Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Termini-päärautatieasema Roomassa
Fiumicinon eli Leonardo da Vincin kentältä kulkee Leonardo Express -juna Termini-päärautatieasemalle. Termini-asemalta on yhteys metroon ja sieltä on myös hyviä bussiyhteyksiä eri puolille kaupunkia.

Yhteydet Rooman asemilta muualle kaupunkiin

Roomassa on kaksi lentoasemaa, joilta vain oikeastaan Fiumicinon lentoasemalle laskeutuvat Suomesta Roomaan lentävät koneet. Molemmilta lentoasemilta voi useilla eri tavoilla siirtyä muualle kaupunkiin. Valtaosa yhteyksistä tulee Termini-rautatieasemalle, joten jos matka on lyhyt tai jos ei halua rahdata matkatavaroita siitä eteenpäin, kannattaa majapaikka varata läheltä asemaa. Termini-asemalta on molemmilla metrolinjoilla yhteys muualle kaupunkiin.

Roomaan voi saapua rautateitse, jolloin oikeastaan ainoa asema, jolla kannattaa jäädä pois, on keskeinen Termini. Jos Roomaan saapuu linja-autolla, mikä on entistä yleisempää, on siellä pari eri asemaa, jotka ovat matkojen päätepysäkkejä. Sekä rautatieasemalta että linja-autojen käyttämiltä pysäkeiltä, tai ainakin niiden läheltä, on metroyhteys muualle kaupunkiin

Fiumicino

Fiumicino [kartalla] (FCO), joka joissain yhteyksissä tunnetaan myös nimellä Leonardo da Vinci, on Rooman pääasiallinen lentoasema, jolle valtaosa ainakin muista kuin halpalentoyhtiöstä laskeutuu.

Rautateitse muualle kaupunkiin

Nopein ja suosituin kyyti lentoasemalta keskustaan on Leonardo Express, joka kulkee noin klo 6.20–23.20 (Termini-asemalta junat jo klo 5.35 ja viimeinen jo klo 22.35) 32 minuutissa Rooman päärautatieasemalle. Se liikkuu valtaosan ajasta vartin välein mutta hiljaisimpiin aikoihin vain puolen tunnin välein. Yhdensuuntainen lippu maksaa 14 euroa, sen voi ostaa etukäteen verkkosivuilta tai paikan päällä automaatista tai lippukassalta. Juna menee Roma Termini -asemalle, jolta on metroyhteys muualle kaupunkiin. Myös busseja ja takseja asemalla riittää, ja majapaikkavarauksen yhteydessä kannattaa selvittää mikä on paras kyyti Terminiltä majapaikalle. Leonardo Express on täysin takuuvarma kyyti, sillä lakot eivät vaikuta sen liikkeisiin. Kun palaa Terminiltä lentoasemalle, lähtevät junat raiteelta 23 tai 24.

Fiumicinosta kulkee toinenkin juna, FL1. Se on paikallisjuna, jota yleensä käyttävät vain roomalaiset, ja se vie monelle eri asemalle mutta ei Termini-asemalle. Se kulkee Trasteveren, Ostiensen, Tuscolanan ja Tiburtinan asemien kautta. Yhdensuuntainen lippu maksaa 8 euroa, ja sen voi ostaa etukäteen Trenitalian verkkosivuilta tai sitten paikan päällä automaatista tai lippukassalta. Junat lähtevät yleensä vartin välein, ja koko matkaan Tiburtinan asemalle menee noin 50 minuuttia.

Lentoaseman sivut kertovat junalla muualle kaupunkiin siirtymisestä.

Linja-autolla muualle kaupunkiin

Linja-auto on vakavasti otettava kilpailija Leonardo-junalle, sillä sellaisella voi parhaimmillaan siirtyä Termini-asemalle 30 minuutissa ja bussikyyti maksaa reilusti alle puolet siitä mitä junalla matkustaminen maksaa. Yksi huomionarvoinen seikka on kuitenkin se, että jos on ruuhkia, kuten on viikolla aamupäivisin ja alkuillasta, voi bussimatkaan kulua paljon kauemmin kuin 30 minuuttia mutta juna tekee matkan aina 32 minuutissa.

SIT kulkee lentoaseman ja Termini-aseman välillä. Lippu maksaa 6 euroa suuntaansa, 5,50 euroa jos ostaa verkkosivujen kautta samalla edestakaisen lipun, ja bussia käyttävä säästää melkoisesti edestakaisella matkalla. Edestakainen junakyyti maksaa 28 euroa mutta edestakainen linja-autokyyti vain 11 euroa. Valtaosan ajasta bussi lähtee 20 minuutin välein.

Samalla bussilla voivat kulkea ne, jotka ovat sijoittaneet noin 30 euroa maksavaan, 72 tuntia voimassa olevaan matkakorttiin, englanniksi nimeltään “Rome Public Transportation Card”. Matkan voi tehdä jompaankumpaan suuntaan, mutta kannattaa ottaa huomioon, että 72 tunnin normaali matkalippu maksaa 18 euroa ja lentoasemalta pääsee bussilla kaupunkiin 5–6 eurolla, joten “Rome Public Transportation Cardin” hankinta ei välttämättä ole taloudellisesti kannattavaa.

Kenties SIT-bussia parempi on Terravision, jonka edestakainen lippu maksaa vain 9 euroa, jos sen varaa etukäteen verkkosivuilta.

On muitakin bussikyytejä, jotka vievät Vatikaaniin, Napoliin ja moneen muuhun paikkaan, ja niistä voi lukea lentoaseman verkkosivuilta.

Taksi

Jos ei välitä hinnoista vaan mukavuudesta, on saapuvien terminaalin edessä aina takseja odottamassa. Italiassa taksi ei lain mukaan saa ottaa enempää kuin 4 matkustajaa kerrallaan eikä tilaa matkatavaroille ole kuin kolmen matkustajan matkalaukuille.

Yksi huono puoli taksilla matkustamisessa on se, että matkaan kuluu yleensä noin 50 minuuttia, joskin silloin on jo majapaikan ovella.

Kiinteä hinta Rooman keskustaan on 42–45 euroa, ja jos haluaa hotelliin, joka on korkeintaan 20 minuutin matkan päässä lentoasemalta, maksaa sekin 45 euroa. Lentokenttämatkoista vastaa taksiyhtiö Radiotaxi 3570, joka on Italian suurin taksiyhtiö.

Lentoaseman takseista kertovalla sivulla on sivun ylälaidassa lomake, jonka täyttävä voi tilata yhdensuuntaisen tai edestakaisen matkan yli neljälle hengelle. Esimerkiksi minibussi, jossa on 8 matkustajaa, vie Termini-aseman tienoille noin 100 eurolla.

Muut yksityiskyydit

Perinteinen shuttle bus, joka kulkee Termini-asemalle, on kaikkein edullisin yksityiskyyti ryhmille. Yksi henkilö maksaa 25 euroa ja jokainen sen jälkeen 6 euroa, eli esimerkiksi 6 henkeä voi matkustaa hintaan 55 euroa. Sivut ovat vanhanaikaiset: niillä pitää ensin etusivulla painaa “Services, For more information” ja sen jälkeen “Booking”, ja sen jälkeen näkee kaikki kyydit, joista valitaan Termini-Fiumicino. Minibussiin tai taksiin verrattuna tämä on huono kyyti niille, joiden majapaikka ei ole Terminin lähellä, sillä metrolla matkatavaroiden kanssa matkustaminen ei ainakaan ruuhka-aikoina ole mukavaa.

Ciampino (CC License: Attribution 3.0 Unported)
Ciampino on halpalentoyhtiöiden suosima lentoasema.
Kuva: Badudoy /Wikimedia (CC BY 3.0)

Ciampino

Ciampino [kartalla] on halpalentoyhtiöiden suosima lentoasema, ja sieltä on hankalampi siirtyä muualle Roomaan kuin Fiumicinon lentoasemalta. Kyytejä kuitenkin riittää, mutta on valittava joko bussin ja metron tai pelkän bussimatkan välillä. Lisäksi on olemassa junayhteys, mutta asema ei ole kentällä. Tietenkin voi turvautua taksiin tai muuhun yksityiskyytiin, mutta tällainen kyyti vie ne säästöt, jotka halpalentoyhtiön koneella Roomaan lentäminen on tuonut.

Linja-auto

SIT kulkee lentoasemalta Termini-rautatieasemalle. Matka maksaa 6 euroa suuntaansa ja kestää noin 40 minuuttia.

Terravision kulkee tiuhaan tahtiin Termini-rautatieasemalle. Verkkosivuilta ostettuna liput maksavat 5 euroa suuntaansa mutta niitä saa vähän kalliimmalla paikan päältä. Matka vie teoriassa 40 minuuttia suuntaansa mutta ajoittain, etenkin iltapäivisin, voi olla matkaa hidastuttavia ruuhkia. Bussista voi myös jäädä pois Ciampinon rautatieasemalla, jolta voi ruuhkitta hurauttaa junalla Roomaan.

Linja-auto ja metro

Mahdollista on myös kulkea esimerkiksi Atral-yhtiön bussilla Anagnina-metroasemalle, jolta voi metrolla siirtyä moneen kaupunginosaan. Jos linjaa tarvitsee vaihtaa, käy se päinsä vain Termini-asemalla. Atral vie myös Termini-asemalle, mutta heidän busseistaan on vain vähän verkossa tietoa.

Mahdollista on tietenkin myös mennä taksilla Anagnina-metroasemalle, ja siirtyä siellä metrolla muualle Roomaan. Tämä on monessa mielessä nopea ja kohtuuhintainen kyyti, sillä ruuhkiin ei juuri voi juuttua.

Juna

1.3.2020 aloitettiin uusi yhteys, jolla voi hintaan 2,70 euroa matkustaa Atralin busseilla ensin lentoasemalta viiden minuutin matkan rautatieasemalle ja sieltä samalla lipulla junalla Termini-asemalle tai jollekin muulle asemalle. Nähtäväksi jää korvaako tämä muut bussiyhteydet metro- ja rautatieasemalle, mutta tämä on huomattavasti parempi kuin se, että maksaa bussimatkan lisäksi junakyydistä.

Perinteisesti juna-asemalle on voinut siirtyä usein kulkevilla busseilla, joihin lippu maksaa 1,20 euroa ja matkalaukusta täytyy maksaa myös 1,20 euroa. Lipun voi ostaa terminaalissa olevalta tiskiltä tai sitten pienellä käteisellä bussikuskilta. Ciampinon asemalta kulkevat linjat FL4 ja FL6, jotka vievät paitsi Termini-asemalle myös muille Rooman asemille, joihin kuuluu Tiburtina.

Muut yhteydet julkisilla:

Jos jää vielä janoamaan muita kuin näitä bussi- ja muita yhteyksiä muualle Roomaan, on lentoaseman sivuilla kattavasta esitelty kaikki mahdolliset linja-autokyydit muualle Roomaan.

Taksi

Saapuvien terminaalin ulkopuolella on takseja, ja niillä voi kulkea bussia nopeammin Roomaan ja juuri sinne minne haluaakin. Matkalle tulee hintaa 30–40 euroa. Rooman taksit voivat ottaa kyytiin vain neljä ihmistä, ja tilaa on vain kolmelle matkalaukulle.

Lentoaseman sivut kertovat lisää lentokenttätakseista.

Muut yksityiskyydit

Lentoasemalta voi siirtyä muualle Roomaan myös etukäteen varatuilla kyydeillä, joita voivat olla taksit tai minibussit.

Perinteinen shuttle bus, joka kulkee Termini-asemalle, on kaikkein edullisin yksityiskyyti ryhmille. Yksi henkilö maksaa 25 euroa ja jokainen sen jälkeen 6 euroa, eli esimerkiksi 6 henkeä voi matkustaa hintaan 55 euroa. Sivut ovat vanhanaikaiset, ja siellä pitää ensin etusivulla painaa “Services, For more information” ja sen jälkeen “Booking”, ja sen jälkeen näkee kaikki kyydit ja niistä valitaan Termini-Ciampino.

Lentoaseman omilta sivuilta 1–3 hengelle etukäteen tilattu taksikyyti maksaa noin 60 euroa, 4–5 hengelle 80 euroa ja 6–8 hengelle vähän alle sata euroa. Sellaisen voi tilata paikalle lentoaseman takseista kertovalla sivulla, ja tällöin kuski on kyltin kanssa terminaalissa asiakkaita odottamassa.

Termini-rautatieasema
Junien päätepysäkki Roomassa on Roma Termini. Takseja on sen molemmilla sivuilla aina asiakkaita odottelemassa.

Rautateitse muualta Italiasta Roomaan

Roomaan voi tulla esimerkiksi Napolista tunnissa ja muualta kuten Firenzestä pari tuntia kestävällä junakyydillä Roomaan. Junien päätepysäkki Roomassa on Roma Termini [kartalla], joka on melko lähellä ydintä, alueella joka sinänsä on mielenkiintoinen ja jolta on helppo siirtyä muualle kaupunkiin. Rautatieasemalta on metroyhteys muualle kaupunkiin, sen edustalla [kartalla] olevalta asemalta lähtee linja-autoja moneen eri paikkaan ja takseja on sen molemmilla sivuilla aina asiakkaita odottelemassa.

Terminin tienoo on yksi parhaista paikoista viettää Roomassa yönsä, ja sen ympäristössä on melkoinen määrä majapaikkoja, jotka soveltuvat kaikille matkakassoille. Hostelit, halvat hotellit ja hotellit, joissa on kolme tai viisikin tähteä, ovat kivenheiton päässä asemalta, jolta myös löytyy sellaisia palveluita kuin valintamyymälä.

Jos Roomasta mielii muualle junalla, on Trenitalia Italian rautatieyhtiö. Lippujen hinnat etenkin nopeille junille riippuvat täysin siitä kuinka kauan ennen matkan alkamista ne ostaa.

Toinen rautatieyhtiö on Italo. Sillä on vain nopeita junia, joihin liput ovat ennen matkaa ostettuina hintavia. Lippuja voi saada hyvin kohtuulliseen hintaan jos ne ostaa verkkosivuilta pari kolme viikkoa ennen junamatkaa.

Linja-autolla Roomaan

Vaikka se edelleenkin on suhteellisen harvinaista, voi Roomaan saapua myös linja-autolla. Erityisen suosittua se on tietenkin sisämaan ja rannikon paikoista, joilta ei ole junayhteyttä Roomaan. Nykyään busseja tulee myös Napolista ja muista Italian suurista kaupungeista Roomaan, ja usein ainakin lyhyellä varoajalla liput maksavat huomattavasti vähemmän kuin junaliput. Bussikyydit tosin ovat myös hitaampia kuin junalla tehdyt matkat. Yhtiö, joka liikkuu aktiivisesti Italiassa ja sinne myös lähimaista, on Flixbus.

Monet bussit saapuvat Tiburtina-asemalle [kartalla], joka on myös paikallisjuna-asema. Siitä muutaman sadan metrin päässä sijaitsee metroasema nimeltään Bologna.

Osa busseista saapuu Ciampino-lentoaseman bussiasemana toimivalle Anagnina-asemalle [kartalla], jolta on metroyhteys muualle kaupunkiin. Niitä saapuu sinne melko harvakseltaan, ja suurin syy tänne saapumiselle on se, että bussissa matkustavat lähtevät Ciampinosta lentäen muualle.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Badudoy /Wikimedia
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Kulkemisesta Fiumicinon kentältä Rooman keskustaan/hotelliin... Varasin juuri kuljetukset etukäteen netistä (Airport-Transfers-Direct.com) hintaan 100€ meno-paluu viidelle hengelle. Yhden suunnan hinnaksi tulee siis siis 50€. Hintavertailu osoitti hintojen vaihtelevan 50-80€:n välillä eri yhtiöiden välillä. Esim. hotellini olisi järjestänyt kulejtuksen 70€:n hintaan / 1 suunta /Juha

Mikäli lentää Ryanairilla Ciampinolle, on lento perillä niin myöhään illalla, että yllä mainittu julkinen liikenne ei enää kulje.
Bussikyyti suoraan Terminille maksaa 4€, liput saa ostettua vaikka lentokoneesta. Paluukyyti oli 6€ kannattaa kysyä onko meno-paluu -lippu edullisempi, itse ostin molemmat suunnat erikseen. /Leena

Eikös Fiumiconon kentältä jo kannata ostaa kolmen päivän passi, jos viipyy kolme päivää? Silloinhan matka Terminille jo menee tuolla passilla? /Ekakertalainen
Vastaus: Huom, valtaosa lentoasemien kuljetuksista on tavalla tai toisella yksityisiä, joten niihin eivät käy julkisen liikenteen liput.

Fiumiconon kentältä ilmeisesti saa vain niitä junalippuja, ja metroliput sitten Terminin pääasemalta, jossa liikenneyhteydet sekä metroihin että juniin:) /ensireissari Roomaan
Vastaus: Kaikki lentoasemalle myytävät liput vievät vain Terminille tai muulle päätepysäkille. Jos matka jatkuu, pitää sitä matkaa varten ostaa erillinen lippu.

Ekalla kerralla otettiin vaimon kanssa hotellin kautta kyyti kentältä hotellille ja takas. Kyyti maksettiin hotelille, mutta kannatta olla tippirahaa, muuten italiaano on vihanen...:) Hinta oli 50 suunta ja auto oli ihan nätti mese. /Roomaan tokaa kertaa

Finnairin kone näyttäisi lähtevän Roomasta 10.55. Jos meinaisi syödä hotellilla aamupalan niin kuinka aikaisin olisi lähdettävä junaan? Eli tarkennusta vielä että kuinka paljon Fiumicolla on varattava aikaa ennen koneen lähtöä? /tikkavintti
Vastaus: Riippuu täysin missäpäin Roomaa hotelli on. Myös lentoyhtiöillä voi olla eroja, mutta yleensä pitää olla lentoyhtiön tiskillä viimeistään 40 minuuttia ennen lentoa. Lentoasema on suuri, ja siellä kannattaa olla vähintään puolitoista tuntia ennen lentoa. Matkaan kentälle menee aamuisin varmimmalla kyydillä eli junalla 32 minuuttia. Eli jos hotelli on aivan Terminin vieressä, voi lähteä kohti lentoasemaa vasta joskus klo 8.30. Matkaan täytyy lisätä aina se kuinka kauan junalaitureille meneminen vaatii ja koska juna tarkalleen ottaen lähtee, ja pahimmassa tapauksessa majapaikalta on järkevää lähteä jo seitsemän jälkeen.

Hyvä tehdä varasuunnitelma jos aikoo matkustaa Termiinistä junalla kentälle koska junat usein täysiä tai vuoroja pois lakkojen vuoksi, jotka ovat varsin yleisiä Italiassa. Nopea päätös ja taksille, jos odottelee jotakin tapahtuvan niin jo takseilla tieto ja sitten alkaa sen päiväinen tinkiminen ylöspäin. Takseja runsaasti pääoven edessä. Sama tilanne Trasteveren asemalla koska kaikki junat eivät pysähdy ko. seisakkeella. /Jekk Vastaus: Leonardo-juna on nykyään sellainen, että lakot eivät siihen vaikuta.

Tilasin ja maksoin yllä olevan linkin kautta perheelle Airport shuttle -kuljetuksen kentältä hotelliin. Meitä tai ketään muutakaan varauksen tehnyttä ei kukaan tullut vastaan odottelun jälkeenkään. Hakeuduimme varaohjeiden mukaisesti yhtiön toimistolle kentällä ja jonotimme muiden mukana, että auto viimein löytyi. Löytymistä edesauttoi mieheni tulistuminen tapahtuneeseen, kun koneen laskusta oli aikaa niin, että olisimme taksilla olleet perillä jo ajat sitten. Pahoittelut tai hinnanalennus eivät kuuluneet kulttuuriin. Kentälle palattiin hotellin järjestämällä taksilla, joka tuli paikalle sovitusti ja maksettiin ennakkoon. Palvelu oli hintaeron väärti. /Juuri kotiutunut

Tulimme juuri neljän päivän lomalta Roomasta (6/2014). Leonardo Express oli helppo ja kätevä tapa siirtyä Fiumicinon lentokentältä Rooman keskustaan Terminille. Lipun hinta oli 14e/suunta. Juna kulkee puolen tunnin välein, matkan kesto n. puoli tuntia/suunta. Liput voi ostaa automaatista tai kioskista. Lippu on leimattava laiturin vihreä-valkoisissa leimauslaitteissa. Rooman keskustassa päänähtävyydet ovat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan, bussia käytimme kerran, lippu tulee ostaa etukäteen esim. tupakkakaupasta. Kertalippu 1,50e, voimassa 100min. /Mawa

Tilasin (02/2015) ja maksoin ennakkoon Airport Shuttle:n kentältä hotelliin ja takaisin kentällä. Homma toimi kuin se kuuluisa junan vessa. Eikä hintakaan ollut (2henkeä/2laukkua) kuin 3 euroa kalliimpi kuin junaliput. Suosittelen. /pj

Anteeksi nyt vaan,mutta en käsitä miksi suomalaiset aina ottaa taksin, menee siitä mistä aita on matalin. Italiassahan harvat käyttävät taksia kun on niin kallis. Fiumicinon kentältä ehdottomasti paras on Leonardo Express lentokenttäjuna,vaikkakin maksaa 14 €,mutta 32 minuutissa olet jo Terminillä. Kun lipun ostaa vaikka netissä,se on jo valmiina,eikä aikaa kulu lentokentällä muuhun kuin kipittämiseen muutamien rullaportaiden kautta suuntaan,mihin junamerkki osoittaa. Lippu on kaikenlisäksi voimassa muutaman tunnin merkitystä ajasta, eli vaikka lentosi olisi myöhässä puoli tuntia-tunnin,voit ottaa seuraavan mahdollisen junan. Huvittaa tää,että otetaan taksi pientäkin matkaa varten, ei se ole tutustumista kaupunkiin,mitä siitä oppii? Oppii monta asiaa, kun itse ostaa liput, selvittää aikataulut ja reitit ja SUUNNITTELEE kaiken hyvin, mitäs teen jos missaan tämän, no vaihtoehto tämä tai tuo....itse olen yksin aina matkassa ja klaarannut tilanteen kuin tilanteen vaikka kaikki ei olekaan aina mennyt putkeen. En ota koskaan taksia muuta kuin ääritilanteessa. /La principessa

Niin, jos juna maksaa 14€/hlö ja kyseessä vaikka 5 henkinen perhe. 5 x 14€ = 70€. Taxi maksaa 50€. Siksi otetaan mieluummin taxi. /taxi Vastaus: Huom. Taksiin voi lain mukaan ottaa vain 4 matkustajaa ja vain kolme matkalaukkua. Jos matkustajia on 5, pitää mennä muulla yksityiskyydillä. Edullisin yksityiskyyti eli airport shuttle maksaa viideltä hengeltä 45 euroa. Kaikkein edullisinta on mennä bussilla, jolloin viisi matkustajaa saa edestakaisen matkan hintaan 55 euroa.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti