Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Kylpylä Suomessa
Naantali Spa -kylpylän ulkoallas

Eteläisen Suomen parhaita kylpylöitä

Etelä-Suomessa, jonka voi katsoa olevan Tampereen ja Ikaalisten tienoilta aina Suomenlahdelle asti, on entistä enemmän kylpylähotelleja. Osa niistä on vanhoja tuttuja hotelleja, jotka monasti ovat muuttaneet nimeään, mutta uusiakin tulijoita on melkoinen määrä.

Kylpylähotelleja on keskitetysti pääkaupunkiseudulla, mutta kaikkien suurten kaupunkien ja vähän pienempienkin alueelta tai liepeiltä löytyy kylpylöitä. Osa kylpylähotelleista tottui 2010-luvulla ulkomaisiin vierailijoihin, etenkin Itä-Suomessa ja Helsingissä, mutta koronavirukseen liittyvät rajoitukset ovat tuoneet uusia haasteita Suomen kylpylähotelleille. Tästä syystä monet Etelä-Suomen kylpylät ovat entistä enemmän suuntautuneet kotimaan matkailun tarpeisiin, ja näin niissä vierailu seuraavien vuosien aikana on helpompaa ja mahdollisesti edullisempaakin kuin 2010-luvulla.

Yleistä kylpylöistä

Suomen kylpylät ovat tietenkin melko hintavia, mutta ne ovat myös puitteiltaan ja palveluiltaan moitteettomia. Monet kylpylät sijaitsevat suurissa kaupungeissa ja keskeisillä paikoilla, mutta on paljon kylpylöitä, jotka ovat rauhallisessa paikassa ja kaukana kaupunkien hälystä. Keskeisissä kylpylöissä on helppo vierailla, ja niihin on mahdollista siirtyä julkisilla liikennevälineillä myös muilta paikkakunnilta. Syrjässä sijaitsevissa kylpylöissä on usein enemmän ajanvietemahdollisuuksia, ja niiden ympäristö voi tarjota paljonkin erilaisia, ympärivuotisia harrastusmahdollisuuksia.

Kylpylä vai kylpylähotelli

Valtaosassa kylpylöistä on myös hotellihuoneita, ja usein huoneen varaava pääsee ilmaiseksi sisään kylpylään, joskin hoidoista pitää aina maksaa erikseen. Toisaalta monet kylpylät ovat hienoja hotelleja, joissa on kalliit ja joillekin turhan hienot huoneet, ja mahdollista on myös yöpyä muualla ja vain mennä kylpylään.

Jos hotelli ei sijaitse keskeisellä paikalla, ei sieltä yleensä ole helppo lähteä muualle syömään tai iltaa viettämään, mutta monet kylpylähotellit ovat täyden palvelun taloja, joissa on ravintoloita, baareja ja joskus myös ohjelmaa. Monissa kylpylähotelleissa on myös pelihuoneita ja erilaisia harrastusmahdollisuuksia pingiksestä biljardiin, joten tekemistä niistä voi niin halutessaan löytää.

Vesipuisto Serena (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Perheiden suosimissa kylpylähotelleissa on usein vesipuistomaisia piirteitä.
Kuva: kallerna /Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Vain aikuisille vai koko perheelle

Osa kylpylähotelleista on suunnattu vain aikuisille ja myös ikääntyneiden tai työpaikkojen terveydenhoitoon, mutta niiden joukossa on myös perheille suunnattuja kylpylähotelleja, joista osassa on vesipuistomaisia piirteitä. Kylpylään kannattaa ottaa jonkin verran omia tarvikkeita kuten uima-asu ja pyyhe, vaikka niitä usein tarjotaan vuokralle, sillä niin voi säästää pitkän pennin.

Kylpylähotellien ravintolat saattavat olla etenkin perheille turhan hintavia, mutta kylpylähotelleiden joukossa on myös niitä, joiden huoneistoissa voi tehdä omia ruokia tai sitten kannattaa mennä keskeiseen kylpylään, josta voi käydä myös muualla syömässä.

Halvimmat ja rauhallisimmat ajankohdat

Vaikka kesä on tietenkin monipuolinen ja miellyttävä ajankohta vierailla kylpylöissä, kannattaa myös muita vuodenaikoja harkita. Etenkin loppukesä, alkusyksy ja keskitalvi ovat usein myös harrastusmahdollisuuksiltaan erinomaisia ajankohtia kylpylälomalle, ja näihin aikoihin, lukuun ottamatta sellaisia loma-aikoja kuin hiihtoloma, hinnat ovat alempia kuin keskikesällä.

Jos haluaa kylpylään mahdollisimman edullisesti, ovat sellaiset kuukaudet kuin marras- ja maaliskuu yleensä kaikkein edullisimpia, lukuun ottamatta pääsiäistä, joka joinain vuosina on maaliskuussa. Jos haluaa vain kylpylään eikä yövy hotellissa, kannattaa pitää mielessä se, että aamupäivät ja arki ovat iltoja ja viikonloppuja edullisempia vierailuaikoja.

Allas (Sea Pool), Helsinki, Pääkaupunkiseutu
Helsingin ytimessä sijaitsevalla Altaalla uidaan ja saunotaan. Terasseilta on hyvät näköalat ja niillä on tarjoilua.
Kuva: Peter Forsberg

Pääkaupunkiseutu ja muu Uusimaa

Allas (Sea Pool)

Aivan Helsingin ytimessä, Kruununhaan ja Kauppatorin välimaastossa ja Presidentinlinnan edustalla sijaitseva Allas [kartalla] on yksi Suomen kylpylämäisistä vierailupaikoista, joissa ei voi yöpyä. Allas on muutenkin epätavallinen kylpyläksi, sillä siellä lähinnä uidaan ja saunotaan. Paikan tarjontaan kuuluvat myös terassit, joilta on hyvät näköalat ja joilla on tarjoilua.

Altaan lähellä on majapaikkoja, jotka ovat järjestään hintavia, ja jos sinne saapuu muualta kuin pääkaupunkiseudulta, kannattaa katsella majapaikkaa etukäteen. Pienen Matkaoppaan hotellivinkit Helsinkiin kannattaa katsastaa, sillä niiden joukossa on kaikille jotakin.

Hotel Haaga

Reilusti Helsingin ytimen ulkopuolella, Etelä-Haagan ammattikorkeakoulun ja Huopalahden juna-aseman lähellä sijaitseva Hotel Haaga [kartalla] on palveluiltaan ja tarjonnaltaan pääkaupunkiseudun monipuolisin kylpylähotelli. Siellä on saunoja, suuri uima-allas, joogatunteja, erilaisia hoitoja, mahdollisuus vuokrata maastopyörä ja paljon ulkoiluun soveltuvaa maastoa läheisessä Keskuspuistossa. Huomionarvoista on se, että saunat eivät ole arkisin avoinna ennen klo 16 ja että uima-altaassa on paljon ohjattua liikuntaa. Tarjontaan kuuluu myös kuntoklubi, jossa on kuntosali.

Hotel Haagassa on monenmoisia huoneita, jotka ovat hyvin varusteltuja, ja niiden joukosta löytyy kaikille jotakin. Mahdollisuuksia voi katsella myös Booking.comista.

Flamingo Spa (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Vantaalla kauppakeskus Jumbon vieressä yhteydessä sijaitseva Flamingo Spa ei ole vain kylpylä vaan myös vesipuisto.
Kuva: Benreis /Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Flamingo Spa

Vantaalla kauppakeskus Jumbon vieressä yhteydessä sijaitseva Flamingo Spa [kartalla] ei ole vain kylpylä vaan myös vesipuisto. Varsinainen kylpylä saunoineen ja hoitoineen on suunnattu vain aikuisille, ja vesipuistossa viihtyvät etenkin lapset ja nuoret. Vesipuisto on suuri ja monipuolinen, ja sinne menevien on oltava uimataitoisia ja alle 10-vuotiaita on jatkuvasti valvottava. Uimataidottomille ja niille, joita ei voida valvoa, on samassa rakennuksessa sisäleikkipuisto, jossa aika kuluu kuin siivillä.

Kylpylä ei sinänsä ole hotellin yhteydessä, mutta sen vieressä on Sokos Hotel Flamingo, jossa yöpyvä voi parhaiten nauttia paikan tarjonnasta.

Haikon Kartano

Porvoossa sijaitseva Hotelli Haikon Kartano & Spa [kartalla] on yksi Suomen tunnetuimpia majapaikkoja. Tämä usein mediassakin näkyvä majapaikka sijaitsee kuuden kilometrin päässä Porvoon keskustasta, ja se kuuluu niihin Suomen kylpylähotelleihin, joihin on helpoin siirtyä omalla kulkuneuvolla, jota varten on ilmainen pysäköintipaikka. Esimerkiksi Helsingistä Haikon kartanolle voi siirtyä omalla autolla noin puolessa tunnissa.

Haikon kylpylä on monipuolinen ja hyvin varusteltu, ja sieltä on kesäisin pääsy myös kartanon omalle rannalle. Kylpylässä on paljon kaikenlaista sellaista, josta voisi jäädä nauttimaan viikoksikin, mutta kannattaa ottaa huomioon, että kylpylässä on paljon erilaista ohjelmaa, kuten teemaviikonloppuja ja K12-iltoja. Tarjontaan kuuluvat monet erilaiset saunat ja altaat, mutta ennen niihin siirtymistä voi käyttää kuntosalia. Erilaiset hoidot sisältävät kaikenlaista tatuoinnin poistamisesta hampaiden valkaisuun. Haikon kylpylä onkin huipputasokas, hintava paikka, jossa voi kokea kaikenlaista ihmeellistä. Etenkin viikonloppuisin se on hyvin aikuismainen paikka, joka ei ole parhaimmillaan perheille.

Haikon kartano on kahdessa eri rakennuksessa, joista toisessa on perinteinen hotelli ja toisessa uudempi kylpylä. Molemmissa rakennuksissa on huoneita, joista suurimmat vetävät kuusi henkeä. Huoneen varaavat voivat käyttää uima-allasta ja monia muita palveluita ilman lisämaksua, mutta tietenkin lisämaksullisiakin hoitoja ja ajanvietteitä kylpylästä löytyy. Huoneita voi katsella Booking.comista.

Lohja Spa (entinen Kylpylähotelli Päiväkumpu)

Lohjalla sijaitseva Kylpylähotelli [kartalla] eli nykyisin Lohja Spa on monipuolinen ja äärimmäisen tasokas paikka, joka soveltuu moneen eri tarkoitukseen. Kylpylä sijaitsee lähes 90 kilometrin päässä Helsingin keskustasta, ja sinne on paras mennä omalla autolla, ja sinne on Turusta suurin piirtein samanlainen matka. Paikan päälle voi kuitenkin tulla myös bussilla, joka kulkee esimerkiksi Helsingin Kampista Karjalohjalle, ja Päiväkummun bussipysäkki on vain sadan metrin päässä kylpylästä.

Kylpylän moniin vetonauloihin kuuluvat erilaiset saunat ja altaat, joihin kuuluu kylmiä ja kuumia altaita ja myös vesihieronta-allas. Toisin kuin monet muut kylpylät täällä myös lapset voivat viihtyä omassa altaassaan, ja sekä lapsille että aikuisille soveltuu myös melko ainutlaatuinen kiipeilyallas. Erilaiset hoidot kasvohoidoista vartalohoitoihin kuuluvat paikan tarjontaan, ja myös käsiään ja jalkojaan voi täällä hoidattaa. Tarjontaan kuuluvat myös suolahuone, kampaamo, useat eri ravintolat ja tietenkin myös hotellihuoneet, joissa yöpyvä pääsee nauttimaan uima-altaista ja saunoista ilman lisämaksua.

Regatta Spa Hotel

Hangon ytimessä, lähellä hiekkarantaa sijaitseva Regatta Spa [kartalla] on toinen Uudenmaan äärimmäisen tasokas kylpylä. Sinne voi siirtyä myös julkisin kulkuneuvoin, ja varsin keskeinen sijainti varmistaa sen, että lähistön vierailupaikkoihin voi hyvin kävellä. Tämäkin hotelli on Suomessa varsin tunnettu, sillä sen on suunnitellut Lars Sonck, jonka käsialaa on myös Naantalin Kultaranta.

Regatta on tyylikäs kylpylä, jossa voi saunoa, rentoutua altaissa ja nauttia hoidoista, jotka kaikki kuitenkin vaativat lisämaksun. Alueen harrastusmahdollisuudet ovat hyvät, sillä täälläpäin voi golfata, pyöräillä, pelata tennistä ja myös harrastaa purjelautailua, joskin osa ajanvietteistä on muutaman kilometrin päässä itse hotellilta. Hotellissa on oma ravintola, joka tarjoaa hyvänä pidetyn aamiaisen, mutta muita aterioita voi käydä syömässä muutaman sadan metrin päässä sijaitsevissa lukuisissa ravintoloissa.

Kylpylän palveluista on paras nauttia niiden, jotka varaavat huoneen hotellista, mutta tietenkin mahdollisuutta mennä kylpylään voivat muutkin kysellä. Huoneita voi katsella Booking.comissa.

Kylpylähotelli Holiday Club Caribia, Turku, Länsi-Suomi
Melko lähellä Turun keskustaa sijaitseva Holiday Club Caribia on perheiden suosiota nauttiva kylpylähotelli.

Muualla Etelä-Suomessa olevat kylpylät

Etelä-Suomi on laaja alue, jossa on kylpylöitä eniten suurissa kaupungeissa. Turussa ja sen lähellä, Tampereella, Ikaalisissa, Porissa ja itäisessä Suomessa etenkin Imatralla on eräitä Suomen perinteisimpiä ja suosituimpia kylpylähotelleja.

Länsi-Suomi

Holiday Club Caribia

Melko lähellä Turun keskustaa sijaitseva Holiday Club Caribia [kartalla] on perheiden suosiota nauttiva kylpylähotelli. Se on suuri keskus, joka on suosittu paikallisten keskuudessa, eikä siellä tarvitse yöpyä käyttääkseen kylpylän ja vesipuiston palveluita. Caribia sijaitsee yliopistokylän alueella, ja sinne voi julkisin siirtyä monella eri bussilinjalla pysäkille ”Kongressikeskus”, joka on Caribian pysäköintialueella. Matkaa ytimestä on noin puolitoista kilometriä, joten sen voi myös kävellä. Täältä voi sen ollessa avoinna siirtyä lisämaksua vastaan Naantalissa sijaitsevaan Muumimaailmaan, ja auton voi kätevästi jättää hotelliin parkkiin.

Caribia on suuri keskus, joka tarjoaa kaikille jotakin. Aikuiset voivat mennä käyttämään palveluita eli saunoja ja altaita kahdellakymmenellä eurolla ja nuoremmat vähän edullisemmin, mutta paikan päällä on paljon muutakin tekemistä. Erilaiset hoidot, jotka kannattaa varata etukäteen, ovat suosittuja, mutta täällä voi myös järjestää syntymäpäiväjuhlat, mennä uimakouluun, opetella hengenpelastajaksi, nauttia vesijumpasta tai uittaa vauvaa. Hoitoja ja muita lisämaksullisia aktiviteetteja lukuun ottamatta kaikesta voi nauttia kohtuullisella kertamaksulla rajattomasti, aukioloajat tietenkin huomioiden. Lapsille ja nuorille keskuksessa on paljon tekemistä, sillä siellä on useita liukumäkiä ja erillisiä altaita lapsille ja nuorille.

Hotellissa on myös huoneita, joita on lähes joka lähtöön. Huoneen varaavan kannattaa kuitenkin huomata, että juuri mikään ei nettiä lukuun ottamatta ole ilmaista, ei edes pysäköinti. Jos mielii ilmaiseksi kylpylään, pitää varata huone, jonka hintaan sisäänpääsy kuuluu, mutta tällaiset huoneet ovat lähes poikkeuksetta 21 euroa kalliimpia kuin ilman sisäänpääsyä tuleva huone, ja sisäänpääsy kylpylään maksaa 20 euroa ja perhelippu on sitäkin edullisempi. Huoneen kuin huoneen voi varata Booking.comista.

Ruissalon Kylpylä
Ruissalon kylpylä sijaitsee vehreällä Ruissalon saarella, ja siltä on yksinkertaista lähteä patikoimaan ympäröivään luontoon.

Ruissalon Kylpylä

Turun keskustasta jonkin matkan päässä sijaitseva Ruissalo on tullut monelle tutuksi Ruisrockin takia, mutta monet tuntevat myös sen perinteisen kylpylähotellin ansiosta. Ruissalon Kylpylä [kartalla] sijaitsee Turun keskustasta noin 10 kilometrin päässä, sinne voi ilmaiseksi pysäköidä autonsa ja hotellin eteen voi keskustan suunnalta saapua bussilinjalla 8 (pysäkki: Kylpylä). Huomionarvoinen seikka on myös se, että kylpylä sijaitsee Airiston rannalla ja näin Ruissalo Marinaan voi suunnata myös omalla veneellä.

Kylpylässä on kolme allasta ja kaksi saunaa, ja huomionarvoista on se, että ajoittain ja etenkin viikonloppuisin ne voivat olla vain hotellin asiakkaiden käytössä. Tarjontaan kuuluvat myös lukuisat hoidot hieronnoista kasvohoitoihin, siellä on lukuisia pääsymaksuun tai huoneen hintaan sisältyviä allasjumppia ja sen tiloissa on myös kuntosali. Muun lisäksi kylpylän tarjontaan kuuluvat erilaiset kuntoutukset, joita voivat käyttää esimerkiksi työpaikat. Hoitoihin varaus kannattaa tehdä etukäteen, jotta paikan päällä ei pety.

Ne, jotka varaavat kylpylästä huoneen, pääsevät ilmaiseksi saunaan ja uimaan, mutta hoidoista pitää tietenkin maksaa erikseen. Paikan päällä voi myös harrastaa liikuntaa kuten pyöräillä, patikoida, meloa, pelata biljardia tai golfata läheisellä kentällä. Huoneet ovat tietenkin hintavia, mutta niihin sisältyy hyvänä pidetty aamiainen ja oikeus käyttää monia kylpylän palveluita ilman maksuja. Huoneen voi varata Booking.comista.

Virkistyshotelli Yyteri
Porin keskustasta noin 20 kilometrin päässä sijaitseva entinen Rantasipi on nykyään neljän tähden Virkistyshotelli Yyteri.
Kuva: Peter Forsberg

Virkistyshotelli Yyteri

Porin keskustasta noin 20 kilometrin päässä sijaitseva entinen Rantasipi on nykyään neljän tähden Virkistyshotelli Yyteri [kartalla]. Sen sijainti Suomen parhaan ja suurimman hiekkarannan vieressä on monin tavoin erinomainen, mutta paikalle on lähes mahdoton päästä saumattomasti ilman omaa kulkuneuvoa eikä lähistöllä ole juuri lainkaan ravintoloita tai muitakaan palveluita. Paikalle kannattaa saapua omalla autolla, ja tärkeää on muistaa myös se, että sellaiset ajankohdat kuin juhannus, Porin Jazzien aika ja helteiset viikonloput ovat äärimmäisen suosittuja vierailuaikoja hiekkarannalla. Vaikka hiekkaranta on jonkin matkan päässä hotellista eikä sieltä juurikaan tulla itse kylpylään, käyttävät kaikki hotellin parkkipaikkaa ja meno siellä on ajoittain kuin Rovaniemen markkinoilla aikoinaan.

Merenneito-niminen kylpylä on melko uusi lisäys tämän melko ruman mutta pitkät perinteet omaavan hotellin tarjontaan. Hotelli on aina ollut suuri, siellä on useita ravintoloita ja erilaiset tilaisuudet koulujen yhteisistä ylioppilasjuhlista erilaisten seurojen ja klubien juhliin ovat siellä aina olleet tavallisia. Nyt monet osat hotellista ovat kylpylän ja sen yhteydessä olevan Lumo-hyvinvointikeskuksen palveluksessa, joskin ravintoloita ja muitakin palveluita siellä edelleenkin on. Kylpylässä on normaali sauna, turkkilainen sauna, 17-metrinen kuntouintiin tarkoitettu allas, ympärivuotinen ulkoallas, poreallas, lapsille ja nuorille liukumäkiä ja muutaman kerran viikossa ohjattua vesijumppaa. Hinnat ovat muillekin kuin hotellin asiakkaille varsin kohtuullisia, ja aikuinen pääsee muulloin kuin keskikesällä 15 eurolla ja eläkeläinen 10 eurolla kylpylästä nauttimaan. Perhepaketit ovat niitäkin edullisempia, ja alle 4-vuotiaat lapset lasketaan ilmaiseksi sisään. Kaikkien paikalle menevien kannattaa tarkastaa koska vesijumppaa on, sillä tällöin kylpylälaitteet ovat pois päältä. Toinen tärkeä asia on se, että jos haluaa hyvinvointikeskukseen hoitoon tai hemmotteluun, kannattaa se varata hyvissä ajoin etukäteen. Muun ohessa alueella voi talvisin hiihtää, kesäisin ajella pyöräillä, ratsastaa tai patikoida ja muutenkin luontoa riittää kesät talvet. Kaikkein parhaimmillaan Yyteri on lumisen keskitalven aikana ja kesällä, joskin heinäkuun kiireisimpiä viikonloppuja kannattaa vain kylpylään mielivän vältellä.

Hotellissa yöpyville uiminen ja saunominen ovat ilmaisia ja myös auton saa parkkiin ilman lisämaksuja. Huoneita on lähinnä 1–2 hengelle, mutta hotellissa on myös neljän hengen perhehuone. Hotellin ravintolat menettelevät, mutta oleskelun aikana kannattaa kerran vierailla Porissa tai ainakin melko lähellä olevassa Reposaaressa, jossa erinomainen ruokailupaikka on Reposaaren ravintola, jonka kalaisa noutopöytänoutopöytä on vertaansa vailla.

Scandic Aulanko, Keski-Suomi
Spa Hotel Scandic Aulangon järvimaisemat soveltuvat paitsi rentoutumiselle ja hoidoille myös kuntoilulle ja mielen virkistämiselle.
Kuva: Scandic Hotels

Keski-Suomi

Aulanko

Spa Hotel Scandic Aulanko [kartalla] on Hämeenlinnan Aulangon kaupunginosassa sijaitseva perinteinen ”Aulangon Kylpylä”. Nykyään se on ketjuhotelli, mutta kylpyläpalvelut kuuluvat paikan tarjontaan yhtä vahvasti kuin aina ennenkin.

Aulangon järvimaisemat soveltuvat paitsi rentoutumiselle ja hoidoille myös kuntoilulle ja mielen virkistämiselle. Tarjolla on paitsi tyypillisiä kylpyläpalveluita kuten altaita, saunoja ja hoitoja myös vesijumppia, uimakoulu ja vauvauintia. Aulangon ajanvietemahdollisuudet ovat erinomaisia: ratsastusta, keilaamista, seikkailupuisto, golf, frisbeegolf, minigolf, ulkoilureittejä, pyöräretkiä ja myös iltaviihdettä, kuten musiikkiesityksiä. Melko lähellä sijaitsee myös Kalpalinnan laskettelu- ja pyöräilykeskus, joka on avoinna ympäri vuoden. Vinkkejä Hämeenlinnan mahdollisuuksista voi katsella Pienestä Matkaoppaasta.

Varsinainen kylpylä on laaja ja valoisa paikka, jossa kuka tahansa viihtyy. Monet palvelut ovat huoneen varaaville ilmaisia, mutta hieronnoista, hoidoista ja välineistä pitää maksaa erikseen. Asiakkaat ovat kehuneet aamiaista ja olleet sitä mieltä, että paikalle on järkevintä saapua omalla autolla, jolle on ilmainen parkkipaikka. Ajoittain vain hotellin asiakkaille on pääsy kylpylään, joten kaikkein varminta on varata huone hotellista.

Holiday Club Tampereen Kylpylä

Tampereen keskustan lähellä sijaitsevassa Lapinniemessä sijaitsee mahtavalla paikalla perinteinen Tampereen Kylpylä [kartalla], joka sekin on nykyään osa Holiday Clubs Resorteja. Sinne on kaikkein paras mennä omalla kulkuneuvolla, mutta lähelle kulkee myös bussilinja 2 (pysäkit Naistenlahti tai Koukkuniemi). Itse alueella hotellissa yöpyvät voivat kävellä, eikä keskustaankaan ole kovin pitkä matka. Etenkin Tammelaan, joka on yliopiston rakennusten takia aina eläväinen alue, voi kävellä syömään, iltaa viettämään ja myös torille, sillä Tammelantori on kaupungin paras tori. Torilla voi tietenkin haukata alkuperäistä Tapolan mustaamakkaraa, jota myydään edelleen paikoillaan olevassa RautaBaarissa. Vinkkejä Tampereen tarjonnasta ja muista majapaikoista voi lukea Pienestä Matkaoppaasta.

Tampereen kylpylä sijaitsee erillisessä rakennuksessa, jossa on useita erilaisia altaita, hoitavia kuten hierovia putouksia ja vastavirta-allas, kaksi saunaa, vesijumppaa joka sisältyy normaaliin pääsymaksuun (19 euroa), vauvauintia, mahdollisuus viettää syntymäpäivää ja Harmony Spa, jossa on hoitoja ja hemmottelua ja jonne kannattaa tehdä ajanvaraus etukäteen.

Hotelli on perinteisessä rakennuksessa, joka on muutaman kymmenen metrin päässä kylpylästä, ja sen palveluihin kuuluvat kaksi ravintolaa ja kuntokeskus. Hotellissa on valtava määrä erilaisia huoneita, jotka tosin ovat lähinnä kahdelle hengelle. Huoneen varaavat saavat ilmaisen sisäänpääsyn kylpylään, mutta monet muut asiat kuten pysäköinti maksavat erikseen. Huoneita voi katsella ja varata Booking.comista.

Ikaalisten Kylpylä, Keski-Suomi
Ikaalisten kylpylä uudistettiin totaalisesti 2020-luvun alussa, ja kesällä 2021 se avautui täysin uudenlaisena.
Kuva: Ikaalinen Spa

Ikaalisten Kylpylä

Yksi Suomen tunnetuimpia kylpylöitä on aina ollut Ikaalisten Kylpylä [kartalla], joka nykyään tunnetaan ulkomaisella nimellä Ikaalinen Spa. Se uudistettiin totaalisesti 2020-luvun alussa, ja kesällä 2021 se avautui täysin uudenlaisena. Itse kylpylällä on pitkät perinteet, sillä se perustettiin jo vuonna 1884, ja se on aina toiminut eläväisenä keskuksena, jossa on ollut erilaisia juhlia ja tapahtumia.

Niin kuin aina ennenkin uudistettu Ikaalisten kylpylä on perheiden suosiossa, ja se onkin puitteiltaan erityisen hyvä perheille, joilla on pieniäkin lapsia matkassa mukana. Etenkin ”vesitropiikki” on lasten ja nuortenkin mieleen, mutta he niin kuin aikuisetkin voivat vierailla kuntosalilla ja käyttää muitakin palveluita. Hierontaan, kasvohoitoon tai muuhun vastaavaan haluaville Ikaalisten kylpylässä on paljon kaikenlaista, ja siellä on mahdollista myös mennä kylpylän uimarannalle ja uida järvessä.

Kylpylän huoneet eivät ole tietenkään edullisia, mutta vain kylpylässä yöpyvä voi nauttia siitä täysin siemauksin, sillä muualta kuten Ikaalisten keskustasta on sinne matkaa. Kaikkein paras paikan päälle on tulle omalla autolla, mutta kylpylään voi saapua myös bussilla (pysäkki: Kylpylä). Huoneen voi varata Booking.comista, ja toinen mahdollinen majapaikka on muutaman sadan metrin päässä Spa Suites Ikaalisten Kylpylä. Se soveltuu etenkin harrastamaan ja samoilemaan aikoville, ja mökeissä voi yöpyä jopa 6–8 henkeä.

Kumpeli Spa

Heinolassa, vesien keskellä sijaitseva Kumpeli Spa [kartalla] on rauhallisella mutta kuitenkin melko keskeisellä paikalla, josta on muutaman korttelin matka ytimeen. Ytimessä on paljon ravintoloita ja muita vierailupaikkoja, ja myös Heinolan kaupunginmuseo ja taidemuseo. Lisätietoa Heinolan annista voi katsella kaupungin ylläpitämiltä verkkosivuilta ja myös Pienen Matkaoppaan vinkeistä.

Kumpelin kylpylä on suunnattu aikuisille, ja huomionarvoinen seikka on se, että yleensä se avautuu vasta iltapäivällä. Kylpylässä on useita saunoja, joihin kuuluu aromisauna, ja myös suolahuone, porealtaita, terapia-altaita, kuntokeskus ja mahdollisuus uida joessa, jossa talvisin voi harrastaa avantouintia. Näiden lisäksi kylpylässä on hierontaa ja hoitoja, mutta kosmetologille ja hierojalle kannattaa verkkosivuilta varata aika etukäteen. Alueella on myös hyvät ajanviete- ja harrastusmahdollisuudet, ja vuokralle tarjotaan suksia, soutuveneitä ja sauvoja, ja kylpylä järjestää myös kalastusretkiä ja mönkijäsafareita. Sekä aamiainen että ravintola yleensä ovat saaneet kehuja, joten välttämätöntä lähteä kilometrin päähän keskustaan syömään ei ole. Pysäköinti on maksutonta ja huoneiden hintaan kuuluu sisäänpääsy kylpylään. Huoneita, joita on vain 1–2 hengelle, voi katsella Booking.comista.

Lempäälän Luontaiskylpylä
Lempäälän Luontaiskylpylällä on luonnonmukainen parantola, jossa on erityisen hyvä saada itsensä parempaan kuntoon.
Kuva: Lempäälän Luontaiskylpylä

Lempäälän Luontaiskylpylä

Tampereen lähellä sijaitsevassa Lempäälässä oleva Luontaiskylpylä [kartalla] on yksi maamme perinteisimpiä kylpylöitä. Se ei ole varsinainen majapaikka eikä mikään huvittelupaikka sinänsä, vaan se on luonnonmukainen parantola, jossa nautitaan hoidoista ja jossa on erityisen hyvä saada itsensä parempaan kuntoon. Kylpylällä on pitkät perinteet, joista voi lukea sen verkkosivuilta, ja vuosikymmeniä siellä kävi tunnettuja suomalaisia, kuten Mika Waltari. Nykyään kylpylän hoidot ovat kaikkien ulottuvilla, ja sinne voi mennä täysihoitoon, jolloin lähinnä kalasta ja kasviksista muodostuva ruokavalio on osa hoitoa.

Vesihoidot ovat Lempäälän tavaramerkki, ja niiden joukossa on paljon erilaisia, kuten höyryhoitoa, savihoitoa ja aromaterapiaa. Hoitoja voi ottaa yksistään tai paketteina, joihin kuuluu 1–5 vuorokauden hoitoja majoituksineen ja aterioineen. Paikan päällä on myös mahdollista järjestää tilaisuuksia ja ruokailla porukalla 45 henkeä vetävässä ruokasalissa.

Kylpylä sijaitsee Lempäälän ytimessä, lähellä rautatieasemaa, ja sinne voi asemalta kävellä. Varaukset kylpylään kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, ja kaikkein paras on täysihoito, sillä aterioista huolehtiminen kylpylän hoidoista nautittaessa ei ole kaikkein mukavinta.

Vaihmalan Hovi

Kolmen kilometrin päässä Lempäälän keskustasta, golfkentän vieressä sijaitseva Vaihmalan Hovi [kartalla] on sekin vähän erilainen kylpylä. Se on kaunis kartano, jossa voi syödä hyvin, ja sen alueella ja tuntumassa voi harrastaa paljon kaikenlaista. Se soveltuu hyvin vain päivän vierailukohteeksi, jolloin voi myös nauttia kylpylän hoidoista ja palveluista, mutta parhaimmillaan se on niille, jotka myös yöpyvät siellä.

Kylpylässä on muutamia hoitoja, joista kerrotaan verkkosivuilla ja jotka kannattaa varata ennen paikan päälle menemistä. Varsinainen kylpylä on pieni, ja siellä on pari saunaa ja allasta. Kartanon piha on laaja, ja siinä on mukava viettää aikaa, mutta alueella voi myös pyöräillä, ja kartanosta saa pyörän käyttöönsä. Vieressä oleva Hiisi-golf vetää sekin paljon ihmisiä kesäkauden aikana paikalle, ja kartano sijaitsee aivan järven rannalla, joten aikaa voi viettää myös sen hiekkarannalla.

Kaikkein paras Vaihmalan Hoviin on mennä kesällä joko nauttimaan hoidoista tai sitten alueen harrastusmahdollisuuksista, joihin kuuluu myös ulkoilu. Kartanon ravintola on erinomainen, ja se tarjoaa myös edullisia lounaita, jotka listataan verkkosivuilla. Muun tekemisen ohessa täällä voi kalastaa, meloa, ratsastaa ja hiihtää. Varaukset kannattaa aina tehdä hyvissä ajoin etukäteen, ja huoneita voi katsella Booking.comista.

Imatran Kylpylä, Itä-Suomi
Imatran Kylpylä on Saimaan rannalla sijaitseva kylpylä, joka on sekä hotelli että Kylpylä Tähtitaivas.
Kuva: Generaxion Oy

Itä-Suomi

Itä-Suomessa on kylpylähotelleja Etelä-Karjalassa, jossa Imatralla on kaksi kylpylää ja joista Lappeenrannan kuuluisa kylpylähotelli on tällä hetkellä suljettu. Imatralla on paljon kaikenlaista tekemistä, josta voi nauttia kylpyläloman ohessa, ja tarjontaan voi tutustua Pienen Matkaoppaa vinkeissä.

Imatran Kylpylä

Imatran Kylpylä [kartalla] on perinteinen, Saimaan rannalla sijaitseva kylpylä, joka on sekä hotelli että Kylpylä Tähtitaivas. Se sijaitsee Ukonniemessä, joka on kaukana Imatran ytimestä ja esimerkiksi linja-autoasemasta, ja sinne on paras mennä autolla tai taksilla. Kylpylän lähellä on kaksi eri uimarantaa, ja sen tuntumassa voi harrastaa monenmoisia asioita, kuten pyöräillä, patikoida, hiihtää, golfata ja pelata tennistä tai sulkapalloa. Hotellissa voi keilata, pelata biljardia tai pöytätennistä ja tehdä muitakin asioita kuten mennä kuntosaliin. Tämä ei ole vain kylpylä vaan myös vesipuisto, jossa perheetkin viihtyvät, ja tämä onkin Itä-Suomen kenties monipuolisin paikka nauttia paitsi kylpyläpalveluista myös monista muista asioista.

Itse kylpylässä ja vesipuistossa on kaksi uima-allasta, joista toinen on ulkona, ja niissä on vesiliukumäkiä ja kaikenlaista mikä kiinnostaa lapsia ja nuoria. Kylpylässä on muutama erilainen sauna, erilaisia hoitoja ja terapioita, jotka kannattaa varata etukäteen, ja siellä voi myös harrastaa joogaa, ottaa osaa fitness-tunnille ja tehdä muitakin asioita. Asiakkailla on ilmainen sisäänpääsy kylpylään, joskin hoidoista joutuu maksamaan erikseen. Kylpylän tarjontaan kuuluvat olennaisena osana erilaiset paketit, joihin voi sisältyä kaikenlaista kesäteatterista Imatran koskella pidettäviin näytöksiin, ja myös niihin kannattaa ennen varauksen tekemistä tutustua.

Kylpylän yhteydessä on erilaisia huoneita, huoneistoja ja mökkejä, joista osa on keittiöin varusteltu. Erilaisia mahdollisuuksia on melkoinen määrä, ja osaan huoneistoista mahtuu jopa yhdeksän henkeä. Hotellin ravintola ja viihderavintola pitävät kaikki tyytyväisinä, ja hotelliin voi lähteä usean päivän lomalle, jolloin sieltä ei ole välttämätöntä lähteä muualle syömään tai muutakaan tekemään. Erilaisia majoitusmahdollisuuksia kannattaa katsella Booking.comista.

Imatran Valtionhotelli

Imatran tunnetuin hotelli on aina ollut Imatran Valtionhotelli [kartalla], joka sijaitsee kosken rannalla, aivan Imatran ytimessä. Hotelli on hieno ja tilava, ja hotelli on linnassa, joka sijaitsee Vuoksen rannalla. Tämän lisäksi hotellilla on toinen rakennus, joka on modernimpi ja joka on maanalaisen käytävän avulla yhteydessä linnaan. Sijainti on varsin hyvä, niin että paikalle voi saapua myös julkisin liikennevälinein. Omalla autolla paikalle saapuvat voivat pysäköidä sen ilmaiseksi hotellin parkkipaikalle. Hotellissa on ravintola, mutta sen lähellä on myös muita ruokapaikkoja, joissa voi käydä syömässä tai kaupungin elämänmenoon tutustumassa.

Huoneen varaavilla on mahdollisuus uida ja saunoa ilmaiseksi, mutta verrattuna esimerkiksi Imatran Kylpylään on täällä melko vähän palveluita eikä juuri lainkaan hoitoja. Kuntosali kuuluu asiaan, ja kylpylään voi mennä myös vain muutaman tunnin vierailulle. Kaiken kaikkiaan tämä on erinomainen, mieleenpainuva hotelli, jossa voi myös saunoa ja uida, ja se soveltuu parhaiten niille, jotka eivät halua hoitoihin tai hemmotteluun.

Huoneen voi varata jommastakummasta rakennuksesta, ja toisessa huoneet ovat modernisti sisustettuja ja toisessa ne ovat viehättävän vanhanaikaisia. Huoneet ovat tilavia ja hyvin varusteltuja, ja aamiainen on saanut paljon kehuja. Huoneita voi katsella Booking.comissa.

Katso myös

Itäisen Suomen kylpylöitä ja kylpylähotelleja
Pohjoisen Suomen ja Lapin kylpylöitä ja kylpylähotelleja

Teksti: Peter Forsberg
2021/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti