Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Verona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Porta Nuova -rautatieasema
Veronan Villafranca-lentoaseman ja Porta Nuova -rautatieaseman (kuvassa) väliä kulkee bussi. Asemalta kannattaa ottaa bussi tai taksi majapaikalle.
Kuva: Peter Forsberg

Saapuminen Veronaan ja sinne tehtävät matkat ja lennot

Veronaan voi kesäkauden aikana lentää suoraan Helsinki-Vantaan lentoasemalta, ja Veronan lentoasema on lyhyen ja edullisen matkan päässä keskustasta. Veronaan voi saapua myös muiden kaupunkien kautta, ja etenkin Bologna, Milano ja Venetsia ovat kaikki lyhyen junamatkan päässä.

Veronaan voi matkustaa omatoimimatkalle ja kenties myös vierailla useammassakin kaupungissa saman matkan aikana. Veronaan tehdään myös matkatoimistojen järjestämiä pakettimatkoja, joihin kuuluvat lennot ja hotelli. Järjestettyjä matkoja sinne tehdään lähinnä silloin, kun Finnair maaliskuulta marraskuulle lentää Helsingistä suoraan Veronaan.

Siirtyminen Veronan lentoasemalta keskustaan

Veronan Villafranca-lentoasema (VRN) [kartalla] on lähellä keskustaa, ja se tunnetaan usein myös Catullo-nimellä. Matkan lentoaseman ja keskustan välillä voi tehdä linja-autolla tai taksilla.

Aerobus – lentokenttäbussi

Edullisin kyyti siirtyä kentältä keskustan liepeille on Aerobus, joka kulkee lentoasemalta Porta Nuova -rautatieasemalle [kartalla]. Lentoasemalta se lähtee klo 5.35 alkaen mutta seuraava bussi on vasta klo 6.30 ja siitä eteenpäin se liikkuu 20 minuutin välein klo 23.30 asti. Sen jälkeen on vielä yksi vuoro klo 00.48. Lippu yhteen suuntaan maksaa 6 euroa, ja lipun voi ostaa bussista.

Takaisin lentoasemalle mennessä Aerobus lähtee laiturista E-1, joka on aivan asemarakennuksen vieressä, matkalla asemalta kohti keskustaa. Ensimmäinen vuoro lähtee klo 5.15, toinen klo 6.10 ja klo 6.30 alkaen Aerobus liikkuu kahdenkymmenen minuutin välein.

Asemalta on kävelymatkaa Piazza Bralle ja muille ydinkeskustan paikoille, mutta sen voi kävellä reilussa vartissa tai asemalta voi siirtyä taksilla tai linja-autolla eteenpäin. Jos haluaa mennä julkisilla Porta Nuovalta muualle kaupunkiin, on rautatieaseman edustalla oleva lähiliikenteen linja-autoasema vähän sekava paikka, ja siellä oikean bussin löytäminen noin vain voi olla hankalaa. Majapaikan varauksen yhteydessä kuitenkin voi selvittää mikä on lähin bussipysäkki ja mitkä linjat sinne Porta Nuovalta menevät, ja asemalla on taulu, jossa näytetään mistä mikin bussilinja lähtee. Kannattaa huomata että kullakin linjalla on kaksi pysäkkiä, riippuen siitä meneekö bussi Piazza Brata kohti vai keskustasta poispäin. Epäselvissä tilanteissa kannattaa kysyä paikallisilta tai sitten kuskilta. Liput julkisiin kannattaa hankkia etukäteen vaikka asemalla olevasta, T-merkillä varustetusta kioskista, josta voi hankkia yhden lipun tai pidemmän aikaa voimassa olevia lippuja.

Taksi

Takseja on saapuvien terminaalin edessä, ja matkaa tulee vain 12 kilometriä suuntaansa. Kuskit ovat täälläpäin yleensä rehellisiä, mutta jos haluaa pelata varman päälle, voi lentoaseman verkkosivuilta katsoa paikallisen taksiyhtiön ja tilauttaa sellaisen paikalle. Lentoasemalla ei kuitenkaan ole taksin kanssa luvassa ongelmia.

Siirtyminen Veronan lentoasemalta Gardajärvelle

Veronan lentoasemalta on nopea yhteys Gardajärvelle vain kesäkuun 13. päivän ja syyskuun 11. päivän välisenä aikana. Yhteys on linjalla numero 164, ja tästä yhteydestä voi lukea lentoaseman sivuilta.

Siirtyminen Bergamon, Milanon ja Venetsian lentoasemilta Veronaan

Bergamon lentoasema on siedettävän matkan päässä Veronasta, ja tälle kentälle pääsee Tampereelta huhtikuun alusta lokakuun loppuun Ryanairilla ensin Bremeniin ja sieltä Bergamoon. Bergamon Orio al Serio -kentältä voi tulla Orio-bussilla Milano Centrale -päärautatieasemalle, mistä tulee tiuhaan tahtiin Trenitalian junia Veronan Porta Nuova -rautatieasemalle.

Jos laskeutuu Milanon lentoasemille, niiltä on helppo siirtyä Milanon päärautatieasemalle. Malpensaan laskeutuvalle paras kyyti on Malpensa Express -juna ja Linatesta tulee bussilinja 73 ydinkeskustaan. Pysäkin lähellä on San Babilan metroasema, jolta voi kulkea metrolla rautatieasemalle, ja sieltä on helppoa junalla siirtyä Veronaan. Lipun voi ostaa ennen matkaa automaateista, joita asemalla on valtava määrä, ja lippu täytyy aina leimata ennen junaan nousemista.

Venetsian lähellä sijaitsevilta lentoasemilta on kohtalaisen vaivatonta päästä Veronaan. Marco Polon kentältä voi bussilla tai lautalla kulkea Piazzale Roma -aukiolle, joka on rautatieaseman naapurissa, ja sieltä pääsee Trenitalian junilla nopeasti Veronaan. Trevison kentältä tulee busseja lentojen jälkeen Mestreen, missä onkin parempi jäädä pois kuin Piazzale Roma -aukiolla Venetsiassa. Mestrestä pääsee nopeasti junalla Veronaan, jonne junia lähtee vähän väliä.

Finnair lentää (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Finnair lentää juhannukselta elokuun alkuun eli kiivaimman oopperakauden aikaan suoraan Veronaan.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Veronaan

Veronaan voi matkustaa omatoimisesti, jolloin lennot ja hotelli varataan itse, tai matkatoimiston järjestämälle matkalle, joka on melko kallis vaihtoehto. Omatoimimatkailija voi hyvin yhdistää vierailun Veronassa muihin Italian kaupunkeihin, ja varsin lyhyen matkan päässä Veronasta ovat esimerkiksi Bologna, Milano ja Venetsia. Firenzekään ei ole kaukana, mutta junaa joutuu vaihtamaan välillä, ja myös Rooman ja Veronan välillä junalla matkustava joutuu muissa kuin kaikkein kalleimmissa junissa vaihtamaan välillä junaa.

Sekä omatoimimatkat että pakettimatkat ovat kalleimmillaan vilkkaina matkustusaikoina, joihin kuuluvat pääsiäinen, kesäkuusta syyskuuhun kestävä oopperakausi ja jotkin muut ajankohdat, kuten lokakuun lomaviikot. Viikonloput ovat aina vilkkaampia ja monasti myös kalliimpia aikoja olla Veronassa kuin arkipäivät, ja joustavuudesta on taloudellista hyötyä.

Omatoimimatkat

Helsinki-Vantaan lentoasemalta pääsee kesällä suoraan Veronaan, mutta muulloin ei Suomesta tätä nykyä pääse suoraan Veronaan. Välilaskulliset lennot kestävät vähintään nelisen tuntia, ja niiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä ne voivat kestää koko päivän tai vuorokaudenkin.

Finnair lentää juhannukselta elokuun alkuun eli kiivaimman oopperakauden aikaan suoraan Veronaan. Finnairilla on suoria lentoja myös muihin Italian kaupunkeihin, kuten Milanoon, Pisaan, Riminiin, Roomaan ja Venetsiaan. Suora lento Pohjois-Italiaan kestää noin kolme tuntia, ja ympäri vuoden Italiaan voi lentää suoraan Finnairin koneilla Milanoon ja Roomaan.

Neljän tunnin kestoisia ja yhden vaihdon vaativia lentoja Veronan lentoasemalle tekee Lufthansa, ja hinnat ovat melko korkeita, niin että liput saattavat maksaa 150 euroa suuntaansa.

Norwegian lentää suoraan Milanoon ja kesällä yleensä kerran viikossa suoraan Venetsiaan.

Lentoyhtiöt, jotka lentävät Helsingistä Veronaan juuri tiettynä ajankohtana voi selvittää Skyscannerin avulla.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Jos Veronaan haluaa lähteä perinteiselle pakettimatkalle, johon kuuluvat lennot ja hotelli, matkaan voi lähteä parhaiten maaliskuun loppupuolen ja marraskuun puolivälin välisenä aikana. Sinne tehdään monenmoisia matkoja, kuten kolmen vuorokauden matkoja, viikon matkoja ja matkoja, joihin yhdistetään muitakin kohteita. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että mitä lyhyempi matka on sitä kalliimmaksi se jokaista matkustettua vuorokautta kohden tulee. Kalleimpia ovat oopperakauden aikana tehtävät matkat, ja tällaiselle matkalle lähtevän on hyvä varautua korkeiden hintojen lisäksi kovaan tungokseen ja yöt päivät jatkuvaan kuumuuteen. Pakettimatkalle lähtevien on hyvä olla tietoisia siitä, että lentokenttäkuljetukset, joita matkatoimistot järjestävät, ovat täysin ylihintaisia, ja myös heidän tarjoamansa retket ovat huomattavasti kalliimpia kuin omatoiminen vierailu jossakin Veronan lähellä olevassa kohteessa.

Aurinkomatkat tekee maaliskuun loppupuolen ja marraskuun puolivälin välisenä aikana matkoja Veronaan. Viikon matkat ovat Aurinkomatkojen eniten tarjoamia pakettimatkoja Veronaan, suorista lennoista vastaa tietenkin Finnair ja hotellit ovat korkeatasoisia. Veronaan voi matkustaa noin 1100 eurolla viikoksi, jos yöpyy kahden hengen huoneessa, mutta yksin yöpyvä maksaa tätäkin enemmän.

Toinen suuri ja perinteinen matkatoimisto eli Tjäreborg tekee sekin pääosin viikon mittaisia matkoja, jotka maksavat suurin piirtein saman kuin Aurinkomatkojen matkat. Kaikkein vilkkaimpana matkustusaikana eli kesäkuussa oopperajuhlien alettua matkaan pääsee viikoksi alimmillaan noin 1100 eurolla, mutta tällaiseen matkaan ei sisälly aamiaisia ja hotelli on keskitasoa. Jos haluaa yöpyä hienossa hotellissa ja syödä aamiaisen, voi hinta olla 1500 euroa per viikko.

Jonkin verran muitakin mahdollisuuksia on, ja yksi sellainen on lähteä vaikka OK-matkojen järjestämälle oopperamatkalle Veronaan. Näitä tehdään tietenkin oopperakauden aikana kesäkuulta syyskuulle, eivätkä oopperamatkat Veronaan ole edullisia, mutta kaikki järjestyy helposti ja oopperaan pääsee vaikka ei osaisi kieliä tai olisi paljon matkustanut.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Jori Samonen /Flickr
2016/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti