Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Kylpylä, Lappi

Lapin ja Pohjois-Suomen kylpylöitä

Kylpylät ovat nykyään suomalaisten suosiota nauttivia kuntoutus- ja virkistyspaikkoja, ja yksi Suomen parhaita osoitteita kylpylälomalle on Pohjois-Suomi. Lapissa ja sen eteläpuolella olevilla seuduilla Kuusamon lähellä, Vuokatissa ja muuallakin on erinomaisia kylpylöitä, joissa voi viettää rentouttavan ja unohtumattoman loman. Pohjoiseen on Etelä-Suomesta hyvät kulkuyhteydet lentäen, junalla ja bussilla, ja bussit kulkevat varsin hyvin Lapissakin, joten muutenkin kuin vain omalla autolla voi pohjoisen kylpylöihin lähteä.

Lapin hiihtokeskusten lähistöllä ja Rovaniemellä on kylpylähotelleja, joissa voi kuka tahansa käväistä, mutta monet kylpylähotellit ovat vapaa-ajan keskuksia, joissa on erinomaiset palvelut, ohjelmaa ja yökerhoja. Muualla Pohjois-Suomessa kylpylähotelleja on ripotellen, ja esimerkiksi Kuusamon lähellä olevien kylpylöiden ajanvietteisiin kuuluvat laskettelu, hiihto ja muut alueen monista harrasteista. Kylpylähotellien vahvuus ovatkin ajanvietemahdollisuudet, joita on sekä itse hotelleissa että niiden lähiympäristöissä. Kylpylät soveltuvat monessa tapauksessa lapsiperheille, ja monet niistä ovat sellaisia, että ne pystyvät tarjoamaan kaikille ikäryhmille jotakin mielekästä ja arjesta irrottavaa.

Yleistä kylpylöistä

Lapin ja Pohjois-Suomen kylpylät voivat joissain tapauksissa olla jonkin verran edullisempia kuin ns. ruuhka-Suomen, mutta etenkin Lapissa tavataan tämän tästä hyvin korkeita hintoja. Hinnat kohoavat sellaisina aikoina kuin joululomalla, hiihtolomilla ja ylipäätään kevättalvella, jolloin Lapin olosuhteet ovat parhaimmillaan. Myös viikonloppuisin on yleensä hintavampaa kuin viikolla, ja tämä pätee sekä huoneiden hintoihin että kylpylöiden sisäänpääsymaksuihin.

Höyryävä kylpylän allas

Koville hinnoille saa kuitenkin lähes poikkeuksetta vastinetta, kuten moitteetonta palvelua ja ylipäätään äärimmäisen korkeaa tasoa. Kylpylä- ja hotellipalveluiden lisäksi myös monen kylpylän lähistön harrastus- ja illanviettomahdollisuudet ovat erinomaisia. Monet kylpylähotellit niin Lapissa kuin muuallakin Suomen pohjoisosissa ovat myös oman alueensa instituutioita, joissa olevat baarit, ravintolat ja yökerhot ovat myös paikallisten keskuudessa suosittuja.

Monissa kylpylähotelleissa voi olla tasokasta ohjelmaa iltaisin, ja joissain kylpylähotelleissa on monta erilaisia illanviettomahdollisuutta, niin että yhdessä hotellissa voi laulaa karaokea tai sitten tanssia itse paikalla olevan Janne Tulkin tahdissa.

Kylpylä vai kylpylähotelli

Kylpylöiden sisäänpääsymaksu vaihtelevat melkoisesti, joskin alle 10 euron ja yli 25 euron pääsymaksut ovat epätavallisia. Kylpylöihin voivat muutkin kuin kylpylähotellien asiakkaat mennä, ja pienillä paikkakunnilla kylpylät voivat toimia suosittuina ajanviettopaikkoina, joissa käydään uimassa, vesipuistossa tai muuten vain viihtymässä.

Kylpylöiden sisäänpääsymaksuilta voi säästyä, jos varaa huoneen kylpylähotellista, joskin huoneen hinta on vastaavasti lähes pääsymaksun verran kalliimpi, mutta ei aina. Joillain paikkakunnilla on vain vähän muita majapaikkoja, ja näin kylpylähotelli voi ulkopaikkakuntalaiselle olla suurin piirtein ainoa majapaikka, joka on järjellisen matkan päässä kylpylästä. Vaikka näin ei olisi, kannattaa aina harkita kylpylähotellissa yöpymistä, sillä niin voi nauttia sen tarjonnasta aivan eri tavalla kuin muuten. Vaikka se olisikin jonkin verran hintavampaa, saa rahoilleen yleensä vastinetta, ja joissain kylpylähotelleissa on myös mahdollista säästää ruokailumenoissa ja laittaa ainakin jonkin verran omia ruokia. Lähes kaikissa kylpylähotelleissa on hyväksi todettu aamiainen, joten huoneen hintaan usein kuuluu huomattavasti enemmän kuin vain oikeus yöpyä siinä.

Lappi ja hotellin julkisivu
Lapin talvi on pitkä ja luminen, ja kylpylöiden yhteydessä ja lähistöllä on usein erilaisia harrastusmahdollisuuksia, kuten hiihtoa ja laskettelua.

Parhaat ajankohdat kylpylälomalle

Kylpyläloma on parhaimmillaan silloin kun ei ole mikään varsinainen loma-aika tai edes viikonloppu, sillä hinnat ovat viikolla alhaisimmillaan ja kylpylän palveluista on aina kaikkein paras nauttia silloin kun paikalla ei ole suurta määrää ihmisiä. Silloin kun kylpylään saavutaan paljon muutenkin kun vain hotellin kautta kannattaa kylpylän altaita ja saunoja vältellä vilkkaimpia aikoja, joita ovat arki-illat ja viikonloput. Loma-ajat, joista etenkin hiihtoloma ja pääsiäisen tienoo ovat vilkkaita, ovat yleensä muita aikoja kalliimpia ja vilkkaampia. Jos kylpylään menee loma-aikana, kannattaa hoidot ja terapiat varata hyvissä ajoin etukäteen.

Kylpylöiden yhteydessä ja lähistöllä on erilaisia harrastusmahdollisuuksia, kuten laskettelua, hiihtoa, pyöräilyä, patikointia, kalastusta, tennistä ja golfia. Näin ollen vuodenaika on harrastusmielessä tärkeä, ja siihen milloin mitäkin on hyvä harrastaa, kannattaa kiinnittää huomiota. Lapin talvi on pitkä ja luminen, eikä muuallakaan Pohjois-Suomessa ole mukava pyöräillä, patikoida tai tehdä muutakaan vastaavaa ulkosalla marraskuun ja toukokuun välisenä aikana. Paras kesäaika eli kesäkuun alusta elokuun loppupuolelle on hyvä ajankohta patikoinnille ja pyöräilylle, mutta niitä voi toki harrastaa myös keväällä ja syksyllä. Lunta Pohjois-Suomessa on eri tavalla kuin etelämpänä, ja koko alueella voi hiihtää ja laskettelupaikoilla lasketella aina pitkälle huhtikuuhun asti. Etenkin syksyllä ja kevättalvella eri paikkakuntien lumitilanteeseen kannattaa tutustua, jos haluaa viettää aikaa hangilla.

Lapin varteenotettavia kylpylöitä

Lappi on erinomainen lomapaikka kesät talvet, mutta vilkkaimmillaan sen hiihtokeskukset kuten Levi ovat kevättalvella. Kylpylöitä on viime vuosina ilmestynyt lähes jokaiseen lomapaikkaan, ja hiihto- tai kesälomansa voi viettää kaikkein tunnetuimmissa paikoissa myös kylpylälomaa viettäen. Levi, Saariselkä, Ylläsjärvi, Salla, Luosto ja Rovaniemi ovat kaikki paikkakuntia, joissa on sekä hyvät harrastusmahdollisuudet että kylpylähotelli.

Lapin kylpylähotelleihin on mahdollista mennä muutenkin kuin omalla autolla, sillä Ivaloon, Kittilään ja Rovaniemelle voi lentää etelästä, mikä on joutuisampaa kuin automatka tai auton laittaminen Helsingistä monen paikkakunnan kautta Rovaniemelle kulkevaan junaan.

Lapissa ja muualla Pohjois-Suomessa voi siirtyä pitkiä tai lyhyitä matkoja bussilla. Rovaniemelle ja muualle alueelle kulkee busseja Helsingistä asti, ja matka Helsingistä Rovaniemelle kestää noin 12 tuntia. Onnibus on usein aktiivisin yhtiö, mutta muitakin on, ja kaikkein paras aikatauluja ja hintoja katsella ja lippuja varata on Matkahuollon sivuilta.

Holiday Club Saariselkä

Saariselän ytimessä, kaikkien palveluiden ja kymmenien majapaikkojen vieressä sijaitseva Holiday Club Saariselkä [kartalla] on vähän erilainen, tropiikin tunnelmaa luova kylpylä. Tämä on hyvä ja monipuolinen kylpylä kaiken ikäisille, ja tänne voi vaikka koko suku useassa sukupolvessa tulla viihtymään, kuntoutumaan ja rentoutumaan. Paikan päällä on muutama erilainen allas, vesihierontaa, liukumäkiä, lastenaltaita ja erilaisia saunoja. Vesijumppaa harrastetaan lisämaksua vastaan kaksi kertaa viikossa aamukymmenen jälkeen, mutta vesijumppatunnille pitää ilmoittautua viimeistään edellisenä päivänä. Paikan päällä on myös vauvauintia, uintikerho uimataidottomille ja melkoinen määrä erilaisia hoitoja, joiden joukossa on erikoisuuksia, kuten sokerointihoito ja hoitoja 4–14-vuotiaille.

Jos mielii nauttia kylpylästä täysin siemauksin, voi myös yöpyä sen hotellissa, josta voi suoraan lähteä hiihtämään tai patikoimaan. Erilaisia huoneita on melkoinen määrä, mutta niitä on vain korkeintaan kolmelle hengelle. Paikan päällä on kaksi ravintolaa ja baari, ja sijainti kylämäisessä ympäristössä on ollut monen mieleen. Rinteille on vähän pitkä matka, reilut puolitoista kilometriä, mutta yksi hyvä puoli on se, että Ivalon lentoasemalle on vain 20 kilometrin matka. Huoneet ovat varsin tilavia ja hyvin varusteltuja, mutta niissä ei ole keittiötä tai oleskelutiloja.

Hotelli on suosittu kevättalvisin, mutta siellä on hyvin tilaa jos tekee varauksensa Booking.comin kautta vähintään kuukauden etukäteen.

Holiday Club Salla

Sallassa on useita Holiday Clubin lomaosakkeita ja mökkejä, joiden lähellä on myös kylpylä [kartalla]. Kylpylä ja loma-asunnot ovat hiihtokeskuksen ja Karhulammen vieressä, joten sijainti on kaikin tavoin kätevä. Kylpylä on suuri ja siellä on monenmoisia altaita, ja niiden joukossa on lastenallas, vesiputouksella varustettu viihdeallas, poreallas ja 16-metrinen kuntoallas. Altaiden lisäksi kylpylässä on erilliset saunat miehille ja naisille, mutta se on muin tavoin palveluiltaan vaatimaton. Mukaan kannattaa ottaa kaikki varusteet, kuten uima-asu ja pyyhe, sillä niiden vuokraaminen on kallista.

Niin pitkä- kuin lyhytaikaisinakin asumuksina toimivat mökit ovat suuria ja hyvin varusteltuja. Sijainti on rinteitä silmällä pitäen hyvä, sillä lähimmälle hiihtohissille on vain 250 metriä. Asumusten joukossa on kokonaisia mökkejä, joissa on tilaa maksimissaan 60 neliötä, mutta tarjolla on myös pienempiä huoneita ja huoneistoja. Tilat ovat mukavia, sauna kuuluu mökkien varusteisiin ja ulkoterassilla on kesäisin mahdollisuus viettää aikaa. Mökeissä on täysin varustellut keittiöt, niin että kaikki ruokansa voi laittaa itse, mutta alueella on myös ravintola illallista varten.

Mökit ovat erittäin suosittuja etenkin kevättalvella, joten varaus kannattaa Booking.comin kautta tehdä ainakin vuoden ensimmäisille kuukausille vähintään pari kuukautta etukäteen.

Lapland Hotel Saaga

Yllästunturin rinteiden vieressä sijaitseva Lapland Hotel Saaga [kartalla] on erinomainen lomapaikka niille, jotka haluavat kylpyläkokemuksen lisäksi ehdottomasti laskettelemaan. Useille hiihtohisseille on vain muutama sata metriä, ja sekä hotellissa että sen välittömässä läheisyydessä on kesät talvet valtava määrä erilaisia ajanvietteitä. Kylpylän sijainti on kuitenkin syrjäinen, niin että sekä Ylläsjärvelle että Äkäslompoloon on molempiin vähintään vartin automatka, ja lähin lentoasema on 30 kilometrin päässä Kittilässä.

Tämä 300 metriä merenpinnan yläpuolella oleva kylpylä on ensiluokkainen ja monipuolinen paikka viettää aikaa. Kylpylä huokuu terveellistä luonnollisuutta, ja tämä on kylpylä, jonne perheet mielellään tulevat viihtymään. Tarjontaan kuuluvat kuntosali, hoitoja, erilaisia altaita ja saunoja. Kylpylän pääsymaksut ovat kohtuullisia, hotellin asiakkaat saavat niistä alennuksia ja kylpylän varusteluihin kuuluu kuntosali.

Syrjäisen sijaintinsa takia muut kuin paikalliset yöpyvät kylpylän huoneissa, huoneistoissa tai mökeissä, joita on monenmoisia ja joista osassa voi yöpyä kuusi henkeä. Monet huoneistot on keittiöin ja muin herkuin sisustettuja, ja keittiö onkin hyvä, sillä hotellin ravintolat eivät ole kaikkien makuun ja muualle on turhan pitkä matka syömään. Hotellissa on erilaisia palveluita kuten baareja, ja sen ravintoloista saa sekä lounasta että illallista. Hotellin ja sen lähistön harrastus- ja ajanvietemahdollisuudet ovat erinomaisia, ja keilaus, ratsastus, melonta, pyöräily, patikointi ja hiihto ovat normaaleja aktiviteetteja. Huoneistot ja mökit ovat hintavia, mutta jos sellaiseen menee kuusikin maksavaa henkeä, ei hinta kaiken kaikkiaan ole turhan korkea.

Hotellista saa huoneen tai mökin lyhyelläkin varoajalla, mutta jos haluaa yöpyä hotellissa viikonloppuna tai loma-aikaan, kannattaa varaus tehdä Booking.comin kautta hyvissä ajoin.

Levi Hotel Spa

Levin ytimessä sijaitseva Levi Hotel Spa [kartalla], josta on reilun puolen kilometrin matka hiihtohisseille ja 700 metrin matka lapsiperheiden suosimalle lasten leikkimaalle. Kylpylä on hyvin varusteltu, altaita ja porealtaita on ulkona ja sisällä, erilaisia altaita kuumin ja kylmin vesin ja kävelyyn löytyy, ja paikan päällä on myös kaksi lapsille tarkoitettua allasta. Erilaiset altaat ovatkin Levin kylpylän vahvuus, mutta saunojakin on kolme, ja niihin kuuluu perinteinen kelosauna. Erilaisia hoitoja on melkoinen määrä, ja paikan päällä on myös ohjattua liikuntaa, kuten joogatunteja. Muutkin kuin hotellin asiakkaat voivat tulla kylpylään, joskin parkkipaikka maksaa euron tunnilta, ja kaikilla on pääsymaksua vastaan mahdollisuus viettää aikaa kylpylässä niin kauan kuin haluaa. Mukaan kannattaa ottaa pyyhe ja uima-asu, sillä muuten niistä joutuu vuokratessa maksamaan aivan liikaa.

Hotellissa on mukava yöpyä, ja sen lukuisten huoneiden joukossa on kaikenlaisia mutta maksimissaan vain neljälle hengelle. Hotellissa on ravintola, baari ja muitakin palveluita, mutta Levin kaupat ja ravintolat löytyvät läheltä. Hotellin järjestämänä paikan päällä voi tehdä kaikenlaista kesät talvet, kuten parin kilometrin päässä pelata golfia, kanootilla soutelua, hiihtoa, patikoimista, kalastusta ja ratsastusta.

Hotelli on hyvin suosittu, niin että talvella huoneet voivat mennä viikkoja etukäteen, joten yöpymään tänne mielivien kannattaa tehdä varauksensa Booking.comin kautta mahdollisimman paljon etukäteen.

Hotelli Luostotunturi

Luoston Hotelli Luostotunturi [kartalla] sijaitsee alueen keskustassa, ja se on erinomainen päämaja niille, jotka lomailevat Luostolla ja haluavat hiihtää tai lasketella. Hotellin ametistikylpylä on normaaliaikoina sekä hotellin asiakkaiden että muualla yöpyvien käytössä. Sen tarjontaan kuuluvat monitoimiallas, kuntosali, hierontapalvelut, suomalainen ja turkkilainen sauna, kosmetologiaa ja erilaisia hoitoja, kuten vyöhyketerapiaa ja energiahoitoja. Kylpylä on avoinna päivittäin klo 10–21, ja tämä on hyvä koko perheen kylpylä, jonne pienetkin lapset ovat tervetulleita.

Itse Hotelli Luostotunturi on etenkin talviaikaan eläväinen paikka, jossa on kolme ravintolaa, neljä baaria ja tanssiravintola. Huoneiden hintaan sisältyy vapaa pääsy kylpyläosastolle, mutta hoidoista ja kosmetologien palveluista pitää tietenkin maksaa erikseen. Hotellin palvelut ja sijainti ovat aivan ihanteellisia, sillä sieltä ei tarvitse lähteä muualle syömään tai viihtymään ja hiihtohisseille on alle puolen kilometrin matka. Huoneiden joukossa on melkoinen määrä erilaisia, ja moniin saa niin halutessaan sijoitettua kymmenenkin henkeä.

Varaukset hotelliin kannattaa etenkin kevättalvella, viikonloppuisin ja loma-aikoihin tehdä hyvissä ajoin etukäteen Booking.comin kautta.

Santasport
Santasport on vapaa-ajan keskus, jonka kylpylä on yksi kaupungin parhaita.
Kuva: © Santasport /materiaalipankki

Santasport

Rovaniemen Lappi Areenan vieressä sijaitseva Santasport on vapaa-ajan keskus, jonka kylpylä [kartalla] on yksi kaupungin parhaita paikkoja rentoutua ja nauttia alueen anneista. Hotellin ympäristö on ehdoton paikka harrastaa kaikenlaista kesät talvet. Alue ja kylpylä ovat myös huomattavia siitä syystä, että tänne voi suunnata muutenkin kuin omalla autolla. Matkaa Rovaniemen keskustasta on 2 kilometriä, ja reilun vartin kävelyn lisäksi sinne voi siirtyä keskustan ja Ounasvaaran välillä kulkevalla bussilinjalla 5. Tietoa Santasportin alueen kaikista mahdollisuuksista saa sen verkkosivuilta. Sekä kylpylän että muiden harrastusten ja ajanvietteiden hinnaston voi myös nähdä verkkosivuilta.

Kylpylä toimii uima-hallina, jonne voi mennä aamu-uinnille arkisin alkaen klo 6.30 ja viikonloppuna tuntia myöhemmin, ja kylpyläpalveluista voi nauttia viikolla klo 21 ja viikonloppuisin klo 19 asti. Kylpylä on suunnattu perheille, ja siellä on paljon erilaisia tapahtumia ja järjestettyä huvia, kuten kynttiläuintia, myös varttuneille. Kylpylä soveltuu hyvin myös liikuntarajoitteisille, ja siellä on tarjolla suihkupyörätuoleja, rollaattoreita ja muita apuvälineitä. Enemmänkin kuin kylpylä Santasport on harrastus- ja ajanvietepaikka, jossa voi vaikka keilata, hiihtää, tehdä ammattimaisen kuntotestin tai kiipeillä seinillä.

Kylpyläpalvelut ovat nekin hyviä, ja täällä on erilliset altaat lapsille ja aikuisille, sauna, kuntokeskus, hoitoja, joogatunteja ja kaikenlaista muuta sellaista, mitä vain harvassa Suomen hotellissa voi näin helposti harrastaa. Itse hotelli on suuri ja hieno, huoneiden hintaan kuuluva aamiainen on äärimmäisen pidetty ja huoneiden joukossa on monenmoisia, kuten huoneita 5–6 hengelle.

Huonevaraukset kannattaa kesät talvet tehdä hyvissä ajoin etukäteen Booking.comin kautta, ja kannattaa pitää mielessä se, että viikonloppuisin peliaikaa on vähemmän kuin arkisin.

Muun Pohjois-Suomen kylpylät

Pohjois-Suomen muut osat Lapin eteläpuolella ovat kylpylöiltään monipuolisia, ja alue on lyhyemmän matkan päässä Etelä-Suomesta kuin Lapin perukat. Esimerkiksi Oulun tienoille on paljon lyhyempi matka kuin Rovaniemelle saati siitä pohjoiseen oleville kylpylöille. Oulun lähistön lisäksi kylpylöitä alueella on Kuusamossa, Suomussalmella ja Vuokatissa.

Kuusamoon ja Ouluun voi etelästä lentää Finnairin kyydissä.

Kajaanin, Kuusamon ja Oulun lähistöllä oleviin kylpylöihin voi siirtyä muualta Suomesta paitsi omalla autolla myös rautateitse Ouluun, mutta esimerkiksi idempään matkaa pitää jatkaa bussilla, tai sinne kannattaa jo etelästä suunnata bussilla.

Onnibus kulkee hyvin myös Suomen pohjoisosissa, ja sillä on siellä helmikuussa erikoisvuorojakin, jotka suuntaavat laskettelukeskuksille. Onnibusin ja muiden yhtiöiden lippuja on kaikkein paras varata Matkahuollon sivuilta, sillä sen sivuilta ostetuilla lipuilla on palautus- ja muutosoikeus, jota Onnibusin sivuilla ei ole.

Katinkulta

Vuokatissa, Kajaanin lähistöllä sijaitseva Holiday Club Katinkulta [kartalla] on sekä hotelli että kylpylä, mutta sinne voivat mennä myös muualla yönsä viettävät. Vuokatin rinteet ovat lähellä, ja verkkosivuilta löytyy muutakin tekemistä kuin hiihto ja laskettelu myös muille vuodenajoille. Kylpylä on tyyliltään trooppinen, niin että lämpötila on aina 32 astetta, ja tämä on kaiken ikäisille suunnattu kuntoutus-, rentoutumis- ja hauskanpidon paikka, jossa lapsiperheet ovat tuttu näky. Kylpylän erikoisuuksiin kuuluvat suomalaiskansalliset piirteet, kuten savusaunat, avantouinti ja paljut, mutta savusaunat ovat paikassa, jossa ajoittain sääolosuhteet estävät niissä vierailemisen. Kylpylän tarjontaan kuuluvat myös ulkoallas, lastenallas, kuntoallas, jolla on vesijumppaa, porealtaita, vauvauintia, vesiliukumäki ja muitakin altaita, joita on yhteensä yli 20. Savusaunojen lisäksi erillisessä saunamaailmassa on höyrysaunoja, luolasauna ja hirsisauna. Lisäksi kylpylällä on hyvinvointiosasto, jossa voi nauttia hoidoista ja terapioista. Liput, jotka eivät ole kovin edullisia ja joilla voi viettää kylpylässä kaksi tuntia, voi ostaa etukäteen R-kioskilta, ja kannattaa pitää mielessä, että vilkkain vierailuaika on arkisin klo 16 jälkeen.

Vuokatissa on monenmoisia majapaikkoja, mutta niille, jotka haluavat täysin palkein nauttia kylpylän palveluista, voidaan suositella Holiday Club Katinkullassa yöpymistä. Huoneita on oikeastaan vain 1–2 hengelle, ne ovat tilavia ja hyvin varusteltuja, niiden hintaan sisältyy aamiainen mutta kaikkien huoneiden hintaan ei sisälly ilmainen sisäänpääsy kylpylään. Lähimmille hiihtohisseille on pari kilometriä, ja hotellin ravintoloissa voi syödä illallista eikä sen takia tarvitse lähteä minnekään. Alueella on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet kesät talvet, ja tämä kylpylä soveltuu hyvin niille, jotka haluavat hiihtää, patikoida, kalastaa, golfata, pelata tennistä tai keilata. Hotelliin voi kirjautua sisään vasta klo 15 alkaen, ja joihinkin mökkeihin voi päästä vasta viideltä.

Hotellissa on talvellakin tilaa pari viikkoa ennen matkaa, mutta tästä huolimatta varaukset kannattaa tehdä Booking.comin kautta hyvissä ajoin etukäteen.

Kiannon Kuohut
Kiannon Kuohussa on useita altaita, joiden joukossa on lastenaltaita ja porealtaita.
Kuva: Hannu Huttu

Kiannon Kuohut

Suomussalmella, Kajaanin ja Kuusamon välisen tien puolivälissä sijaitseva Kylpylähotelli Kiannon Kuohut [kartalla] on alueen keskuksessa, järven rannoilla oleva koko perheen virkistyspaikka. Kylpylässä on useita altaita, joiden joukossa on lastenaltaita ja porealtaita, ja saunojen joukossa on yrttihöyrysauna. Uiminen onnistuu myös viereisessä joessa, ja lapsille on kaikenlaista viihdykettä. Kesäisin hotellilta on mukava lähteä patikoimaan ja talvisin hiihtämään, ja lisäksi kylpylän vieressä on leikki- ja liikuntapuisto. Muun lisäksi kylpylässä on kuntosali ja mahdollisuus pelata golfsimulaattorilla ja hotellin vieressä frisbeegolfia. Kylpylä avautuu useimpina päivinä vasta klo 12, ja se on parhaiten avoinna iltapäivisin ja iltaisin.

Kylpylän yhteydessä oleva hotelli on varsin pelkistetty ja huoneet ovat pieniä ja ilman turhia nippeleitä ja härveleitä. Valittavana on tosin monenmoisia huoneita, kuten saunalla varustettu sviitti, mutta huoneita, joiden hintaan kuuluu aamiainen ja pääsy kylpylään, on oikeastaan vain kahdelle hengelle. Hotellin ajanvietemahdollisuudet ovat kuitenkin hyvät muutenkin kuin kuntoilumielessä, sillä täällä on ravintola, baari jossa on elävää musiikkia ja erilaisia pelejä kuten biljardi ja darts. Hotellin kautta voi järjestää muutakin tekemistä, kuten ratsastusta, kalastusta ja tennistä.

Hotellissa on yleensä tilaa, mutta jos siellä yöpyy mieluummin kuin jossakin muussa paikassa, kannattaa varaus tehdä Booking.comin kautta ainakin pari viikkoa etukäteen ja hiihtolomien lähestyessä sitä aikaisemmin.

Kuusamon Tropiikki

Kuusamossa, Kuusamo Golfin ja Angry Birds -puiston naapurissa sijaitseva Holiday Club Kuusamon Tropiikki on nimensä mukaisesti aina lämmin paikka, jossa palmut ja muu tropiikin rekvisiitta antavat kylpylävisiitille oman silauksensa. Kylpylän ajanviete- ja harrastusmahdollisuudet ovat erinomaisia, ja kylpylässä tai sen välittömässä läheisyydessä voi keilata, pilkkiä, patikoida, hiihtää, tehdä lumikenkäretken Oulangan Kansallispuistossa, vierailla Kuusamon suurpetokeskuksessa, vierailla porotilalla, mennä Rukalle hiihtämään tai laskettelemaan hotellilta kulkevalla bussikyydillä ja tehdä kaikenlaista muuta mistä voi lukea verkkosivuilta.

Itse kylpylässä on kolme poreallasta, 45 metriä pitkä liukumäki, lastenallas, saunoja, ohjattua allasjumppaa ja hyvinvointikeskus, jossa voi nauttia hoidoista ja terapioista. Kylpylässä vuokrataan uima-asuja ja muuta vastaavaa, mutta pääsymaksu on sen verran korkea, että kaikki mahdollinen kannattaa ottaa mukaan.

Kylpylä sijaitsee usean kilometrin päässä Kuusamon keskuksesta, ja sen lähellä on vähän ravintoloita tai muita majapaikkoja. Kylpylään voivat mennä myös ne, jotka eivät yövy hotellissa, mutta monen huoneen hintaan sisältyy vapaa pääsy kylpylään. Erilaisia huoneita ja huoneistoja, jotka kaikki ovat melko tilavia ja erinomaisesti varusteltuja, on paljon, ja yönsä voi viettää myös mökissä, jossa on tilaa ja iso saunaosasto. Sisäänkirjautuminen on vasta klo 15, ja niille, jotka eivät halua olla riippuvaisia hotellin ja kylpylän hyvin rajallisista ruokailumahdollisuuksista, on keittiöllä varustettuja mökkejä ja huoneistoja.

Hotellilla on erilaisia rakennuksia ja mökkejä, joissa voi yöpyä. Vaikka tilaa on yleensä lyhyelläkin varoajalla, kannattaa varaus tehdä Booking.comin kautta hyvissä ajoin etukäteen.

Rokua Spa & Health
Rokua Spa & Health on monipuolisen kylpylän lisäksi varsinainen monitoimipaikka.
Kuva: © Rokua Health & Spa Hotel

Rokua Spa & Health

Rokualla, noin 65 kilometrin päässä Oulusta sijaitseva Rokua Spa & Health [kartalla] on rauhallisessa paikassa, luonnon keskellä, kaukana kivikaupunkien hälystä. Monipuolisen kylpylän lisäksi tämä on varsinainen monitoimipaikka, jossa on lapsille ohjelmaa, tapahtumia, kokoustiloja, hiihtokoulu ja joogatunteja. Tapahtumien joukossa on säännöllisesti elävää musiikkia, ja kylpylällä on myös paketteja, joihin sisältyy kaikenlaista. Kylpylässä ja hotellissa voi harrastaa monia lajeja pöytätenniksestä sulkapalloon, kalastukseen, souteluun, patikointiin ja pyöräilyyn, ja kylpylän hyvinvointikeskuksessa on valtava määrä erilaisia hoitoja, joista osa on hemmottelua ja kauneudenhoitoa. Hyvä asia pitää mielessä on se, että vaikka hotellin ympäristössä on mukava hiihdellä, ei aivan sen välittömässä läheisyydessä ole laskettelurinteitä.

Kylpylä on sen verran syrjässä, että vaikka sinne voi tulla vain kylpylässä viihtymään, kannattaa muualta tulevien yöpyä samoissa tiloissa. Huoneita ei ole paljon erilaisia, mutta niissä voi yöpyä 2–4 henkeä ja niiden hintaan sisältyy pääsymaksuton vierailu kylpylään. Paikan päällä on ravintola, ohjelmaa kuten karaokea ja aamupala, jota pidetään hyvänä ja joka sisältyy huoneiden hintaan.

Vaikka hotellista yleensä löytyy tilaa lyhyelläkin varoajalla, kannattaa siitä huolimatta varaus tehdä hyvissä ajoin.

Katso myös

Itäisen Suomen kylpylöitä ja kylpylähotelleja
Eteläisen Suomen kylpylöitä ja kylpylähotelleja

Teksti: Peter Forsberg
2022/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti