Lautta
Venetsian lentokentältä, Marco Pololta on hyvät kulkuyhteydet Venetsian historialliseen keskustaan vesiteitse lautoilla ja vesibusseilla.

Venetsian matkat, lennot ja saapuminen perille

Tällä sivulla kerrottaan aluksi, miten matka hoituu perillä Venetsiassa lentokentiltä, rautatieasemilta ja bussiasemilta eteenpäin kaupunkiin ja hotellille. Lopuksi kerrotaan, millä tavoin Suomesta pääsee parhaiten Venetsian matkalle ja minkälaisia matkavaihtoehtoja ja hintoja kaupunkiin matkaava voi odottaa.

Saapuminen lentäen

Venetsian lentokenttä Marco Polo sijaitsee Mestressä. Jotkin lentoyhtiöt, etenkin halpalentoyhtiöt, lentävät myös pienemmälle Trevison kentälle. Kummaltakin kentältä pääsee ongelmitta ja varsin kohtuulliseen hintaan ja lyhyessä ajassa niin Mestreen kuin eri puolille Venetsian varsinaista keskustakin.

Siirtyminen Marco Polo -lentoasemalta Venetsian pääpaikoille

Hyvä tapa siirtyä Marco Polo -kentältä [kartalla] etenkin San Marcon kaupunginosaan ja Pyhän Markuksen aukion tienoille on vaporetto eli vesibussi, josta vastaa Alilaguna. Saapuvien hallissa on lippuautomaatti ja myös lippukassa, joilta voi hankkia lipun käteisellä tai maksukortilla. Lipun lentoasemalta kaupunkiin samoin kuin muitakin lippuja voi varata verkkosivujen kautta jo ennen matkan alkamista. Lentokentän ja muun Venetsian välillä kulkee 4 vesibussilinjaa, jotka kulkevat varsin hyvin eri puolille Venetsiaa ja joiden kyydissä pääsee erityisen nopeasti Pyhän Markuksen aukion tienoille. Vesibussikyyti maksaa 15 euroa suuntaansa tai 27 euroa edestakaisin, ja matkalaukun kanssa vesibussiin menevä joutuu aina myös hankkimaan 3 euroa maksavan lisälipun. Vaporetot kentältä keskustaan kulkevat yleensä vartin välein.

Vesibussia nopeampi ja kalliimpi kyyti on vesitaksi eli yksityinen taksivene, joka on maineeltaan Euroopan kallein kyyti. Vesitaksi, joka kaupungissa yleensä tunnetaan englantilaisella "Water Taxi" -nimellä, on hintava mutta nopea ja mukava tapa siirtyä lentoasemalta minnepäin Venetsiaa tahansa, mutta pelkkä taksiin nouseminen maksaa lähes 20 euroa ja matka lentoasemalta keskustaan edullisimmillaan reilut 100 euroa.

Marco Polon kentältä Venetsiaan tulee myös busseja, joilla pääsee aina Piazzale Roma -aukiolle asti. Bussikyyti on hyvä niille, joiden majapaikka on Cannaregiossa tai Santa Crocessa, ja Piazzale Romalta pääsee myös etenemään vesibussilla tai taksiveneellä kohti majapaikkaa. Lentokenttäbusseihin voi hankkia lippuja etukäteen verkkosivujen kautta, ja niistä vastaa ATVO. Marco Polon kentältä pääsee helposti bussilla myös Mestreen, rautatieaseman viereen.

Siirtyminen Trevison lentoasemalta keskustaan

Trevison lentoasemalta [kartalla] on helppo siirtyä bussilla nopeasti ja edullisesti joko Piazzale Roma -aukiolle [kartalla] tai sitten Mestreen [kartalla], jonka hiljattain remontoidulta pieneltä linja-autoasemalta lähtevät myös muut Venetsian kaukoliikenteen bussit. Piazzale Romalta on lyhyt kävelymatka Scalzin sillalle, Santa Croceen ja Cannaregioon, mutta muihin kaupunginosiin on kyllä kävelymatkaa.

Kaupunkiin matkalaukun kanssa saapuvan on hyvä tietää, että Venetsiassa on suunnitteilla sääntö, joka kieltää sakon uhalla muiden kuin kumipyörillä varustettujen matkalaukkujen vetämisen kaupungin kaduilla. Kielto toteutuu mahdollisesti toukokuusta 2015 alkaen. Venetsian monilla majapaikoilla on kuitenkin tavarakuskeja, jotka kärräävät pakaaseja ainakin lähimmälle vesibussilaiturille, ja hienoimmilla hotelleilla on myös erillisiä venekuljetuksia.

Saapuminen rautateitse

Venetsiaan voi saapua muualta Italiasta ja Euroopasta rautateitse, ja junista vastaa Trenitalia. Venetsiassa on rautatieasema Mestressä [kartalla] ja keskustassa [kartalla], Grand Canalen varrella. Keskustassa sijaitseva asema on nimeltään Santa Lucia. Harvat junat kuitenkaan saapuvat tai lähtevät suoraan Santa Lucia -asemalle tai asemalta: yleisempää on, että junaa pitää vaihtaa Mestressä. Venetsian molemmat rautatieasemat on hiljattain täysin uusittu. Niissä on hyvät palvelut, matkatavarasäilytys ja paljon lippukassoja ja -automaatteja. Venetsiasta pääsee junalla myös muualle Eurooppaan, hyvin esimerkiksi Ljubljanaan ja Wieniin.

Saapuminen linja-autolla ja omalla autolla

Linja-autot kulkevat nekin muualta Italiasta ja Euroopasta Venetsiaan. Mestren rautatieaseman vieressä on pieni linja-autoasema, jolta bussit myös kohti Trevison lentokenttää lähtevät, ja niin Eurolines kuin muutkin yhtiöt käyttävät mieluummin tätä kuin Venetsian Piazzale Roma -linja-autoasemaa. Bussiyhtiöillä on myös toimistoja rautatieaseman edustalla ja muualla aseman ympäristössä.

Venetsiaan autolla saapuvien on hyvä jättää auto Mestreen, ja sieltä on autoilijoiden hyvä varata majapaikkakin. Myös aivan perille asti voi kuitenkin tulla autolla, sillä Piazzale Roman takana on Tronchetto-saari [kartalla], jolla on parkkipaikkoja.

Ihmisiä Piazza san Marcon vesirajassa
Monet kotimaiset matkatoimistot tekevät matkoja Venetsiaan, ja yleisiä ovat viikonloppumatkat.

Venetsian-matkat

Venetsiaan voi tulla omatoimimatkalle, jolloin matkan voi tehdä hyvinkin joustavaksi ja siihen voi yhdistää muitakin kohteita, mutta sinne voi tietenkin tulla myös lennot ja hotellin sisältävälle pakettimatkalle, jotka tietenkin suuren osan vuodesta ovat siitä kaikkein kalleimmasta päästä.

Venetsiaan voi lentää suoraan monen eri lentoyhtiön koneilla sen Trevison tai Marco Polon kentille, ja lähistöllä on myös muita lentoasemia, esimerkiksi Veronassa. Edullinen tapa siirtyä Italiaan on Ryanair, joka lentää Tampereelta Bergamon kentälle. Täältä voi ensin siirtyä Milanoon bussilla ja Milanosta Venetsiaan rautateitse. Trevison kentälle ja muuallekin Italiaan lentää myös Wizz Air, joskaan Suomesta ei sinne suoraan tällä halpalentoyhtiöllä pääse.

Edullisesti lentää nykyisin Helsingistä Venetsiaan myös Norwegian, jonka lennot ovat yleensä alle 100 euroa suuntaansa.

Monet kotimaiset matkatoimistot tekevät matkoja Venetsiaan, ja yleisiä ovat parin kolmen vuorokauden viikonloppumatkat. Matkat voivat olla järkyttävän hintaisia, etenkin karnevaalien aikaan, pääsiäisenä, keskikesällä ja joulusta loppiaiseen, ja näinä kiireisinä aikoina matkaan mielivien on hyvä varata matkansa hyvissä ajoin etukäteen, jopa 6-12 kuukautta ennen matkan alkamista. Hinnat voivat olla vilkkaina ajankohtina tuhansia euroja ja yleensä vähintäänkin 700 euroa kolmelta vuorokaudelta. Matkoja tekevät esimerkiksi Aurinkomatkat, Kaleva Travel ja Tjäreborg.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Uudistettu: 2015/02

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Finnair lentää suoraan Venetsiaan 1.4.-3.10.2011 ma, pe ja su. /Maarit Jokinen

Köpiksestä pääsee 2013 Air Onella alle 80e/suunta :) /Sipulisanni

Norvegian lentää 2013 Helsingistä suoraan Venetsiaan. /Ciao

Finnair lentää suoraan Venetsiaan vasta juhannuksen jälkeen, EI ympäri vuoden! /Sirli

Hei! Nykyään on suoria lentoja Venetsiaan Finnairilla. Heinäkuussa 2015 ainakin alkaa.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti