Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Alibus lentoasemalla
Suosittu kyyti on Alibus, joka kulkee lentoaseman, päärautatieaseman ja sataman väliä. Matka lentoasemalta rautatieasemalle kestää noin vartin ja satamaan reilut puoli tuntia.

Napolin asemilta muualle kaupunkiin

Napolin lähellä on lentoasema, jonne voi osan vuodesta lentää suoraan Suomesta, ja se on melko lyhyen matkan päässä keskustasta. Monet saapuvat Napoliin päiväretkelle Caprilta tai muilta saarilta, ja vierekkäin olevat satamat ovat melko kätevässä paikassa, nähtävyyksien ja markkinapaikkojen lähellä. Monet saapuvat Napoliin päiväretkelle Sorrentosta, jolloin on paras käyttää paikallisjunaa, ja myös muualta Napolin tienoolta voi siirtyä kaupunkiin paikallisjunalla. Jos Napoliin saapuu Rooman suunnalta, on juna paras kulkuneuvo, mutta joillain matkoilla, kuten matkalla sisämaahan tai Italian itärannikolle, linja-auto on paras kyyti. Napolin linja-autoasema sijaitsee lähellä ydintä, aivan rautatieaseman naapurissa.

Napolin lentoasemalta muualle kaupunkiin

Aeroporto Internazionale di Napoli (NAP) eli Napolin lentoasema [kartalla] sijaitsee vain seitsemän kilometrin ja 20 minuutin bussimatkan päässä keskustasta. Se tunnetaan monessa yhteydessä paikkakuntansa (Capodichino) nimellä, ja sieltä voi siirtyä sekä taksilla että linja-autolla muualle kaupunkiin.

Taksit odottelevat asiakkaita saapuvien terminaalin edessä. Esimerkiksi rautatieasemalle taksikyyti maksaa 18 euroa ja satamaan 21 euroa. Erilaisia lisämaksuja on melkoinen määrä, kuten matkalaukusta ja viiden euron lisämaksu lentoasemalta otetusta tai 4 euron sinne menevästä taksista.

Lentoasemalta voi siirtyä muualle kaupunkiin myös yhteistaksilla. Se lähtee kadulta nimeltään viale Ruffo di Calabria [kartalla]. Kyyti maksaa 6 euroa per matkustaja matkalaukkuineen päivineen, ja taksin on lähdettävä viimeistään vartin kuluttua siitä kun 3 matkustajaa on tullut taksiin.

Suosittu kyyti on Alibus, joka kulkee lentoaseman, päärautatieaseman ja sataman väliä. Matka rautatieasemalle kestää noin vartin ja satamaan reilut puoli tuntia, ja bussi kulkee klo 6–23.30. Lipun voi ostaa kioskilta tai kuljettajalta, ja se maksaa 4 euroa (satamaan 5 euroa). Mahdollista on myös ostaa 5 euroa maksava lippu, joka oikeuttaa matkustamaan yhteensä 90 minuuttia vielä bussimatkan jälkeen, esimerkiksi metrolla majapaikalle.

Lautalla tai katamaraanilla Napoliin tai sieltä muualle

Jos Napoliin saapuu päiväretkelle lautalla tai katamaraanilla Caprilta tai muilta saarilta, saapuu satamaan (Porto di Napoli, Stazione Marittima) [kartalla]. Katamaraanit ja lautat saapuvat ja lähtevät eri puolilta satamaa, ja Alibus kulkee katamaraanien käyttämän laiturin edustalta linja-autoasemalle (20 minuuttia) ja lentoasemalle (35 minuuttia). 4 euroa maksavat lipun voi ostaa kuskilta (5 euroa lentoasemalle).

Satamasta voi kävellä Napolin pääpaikoille, ja Castel Nuovo, pääaukio ja pääostoskatu Via Toledo ovat katamaraanisatamasta kivenheiton päässä. Lauttojen terminaalien lähin metroasema on “Università” ja katamaraanien “Municipio”.

Paikallisjuna-asemalta muualle kaupunkiin

Rantakadulta johtavan vilkkaan kadun varrella, melko lähellä päärautatieasemaa on paikallisjunien asema, Porta Nolana [kartalla]. Sieltä voi muutamassa minuutissa kävellä Piazza Garibaldin päässä olevalle Via Mancinille [kartalla], joka johtaa kohti vanhaakaupunkia (centro storico) ja sen pääkatuja (Spaccanapoli ja Via dei Tribunali ). Alue on kuitenkin laaja, ja sen läpi kävelemiseen kuluu melkoinen tovi, ja mahdollista on myös siirtyä lähimmältä metroasemalta (Piazza Garibaldi) esimerkiksi pysäkille “Museo”, jolla on kansallismuseo ja joka on vanhankaupungin pääpaikkojen vieressä. Mahdollista on myös toisella linjalla mennä esimerkiksi asemalle “Municipio”, joka on Via Toledon päässä, tai sitten asemalle “Dante”, joka on sekä vanhankaupungin että sen lähellä olevien nähtävyyksien kannalta erinomaisella paikalla.

Rautatieasemalta muualle kaupunkiin

Napolin päärautatieasema (Napoli Centrale) on vilkas paikka, jonka yhteyteen on ilmestynyt ostoskeskuksia ja kaikenlaisia palveluita ja jolta nykyään pääsee metrolla kolmella eri linjalla muualle kaupunkiin ja sen ulkopuolellekin. Se ei ole miellyttävä paikka, eikä siellä tule vietettyä aikaa, mutta sen edustalla oleva Piazza Garibaldi on kaupungin eräänlainen pääaukio, jonka laitamilla ja lähikaduilla on hyvä valikoima kahviloita, pikaruokapaikkoja ja ravintoloita. Aukion läpi kävely ei ainakaan matkalaukkujen kanssa ole mukavaa, mutta jos haluaa olla aseman läheisyydessä, on sen lähikaduilla kymmeniä majapaikkoja, jotka soveltuvat kaikille matkakassoille.

Nopeimmin muualle kaupunkiin pääsee metroasemalta (Piazza Garibaldi), jolta voi kulkea esimerkiksi asemalle “Museo”, joka on arkeologisen museon vieressä, asemalle “Dante”, joka on vanhankaupungin toisessa päässä, asemalle “Toledo”, joka on Via Toledon varrella tai asemalle “Municipio”, joka on lähellä satamaa, Castel Nuovoa ja kaupungin kauneinta aukiota, nimeltään Piazza del Plebiscito. Metroa laajennetaan jatkuvasti, ja lähivuosina sillä pääsee entistä useampiin paikkoihin. Metrolla liikkuminen on edullista, ja lipun voi ostaa aseman automaatista, johon tosin useimmiten käy vain käteinen. Asemilla on pitkiä tunneleita, eikä sen käyttäminen lyhyillä matkoilla ole kannattavaa.

Linja-autoasemalta muualle kaupunkiin

Linja-autoasema (Metropark) [kartalla] on Piazza Garibaldilla, päärautatieaseman vieressä. Siellä on lipputiskejä, wc, myymälä ja aina paljon ihmisiä, jotka suuntaavat lähinnä paikkoihin, joihin junat eivät kulje. Nykyään asemalta voi kuitenkin siirtyä myös Roomaan ja muihin kaupunkeihin, ja sieltä on myös busseja muualle Eurooppaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti