Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bologna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Aerobus-linja-auto
Suosittu, luotettava ja edullinen tapa siirtyä lentoaseman ja Bolognan välillä on Aerobus. Linja-auto kulkee lentoaseman ja rautatieaseman välin 11–30 minuutin välein noin 20 minuutissa.
Kuva: Peter Forsberg

Saapuminen Bolognaan ja sinne tehtävät matkat ja lennot

Bolognan lentoasemalle ei ole suoria lentoyhteyksiä Suomesta, mutta jos sinne lentää, on matkan lentoaseman ja ydinkeskustan välillä mahdollista kulkea bussilla tai taksilla. Bolognaan voi saapua rautateitse monesta eri kaupungista, sinne tulee linja-autoja muualta Euroopasta ja Bolognaan tehtävän matkan voi helposti yhdistää vierailuun jossakin muussa Italian kaupungissa.

Bolognaan voi matkustaa lentäen niin, että lentää esimerkiksi Milanoon, Venetsiaan tai Veronaan, ja omatoimimatka on yleensä edullisempi ja aina joustavampi ratkaisu kuin matkatoimiston järjestämälle matkalle lähteminen. Bolognaan tehdään Suomesta jonkin verran lennot ja hotellin sisältäviä pakettimatkoja, joille tulee hintaa alkaen noin sata euroa vuorokautta kohden.

Siirtyminen Bolognan lentoasemalta keskustaan

Bolognan lähin lentoasema on viralliselta nimeltään Guglielmo Marconi [kartalla], ja se sijaitsee melko lyhyen matkan päässä Bolognan ydinkeskustasta. Matkan lentoaseman ja muun kaupungin välillä voi kulkea lentokenttäbussilla tai taksilla. Lentoasemalta voi myös vuokrata auton. Bolognan lisäksi lentoasemalta on suoria bussiyhteyksiä esimerkiksi Ferreraan, Firenzeen, Modenaan ja Riminiin. Kaikista yhteyksistä voi lukea lentoaseman verkkosivuilta.

Aerobus ja siirtyminen rautatieasemalta muualle kaupunkiin

Suosittu, luotettava, edullinen ja tiheään tahtiin kulkeva tapa siirtyä lentoaseman ja Bolognan välillä on Aerobus. Linja-auto kulkee lentoaseman ja rautatieaseman välin 11–30 minuutin välein noin 20 minuutissa. Bussit kulkevat tätä nykyä 11 minuutin välein klo 7–21.30, ja vuorokauden ensimmäinen yhteys lähtee rautatieasemalta klo 5 ja viimeinen klo 23.35. Aikuisten lippu maksaa 6 euroa ja alle metrin korkuiset pääsevät ilmaiseksi bussiin. Lippu on voimassa 75 minuuttia, joten sitä voi käyttää Bolognan julkisen liikenteen verkostossa vielä lentokenttämatkan jälkeen lähes tunnin ajan. Aerobusin verkkosivuilla on mahdollista ostaa lippunsa etukäteen, ja sivuilla on myös päivitetty lentokenttäbussin aikataulu. Jos lippua ei osta etukäteen, voi sellaisen ostaa bussista.

Rautatieasemalta on lyhyt kävelymatka turistien suosimaan ydinkeskustaan Via dell’Indipendenzaa pitkin, ja asemalta pääsee myös taksilla tai julkisilla nopeasti minnepäin kaupunkia tahansa.

Keskusasemalta (Bologna Centrale) pääsee parhaiten kohti keskustaa linja-autoilla 11, 25, 30 ja A. Jos majapaikka sijaitsee keskustasta katsoen aseman toisella puolella olevalla alueella Bologninassa, pääsee sinne kätevästi rautatieaseman alta kulkevien tunnelien kautta, mutta sinne kulkee myös linja-autoja.

Taksi

Lentoasemalta voi tietenkin siirtyä taksilla minnepäin Bolognaa haluaakin mennä. Taksimatka lentoaseman ja rautatieaseman välillä kestää parikymmentä minuuttia ja maksaa noin 13 euroa suuntaansa. Taksimatkojen hintoja Bolognan eri osiin voi tutkia Taxiautofare-sivuilta.

Siirtyminen Italian muilta lentoasemilta Bolognaan

Bolognaan voi hyvin matkustaa niin, että lentää jonnekin muualle, kuten Milanoon, Roomaan, Venetsiaan tai Veronaan. Siitä, miten eri lentoasemilta siirrytään kunkin kaupungin keskustaan, voi lukea Milanon, Rooman, Venetsian ja Veronan Pienestä Matkaoppaasta. Näistä kaupungeista on hyviä yhteyksiä rautateitse Bolognaan, ja aikatauluja, matkojen kestoja ja lippujen hintoja voi katsella Trenitalian sivuilta.

Siirtyminen muualta Italiasta tai Euroopasta Bolognaan

Bolognaan on helppo suorilla junayhteyksillä siirtyä monesta Italian suuresta tai pienestäkin kaupungista. Junat ovat nopeita ja luotettavia ja noudattavat tarkkoja aikatauluja. Junia saapuu Bolognaan myös muista Euroopan maista, kuten Ranskasta ja Itävallasta. Viikonloput ovat hyvin suosittuja matkustusaikoja, ja vuoroja liikkuu suhteellisen harvoin iltaisin. Bolognan rautatieaseman lähellä on myös linja-autoasema, jolle saapuu busseja muualta Italiasta ja myös muualta Euroopasta.

Siirtyminen rautateitse muualta Italiasta tai Euroopasta Bolognaan

Bolognan päärautatieasema (Bologna Centrale) [kartalla] sijaitsee reilun kilometrin päässä ydinkeskustasta. Bolognan rautatieasema on Pohjois-Italian suurin liikenteen solmukohta, ja sinne pääsee erilaisia junilla monesta kaupungista.

Nopeimmat junat ovat todella nopeita mutta myös kalliita, joskin mahdollisimman ajoissa lippunsa ostavat saavat tuntuvia alennuksia. Jos haluaa säästää lippujen hinnoissa, kannattaa käyttää henkilöjunia (regionale), joilla matkustaminen on edullista mutta ei välttämättä aina paljonkaan hitaampaa kuin nopeammilla junilla matkustettaessa. Lippuja voi ostaa paikan päällä lippuluukulta tai automaatista, jolloin lippunsa useita päiviä etukäteen ostavat voivat saada ne normaalia edullisemmin. Kaikki liput, joihin ei sisälly paikkavarausta, on leimattava yhdessä asemalla olevista leimauslaitteista. Henkilöjuniin käyvät liput ovat voimassa vain sen vuorokauden ajan, jona ne ostetaan, ja lippu on voimassa neljä tuntia leimaamisesta.

Aikatauluja ja hintoja voi katsella Trenitalian verkkosivuilla, mutta sivuilta ei nykyään enää voi ostaa lippuja.

Siirtyminen linja-autolla muualta Italiasta tai Euroopasta Bolognaan

Bolognan varsin huonoon kuntoon päässyt linja-autoasema (Stazione Autolinee) (Piazza XX Settembre 6) [kartalla] on paikka, josta pääsee nopeasti rautatieasemalle tai noin kilometrin päässä oleville ydinkeskustan pääaukioille. Bussilla sieltä pääsee lähinnä Bolognan lähellä oleviin pieniin paikkoihin, joihin ei kulje junia, mutta sinne saapuu ja sieltä lähtee linja-autoja muualle Eurooppaan.

Helsinki-Vantaan lentoasema (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Bolognaan ei ole lainkaan suoria lentoja Suomesta, mutta esimerkiksi Milanoon pääsee suoraan Helsingistä, ja matkaa Bolognaan voi jatkaa junalla.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Bolognaan

Bologna on erinomainen kohde omatoimimatkailijalle, jonka on mahdollista yhdistää Bolognan-matkaan vierailuja myös muissa Italian kaupungeissa. Bolognasta on helppo tehdä retkiä eri puolille Keski- ja Pohjois-Italiaa, ja mahdollista on esimerkiksi viettää muutama yö myös Riminin hiekkarannalla, Veronassa, Milanossa tai jossain muussa kaupungissa. Bolognaan voi myös lähteä matkatoimiston järjestämälle matkalle, jonkalaisella vietetään muutamasta päivästä viikkoon Bolognassa.

Omatoimimatkat

Bolognaan on hyvä matkustaa Suomesta omatoimisesti, sillä näin tulee miltei poikkeuksetta nähtyä enemmän vähemmällä rahalla. Omatoimimatkalle lähtevän on järkevää katsella lentoja ja hotellia hyvissä ajoin etukäteen, niin että ikäviä yllätyksiä ei tule. Sellaiset ajankohdat kuin pääsiäinen, kevään ja syksyn messujen ajat ja lokakuun syyslomien viikot ovat normaalia vilkkaampia ajankohtia matkustaa kaupunkiin. Viikonloput ovat Bolognassa vilkkaita ympäri vuoden, ja siellä on messuja, jotka tekevät kaupungista kiireisen vähän väliä.

Bolognaan ei ole lainkaan suoria lentoja Suomesta, mutta esimerkiksi Milanoon pääsee suoraan Helsingistä. Bolognaan on hyvät junayhteydet useimmista Italian suurista kaupungeista, mutta joistain junaa joutuu vaihtamaan. Trenitalian sivuilta voi katsella, milloin, kuinka usein ja millä hinnalla yhteyksiä on muiden kaupunkien ja Bolognan välillä.

Bolognan lentoasemalle ei ole aivan yksinkertaista päästä Helsinki-Vantaan lentoasemalta, mutta Norwegian lentää moneen eri Italian kaupunkiin. Helsingistä on mahdollista päästä esimerkiksi Milanoon, Pisaan Venetsiaan ja Veronaan. Ne ovat kaikki kaupunkeja, joissa on mukava vierailla samalla matkalla kun käy Bolognassa, ja niistä kaikista on hyvät yhteydet Bolognaan.

Ryanair ei enää lennä Tampereen Pirkkalan kentältä Bergamon kentälle, mutta mahdollista on lentää kesäkaudella Bremenin kautta Italiaan. Bremenistä voi lentää Bolognan lähellä olevista kaupungeista Ryanairilla Bergamoon ja Trevison kentälle Veneton alueelle.

Lufthansan lentokone (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Nopeimpia välilaskullisia lentoja Helsingin ja Bolognan välillä tekee Lufthansa. Sen koneilla voi päästä Helsingistä Bolognan omalle lentoasemalle vähän yli neljässä tunnissa.

Muista kuin halpalentoyhtiöistä Finnair lentää suoraan ympäri vuoden Milanoon ja Roomaan. Finnairilla pääsee suoraan myös Veronaan, mutta vain juhannuksen ja elokuun lopun välisenä aikana. Veronasta pääsee suoraan Bolognaan, aivan kuten Milanosta ja Roomastakin, mutta Trevisosta tuleva joutuu yleensä vaihtamaan kerran junaa.

Nopeimpia välilaskullisia lentoja Helsingin ja Bolognan välillä tekee Lufthansa. Sen koneilla voi päästä Helsingistä Bolognan omalle lentoasemalle vähän yli neljässä tunnissa.

Yhteyksiä, hintoja ja Bolognaan lentäviä yhtiöitä voi katsella vaikka Skyscannerin sivuilta.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Jos haluaa Bolognaan pakettimatkalle, tehdään sinne lennot ja hotellin sisältäviä matkoja. Bolognaan tehdään paljon kolmen vuorokauden matkoja, jotka voivat ajoittua muihinkin aikoihin kuin viikonloppuihin. Pakettimatkalle lähtevän on hyvä olla tietoinen siitä, että neljän tai viiden tähden hotelli on huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin parin tähden hotelli ja että mitä lyhyempi matka on sitä kalliimmaksi se vuorokautta kohti tulee.

Tjäreborg järjestää matkoja Bolognaan. Jos matkaan lähtee yhtenä vuoden parhaista ajankohdista eli toukokuun puolivälissä, tulee kolmen vuorokauden matkalle hinnaksi alkaen noin 350 euroa per matkustaja. Lennot ovat välilaskullisia ja vievät kolmen vuorokauden lomasta noin puoli vuorokautta, niin että aikaa paikan päällä käytettäväksi jää kaksi kokonaista vuorokautta.

Bologna ei ole huippusuosittu matkakohde, ja sen hotelleissa on yleensä tilaa, jopa messujen aikaan. Hintataso saattaa messujen aikana kohota, mutta se ei koskaan olekaan erityisen alhainen. Viikonloput voivat olla liikematkaajien puuttumisen takia edullisempia kuin viikot, ja jotkin ajankohdat kuten pääsiäinen, lokakuun puolivälin lomaviikot ja aika joulun ympärillä voivat olla muita ajankohtia hintavampia.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Simbe90 /Flickr, BriYYZ /Flickr
2017/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti