Booking.com
Centro Storico
Napolin keskiaikainen korttelisto tunnetaan centro storico -nimellä. Aamusta iltaan vilkkaiden pääväylien lisäksi sen alueella on valtava määrä pieniä kujia ja sivukatuja, joita on mielenkiintoista ajan kanssa tutkia.

Tärkeimpiä nähtävyyksiä

Napoli on maailman vanhimpia alueita, jotka ovat koko ajan olleet asutettuja pronssikaudesta lähtien. Alue oli merkittävä antiikin Kreikan siirtokuntien aikaan, ja Rooman valtakunnan aikana se oli tunnettu lomailukeskus, jossa keisarit ja kuuluisat kirjailijat viettivät runsaasti aikaa. Napolin suuria aikoja oli keskiajan jälkeinen uusi aika. 1600-luvulla kaupunki oli maailman toiseksi suurin Lontoon jälkeen.

Italian itsenäisyyden aika on kaupungille ollut alamäkeä 1860-luvulta lähtien, mutta se oli ensimmäinen Italian kaupungeista, joista Mussolini menetti otteensa 1.10.1943. Napoli vaurastui jonkin verran sodanjälkeisen buumin aikana, etenkin kun se sai valtiolta paljon rahaa kaupungin rakentamiseen ja kunnossapitoon, mutta 1980-luvulla rahavirrat katkaistiin ja kaupunki on ollut mafian hallitsema viime vuosikymmenet. 2000-luvulla Napoli on kuitenkin terävöittänyt otettaan: taistelu Camorraa vastaan on kesken, mutta monet liikkeet taistelevat onnistuneesti mafiaa vastaan. Kaupunkiin on alkanut ilmaantua uutta, ja kunhan taloussotkut maailmalta väistyvät, nousee Napoli vielä jonakin päivänä uuteen kukoistukseen.

Tällä sivulla esitellään Napolin olennaisimpia maamerkkejä, aukioita ja muita nähtävyyksiä.

Centro storico - vanhakaupunki

Napolin keskiaikainen korttelisto tunnetaan centro storico -nimellä. Sen pääkadut ovat Via dei Tribunali ja Via San Biagio dei Librai, joka yleisesti tunnetaan Spaccanapoli-nimellä. Tämä barokki- ja renessanssityylisiä rakennuksia täynnä oleva alue on kooltaan 1700 hehtaaria ja näin Euroopan suurin vanhakaupunki. Sen alueella on aamusta iltaan vilkkaiden pääväylien lisäksi valtava määrä pieniä kujia ja sivukatuja, joita on mielenkiintoista ajan kanssa tutkia. Vanhakaupunki on pullollaan ulkoa vaatimattomia mutta sisältä loistokkaita roomalaiskatolisia kirkkoja, joiden suojissa on silloin tällöin esillä taidetta ja muuta merkittävää nähtävää.

Via dei Tribunalin varrella on enemmän nähtävää ja elintarvikeliikkeitä kuin Spaccanapolin varrella. Spaccanapoli on silti myös hektinen katu, jonka varrella on hyvä määrä nähtävää ja melkoisesti kahviloita, pikaruokapisteitä ja liikkeitä, joista monet ovat turisteille suunnattuja ja joista osasta voi ostaa tyypillisiä napolilaisia käsitöitä. Niistä suosituimpia ovat presepi-jouluseimet, muut joulukoristeet samoin kuin muunlaiset paikallisena käsityönä tehdyt koristeet. Suurin valikoima jouluseimiä on tarjolla Via dei Tribunalin ja Spaccanapolin välillä kulkevalla Via San Gregorio Armeno -kujalla, joka on San Gregorion kirkon vieressä. Ennen joulua etenkin alkuillasta ja viikonloppuisin centro storicon meno on kiihkeimmillään juuri tällä alueella.

Centro storico tarjoaa hyvän kuvan napolilaisesta elämänmenosta aamusta iltaan. Vaikka siellä on etenkin Spaccanapolin ja Piazza Bellinin alueella yöelämääkin, on meininki siellä parhaimmillaan viikolla aamusta iltakahdeksaan ja lauantaisin varhaisempaan alkuiltaan. Sunnuntaisin liikkeet eivät ole avoinna, monet ravintolat ovat kiinni ja muutenkin paikalliset mielellään pyhittävät lepopäivän. Tärkeää on muistaa, että vanha keskus sulkeutuu miltei totaalisesti iltakahdeksan ja -yhdeksän välillä, ja tämän jälkeen vain joissain osissa on järkevää liikkua. Yksi tällainen tienoo on Piazza Bellini, toinen pääkadut Tribunali ja Spaccanapoli, joskin nekin ovat jo melko varhain täysin kuolleita. Centro storicossa ei kannata iltayhdeksän jälkeen yksinään tai pariskunnankaan turhaan harhailla ainakaan muualla kuin pääkaduilla.

Duomo - Tuomiokirkko

Goottilaistyylinen cappella di San Gennaro on Napolin tuomiokirkko eli Duomo, jota alettiin rakentaa 1200-luvulla. Tämä Via Duomo -kadun varrella sijaitseva kirkko on ulkoa vaatimaton mutta sisältä hulppea, ja kolmasti vuodessa kirkko on tärkeimmän napolilaisen rituaalin pitopaikka. Kun San Gennaro eli Januarius kuoli Pozzuolissa marttyyrinä vuonna 304 Diocletiuksen vainoissa, hänet siirrettiin tähän kirkkoon. Siirron jälkeen kahdessa lasipullossa ollut veri, joka oli hyytynyt, muuttui uudelleen nestemäiseksi piispan käsissä. Tämä ihmeeksi luokiteltava tapahtuma on siitä lähtien tapahtunut kolmasti vuodessa, aina samoina päivinä, ja edelleenkin tämä on kenties tärkein tapahtuma koko kaupungissa. Ihme tapahtuu useimpina vuosina toukokuun ensimmäisenä lauantaina, 19. syyskuuta ja 16. joulukuuta, ja mikäli veri ei muutu nesteeksi, odottaa Napolia jokin epämiellyttävä. Tätä tapahtuu hyvin harvoin, ja viimeisten sadan vuoden aikana veri ei ole muuttunut nesteeksi vuonna 1944, jolloin Vesuvius purkautui viimeisimmän kerran, vuonna 1980, jolloin Napolissa oli suuri maanjäristys, ja vuonna 1988, päivän sen jälkeen kun Napoli hävisi tärkeän jalkapallo-ottelun Milanolle.

Vaikka ei olisikaan Napolissa juuri näiden kolmen vuorokauden aikana, kannattaa tuomiokirkkoa silti käydä katsomassa. Sen julkisivu on barokkityylinen lisäys 1800-luvun lopulta, ja kirkon yhteydessä on muutakin nähtävää. Täällä on esimerkiksi Santa Restitutan basilika, jonka Konstantinus rakennutti vuonna 340 ja jonka virallisesti katsotaan olevan kaupungin vanhin rakennus. Kirkkoon pääsylipun ostaneet pääsevät näkemään myös kirkon alla olevia kaivauksia, mutta kastekappeliin päästäkseen on maksettava muutama euro lisämaksua.

Lungomare -rantapromenadi

Moni Napolin satama-alueet ja vilkkaat rantatiet Via Garibaldin päässä näkevä pettyy kaupungin keskustan merelliseen olemukseen, sillä Napoli ei tosiaankaan ole mikään Barcelonan tyylinen rantakaupunki. Rannan ankeat satama-alueet ja sen jälkeen matkustajalaivasatama sijaitsevat vilkkaasti liikennöidyn tien vieressä, eikä merta lähellekään pääse kuin vasta Molo Beverello -matkustajasatamassa. Tämän jälkeen alkavatkin vasta Napolin varsinaiset merimaisemat Santa Lucia -kaupunginosan edustalla, missä on Castel dell'Ovo -linnake heti Lungomaren alkupäästä.

Castel dell'Ovo
Napolin varsinaiset merimaisemat alkavat Castel dell'Ovo -linnakeelta Lungomaren alkupäässä.

Castel dell'Ovo -linnake venelaitureineen on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa Napolissa käyvälle: täältä on hienot näkymät Napolinlahdelle ja Vesuviukselle, samoin kuin Chiaia- ja Santa Lucia -kaupunginosiin ja itse Lungomare-rantapromenadille. Lungomare on viralliselta nimeltään Via Partenope, ja tämän melko hiljaisen kadun varrella on hienoja hotelleja ja diplomaattien ja rikkaiden asuntoja. Lungomaren meren puolella on paikkoja, joissa paikalliset uivat ja kalastelevat, ja maisemat kohti Mergellinaa ovat hienot. Täällä on mukava kävellä ja nauttia merimaisemista milloin tahansa, kun aurinko paistaa, mutta parhaimmillaan Lungomare on illan hämärtyessä, mikä Napolissa tapahtuu ympäri vuoden aikaisin.

Lungomare jatkuu aina villa Comunale -puistolle ja piazza Vittorio -aukiolle asti ja jatkuu tästäkin eteenpäin eri nimisenä ja aina Mergellinaan asti, mutta harva jaksaa kävellä koko matkaa. Tämä on kaupungin kerman suosima koiranulkoiluttamis- ja lenkkeilypaikka, ja mikäli aikaa riittää, kannattaa tähän noin kolmen kilometrin pituiseen rantapromenadiin tutustua kunnolla. Mergellinasta pääsee metrolla ja muillakin menopeleillä takaisin keskustaan. Lungomaren puolivälissä olevan Piazza Vittorion bussipysäkiltä kulkee busseja kohti Piazza Garibaldia ja kaupungin muita osia. Piazza Vittoriolta pääsee nopeasti takaisin kohti centro storicoa ja Via Toledoa myös kulkemalla Via Chiaia -kävelykadun päähän asti, mikä onkin mukava oikotie toiseen suuntaan kuljettaessa.

Piazza dei Plebiscito -aukio

Napolilla ei ole mitään varsinaista pääaukiota vaan monta kohtalaisen merkittävää aukiota, mutta ainakin turistit helposti mieltävät avaran Piazza dei Plebisciton sellaiseksi. Sen laidalla on San Francesco di Paolo -kirkko, joka on rakennettu Vatikaanin Pyhän Pietarin kirkon mallin mukaan, samoin kuin Palazzo Reale, jonka sisään voi mennä pientä pääsymaksua vastaan. Palatsin sisällä on etenkin barokkityylisiä huonekaluja ja muuta sisustusta esittelevä museo ja Biblioteca Nazionale eli Kansalliskirjasto, jonka sisään pääsee vain, jos tuo mukanaan henkilöllisyystodistuksen.

Aukio on laaja. Päiväsaikaan sillä on vahdinvaihtoja, ja iltaisin monen lähellä asuvan passeggiata eli iltakävely tapahtuu aukion tienoilla. Aukio onkin parhaimmillaan illalla, kun valoja sytytellään. Sen lähellä on suuri määrä nähtävää ja etenkin yöelämää, jota on paljon viereisessä Chiaia-kaupunginosassa.

Piazza Plebisciton välittömässä läheisyydessä sijaitsee myös vilkas Piazza del Municipio -aukio, jolta voi nousta kaksikerroksiseen kiertoajelubussiin ja jonka laidalla on Castel Nuovo, paikallisten suussa "Maschio Angioino", linnake, jonka jykevät muurit pystytettiin 1200-luvulla. Sen suojissa on Museo Civico ja lähistöllä lisää nähtävää: kaunis Galleria Umberto I -ostoskeskus ja Teatro San Carlo, kaupungin oopperatalo, joka on ulkoa vaatimaton mutta jonka esityksiä ja yleisöä verrataan usein Milanon La Scalaan.

Piazza Plebisciton ympäristö on parasta maastoa kaupungissa etenkin päiväretkellä tai lyhyellä matkalla olevalle samoin kuin lapsiperheille, sillä täällä on paljon tilaa, runsaasti nähtävää ja vähemmän tungosta kuin kaupungin monissa muissa osissa. Mikäli Napoliin suuntaa lyhyelle visiitille, kannatta centro storicon lisäksi tutustua parhaiten juuri tähän alueeseen.

Quartieri Spagnoli
Quartieri Spagnoli eli espanjalainen korttelisto on koko kaupungin napolilaisimpia kaupunginosia.

Quartieri Spagnoli - espanjalainen korttelisto

Matkalla Piazza Dante -aukiolta kohti Piazza dei Plebiscitoa pitkin kaupungin pääshoppailuväylää Via Toledoa on centro storicoa vastapäätä Quartieri Spagnoli, espanjalainen korttelisto. Se on koko kaupungin napolilaisimpia kaupunginosia ja ehdoton tutustumiskohde lyhyelläkin matkalla olevalle. Alue on aivan päänähtävyyksien kyljessä ja näin helposti lähestyttävä paikka. Vaikka siellä ei juuri nähtävyyksiä olekaan, pystyy se tarjoamaan kaikenlaista muuta yhdessä sen vieressä olevan Montesanto-kaupunginosan kanssa.

Quartieri Spagnoli on erinomainen paikka tehdä edullisia ja värikkäitä elintarvikeostoksia, täällä on mukava syödä gelatoa eli paikallista jäätelöä, istua kahvilla, tarkkailla värikästä katujen elämää tai syödä kohtuuhintaan. Lisäksi Quartieri Spagnoli on tunnettu yöelämästä, mutta se ei ole pimeän laskeuduttua turvallisin paikka kaupungissa eikä sen sivukujilla kannata turhaan harhailla. Yöaikaan kannattaa pysytellä lähellä Via Toledoa, mutta niille, joilla on paljon aikaa, suositellaan lähempää tutustumista korttelistoon päiväsaikaan.

Hyvä katu aloittaa alueeseen tutustuminen on Piazza Carita -aukiolta lähtevä Via Pignasecca, joka on täynnä putiikkeja ja myös ihmisiä etenkin alkuillasta ja lauantai-iltapäivisin, joka on vilkkain shoppailuaika kaupungissa. Katu vie kohti Montesantoa, ja tällä välillä ovat parhaimmillaan La Pignasecca -katumarkkinat, jotka tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden nähdä ja ostaa paikallisia elintarvikkeita ja juomia. Täällä on jonkin verran ravintoloita ja paljon pikaruokapisteitä, ja täältä voi hankkia kaikenlaista vaatteista kodintarvikkeisiin, yleensä edullisemmin kuin muualta keskustasta.

Quartieri Spagnoli ja Montesanto ovat liikenneyhteyksiltään hyviä, ja täältä voi nousta funikulaareilla ylös Vomeroon ja Montesanton asemalta, joka on aivan piazza Pignaseccan vieressä, pääsee junalla kohti Pozzuolia ja muuallekin.

Catacombe di San Gennaro -katakombit

Napolin vetonauloja on sen antiikin ajoilta peräisin oleva maanalainen käytävien verkosto. Täältä usean kymmenenkin metrin syvyydestä yhä löydetään antiikin Kreikan ja Rooman valtakunnan aikaisia katuja ja raunioita. Mikäli mielii saada parhaan kuvan katakombeista ja muista maan alla olevista vanhoista rakennelmista, kannattaa siirtyä keskustan ulkopuolelle oleville Catacombe di San Gennaro -katakombeille (Via di Capodimonte 13). Tälle Capodimonten palatsin yhteydessä olevalle nähtävyydelle on hankalahko kävelymatka, joten moni saapuu tänne mielellään taksilla.

San Gennaron maanalaiset hauta-alueet ovat peräisin 100-luvulta, ja niitä koristamassa on varhaisia kristillisiä seinämaalauksia. Nykyisin paikalla käy kiitettävästi ihmisiä, mutta suuri pyhiinvaelluskohde nämä katakombit olivat jo 400-luvulla, jolloin San Gennaron eli Januariuksen ruumis tuotiin tänne. Katakombeihin on muutaman euron pääsymaksu. Ne ovat hyvä vierailupaikka lapsiperheillekin, ja niille tehdään tunnin mittaisia kierroksia kerran tunnissa aamuyhdeksästä klo 15.00 asti ti-la, sunnuntaisin vain aamuyhdeksästä klo 12.00 asti.

Pompeiji
Pompeijin kohokohtia ovat Foro eli entinen tori (kuvassa), jolta on hyvät näkymät kohti Vesuviusta, amfiteatterit ja erilaiset temppelit.

Pompeiji

Vaikka Pompeiji ei olekaan Napolin kaupungissa vaan reilun puolen tunnin paikallisjunamatkan päässä, saapuu moni Napoliin juuri sen nähdäkseen. Pompeiji oli vauras kaupunki Rooman valtakunnan aikana, mutta vuoden 79 syksyllä Vesuvius-tulivuori purkautui, sen höyryt ja kuumuus tappoivat kaupunkiin jääneet ja laava peitti alleen jäljelle jääneet rauniot. Pompeiji katosi maailmankartalta tämän jälkeen täysin, ja se löydettiin uudelleen vasta vuonna 1594, jolloin paikallinen arkkitehti vahingossa löysi osan raunioista. Niitä alettiin tarkemmin tutkia vasta 1700-luvun puolivälissä, ja vielä nykyäänkin maan alta löytyy jatkuvasti uusia raunioita, joita yritetään saada esiin niitä vahingoittamatta ja kenties suuren yleisön nähtäväksi tulevaisuudessa. Nykyisin raunioista on näkyvillä paljon, niin että Pompeijin raunioalueella voi viettää vaikka kokonaisen päivän.

Kohokohtia ovat Foro eli entinen tori, jolta on hyvät näkymät kohti Vesuviusta, amfiteatterit ja erilaiset temppelit. Paikalla käy etenkin aamukymmenen jälkeen ympäri vuoden valtava määrä turisteja, joista monet saapuvat paikalle suuren ryhmän kanssa. Niinpä sinne kannattaa aina pyrkiä menemään heti sen avauduttua, mikä tapahtuu klo 8.30 joka päivä. Pompeijin raunioiden keskellä on vähän varjoja, ja aurinkoisella ilmalla, jolloin sinne kannattaa mennäkin, siellä on aina melko kuuma jopa talvikauden aikana. Näin ollen sinne ei kannata mennä liikaa pukeutuneena, huonossa kunnossa tai ilman vettä. Raunioiden keskellä on nykyään muutama ruokapaikka, mutta ne ovat tietenkin ylihintaisia.

Sisäänpääsymaksu on 11 euroa aikuiselta, mutta mikäli vierailee myös Herculaneumissa ja joissain muissa alueen antiikin ajan nähtävyyksissä, kannattaa ostaa 20 euroa maksava yhteislippu. Pompeijiin pääsee parhaiten Porta Nolanan Circumvesuviana (tai Piazza Garibaldin Circumvesuviana) -asemalta junilla, jotka lähtevät puolen tunnin välein pitkin päivää. Lippu maksaa reilut pari euroa suuntaansa, ja jotta pääsee oikeaan paikkaan, kannattaa lippu tilata tiskillä määränpäähän "Pompei Scavi". Paikallisjunan päätepysäkki on Sorrento, joten näiden kahden kohteen näkeminen yhden päivän aikana on mahdollista.

Lisätietoa Napolin nähtävyyksistä on esimerkiksi Porta Napoli -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/12

Lukijoiden kommentteja

Ennemminkin kuin noihin katakombeihin saakka lähtee kannattaa piipahtaa maan alla vanhoissa syvissä tuffaan kaivetuissa akvedukteissa ja roomalaisteatterin raunioissa ihan Via Tribunalin alla - kts. lisää napolisotterranea.org.

Lisäksi ns must-nähtävyyksiin lisäisin ehdottomasti Santa Chiaran luostarin ja etenkin sen sisäpihan upeine keltasävyisine kukkalaattapenkkeineen ja -pylväineen komeiden alueen historiaa kertaavien seinämaalausten lisäksi. /Margit

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti