvi.

Kylpylöiden yhteydessä olevat hotellit ovat järjestään pidettyjä, ja niiden palvelut ovat erinomaisia. Monen kylpylän ravintola on myös paikallisten suosiossa ja joskus paikkakunnan ainoa paikka mennä ulos syömään. Monet kylpylähotellit myös tarjoavat huoneita ja huoneistoja, joissa ainakin osan aterioista voi laittaa itse. Osassa kylpylöistä on vain huoneita korkeintaan kahdelle hengelle, mutta joissain voi yöpyä yhdeksänkin ihmistä samassa huoneistossa. Yleisesti ottaen, lukuun ottamatta Imatran ja Savonlinnan ytimessä olevia kylpylöitä ja joitain muita keskittymissä olevia kylpylöitä, kylpylähotellien lähellä ei ole muita majapaikkoja, joten usein kaikkein kätevintä ulkopaikkakuntalaisen on yöpyä kylpylän omassa hotellissa.

Parhaat ja vilkkaimmat ajankohdat kylpylälomalle

Kylpylöiden sisäänpääsymaksut ovat joskus korkeampia iltaisin, viikonloppuisin ja loma-aikoihin kuin muulloin, ja myös huoneiden hinnat ovat kylpylähotelleissa usein riippuvaisia ajankohdan suosiosta. Arkisin on yleensä edullisempaa yöpyä kylpylähotelleissa kuin muulloin, sillä ne eivät ole ammatikseen matkustavien suosiossa.

Erityisen vilkkaita ovat sellaiset loma-ajat kuin lokakuun syyslomaviikot, joululoman välipäivät, tammikuun alku, helmi-maaliskuun hiihtolomaviikot, pääsiäisviikko ja paras kesäaika, joka on suurin piirtein kesäkuun alusta elokuun puoliväliin. Jos mielii huoneen tai huoneiston näinä aikoina, kannattaa varaus tehdä joskus kuukausiakin etukäteen, ja tällaisina aikoina kannattaa varautua normaalia korkeampiin hintoihin.

Harmaa arki kuten marraskuinen tai tammikuinen arkipäivä on lähes poikkeuksetta kaikkein edullisimpia ja myös väljimpiä ajankohtia yöpyä ja muutenkin viettää aikaa kylpylähotellissa.

Itäisen Suomen varteenotettavia kylpylöitä

Itä-Suomen kylpylöitä on lähellä kaupunkien keskustoja, mutta myös syrjäseuduilla, joille ei ole helppo mennä muuten kuin omalla autolla. Jos mielii kylpylälomalle julkisin liikennevälinein toiselta paikkakunnalta toiselle, kulkevat bussit ja junat parhaiten Imatralle ja Savonlinnaan, ja myös Kuopioon pääsee hyvin julkisilla liikennevälineillä. Sellaisiin paikkoihin kuin Rantasalmelle, Koliin, Runniin ja Leppäviralle voi päästä myös julkisin liikennevälinein, mutta siirtyminen itse kylpylälle voi olla julkisin liikennevälinein hankalaa.

Junalla voi kulkea joihinkin Itä-Suomen kohteisiin, mutta linja-auto kulkee peräpitäjiinkin. VR ja Matkahuolto voivat selvittää miten junat ja bussit kulkevat eri puolille itäistä Suomea.

Anttolanhovi

Saimaan rannalla, Mikkelin lähistöllä sijaitseva Kylpylähotelli Anttolanhovi [kartalla] on erinomainen virkistys- ja kuntoutuspaikka niille, jotka haluavat maaseudun rauhaa ja puhtautta. Hyvinvointipalvelut ovat pitkälle vietyjä, erilaisia hoitoja on melkoinen määrä ja lähialueen luomuruoat piristävät kaupunkilaisia, kuten myös paikallisten pientuottajien viinit. Kylpylässä on useita erilaisia altaita ja saunoja, ja myös lastenallas ja vesijumppa kuuluvat paikan tarjontaan. Normaalien kylpylä- ja hoitopalvelujen lisäksi Anttolanhovi järjestää tanssi-iltoja ja paikan muihin ajanvietteisiin kuuluvat kuntosali ja liikuntasalin harrasteet, kuten sulkapallo. Luonnollisen ympäristön takia ulkona liikkuminen on kuitenkin suositumpaa kuin sisäliikunta, ja geokätköily, patikointi Anttolanhovin luontopoluilla, uiminen, suppailu, soutu, eräretket, pyöräily, tennis, pilkkiminen ja frisbeegolf kuuluvat alueen harrastusmahdollisuuksiin. Koko perhe löytää Anttolanhovista tekemistä, mutta tämä on hyvä lomailu- ja kuntoutuspaikka myös vain aikuiseen makuun.

Anttolanhovi on myös hotelli, jossa yöpyvät voivat tietenkin parhaiten nauttia kylpylän tarjonnasta, joskin muuallakin voi yöpyä. Kesäinen luonto, Anttolanhovin erinomaiset ruoat mukaan lukien ylistetyn aamiaisen, luonnolliset uintipaikat, rantasauna, tanssit ja kylpylän rauhallisuus ovat miellyttäneet monia asiakkaita.

Hotellin sijainnista johtuen aivan lähellä ei ole muita majapaikkoja, joten tänne yöpymään haluavien kannattaa tehdä varauksensa hyvissä ajoin etukäteen.

Holiday Club Saimaa
Saimaan rannalla sijaitseva Holiday Club Saimaa on hyvä niille, jotka haluavat kylpylävierailunsa yhteydessä harrastaa jotakin.
Kuva: Visit Finland

Holiday Club Saimaa

Imatralla, Saimaan rannalla sijaitseva Holiday Club Saimaa [kartalla] on noin 7 kilometrin päässä Imatran keskustasta. Alue on hyvä monessa eri mielessä ja etenkin perheille ja niille, jotka haluavat kylpylävierailunsa yhteydessä harrastaa jotakin. Kylpylän yhteydessä on Angry Birds -puisto, lähellä on golfkenttä ja lähellä on myös Atreenalin seikkailupuisto. Alueella voi hiihtää, lasketella, patikoida, pyöräillä, keilata, pelata pingistä ja tehdä muutakin. Järven ranta on kylpylästä vain muutaman sadan metrin päässä, ja sillä on uimaranta ja myös muita majapaikkoja niille, jotka mieluummin viettävät yönsä jossakin muualla kuin kylpylän omassa hotellissa.

Cirque de Saimaa -kylpylän yhteydessä ja lähellä on niin paljon ajanviete- ja harrastusmahdollisuuksia, että itse kylpylä voi aluksi jäädä vähemmälle huomiolle. Kuten nimestä voi päätellä on sillä sirkus- ja huvipuistoteema, johon kuuluvat uimahyppyihin erikoistunut hyppyallas, useat liukumäet ja värivalot. Lapset ja nuoret pitävät vesipeleistä kuten myös pienille lapsille tarkoitetusta iglu-saunasta. Kylpylässä on myös erillinen saunamaailma, johon on erilliset liput, ja saunatilassa on neljä saunaa, joihin kuuluvat suolasauna ja mökkisauna. Kesäisin aurinkoa voi ottaa kattoterassilla, jolla on uima-allas, ja paikan tarjontaan kuuluu myös kauneudenhoitoa ja muita hoitoja. Täällä on myös täyden palvelun kampaamo, ja kylpylässä on sellaisia lisiä kuin vesijumppaa ja hyvin varusteltu kuntosali.

Kylpylän hotelli on siinä mielessä kätevä majapaikka, että palveluista voi nauttia täysin siemauksin ja että monen huoneen hintaan kuuluu ilmainen sisäänpääsy kylpylään. Hotelli on rauhallinen, ja lemmikkieläimet ovat tervetulleita. Huoneiden joukossa on monenmoisia mutta oikeastaan vain yhdelle tai kahdelle hengelle, ja niiden hintaan sisältyy aamiainen.

Hotellissa on yleensä hyvin tilaa jos sen varaa vähintään pari kolme viikkoa etukäteen.

Järvisydän
Järvisydämen ainutlaatuisessa sisustuksessa on käytetty mm. luonnonkiviä ja vanhoja uppotukkeja.
Kuva: Järvisydän, Visit Finland

Järvisydän

Rantasalmella, melko lähellä Varkautta mutta myös Savonlinnaa sijaitseva Hotel & Spa Resort Järvisydän [kartalla] on todellisissa järvimaisemissa, kaukana kaupunkien pölystä ja hälystä. Hotelli on kylpylältään, ajanvietemahdollisuuksiltaan ja muulta tarjonnaltaan monipuolinen paikka, joka on suosittu pariskuntien, perheiden ja ryhmien keskuudessa, ja myös ikääntyneet on siellä otettu huomioon. Kylpylä on erilainen kuin monet muut, sillä se on rakennusmateriaaleja myöten täysin luonnonmukainen, ja siellä ovat käytössä Saimaan järvivesi, luonnonkiviä, maalämpö, aurinkoenergia ja satoja vuosia vanhoja uppotukkeja. Normaalien kylpyläpalveluiden kuten altaiden, saunojen ja hoitojen lisäksi siellä on pariskunnille suunnattu tunnelmallinen iltakylpylä. Muun lisäksi kylpylä on tunnettu ympärivuotinen joogauspaikka, jossa on kesäisin ulkojoogaa. Kylpylässä on tarkoitus niiden, jotka eivät ole hotellin asiakkaita, vierailla aamupäivisin, ja iltapäivät ja illat on periaatteessa varattu hotellin asiakkaille.

Lähistöllä on jonkin verran muitakin majapaikkoja, mutta tämä luonnonläheinen hotelli on ainutlaatuinen paikka viettää yönsä. Huoneiden ja muiden tilojen sisustus hakee vertaistaan, ja etenkin keskitalven valaistus ja tunnelma on tehnyt moneen vieraaseen lähtemättömän vaikutuksen. Huoneita on parhaiten kahdelle hengelle, osan hintaan sisältyy sisäänpääsy kylpylään ja kaikkien huoneiden hintaan kuuluu terveellisenä ja monipuolisena pidetty aamiainen. Hotellin oma Piikatyttö-ravintola on aivan vieressä, mutta lähellä on muuten vähän ruokapaikkoja tai palveluita. Ajanvietemahdollisuuksiin kuuluvat hiihto, pyöräily, patikointi, vesiurheilu, musiikkiesitykset, melonta ja kalastus.

Hotellin huoneet tosin ovat hyvin hintavia, joten tilaa yleensä riittää, mutta tästä huolimatta varaus hotelliin kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen.

Imatran Kylpylä

Imatran Kylpylä [kartalla] on perinteinen, Saimaan rannalla sijaitseva kylpylä, joka on sekä hotelli että Kylpylä Tähtitaivas. Se sijaitsee Ukonniemessä, joka on kaukana Imatran ytimestä ja esimerkiksi linja-autoasemasta, ja sinne on paras mennä autolla tai taksilla. Kylpylän lähellä on kaksi eri uimarantaa, ja sen tuntumassa voi harrastaa monenmoisia asioita, kuten pyöräillä, patikoida, hiihtää, golfata ja pelata tennistä tai sulkapalloa. Hotellissa voi keilata, pelata biljardia tai pöytätennistä ja tehdä muitakin asioita kuten mennä kuntosaliin. Tämä ei ole vain kylpylä vaan myös vesipuisto, jossa perheetkin viihtyvät, ja tämä onkin Itä-Suomen kenties monipuolisin paikka nauttia paitsi kylpyläpalveluista myös monista muista asioista.

Itse kylpylässä ja vesipuistossa on kaksi uima-allasta, joista toinen on ulkona, ja niissä on vesiliukumäkiä ja kaikenlaista mikä kiinnostaa lapsia ja nuoria. Kylpylässä on muutama erilainen sauna, erilaisia hoitoja ja terapioita, jotka kannattaa varata etukäteen, ja siellä voi myös harrastaa joogaa, ottaa osaa fitnesstunnille ja tehdä muitakin asioita. Asiakkailla on ilmainen sisäänpääsy kylpylään, joskin hoidoista joutuu maksamaan erikseen. Kylpylän tarjontaan kuuluvat olennaisena osana erilaiset paketit, joihin voi sisältyä kaikenlaista kesäteatterista Imatran koskella pidettäviin näytöksiin, ja myös niihin kannattaa ennen varauksen tekemistä tutustua.

Kylpylän yhteydessä on erilaisia huoneita, huoneistoja ja mökkejä, joista osa on keittiöin varusteltuja. Erilaisia mahdollisuuksia on melkoinen määrä, ja osaan huoneistoista mahtuu jopa yhdeksän henkeä. Hotellin ravintola ja viihderavintola pitävät kaikki tyytyväisinä, ja hotelliin voi lähteä usean päivän lomalle, jolloin sieltä ei ole välttämätöntä lähteä muualle syömään tai muutakaan tekemään.

Erilaisia majoitusmahdollisuuksia kannattaa katsella Booking.comista.

Imatran Valtionhotelli
Imatran tunnetuin hotelli on Imatran Valtionhotelli, joka sijaitsee kosken rannalla, aivan Imatran ytimessä.
Kuva: GoSaimaa

Imatran Valtionhotelli

Imatran tunnetuin hotelli on aina ollut Imatran Valtionhotelli [kartalla], joka sijaitsee kosken rannalla, aivan Imatran ytimessä. Hotelli on hieno ja tilava, ja hotelli on linnassa, joka sijaitsee Vuoksen rannalla. Tämän lisäksi hotellilla on toinen rakennus, joka on modernimpi ja joka on maanalaisen käytävän avulla yhteydessä linnaan. Sijainti on varsin hyvä, niin että paikalle voi saapua myös julkisin liikennevälinein. Omalla autolla paikalle saapuvat voivat pysäköidä sen ilmaiseksi hotellin parkkipaikalle. Hotellissa on ravintola, mutta sen lähellä on myös muita ruokapaikkoja, joissa voi käydä syömässä tai kaupungin elämänmenoon tutustumassa.

Huoneen varaavilla on mahdollisuus uida ja saunoa ilmaiseksi, mutta verrattuna esimerkiksi Imatran Kylpylään on täällä melko vähän palveluita eikä juuri lainkaan hoitoja. Kuntosali kuuluu asiaan, ja kylpylään voi mennä myös vain muutaman tunnin vierailulle. Kaiken kaikkiaan tämä on erinomainen, mieleenpainuva hotelli, jossa voi myös saunoa ja uida, ja se soveltuu parhaiten niille, jotka eivät halua hoitoihin tai hemmotteluun.

Huoneen voi varata jommastakummasta rakennuksesta, ja toisessa huoneet ovat modernisti sisustettuja ja toisessa ne ovat viehättävän vanhanaikaisia. Huoneet ovat tilavia ja hyvin varusteltuja, ja aamiainen on saanut paljon kehuja.

Huoneita voi katsella Booking.comissa.

Koli Relax Spa
Koli Relax Span altaat, saunat ja hoidot ovat kaikki aikuiseen makuun.
Kuva: Koli Relax Spa, Visit Finland

Koli Relax Spa

Joensuusta pohjoiseen sijaitseva Koli Relax Spa [kartalla] on Kolin kansallispuistossa, aivan Kolin kiskohissin vieressä. Kylpylästä on helppo lähteä laskettelemaan, hiihtämään ja patikoimaan. Tämän luonnonmukaisen saunomis- ja kauneudenhoitopaikan ”saunapolku” on kolmen saunan ja kahdeksan altaan kokonaisuus, jossa voi kokeilla erilaisia altaita paremmin kuin oikeastaan missään toisessa Itä-Suomen kylpylässä. Kauneudenhoitopalvelut ovat luonnonmukaisia, ja paikan päällä voi myös rentoutua hoidoista nauttien. Tämä ei sinänsä ole hyvä vierailupaikka lapsille, sillä altaat, saunat ja hoidot ovat kaikki aikuiseen makuun. Parhaimmillaan tämä kylpylä onkin niille, jotka haluavat nauttia Kolin ainutlaatuisesta luonnosta ja urheilupaikoista ja jotka samalla mielellään saunovat kunnolla ja rentoutuvat altaissa ja hoidoissa.

Kylpylä sijaitsee Break Sokos Hotel Kolin yhteydessä, ja kaikkein paras nauttia tämän syrjäisen alueen tarjonnasta on yöpyä samassa paikassa. Hotellissa on pari ravintolaa ja baari, eikä lähistöllä olekaan oikeastaan minkäänlaisia ravintoloita tai keskittymiä. Kylpylän, hiihdon ja patikoinnin lisäksi hotelli voi järjestää pyöräretkiä, kalastusretkiä ja muitakin veneretkiä, ja lemmikkieläimille on oma mukavilla maisemilla varustettu tila. Aamiaista on pidetty hyvänä, ja myös muut ateriat ovat saaneet kehuja. Huoneet ovat hintavia ja sisältävät pääsyn kylpylään, ja niissä voi parhaiten yöpyä 1–3 henkeä.

Hotelli on suosittu niin kesällä kuin talvellakin, ja jos siellä mielii yöpyä, varaus kannattaa tehdä ainakin muutama viikko ennen vierailua.

Kylpylähotelli Kunnonpaikka

Kuopion lentoaseman lähellä sijaitseva Kylpylä Kunnonpaikka [kartalla] ei ole alueen harrastusmahdollisuuksien takia hyvä vierailupaikka, vaan itse vesipuistomainen kylpylä on alueen vetonaula. Sen tarjontaan kuuluu seitsemän erilaista allasta, ja viikonloppuisin (la klo 13 alkaen su klo 13 saakka) ja Pohjois-Savon koululaisten loma-aikoihin sinne ilmestyy vesipuistorata, jossa on esteratoja, liukumäkiä ja kiipeilypaikkoja. Tarjontaan kuuluu myös saunoja, erikseen vuokrattava rantasauna ja kauneudenhoitopalveluja, joiden lisäksi kylpylässä on erilaisia hoitoja. Kylpylään voi tulla vain päiväksi tai muutamaksi tunniksi, ja viikolla siellä aamupäivällä onkin edullisimmat pääsyliput, joilla aina pääsee myös kuntosaliin.

Lähistöllä ei ainakaan kävelyetäisyydellä ole muuta kuin frisbeegolfrata, joten hotellissa yöpyminen muilta paikkakunnilta paikalle saapuville on suositeltavaa. Spa Hotel Kunnonpaikka sijaitsee 10 kilometrin päässä Kuopion keskustasta, ja kylpylätouhun ja frisbeegolfin lisäksi alueella voi harrastaa rantalentopalloa ja aerobicia. Huoneet, joihin mahtuu parhaiten 1–2 henkeä, ovat tilavia ja hyvin varusteltuja, ja niiden hintaan sisältyvää aamiaista on pidetty hyvänä. Hintoja on pidetty kohtuullisina, ja huoneiden äänieristys tuntuu toimivan erinomaisesti mutta miinuksena pidetään turhan pitkää matkaa Kuopion keskustaan.

Hotellissa on yleensä tilaa jos huoneen varaa vilkkaina aikoina kuten kevättalvella muutaman viikon etukäteen.

Kylpylähotelli Rauhalahti

Kuopion lähellä sijaitseva Kylpylähotelli Rauhalahti [kartalla] on koko perheelle suunnattu kylpylä, jossa on hyvä uida, saunoa ja mennä hoitoihin. Erilaisia altaita on ulkona ja sisällä, kylpylässä on elämysaltaita ja allas lapsille, siellä on 23-metrinen vesiliukumäki ja tarjontaan kuuluvat tietenkin perinteinen sauna ja höyrysauna. Kylpylässä on ravintoloita, joissa on iltaisin tanssia, ja sen harrastus- ja ajanvietemahdollisuudet ovat monipuolisia ja asiakkaita kiinnostavia. Siellä on harrastaa seinäkiipeilyä, pelata sulkapalloa ja lähistöllä on ulkoilureittejä, joilla voi hiihtää ja patikoida. Lähellä on myös Katiskaniemen luontopolku, jolla voi lyhyessä ajassa kokea erilaisia mikroilmastoja.

Kylpylä sijaitsee Spa Hotel Rauhalahden yhteydessä, matkaa Kuopion keskustaan on kolmisen kilometriä ja matkan voi taittaa myös bussilla. Lähellä ei ole muita majapaikkoja, joten kylpylään muilta paikkakunnilta saapuvan kannattaa yöpyä kylpylän omassa hotellissa. Huoneiden ja huoneistojen joukossa on monenmoisia 1–5 hengelle, ja niiden hintaan sisältyy pääsy kylpylään ja aamiainen.

Hotellissa on hyvin tilaa lähes ympäri vuoden, mutta loma-aikoihin varaus kannattaa tehdä ainakin pari kolme viikkoa ennen matkaa.

Peurungan Kylpylähotelli
Peurungan kylpylä saunoineen ja altaineen kuuluu Peurungan valttikortteihin.
Kuva: Julia Kivelä, Finnish Lakeland/Jyväskylä Region

Peurungan Kylpylähotelli

Spa Hotel Peurunka [kartalla] sijaitsee Laukkaalla, melko lähellä Jyväskylän lentoasemaa, Peurungan järven, frisbeegolfradan ja jäähallin vieressä. Koko alue on todellinen aktiivilomailijan paratiisi, sillä siellä voi harrastaa ja tehdä vaikka mitä. Siellä voi vuokrata pyörän, soudella SUP-laudalla, meloa, keilata ja mennä kuntosalille. Myös kylpylä saunoineen ja altaineen kuuluu Peurungan valttikortteihin, ja kylpylä soveltuu hyvin perheillekin, sillä siellä on kaksi erillistä perheen pienimmille soveltuvaa allasta. Lisäksi kylpylässä on kaksi pitkää liukumäkeä, joista 130-metrinen on Euroopan pisimpiä, ja vesikiipeilyrata. Kylpylä soveltuu kuitenkin aikuisillekin, sillä päivittäin klo 8–16 yhdessä altaassa on vain vesijumppaa. Kylpylä on vilkkaimmillaan koulujen loma-aikoihin ja juhannuksesta elokuun alkuun, jolloin on sesonkikauden hivenen korotetut hinnat. Yhden lipun hinnalla voi kylpylässä olla kolme tuntia, ja loma-aikojen lisäksi viikonloppuisin joutuu lipusta maksamaan enemmän kuin normaalisti.

Peurungan kylpylähotelli on hyvä majapaikka kylpylään aikoville, ja etenkin alueella harrastavat ja perheet viihtyvät siellä. Hotellilta voi lähteä suoraan hiihtämään, patikoimaan tai pyöräilemään. Muun lisäksi Laukaan golfkenttä on vain kolmen kilometrin päässä. Jyväskylän ytimestä noin 30 kilometriä sijaitsevan hotellin vieressä ei ole juurikaan ravintoloita, mutta sen omassa ravintolassa on hyvät ruoat ja kattava viinilista. Hotellin huoneet ovat varsin tilavia ja hyvin varusteltuja, ja monien erilaisten huoneiden ja huoneistojen joukossa on myös oman keittiön ja saunan sisältäviä huoneistoja, joissa voi yöpyä neljä henkeä. Aamiainen kuuluu huoneiden hintaan, mutta kylpyläpalveluista ja muista harrastuksista ja ajanvietteistä joutuu maksamaan erikseen.

Hotellissa on yleensä tilaa yöpyä, mutta se on ajoittain vilkas. Huoneen hotelista haluavien kannattaa tehdä varaus ainakin viikko tai pari etukäteen.

Spahotel Casino
Spahotel Casino sijaitsee lähellä Savonlinnan rautatieasemaa, joten sinne on helppo saapua myös ilman omaa autoa.
Kuva: Hannu Vallas, Visit Finland

Spahotel Casino

Puolen kilometrin päässä Savonlinnan rautatieasemasta, Savonlinnan teatterin vieressä sijaitseva Spahotel Casino [kartalla] on urbaani ja näin vähän erilainen kylpylä kuin monet muut itäsuomalaiset kylpylät. Kylpylään voivat myös muut kuin autolla liikkeellä olevat saapua muiltakin paikkakunnilta, ja Savonlinnaan on hyvät yhteydet niin bussilla kuin junallakin.

Kylpylä on erinomainen paikka lapsiperheille, mutta se soveltuu myös aikuisille. Kylpyläpalveluiden kuten altaiden ja saunojen lisäksi siellä on paljon kauneudenhoitoon liittyviä palveluita ja myös terveyspalveluita. Kylpylässä on kuntosali, lastenallas, vastavirta-allas, saunoja, fysioterapiaa, hierontaa, jalkahoitoa ja yleislääkärin vastaanotto. Hotellissa yöpyville on ilmainen sisäänpääsy kylpylään, ja mahdollista on myös ottaa paketti, johon kuuluu oleskelu kylpylässä ja noutopöydästä otettava ateria. Kaiken kaikkiaan tämä on miellyttävä peruskylpylä, jossa on mahdollista nauttia suuremmasta määrästä erilaisia hoitoja ja hyvinvointipalveluita kuin kylpylöissä yleensä. Tämä on erinomainen paikka esimerkiksi isonvanhempien ja lastenlasten tulla käymään, ja myös monen sukupolven perheet viihtyvät täällä hyvin.

Kylpylän yhteydessä oleva hotelli on neljän tähden tilava hotelli, jossa on huoneita 1–4 hengelle. Erityisen paljon on pidetty aamiaisesta, hotellin keskeisestä mutta rauhallisesta sijainnista ja siitä, että hotellin lähellä on paljon ravintoloita ja urbaania tekemistä. Asiakkaat ovat myös pitäneet hotellin ruoista, henkilökunnasta ja järvinäkymistä.

Kylpylän lähellä on muitakin majapaikkoja, joten muuallakin voi yöpyä, mutta tämä on pidetty hotelli, jossa yleensä on tilaa mutta josta loma-aikoina huone kannattaa varata muutama viikko etukäteen.

Spa Hotel Runni

Runnissa, 17 kilometrin päässä Iisalmesta sijaitseva Spa Hotel Runni [kartalla] on tämän pienen paikkakunnan keskustassa. Runni on parhaiten tunnettu heinäkuisesta raskaan rokin festivaalista, Runnirokista.

Kylpylä on tilava ja siitä on hyvät näkymät ympäröivään luontoon. Kylpylässä on useita altaita ja saunoja, ja sen vieressä on mahdollista myös mennä Kiurujoen rannalla olevaan savusaunaan. Kylpylässä on myös järjestettyä ohjelmaa, allasjumppaa, suolahuone, kirkasvalohuone, hierontapalvelu ja perinnehoitoja, kuten kuppausta ja jäsenkorjausta. Kylpylä on monipuolinen tapahtumiltaan, joihin kuuluu yhtyeitä ja tanssia mutta myös mindfulness-kursseja. Kylpylän palveluihin kuuluvat myös kuntosali ja mahdollisuus harrastaa pyöräilyä, soutelua, tennistä ja muutakin. Runnin tarjontaan kuuluvat myös kulttuuri-illat, joilla esitellään suomalaisia taiteilijoita ja kirjailijoita, kuumailmapallolennot ja kirjoittamis- ja esiintymiskurssit. Tämä on kylpylä aikuiseen makuun ja ikääntyneille, eikä tämä ole esimerkiksi perheiden suosima paikka.

Kylpylän vieressä on pari muutakin majapaikkaa, mutta kylpylän palveluista pääsevät nauttimaan parhaiten ne, jotka yöpyvät sen omassa hotellissa. Tämä on hyvä lomapaikka kenelle tahansa, sillä joenrannalla voi grillata ja uida. Runnissa ei ole paljon ravintoloita, mutta hotellin ravintola on varsin pidetty ja huoneiden hintaan kuuluu noutopöydästä haettava aamiainen. Hotellin lähellä on hyvä pyöräillä ja kalastaa, ja Spa Hotel Runni soveltuu hyvin harrastamaan mieliville. Hotellissa on muutama erilainen huone, joiden joukossa on 60 neliön sviitti, mutta hotellissa on oikeastaan vain kahden hengen huoneita.

Runnin kylpylähotellissa on yleensä tilaa lyhyelläkin varoajalla, mutta loma-aikoihin varaus kannattaa tehdä ainakin viikko pari etukäteen.

Vesileppis

Leppävirralla, joka on Varkauden ja Kuopion välimaastossa, sijaitseva Kylpylä Vesileppis [kartalla] on urheiluun ja ulkoiluun erikoistuneella alueella. Leppävirran venesatama, seikkailupuisto, uimaranta, jäähalli ja Muumijääluola elävöittävät tätä lähellä Leppävirran ydintä olevaa aluetta, jossa on kauppoja ja muutama ruokapaikka.

Itse kylpylässä on vesipuistomaisia piirteitä, se on suunnattu lapsiperheille mutta siellä on myös kauneudenhoitoa ja muita hoitoja kuten hierontaa ja yrttikylpyjä, ja kylpylän anteihin kuuluu myös 25-metrinen kuntouintiallas. Lapsille ja nuorille kylpylä tarjoaa 32-metrisen vesiliukumäen, lastenaltaan ja kiipeilyradan, joskin kiipeilyrata on avoinna vain silloin kun altaassa ei ole vesijumppaa. Tarjolla on myös saunoja, joihin kuuluvat kelosaunat, ja ne lämmitetään neljänä päivänä viikossa. Kaikki tieto kylpylän ja kauneushoitolan tarjonnasta on verkkosivuilla, joilla on myös tarkkoja aikatauluja niin aikuisille kuin lapsillekin.

Leppävirralla on muutama majapaikka, mutta ulkopaikkakunnilta tähän kylpylään saapuvien on paras yöpyä sen yhteydessä olevassa hotellissa. Hotellin huoneet ovat värikkäitä ja kookkaita, ja niitä on lähinnä 1–2 hengelle. Alueella voi harrastaa kaikenlaista kuten tennistä, keilausta, sulkapalloa, frisbeegolfia tai kalastusta, ja tämä on parhaimmillaan muutaman yön vierailupaikaksi niille, jotka viihtyvät urheilullisessa ympäristössä. Hotellissa on lounasravintola ja bistro, mutta sen palvelut ovat melko vähäisiä.

Pääsy kylpylään on ilmainen niille, jotka ottavat yhden kylpylän tarjoamista paketeista, mutta erilaisia etuja on myös niille, jotka varaavat huoneen Sport & Spa Hotel Vesileppiksestä.

Katso myös

Pohjoisen Suomen ja Lapin kylpylöitä ja kylpylähotelleja
Eteläisen Suomen kylpylöitä ja kylpylähotelleja

Teksti: Peter Forsberg
2022/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti