Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Torinoon ei ole Suomesta paljon suoria lentoja, mutta lähistöllä sijaitsee muita lentoasemia, joilta voi siirtyä nopeasti Torinoon. Jos saapuu Milanoon tai sen lähellä sijaitsevaan Bergamoon, on molemmista hyvät yhteydet Torinoon. Matkaan kuitenkin kuluu huomattavasti pidempään kuin jos laskeutuu Torinon omalle lentoasemalle.
koristekuva Puerto de la Cruz on parhaimmillaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suomesta Teneriffalle lentävä laskeutuu lähes poikkeuksetta sen eteläiselle lentoasemalle, josta on noin puolentoista tunnin matka Puerto de la Cruziin.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Vesuvius-tulivuori
Vesuvius-tulivuoren hautaama, mutta nykyään tuhkasta esiin kaivettu Pompeiji on hyvä paikka vierailla Sorrentossa ollessaan.

Nähtävää ja koettavaa perheille ja lähistön nähtävyydet

Sivu 1: Nähtävyydet, harrastusmahdollisuudet, sää ja ilmasto
Sivu 2: Shoppailu, ruokailu ja yöelämä
Sivu 3: Nähtävää ja koettavaa perheille ja lähistön nähtävyydet

Lasten kanssa Sorrentossa

Sorrento on hyvä lomapaikka lapsiperheille, ja mikäli mielii koko perheen voimalla tälle tienoolle, on Sorrento Napolia ja monia saaria parempi lomapaikka. Lapset viihtyvät hyvin Sorrentossa: sataman hiekkarannalla on mukava leikkiä, lauttaretket ympäristöön ovat mielenkiintoisia ja tässä pienessä, siistissä ja turvallisessa kaupungissa on paljon kaikenlaista, mikä pitää lasten mielialan korkealla koko loman ajan.

Ruoat ovat kaupungissa hyviä, pitsat ja pastat erityisen paljon lasten mieleen, ja jäätelö ja muut herkut ovat edullisia ja kaikkialta saatavissa. Italialaiset ovat tyypillisesti lapsiin erittäin positiivisesti suhtautuvia, ja lasten kanssa osataan joka paikassa toimia niin kuin pitääkin.

Keskikesä ja etenkin elokuun kaksi ensimmäistä viikkoa eivät välttämättä ole paras aika vierailla perheen kanssa Sorrentossa, sillä tällöin on hyvin kuumaa ja vilkasta, mutta alku- ja etenkin loppukesä ovat hyviä vierailuaikoja perheille.

Esitykset ja tapahtumat

Hyvä paikka seurata musikaaleja ja viihteellistä musiikkia "O Sole Mion" tyyliin on Teatro Tasso (Piazza Sant’Antonio 25), jossa myös sijaitsee elokuvateatteri. O Sole Miota ja muita eteläitalialaisia klassikoita voi mennä kuuntelemaan "Sorrento-musikaaliin", joka on noin 30 euron hintainen, turisteja kiinnostava esitys. Esityksiä on maaliskuun alusta lokakuun loppuun ma–la klo 21.30, ja ne kestävät 75 minuutin ajan.

Kesällä hyvä paikka suunnata klassisen musiikin konsertteihin on Chiesa di San Francesco.

Sorrento Tour -sivustolla on lisätietoa Sorrenton tapahtumista.

Lähistön nähtävyydet ja päiväretkikohteet

Yksi suosittu vaihtoehto on nousta alhaalta satamasta katamaraaniin tai muuhun alukseen, joka vie saarille ja muihin mielenkiintoisiin paikkoihin. Laivaretkiä järjestää esimerkiksi Capitano Ago. Sorrento-sivusto antaa tietoa matkustamisesta Napolin ja Sorrenton välillä katamaraanilla.

Napoli

Paras vierailupaikka Sorrentosta päiväretkelle on Napoli, suuri ja värikäs kaupunki 40–70 minuutin junamatkan tai 35 minuutin katamaraanimatkan päässä Sorrentosta. Napoliin pääsee reilulla kolmella eurolla puolen tunnin välein lähtevillä Circumvesuviana-junilla, jotka vievät myös Pompeijiin ja Herculaenumiin.

Pompeiji

Pompeiji sijaitsee lyhyen junamatkan päässä Sorrentosta, ja siellä on hyvä ympäri vuoden vierailla. Pompeiji oli vauras kaupunki Rooman valtakunnan aikana, mutta vuoden 79 syksyllä Vesuvius-tulivuori purkautui, sen höyryt ja kuumuus tappoivat kaupunkiin jääneet ja laava peitti alleen jäljelle jääneet rauniot.

Pompeiji katosi tämän jälkeen maailmankartalta täysin, ja se löydettiin uudelleen vasta vuonna 1594, jolloin paikallinen arkkitehti vahingossa löysi osan raunioista. Niitä alettiin tarkemmin tutkia vasta 1700-luvun puolivälissä, ja vielä nykyäänkin maan alta löytyy jatkuvasti uusia raunioita, joita yritetään saada esiin niitä vahingoittamatta ja kenties suuren yleisön nähtäväksi tulevaisuudessa. Nykyisin raunioista on näkyvillä paljon, niin että Pompeijin raunioalueella voi viettää vaikka kokonaisen päivän.

Pompeijin kohokohtia ovat Foro eli tori, jolta on hyvät näkymät kohti Vesuviusta, amfiteatterit ja erilaiset temppelit. Paikalla käy etenkin aamukymmenen jälkeen ympäri vuoden valtava määrä turisteja, joista monet saapuvat paikalle suurena ryhmänä. Niinpä sinne kannattaa aina pyrkiä menemään heti sen avauduttua, mikä tapahtuu klo 8.30 joka päivä.

Pompeijiin kannattaa mennä aurinkoisella ilmalla, mutta raunioiden keskellä on vähän varjoja, ja siellä on jopa talvikauden aikana aina melko kuuma. Näin ollen sinne ei kannata mennä liikaa pukeutuneena, huonossa kunnossa tai ilman vettä. Raunioiden keskellä on nykyään muutama ruokapaikka, mutta ne ovat tietenkin ylihintaisia.

Sisäänpääsymaksu on 11 euroa aikuiselta, mutta mikäli vierailee myös Herculaneumissa ja joissain muissa alueen antiikin ajan nähtävyyksissä, kannattaa ostaa 20 euroa maksava yhteislippu. Kannattaa muistaa, että oikea asema jäädä pois junasta on "Pompei Scavi."

Napolin pienessä matkaoppaassa on lisätietoa Napolin tienoon päiväretkistä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/11

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti