Viro – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pärnu
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsia leikkipuiston kiipeilytelineessä
Perheille Pärnu on kesäkaupunki, johon ei muina vuodenaikoina kannata matkustaa.

Perheen kanssa Pärnussa

Pärnu on erinomainen matkakohde perheille, mutta matka sinne kannattaa tehdä joko koulujen kesäloma-aikaan tai sitten toukokuussa tai ennen syyskuun loppua. Kesäistä Pärnussa ei ole sen pidempään kuin Suomessakaan, eikä perheille ole siellä kuin kauneimpaan kesäaikaan yhtä paljon tekemistä kuin Tallinnassa.

Pärnussa on helppo löytää hyvä ruokapaikka, jossa lapsetkin viihtyvät, ja siellä on paljon tarjolla makeita paloja, kuten munkkeja ja jäätelöä. Ostosten tekeminen on Pärnussa helppoa, sillä siellä on vierekkäin kolme ostoskeskusta, joista löytyy kaikki tarpeellinen. Pärnussa on melko pitkiä etäisyyksiä, mutta siellä on myös hyvin rajallisesti paikkoja, joissa kannattaa viettää aikaa, joten liikkuminen ei siellä loppujen lopuksi ole lainkaan hankalaa.

Parhaat matkustusajat

Perheille Pärnu on kesäkaupunki, johon ei muina vuodenaikoina kannata matkustaa. Monet matkustavat sinne kylpylälomalle muinakin vuodenaikoina, mutta sellaisilla lomilla lapset tai nuoret tuskin viihtyvät.

Jos Pärnuun mielii kesäkauden aikana mutta ranta ei ole niin olennainen, voi sinne matkustaa toukokuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana. Jos haluaa, että on kesäistä, matka kannattaa tehdä koulujen kesäloma-aikaan. Jos haluaa nimenomaan rannalle ja mahdollisesti nauttia hellekeleistä, kaikkein todennäköisimmin rantakelejä on juhannuksesta suurin piirtein elokuun puoliväliin.

Ruokailu

Pärnussa on paljon ravintoloita, ja valtaosa niistä sopii hyvin perheille. Pelkästään pääkävelykadulla (Rüütli) [kartalla] ja sen sivukaduilla on paljon ravintoloita, joissa perheetkin viihtyvät, ja kadun varrella ovat esimerkiksi hampurilaispaikka Bison, nepalilainen ravintola josta saa muitakin aasialaisia ruokia ja useita perheille soveltuvia ravintoloita, jotka ovat Hommiku-kadun kulmauksen tienoilla. Hommikulla on Peetri Pizza, joka on Viron suosituin pitsaketju.

Toinen Rüütlin sivukatu, jolla kuka tahansa viihtyy, on Pühavaimu, joka on kahden korttelin päässä Hommikusta. Vaikka sen varrella ei ole montaa ravintolaa, on sillä kahviloita, ja yksi erinomainen vanhanajan kahvila, jonka munkit ovat kaupungin parhaita, on Sõõrikubaar.

Jono Pizzeria Steffani rannalla olevaan ravintolaan
Pizzeria Steffani, jolla on piste myös rannan tuntumassa, on niin suosittu, että siellä on keskikesällä lähes jatkuvia jonoja.

Seuraava sivukatu on Nikolai, jonka Nikolai Lehtlassa perheet voivat hyvin syödä. Ruokalista on suuri, terassilla on yleensä tilaa ja ruokia voi tilata suomeksi. Varsinainen perhemagneetti kadun varrella on kuitenkin pizzeria Steffani, joka on niin suosittu, että siellä on keskikesällä lähes jatkuvia jonoja.

Toinen alue ytimessä, jossa perheet mielellään syövät, on ostoskeskusten hallitsema alue, joka on linja-autoaseman vieressä. Ostoskeskuksissa on paljon nuorekkaita ruokapaikkoja, joista saa joka vuosi vähän eri ruokia mutta aina siellä on tarjolla viimeisimpiä trendiruokia. Ostoskeskuksissa voi syödä samalla kun katselee ostoksia, ja varsinaisten ruokien lisäksi siellä on tarjolla erilaisia välipaloja.

Kolmas Pärnun alue, jolla perheitä on enemmän kuin muualla, on rannan tienoo. Siellä on tarjolla kaikenlaisia ruokia, mutta hinnat voivat siellä olla korkeampia kuin muualla kaupungissa. Varsinaisia ruokia tarjoavia ravintoloita siellä on suhteellisen vähän ja monet niistä ovat aikuismaisen tylsiä tai sitten kylpylähotellien yhteydessä, mutta sieltä kyllä löytyy aina jotakin. Rannan tuntumassa on sen verran vähän ravintoloita, että sinne ei kaupungista kannata nälkäisenä siirtyä, vaan kaikkein paras on syödä kunnolla kaupungissa tai majapaikalla ja tyytyä rannalla jäätelöön tai muuhun välipalaan. Yksi hyvin suosittu paikka perheiden keskuudessa on Steffani-pizzerian toinen piste [kartalla], joka on avoinna vain rantakauden aikana. Jos haluaa nähdä isomman valikoiman ravintoloita, kannattaa kävellä Steffanin vieressä olevaa Supeluse-katua pitkin kohti keskustaa, sillä sen varrella on useita ravintoloita, joilla on kesäterassit.

Lue lisää Pärnun ruoista ja ravintoloista.

Ostokset

Pärnu on kaupunki, josta voi ostella kaikenlaista, mutta siellä on melko rajallisesti kauppoja ja ostoksia tehdään pääasiallisesti ydinkeskustassa.

Rüütli on keskustan pääkatu, ja sen varrella on paljon kauppoja. Sivukaduilla on jonkin verran kauppoja, mutta ei mitenkään erityisen paljon, ja muillakin pääkaduilla erilaisia liikkeitä on vähän.

Paras alue tehdä ostoksia on ostoskeskusten hallitsema alue linja-autoaseman vieressä. Siellä ovat Port Artur, Port Artur 2 ja Pärnu Keskus, ja ne ovat kaikki moniosaisia ostoskeskuksia, jotka ovat päivittäin aamusta iltaan avoinna. Niistä löytyvät kaikki mahdolliset kaupat, ja kansainvälisten tuotteiden lisäksi niiden seassa on liikkeitä, joista saa paikallisia tuotteita tai muualta peräisin olevia tuotteita edullisesti.

Lue lisää Pärnun ostoksista.

Liikkuminen paikasta toiseen

Pärnussa on kaikkein paras liikkua kävellen, mutta välimatkat ovat pitkiä ja näin siellä ei kannata pelkästään jalkapelillä liikkua. Jos varaa hotellin rannan läheltä, on sieltä 10–20 minuutin kävelymatka keskustaan, ja kaikkein lähimpänä keskustaa olevat rannan alueet ovat Villa Ammenden ympäristössä. Jatkuva kävely rannan ja keskustan välillä ei ole mukavaa, mutta jos perhe saapuu paikalle autolla, voi ostoksilla käydä autolla, sillä rannan lähellä ei kauppoja olekaan. Auton ja kävelyn lisäksi polkupyörällä voi kaupungissa ajella, ja sellaisen saa vuokralle. Liikennettä on aina melko vähän, ja etenkin rannan ja ytimen välisissä kortteleissa on mukava pyöräillä.

Polkuautoileva perhe
Rantapromenadia pitkin viilettämiseen voi vuokrata erilaisia kulkuneuvoja, kuten polkuauton.

Kaupungissa kulkee lukuisia linja-autolinjoja, joilla voi kuka tahansa kulkea. Eurolla saa lipun kuskilta, mutta sitä varten pitää olla tasaraha, ja jos mielii liikkua bussilla paljonkin, voi ostaa kaksi euroa maksavan kortin, jolle voi laittaa rahaa tai vaikka päivälipun. Bussien liikkeistä pitää ottaa selvää, eivätkä ne kulje oikeastaan lainkaan rannan ja keskustan väliä.

Lue lisää liikkumisesta Pärnussa.

Parhaat alueet perheille

Yllä mainitut alueet eli ydinkeskustan Rüütli-kadun ympäristö ja kauppakeskusten hallitsema aukio sekä rannan tuntumassa olevat korttelit ovat erinomaista maastoa perheille, mutta muitakin hyviä alueita Pärnussa on.

Yksi hyvä alue on Tallinnan-portin ympäristössä, jossa on suuri puisto (Valli Park), MiniZoo ja huvipursisatama. Siellä voi käydä kävelyllä tai alueelle voi myös majoittua, jolloin on hyvällä paikalla lähellä sekä rantaa että ydintä.

Rannan ja Rüütlin välisiin kortteleihin kannattaa tutustua kunnolla, sillä niissä on kaikenlaista nähtävää. Niistä löytyvät kaupungin tenniskeskus, jossa pelataan heinäkuussa Estonia Open, biljardisali, nykytaiteen museo ja kauniita kortteleita, joita on etenkin Villa Ammenden ja Mudaravilan välisissä kortteleissa. Rannan tuntumassa myös Kuursaalin ympäristössä kannattaa viettää aikaa, ja kannattavaa on tutustua hyvin rannan ja ytimen välissä olevaan suureen puistoon (Ranna Park), jossa riittää kesäaikaan maastoa ja paljon puhdasta ilmaa.

Teksti: Peter Forsberg
2019/10

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti