Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Venetsia
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Vesibussi
Paras tapa siirtyä lentoasemalta muualle on vesibussi (vaporetto), jonka kyydistä voi vaihtaa muihin vesibusseihin tai jonka reitin varrella majapaikka voi sijaita.

Venetsian asemilta muualle kaupunkiin

Venetsian ympäristössä on kaksi lentoasemaa, joista Trevisossa sijaitseva on lähinnä halpalentoyhtiöiden käyttämä ja joista Venetsian oma Marco Polo on se, jolle Suomesta Venetsiaan suuntaava todennäköisesti laskeutuu. Molemmilta lentoasemilta on helppo siirtyä majapaikalle, mutta Marco Pololta mahdollisuuksia on enemmän ja paljon riippuu siitä missäpäin yöpyy.

Jos Italiassa lomailee muuallakin tai jos Venetsiaan saapuu lähimaista, voi Venetsiaan saapua rautateitse tai linja-autolla. Venetsian ympäristössä on kaksi suurta rautatieasemaa, joilta molemmilta on varsin yksinkertaista siirtyä majapaikalle, etenkin jos kiinnittää majapaikan sijaintiin erityistä huomiota. Linja-autoasemiakin on kaksi, mutta Venetsian varsinainen linja-autoasema (Tronchetto) ei ole paikka, jonne kaukaa paljon tulisi busseja. Alueen vilkkain bussiasema on pieni Mestren rautatieaseman vieressä oleva paikka, jolta on helppo siirtyä muualle Mestreen tai sitten suoraan varsinaiseen Venetsiaan. Se on myös asema, jolle Trevision lentoasemalta lähtevät bussit saapuvat, ja myös Marco Pololta saapuvat bussit pysähtyvät siellä.

Lentoasemilta muualle Venetsian alueelle

Venetsian lentokenttä Marco Polo sijaitsee Mestressä. Jotkin lentoyhtiöt, etenkin halpalentoyhtiöt, lentävät myös pienemmälle Trevison kentälle. Kummaltakin kentältä pääsee ongelmitta ja varsin kohtuulliseen hintaan ja lyhyessä ajassa niin Mestreen kuin eri puolille Venetsian varsinaista keskustaakin.

Marco Polon lentoasemalle muualle Venetsiaan

Marco Polon lentoasema [kartalla] (VCE) on suuri ja suosittu paikka, jossa on usein tungoksia mutta josta on kohtalaisen vaivaton siirtyä paitsi varsinaisen Venetsian alueelle myös mantereen puolella olevaan Mestreen, jossa moni yöpyy.

Vesibussi Venetsian ytimeen

Paras tapa siirtyä lentoasemalta muualle on vesibussi (vaporetto), jonka kyydistä voi vaihtaa muihin vesibusseihin tai jonka reitin varrella majapaikka voi sijaita. Alilaguna vastaa vesibusseista ja muusta julkisesta liikenteestä. Jos aikoo mennä vesibussilla, voi lipun ostaa etukäteen verkkosivuilta, mutta lipun saa myös automaateista ja lipputiskeiltä. Lentoaseman ja muun Venetsian välillä kulkee eri linjoja, ja niillä voi kulkea Buranoon, Muranoon, Lidoon, San Marcon aukiolle (St Mark’s, Pyhän Markuksen aukio) ja joillekin muille pysäkeille. On myös linja, joka kulkee Rialton sillalle, ja tällä linjalla on pysäkkejä muuallakin. Lipun hinta vaihtelee sen mukaan minne menee, mutta normaali hinta San Marcoon on 15 euroa suuntaansa tai 27 euroa edestakaisin, ja matkalaukun kanssa vesibussiin menevä joutuu aina myös hankkimaan 3 euroa maksavan lisälipun. Vaporetot kentältä keskustaan kulkevat yleensä vartin välein. On olemassa sininen linja ja punainen linja, ja etukäteen kannattaa tutkia onko jokin niiden pysäkeistä lähellä majapaikkaa.

Huomionarvoinen seikka on se, että nykyään vesibussien hinnat ovat selkeämpiä kuin ennen, ja vesibussiin käyvällä lipulla voi myös matkustaa linja-autolla Mestreen tai muualle Venetsian alueelle. 24 tuntia maksaa 30 euroa, 48 tuntia 50 euroa ja 72 tuntia 65 euroa. Jos Venetsiassa haluaa matkustella 1–3 vuorokauden sisällä paljon vesibussilla, kannattaa ostaa mieluummin pidemmän aikaa voimassa oleva lippu kuin yksi lippu, sillä niiden osteleminen käy kalliiksi.

Lentoaseman sivut kertovat vesibussilla kaupunkiin siirtymisestä.

Vesitaksi
Vesitaksi on hintava mutta nopea ja mukava tapa siirtyä lentoasemalta minnepäin Venetsiaa tahansa.

Vesitaksi Venetsiaan

Vesibussia nopeampi ja kalliimpi kyyti on vesitaksi eli yksityinen taksivene, joka on maineeltaan Euroopan kallein kyyti. Vesitaksi, joka kaupungissa yleensä tunnetaan englantilaisella "Water Taxi" -nimellä, on hintava mutta nopea ja mukava tapa siirtyä lentoasemalta minnepäin Venetsiaa tahansa, mutta pelkkä taksiin nouseminen maksaa 15 euroa ja matka lentoasemalta keskustaan edullisimmillaan reilut 100 euroa. Vesitaksin voi jakaa useamman ihmisen kanssa, joten joillekin se on paras mahdollinen kyyti.

Linja-autolla Mestreen tai Venetsian Piazzale Romalle

Marco Polon lentoasemalta voi siirtyä linja-autolla moneen eri paikkaan. Bussi kulkee Mestren rautatieaseman vierestä, ja tätä matkaa tekee normaalia nopeampi Fly Bus.

Toinen nopea linja-autoyhteys on Venetsian ytimen vieressä oleva Piazzale Roma [kartalla], josta on kävelymatka ainakin Cannaregion ja Santa Crocen joillekin paikoille. Muita kohteita, joihin bussit kulkevat, ovat esimerkiksi Treviso ja Trevison lentoasema, mutta nämä yhteydet ovat harvalle Venetsiassa lomailevalle olennaisia. Lippuja voi ostaa etukäteen verkkosivujen kautta, lippu Mestreen ja Piazzale Romalle maksaa 8 euroa suuntaansa, mutta niitä voi ostaa myös lentoaseman automaateista ja lipputiskeiltä.

Linja-autolla kuljetaan nykyään entistä enemmän kaikkialla Italiassa, ja suureksi yhtiöksi on sielläkin noussut monessa maassa tuttu Flixbus. Sen busseilla voi Marco Polon lentoasemalta tai Mestren bussiasemalta siirtyä moneen Italian kaupunkiin ja myös muihin maihin.

Lisää asiaa linja-autolla Marco Polon asemalta muualle siirtymisestä:

Lentoaseman sivut kertovat kaiken olennaisen linja-autolla muualle siirtymisestä, ja kohteiden joukossa on myös paikkoja Alpeilla ja suora yhteys Slovenian Ljubljanaan.

Lisää asiaa lentoasemalta muualle siirtymisestä:

Lentoaseman sivut kertovat muista tavoista kuten taksista ja vuokra-autosta, joilla voi siirtyä muualle Venetsiaan, Veneton alueelle tai pidemmällekin, mutta sitä varten ei ole erillistä verkko-osoitetta vaan on klikattava lentoaseman sivujen etusivun kohdasta “Transport”.

Trevison lentoasemalta muualle Venetsian alueelle

Vaikka Suomesta vain harvat laskeutuvat toiselle alueen lentoasemalle, voi se olla oleellinen niille, jotka jatkoyhteydellä saapuvat tänne esimerkiksi Wizzairilla tai Ryanairilla. Trevison lentoasema [kartalla] sijaitsee jonkin verran kauempana kuin Marco Polon lentoasema, mutta kaiken kaikkiaan sieltä voi helposti ja nopeasti siirtyä joko Mestreen, jossa bussit saapuvat rautatieaseman viereen [kartalla], tai Venetsian linja-autoasemalle, joka on sen laitaosissa oleva Piazzale Roma [kartalla]. Mestren rautatieaseman tuntumassa on paljon mitä erilaisimpia majapaikkoja, mutta sitä, että yöpyy kaukana asemasta saati Margherassa, kannattaa vältellä. Piazzale Romalta on lyhyt kävelymatka Scalzin sillalle, Santa Croceen ja Cannaregioon, mutta muihin kaupunginosiin siitä on sen verran matkaa, että sitä pitää jatkaa vesibussilla tai taksiveneellä. Majapaikkaa varatessa kannattaa kiinnittää huomiota sijaintiin ja myös varmistaa, että majapaikalle on lentoasemalta kohtalaisen helppo päästä.

Tietoa Trevison aseman busseista saa ATVO:n sivuilta, joilta voi myös etukäteen ostaa lipun. Matka lentoasemalta Mestreen tai Piazzale Romalle maksaa 12 euroa suuntaansa.

Trevison lentoasemalta voi myös Flixbusin kyydissä siirtyä vaikka Budapestiin, mutta kovin moneen Italian kaupunkiin ei sieltä yhteyksiä ole.

Lisää asiaa muualle siirtymisestä:

Trevision lentoaseman sivuilla on tietoa muin keinoin muualle siirtymisestä, mutta sitä varten ei ole omaa osoitetta. Niinpä lentoaseman etusivulta voi nähdä tietoa auton vuokraamisesta ja muista tavoista siirtyä muualle klikkaamalla kohtaa “Transport”.

Rautatieasemilta muualle kaupunkiin

Venetsia on monin tavoin jakautunut kahteen osaan, eli varsinaiseen vanhaan Venetsiaan ja mantereella olevaan Mestreen, josta on noin vartin matka siltaa pitkin bussilla, raitiovaunulla tai junalla Venetsian ytimen laitamilla olevalle rautatieasemalle. Läheskään kaikki junat eivät lähde tai saavu Venetsian päärautatieasemalle, joten junalla paikalle saapuva on oltava erityisen tarkkana.

Italian pääasiallinen rautatieyhtiö on Trenitalia, jolla on kolmenlaisia junia. Paikallisjunia (regionale), jotka tosin voivat kulkea hyvinkin pitkiä matkoja, intercity-junia ja äärimmäisen nopeita junia (frecciarossa). Nykyään liput on helppo varata verkkosivujen kautta etukäteen, ja nopeilla junilla matkustaminen on hintavaa jos liput ostaa päivän tai pari ennen matkaa mutta ne voivat maksaa vain kolmasosan siitä, jos ne hankkii pari kolme päivää etukäteen.

Italiassa on myös toinen rautatieyhtiö, Italo, jolla on hintavia, nopeita junia ja jolla monilla asemilla on oma odotustila. Myös sen liput ovat edullisempia jos ne ostaa hyvissä ajoin etukäteen.

Venetsian päärautatieasema

Santa Lucia [kartalla] on Venetsian ytimen laitamilla oleva rautatieasema, joka on vilkas ja aina ainakin osin remontissa oleva paikka. Siellä on tavarasäilytys ja käymälät, kuten myös erilaisia pikaruokapaikkoja, ja sieltä voi hyvinkin päästä suoraan lähes minne tahansa Italiaan. Rautatieasema on Canal Granden varrella, ja sen edustalla on vesibussien (vaporetti) pysäkkejä, joilta pääsee etenemään muualle. Sen edustalla on myös hintavien taksiveneiden pysäkkejä, ja ne vievät juuri sinne minne haluaa. Jos majapaikka on Venetsian vanhoissa osissa, kannattaa tarkkaan selvittää miten sinne on rautatieasemalta helpoin siirtyä. Jos haluaa minimoida siirtymiseen liittyvän hässäkän, kannattaa majapaikka varata läheltä rautatieasemaa, ja niitä on kävelymatkan etäisyydellä monipuolinen valikoima.

Mestren rautatieasema

Valtaosa venetsialaisista on jo pitkään asunut Mestressä, jossa on paljon varteenotettavia majapaikkoja ja josta on lyhyt matka varsinaiseen Venetsiaan. Mestren rautatieasema [kartalla] sijaitsee tämän laajan kaupunginosan lähinnä Venetsiaa olevissa osissa. Jos Venetsiaan saapuu junalla muualta ja majapaikan haluaa Mestrestä, on sen lähellä, aivan muutaman sadan metrin säteellä valtava määrä mitä erilaisimpia majapaikkoja. Mestren alueella voi joillain osin liikkua kätevästi raitiovaunulla, mutta aluetta tuntemattoman on kaikkein paras majoittua mahdollisimman lähelle rautatieasemaa.

Mestren rautatieasema on hyvin vilkas paikka, jossa tosin on varsin hyvä paikka syödä voileipä ja juoda kahvit. Siellä on muutama liike, kylpyhuoneet ja tavarasäilytys, kuten myös pankkiautomaatteja. Aseman edustalta kulkee busseja joka ilmansuuntaan, raitiovaunun lähin pysäkki on muutaman sadan metrin päässä ja aseman edustalla on aina paljon takseja.

Linja-autoja
Linja-autot kulkevat nekin muualta Italiasta ja Euroopasta Venetsiaan.

Linja-autoasemilta muualle kaupunkiin

Linja-autot kulkevat nekin muualta Italiasta ja Euroopasta Venetsiaan. Mestren rautatieaseman vieressä on pieni linja-autoasema, jolta bussit myös kohti Trevison lentokenttää lähtevät, ja niin Eurolines kuin muutkin yhtiöt käyttävät mieluummin tätä kuin Venetsian Piazzale Roman linja-autoasemaa. Bussiyhtiöillä on myös toimistoja rautatieaseman edustalla ja muualla aseman ympäristössä.

Jos Venetsiasta haluaa bussilla muualle, lähtee ja saapuu niitä nykyisin enemmän paikasta nimeltään “Venezia Tronchetto” [kartalla]. Esimerkiksi Venetsian ja siitä pari tuntia pohjoiseen olevan Triesten väliset bussit lähtevät Mestren lisäksi Tronchetton asemalta.

Mestren linja-autoasema on viime vuosina täysin remontoitu, ja se on nykyään varsin siisti paikka. Tilaa edelleenkin on vähän, ja bussit saapuvat ja lähtevät aseman toiselta puolelta [kartalla]. Bussiasemalla ei oikeastaan ole palveluita, vaan käymälät ja tavarasäilytys ovat rautatieaseman puolella, lähimpänä asemarakennusta olevan laiturin yhteydessä. Bussiaseman yhteydessä on lipputiski, josta näkee erilaisia aikatauluja, ja busseilla voi siirtyä vaikka Triesten kautta Sloveniaan ja Kroatiaan.

Autolla Venetsiaan

Venetsiaan autolla saapuvien on mahdollista jättää auto Mestreen, ja sieltä on autoilijoiden hyvä varata majapaikkakin. Myös aivan perille asti voi kuitenkin tulla autolla, sillä Piazzale Roman takana on Tronchetto-saari [kartalla], jolla on parkkipaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/05

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti