Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Firenze
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Turisti-info
Firenzen Santa Maria Novella -rautatieasemaa vastapäätä olevassa turisti-infossa voi käydä hakemassa kaupungin kartan ja neuvoja.

Firenzen asemilta muualle kaupunkiin

Suomesta voi Firenzeen lentää paitsi kaupungin omalle lentoasemalle myös melko lähellä sijaitsevalle Pisan lentoasemalle. Pisa on kaupunki, jossa mahdollisuuksien mukaan kannattaa myös viettää aikaa, ja Rooma on toinen kaupunki, joka on Firenzestä melko lyhyen matkan päässä.

Muualta Italiasta Firenzeen saavutaan lähes poikkeuksetta junalla, ja tällöin on hyvä olla tietoinen siitä, että kaikki junat eivät kierrä ytimessä olevan päärautatieaseman kautta. Myös linja-autolla voi joistain paikoista Firenzeen saapua, ja linja-autoasema on paikalla, jolta on helppo siirtyä muualle kaupunkiin.

Matkat lentoasemilta muualle Firenzen alueelle

Lentoyhtiöt lentävät paitsi Firenzen omalle lentoasemalle myös Pisassa sijaitsevalle lentoasemalle. Sinne lentävät lähinnä halpalentoyhtiöt, ja jos lentää Finnairilla tai muulla suuremmalla yhtiöllä, laskeutuvat koneet yleensä Firenzeen.

Firenzen omalta lentoasemalta (Amerigo Vespucci) muualle kaupunkiin

Aeroporto Amerigo Vespucci [kartalla] (FLR) tunnetaan usein myös nimellä “Florence Airport” ja italiankielisissä yhteyksissä lentoasema voi olla “Aeroporto di Firenze-Peretola” tai vain “Peretola”. Se ei ole kovin vilkas lentoasema, ja sieltä voi raitiovaunulla, linja-autolla tai taksilla siirtyä muualle Firenzen alueelle. Julkiset saapuvat noin neljän kilometrin päässä lentoasemasta olevan päärautatieaseman (SMN) tuntumaan, ja se on aivan ytimen vieressä.

Raitiovaunu

Helmikuusta 2019 lähtien lentoasemalta on voinut siirtyä raitiovaunulinjalla T2 lentoaseman edustalta Firenzen ytimeen. Se vie Firenzessä aukiolle nimeltään Piazza dell'Unità Italiana [kartalla], joka on päärautatieaseman ja tuomiokirkon välimaastossa, mahdollisimman hyvällä paikalla.

Raitiovaunulla kaupunkiin saapuminen on huomattavasti mukavampaa kuin aina painajaismaisen vilkkaalle Firenzen päärautatieasemalle, jota kannattaa matkan aikana mahdollisuuksien mukaan vältellä. Koko matka kestää 20 minuuttia, ja raitiovaunusta voi jäädä pois ennen päätepysäkkiä, jos majapaikka on matkan varrella. Reitin näkee verkkosivuilta, ja päätepysäkkiä edeltävällä pysäkillä (Alamanni Stazione) voi myös vaihtaa toiseen linjaan (T1). Reitit voi katsoa liikenneyhtiön sivuilta.

Raitiovaunuun käyvät samat liput kuin muihinkin julkisiin. Jos lipun ostaa automaatista, jonkalainen on jokaisella pysäkillä, maksaa se 1,50 euroa. Päivälippua tai muuta vastaavaa lippua ei ole, mutta 10 matkan lipun voi ostaa 14 eurolla, ja sitä voi tietenkin käyttää useampi kuin yksi ihminen. Lippu on voimassa 90 minuuttia, ja raitiovaunuun noustuaan se pitää leimata keltaisessa laitteessa. Jos raitiovaunusta vaihtaa johonkin toiseen liikennevälineeseen, lippua ei enää toistamiseen tarvitse leimata.

Linja-auto

Perinteinen julkinen kyyti lentoasemalta on linja-auto. Vola in Bus vie lentoaseman edustalta rautatieaseman vieressä olevalla bussiasemalle [kartalla].

Linja-auto kulkee matkan noin 25 minuutissa, ja bussi kulkee yleensä (klo 5.30–20.30) puolen tunnin välein mutta myöhään illalla tunnin välein. Yhdensuuntainen lippu maksaa 6 euroa ja edestakainen 10 euroa, mutta sellaista ei linja-autossa myydä. Yhdensuuntaisen lipun saa kuskilta ilman lisämaksuja, mutta bussista ei saa edestakaisia lippuja, vaan sellainen pitää ostaa T-merkillä varustetusta kioskista tai kaupasta, jonkalaista ei lentoasemalla ole.

Linja-autoyhteys ei ole enää kovin ajankohtainen, ja muissa kuin hätätapauksissa kannattaa suosia raitiovaunua.

Taksi

Jos majapaikka ei ole päärautatieaseman lähellä, jos saapuu iltaisin tai yöllä tai jos vain muuten haluaa mennä suoraan majapaikan ovelle, kulkee taksi lentoasemalta muualle.

Taksit odottelevat terminaalin edessä asiakkaita, ja hinnat ovat lentoaseman ja ytimen välillä kiinteitä. Normaaliin aikaan taksikyyti maksaa 22 euroa ja kustakin matkalaukusta pitää maksaa euro lisää. Jos saapuu sunnuntaisin, juhlapyhänä tai yöllä, maksaa kyyti muutaman euron enemmän. Matka ytimeen kestää noin vartin.

Lisää aiheesta:

Visit Florence esittelee miten lentoasemalta siirrytään muualle kaupunkiin.

Junan vaunussa
Pisan lentoasemalta (Pisa Aeroporto) voi kulkea junalla Firenzen Santa Maria Novella -asemalle (SMN).

Pisan lentoasemalta Firenzeen

Pisan lentoasema [kartalla] on nimeltään Galileo Galilei, ja sieltä voi matkustaa niin linja-autolla kuin junallakin Firenzen päärautatieasemalle. Matka bussilla on lyhyempi: siihen kuluu reilu tunti mutta junamatkaan kuluu puolitoista.

Linja-auto

Terravision toimii ympäri Italian, ja Pisan lentoasemalta sillä on mahdollista siirtyä aivan Firenzen päärautatieaseman (SMN) viereen. Lipun voi ostaa etukäteen, mutta sen saa myös paikan päältä. Bussi kulkee paitsi rautatieasemalle myös Firenzen lentoasemalle.

Lippu maksaa 6 euroa yhteen suuntaan ja edestakainen 10 euroa, ja lapsille on alennuksia. Bussikyyti kestää yleensä 70 minuuttia, mutta iltapäiväruuhkissa matka voi kestää vähän pidempään.

Junakyyti Firenzeen

Pisan lentoasemalta (Pisa Aeroporto) voi kulkea Firenzen Santa Maria Novella -asemalle (SMN) Trenitalian junilla, jotka yleensä ovat paikallisjunia (regionale). Lipun voi ostaa etukäteen tai sitten lentoaseman juna-aseman kassoilta tai automaateista. Jos lipun ostaa etukäteen, ei sitä tarvitse enää leimauttaa ennen junaan nousemista, mutta tiskiltä tai automaatista ostetun lipun joutuu, jos siinä ei ole mainittu mikä vuoro on kyseessä. Lippu maksaa noin 8 euroa suuntaansa, ja kaksi yhdensuuntaista lippua maksaa saman kuin yksi edestakainen. Joissain tapauksissa junaa pitää vaihtaa Pisan päärautatieasemalla (Pisa Centrale).

Pisan lentoasemalta ei kaikissa tapauksissa kannata siirtyä suoraan Firenzeen, vaan Pisan voi hyvin yhdistää Firenzen-matkaan. Pisan lentoasema on vain muutaman kilometrin päässä ytimestä, ja vaikka Pisassa voi tutustua kaikkeen tärkeään vuorokaudessa tai kahdessa, on siellä silti paljon enemmän näkemistä kuin vain kalteva torni.

Firenzen päärautatieasemalta muualle kaupunkiin

Firenzen päärautatieasemalta (Santa Maria Novella, SMN) [kartalla] majapaikkaan siirtyminen on parhaimmillaan melko yksinkertaista, sillä hotelli kannattaa valita läheltä rautatieasemaa tai muualta ydinkeskustan alueelta, jolloin sinne on kävelymatka.

Rautatieasemaa vastapäätä olevassa turisti-infossa voi käydä hakemassa kaupungin kartan, ja siellä myös neuvotaan, mihin bussiin nousta turisti-infon edestä, jos vaikka on menossa Arnojoen toiselle puolelle Oltrarnoon.

Ohjeet siitä, miten päästä rautatieasemalta majapaikkaan, kannattaa laittaa ylös hotellin varauksesta ennen matkan alkamista. Mikäli matkatavaroita on paljon mutta taksia ei halua ottaa, kannattaa majapaikka valita Santa Maria Novella -alueelta, joka on kätevä, mukava tienoo hotellille rautatieaseman ja Ponte Santa Trinita -sillan välissä.

Rifredi-asemalta muualle kaupunkiin

Jos Firenzeen saapuu Venetsian tai Rooman suunnalla paikallisjunalla ja joskus muullakin junalla, on pääteasema usein Rifredi [kartalla]. Jos lipun ostaa etukäteen, kannattaa katsoa mikä on pääteasema ja mahdollisesti hankkia lippu, jolla voi kulkea aina päärautatieasemalle asti.

Toinen mahdollisuus on siirtyä linja-autolla tai taksilla asemalta muualle. Aseman edustalta kulkee paljon busseja, ja kaikki Firenzen bussilinjat kulkevat joko rautatieaseman edestä tai aivan sen vierestä.

Muualta Italiasta Firenzeen

Italian rautatieyhtiö on Trenitalia, jonka palvelut ovat viime vuosina kilpailun takia parantuneet. Verkkosivut toimivat hyvin, ja niiltä voi nykyään ostaa etukäteen lippuja. Lippu kannattaa aina varata hyvissä ajoin etukäteen, etenkin jos kysymyksessä on nopea juna. Hitaisiin juniin (regionale) liput ovat suurin piirtein saman hintaisia aina, mutta paikallisjunat ovat monilla matkoilla todella hitaita, sillä Firenzen lähellä on vähän turistien suosimia kaupunkeja.

Toinen rautatieyhtiö on Italo, jonka junat ovat huippuluokkaa ja jolla on monella asemalla oma odotustila. Liput vuorokauden tai useammankin ennen matkaa ostava maksaa niistä paljon mutta hyvissä ajoin etukäteen lippunsa ostava voi selvitä edullisestikin.

Linja-autolla muualta Firenzeen

Firenzen pääasiallinen linja-autoasema (Stazione Bus di Firenze) [kartalla] sijaitsee päärautatieaseman vieressä. Sieltä voi esimerkiksi siirtyä Sienaan, joka on yksi parhaita päiväretkikohteita ja jonne juna ei kulje.

Myös muualta Italiasta voi siirtyä Firenzeen bussilla, ja se on entistä yleisempi ja junaa yleensä rutkasti edullisempi mutta myös hitaampi kyyti. Lyhyellä kuten vuorokauden tai parin varoajalla bussi on pitkilläkin matkoilla parempi kuin juna, sillä lippujen hinnat ovat viime tingassa aivan toisenlaisia.

Flixbus on yhtiö, jonka bussit kulkevat pitkiä matkoja. Esimerkiksi matka Rooman ja Firenzen välillä maksaa alhaisimmillaan noin 8 euroa ja kestää reilusta kolmesta tunnista eteenpäin.

Lisää aiheesta:

Omio näyttää miten Firenzeen voi matkustaa tai kuinka sieltä voi matkustaa muualle.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Just tämä osio, eli saapuminen on hyvin laadittu. Nykyään kun kaiken joutuu lataamaan itse, on tiedettävä kannattako julkisia ajatella, yleensä ei. Kiitos. /Te0J
Vastaus: Valtaosassa Euroopan suurkaupunkeja julkiset ovat yksityisiä parempia ja nopeampia kyytejä. Tämä pätee etenkin liikenneruuhkien lamauttamaan Italiaan, ja kaikkien Italian suurten kaupunkien lentoasemilta on parempi siirtyä julkisilla muualle kaupunkiin kuin taksilla tai muulla yksityiskyydillä, mikä on paitsi hitaampaa myös kalliimpaa.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti