Booking.com
Termini-päärautatieasema Roomassa
Fiumicinon eli Leonardo da Vincin kentältä kulkee Leonardo Express -juna Termini-päärautatieasemalle. Termini-asemalta on yhteys metroon ja sieltä on myös hyviä bussiyhteyksiä eri puolille kaupunkia.

Rooman matkat, lennot ja saapuminen perille

Tällä sivulla kerrotaan ensin, millä tavoin Suomesta pääsee parhaiten Roomaan ja minkälaisia matkavaihtoehtoja ja hintoja on tarjolla. Sen jälkeen kerrotaan, miten matka hoituu Fiumicinon ja Ciampinon lentokentiltä itse kaupunkiin ja hotellille.

Matkustaminen ja matkat Suomesta Roomaan

Monet lentoyhtiöt lentävät Suomen ja Rooman väliä, ja monet kotimaiset matkanjärjestäjät tekevät erilaisia ja eripituisia matkoja ikuiseen kaupunkiin. Lentoyhtiöistä Finnair ja Norwegian lentävät suoria lentoja Helsingin ja Rooman välillä. Muualta Suomesta Roomaan kuljetaan miltei yksinomaan Helsingin kentän kautta. Lentoaika Helsingistä on suoraan vähän alle 3,5 tuntia, ja keskimääräisesti liput maksavat 125-150 euroa suuntaansa. Lippujen hinnat ovat kalleimmillaan vilkkaimpina matkustusaikoina, joita on ympäri vuoden. Etenkin joulun jälkeisistä päivistä loppiaiseen, pääsiäisen tienoilla, kesäkuukausina ja lokakuun koulujen lomaviikkojen aikaan liput ovat yleensä kalliimpia kuin muina aikoina. Hyvissä ajoin lippunsa varaava pääsee ympäri vuoden lähes poikkeuksetta matkaan edullisemmin kuin viime tingassa lentonsa varmistava.

Välilaskun kautta Helsingin ja Rooman väliä lentävät ainakin Air Baltic, Air France, Austrian Airlines ja Lufthansa. Välilaskullista lentoaikaa kertyy yleensä 5-7 tuntia, mutta jotkin lennot saattavat maksaa vain 90 euroakin suuntaansa. Kausivaihtelua on sinänsä vähän, mutta erilaisia tarjouksia esiintyy eniten kiireisten matkustusaikojen ulkopuolella, jotka ovat kesä ja joulu-tammikuu, samoin kuin pääsiäisen, hiihtolomien ja syyslomien ajat.

Lentoreittien tarjonnassa voi olla kausittaista vaihtelua. Lentoyhtiöt, jotka lentävät Helsingistä Roomaan tiettynä ajankohtana voi selvittää esimerkiksi Skyscannerin avulla.

Valmismatkat

Suuri määrä kotimaisia matkatoimistoja tekee matkoja Roomaan. Yleisimmin tarjolla on 3-4 päivän viikonloppulomia, mutta myös 8 päivän matkoja on tarjolla. Viikonloppumatkojen perushinnat ovat usein aikuiselta noin 100 euroa per päivä. Hintaan kuuluu lennot ja usein korkeatasoinen hotelli, ja viikon tai 8 päivän matkan saa normaalisti hintaan 600-1 000 euroa henkilöltä. Vilkkaimpien matkustusaikojen ulkopuolella edullisimmat viikonloppupaketit maksavat noin 250 euroa henkilöltä. Matkoja Roomaan tekevät esimerkiksi Sagamatkat, Apollomatkat, OK-matkat, Matka-Agentit ja Sembo, samoin kuin kaikkein suurimmat ja tunnetuimmat matkatoimistot.

Vilkkaimpia matkustusaikoja kylmästä Suomesta lämpimään Roomaan ovat arvattavasti joulu-tammikuu (aika jouluviikosta loppiaiseen), helmikuun hiihtolomaviikot, pääsiäisen aika ja lokakuun syyslomien viikot. Tällöin on vaikein löytää tarjouksia ja matka kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen.

Siirtyminen lentokentältä hotellille

Mikäli kuljetus ei kuulu matkan hintaan tai hotellin tarjontaan, on Rooman kummaltakin kentältä helppo siirtyä junalla tai bussilla ja metrolla Termini-päärautatieasemalle ydinkeskustaan. Sieltä puolestaan on kävelyetäisyys moneen eri majapaikkaan, ja niin bussit kuin metrokin kulkevat sieltä minnepäin kaupunkia tahansa.

Fiumicinon eli Leonardo da Vincin kenttä

Fiumicinon eli Leonardo da Vincin kentältä kulkee Leonardo Express -juna puolessa tunnissa klo 06.38-23.38 puolen tunnin välein, 14 euron hintaan. Terminillä juna saapuu ja lähtee raiteelta numero 24. Lippuja saa lippukassalta ja myös lehtikioskeilta sekä Terminiltä että lentoasemalta. Liput ovat kalliimpia laiturilta kuin kioskilta tai lippupisteestä ostettuina. On hyvä pitää mielessä, että lippu on leimattava laiturilla olevissa leimauslaitteissa ennen junaan nousemista.

Fiumicinon kentältä voi myös tulla Rooman muille rautatieasemille FL1-paikallisjunalla, mikä on hyvä vaihtoehto, jos majapaikka on lähellä Trasteveren, Ostiensen, Tuscolanan tai Tiburtinan rautatieasemia. Junat lähtevät vartin välein, ja yksi matka maksaa vain 8 euroa suuntaansa. FL1-junasta on tietoa Trenitalian sivuilla, sivun puolivälissä.

Ciampinon kenttä

Ciampinon kentältä, jota suosivat lähinnä halpalentoyhtiöt, on hankalampi tulla keskustaan. Hyvä tapa matkustaa on ostaa ensin kentältä normaaliin bussiin lippu, joka maksaa euron, ja hypätä terminaalin ulkopuolelta bussiin, joka kulkee A-metrolinjan varrella olevalle Anagninan metroasemalle. Täällä pitää ostaa uusi lippu ja siirtyä metroon. Julkisilla matkustaminen 100 minuutin ajan maksaa tätä nykyä 1,50 euroa. Täältä voi heti ostaa myös päivälipun (6 €), kolmen päivän matkalipun tai viikon voimassa olevan lipun.

Ainoa metroasema, jolla voi vaihtaa A- ja B-linjojen välillä on Termini-asema, ja sieltä on myös hyviä bussiyhteyksiä etenkin Piazza Venezian kautta läpi centro storicon ja Tridenten Trastevereen ja muuallekin kaupunkiin. Vatikaaniin pääsee Termini-rautatatieasemalta suoraan metrolla (asema: Ottaviano).

Lentokenttäbussi Termini-asemalla
Lentokentän ja keskustan väliä kulkee myös Airport Shuttle -busseja.

Sit-bussiyhtiö tekee shuttle bus -tyylisiä matkoja kentän ja keskustan väliä hintaan 6 euroa suuntaansa, 10 euroa edestakaisin. Terravision tekee sekin matkoja kentän ja keskustan välillä varsin tiuhaan tahtiin alkaen 4 euroa suuntaansa tai 8 euroa edestakaiselta matkalta.

Kummaltakin lentoasemalta on myös muita tapoja saapua kaupunkiin, ja niistä saa tietoa Enjoy Rome -verkkosivuilta.

Taksit, lentokenttäkuljetus (airport shuttle), bussit

Taksilla matkustamista ei epärehellisten kuljettajien ja ruuhkien takia suositella. Mikäli haluaa matkata taksilla hotellilta kentälle, kannattaa antaa hotellin henkilökunnan tilata taksi. Nykyään monet yhtiöt tarjoavat kiinteitä hintoja, ja tällöin Fiumicinon kentältä kyyti keskustaan maksaa 40 euroa, Ciampinon 30 euroa. Turistin saattaa kuitenkin etenkin kentällä olla vaikea neuvotella itselleen tällaista hintaa.

Kentän ja keskustan väliä kulkee myös Airport Shuttle -kuljetus, joka vie ovelta ovelle ja joka maksaa 25 euroa yhdeltä henkilöltä ja 6 euroa jokaiselta lisämatkustajalta.

Terminin ja lentoasemien väliä kulkee myös busseja, mutta niiden käyttämistä ei suositella, sillä monet bussit eivät mene kovin lähelle lentokentän terminaalia ja Rooman ruuhkien takia bussit saattavat myöhästellä paljonkin.

Metro

Kun Roomassa pääsee joko Termini-päärautatieasemalle tai mille tahansa metroasemalle, kannattaa heti ostaa matkalippuja. Ne maksavat 1,50 kappale, ja niillä voi metrolla tehdä yhden korkeintaan 100 minuuttia kestävän matkan ja bussilla tai raitiovaunulla monta matkaa 100 minuutin aikana. Päiväkortti on hyvä hankinta niille, jotka tekevät vähintään 5 matkaa päivässä, sillä se maksaa 6 euroa, ja kolmen päivän lippu maksaa 16,50 euroa. Myös viikon lippuja on tarjolla 24 euron hintaan. 36 eurolla saa Roma Pass -kaupunkikortin, jonka kanssa voi matkustaa 3 vrk ilmaiseksi ja päästä pariin valitsemaansa museoon pääsymaksutta. Vastaava 48 tuntia voimassa oleva kaupunkikortti maksaa 28 euroa, ja sillä pääsee ilmaiseksi yhteen valitsemaansa museoon.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/11

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Kulkemisesta Fiumicinon kentältä Rooman keskustaan/hotelliin... Varasin juuri kuljetukset etukäteen netistä (Airport-Transfers-Direct.com) hintaan 100€ meno-paluu viidelle hengelle. Yhden suunnan hinnaksi tulee siis siis 50€. Hintavertailu osoitti hintojen vaihtelevan 50-80€:n välillä eri yhtiöiden välillä. Esim. hotellini olisi järjestänyt kulejtuksen 70€:n hintaan / 1 suunta /Juha

Mikäli lentää Ryanairilla Ciampinolle, on lento perillä niin myöhään illalla, että yllä mainittu julkinen liikenne ei enää kulje.
Bussikyyti suoraan Terminille maksaa 4€, liput saa ostettua vaikka lentokoneesta. Paluukyyti oli 6€ kannattaa kysyä onko meno-paluu -lippu edullisempi, itse ostin molemmat suunnat erikseen. /Leena

Eikös Fiumiconon kentältä jo kannata ostaa kolmen päivän passi, jos viipyy kolme päivää? Silloinhan matka Terminille jo menee tuolla passilla? /Ekakertalainen

Fiumiconon kentältä ilmeisesti saa vain niitä junalippuja, ja metroliput sitten Terminin pääasemalta, jossa liikenneyhteydet sekä metroihin että juniin:) /ensireissari Roomaan

Ekalla kerralla otettiin vaimon kanssa hotellin kautta kyyti kentältä hotellille ja takas. Kyyti maksettiin hotelille, mutta kannatta olla tippirahaa, muuten italiaano on vihanen...:) Hinta oli 50 suunta ja auto oli ihan nätti mese. /Roomaan tokaa kertaa

Finnairin kone näyttäisi lähtevän Roomasta 10.55. Jos meinaisi syödä hotellilla aamupalan niin kuinka aikaisin olisi lähdettävä junaan? Eli tarkennusta vielä että kuinka paljon Fiumicolla on varattava aikaa ennen koneen lähtöä? /tikkavintti

Hyvä tehdä varasuunnitelma jos aikoo matkustaa Termiinistä junalla kentälle koska junat usein täysiä tai vuoroja pois lakkojen vuoksi, jotka ovat varsin yleisiä Italiassa. Nopea päätös ja taksille, jos odottelee jotakin tapahtuvan niin jo takseilla tieto ja sitten alkaa sen päiväinen tinkiminen ylöspäin. Takseja runsaasti pääoven edessä. Sama tilanne Trasteveren asemalla koska kaikki junat eivät pysähdy ko. seisakkeella. /Jekk

Tilasin ja maksoin yllä olevan linkin kautta perheelle Airport shuttle -kuljetuksen kentältä hotelliin. Meitä tai ketään muutakaan varauksen tehnyttä ei kukaan tullut vastaan odottelun jälkeenkään. Hakeuduimme varaohjeiden mukaisesti yhtiön toimistolle kentällä ja jonotimme muiden mukana, että auto viimein löytyi. Löytymistä edesauttoi mieheni tulistuminen tapahtuneeseen, kun koneen laskusta oli aikaa niin, että olisimme taksilla olleet perillä jo ajat sitten. Pahoittelut tai hinnanalennus eivät kuuluneet kulttuuriin. Kentälle palattiin hotellin järjestämällä taksilla, joka tuli paikalle sovitusti ja maksettiin ennakkoon. Palvelu oli hintaeron väärti. /Juuri kotiutunut

Tulimme juuri neljän päivän lomalta Roomasta (6/2014). Leonardo Express oli helppo ja kätevä tapa siirtyä Fiumicinon lentokentältä Rooman keskustaan Terminille. Lipun hinta oli 14e/suunta. Juna kulkee puolen tunnin välein, matkan kesto n. puoli tuntia/suunta. Liput voi ostaa automaatista tai kioskista. Lippu on leimattava laiturin vihreä-valkoisissa leimauslaitteissa. Rooman keskustassa päänähtävyydet ovat kävelymatkan etäisyydellä toisistaan, bussia käytimme kerran, lippu tulee ostaa etukäteen esim. tupakkakaupasta. Kertalippu 1,50e, voimassa 100min. /Mawa

Varokaa GLTn (Green line tours) Hop on/off busseja, jotka ajavat turistikierroksia nähtävyyksistä toiseen. Autoja on niin vähän liikenteessä ettei luvattu 10 minuutin odottelu pysäkeillä riitä alkuunkaan. Odottelimme Vatikaanin pysäkillä autoa yli 40 minuttia ja ensimmäinen auto täyttyi heti ja jouduimme vielä odottamaan seuraavaa yli puoli tuntia. Punaisia CitySightseeing Rooma -busseja sitävastoin riittää ja luvattu aikataulu pitää.

Tilasin (02/2015) ja maksoin ennakkoon Airport Shuttle:n kentältä hotelliin ja takaisin kentällä. Homma toimi kuin se kuuluisa junan vessa. Eikä hintakaan ollut (2henkeä/2laukkua) kuin 3 euroa kalliimpi kuin junaliput. Suosittelen. /pj

Anteeksi nyt vaan,mutta en käsitä miksi suomalaiset aina ottaa taksin, menee siitä mistä aita on matalin. Italiassahan harvat käyttävät taksia kun on niin kallis. Fiumicinon kentältä ehdottomasti paras on Leonardo Express lentokenttäjuna,vaikkakin maksaa 14 €,mutta 32 minuutissa olet jo Terminillä. Kun lipun ostaa vaikka netissä,se on jo valmiina,eikä aikaa kulu lentokentällä muuhun kuin kipittämiseen muutamien rullaportaiden kautta suuntaan,mihin junamerkki osoittaa. Lippu on kaikenlisäksi voimassa muutaman tunnin merkitystä ajasta, eli vaikka lentosi olisi myöhässä puoli tuntia-tunnin,voit ottaa seuraavan mahdollisen junan. Huvittaa tää,että otetaan taksi pientäkin matkaa varten, ei se ole tutustumista kaupunkiin,mitä siitä oppii? Oppii monta asiaa, kun itse ostaa liput, selvittää aikataulut ja reitit ja SUUNNITTELEE kaiken hyvin, mitäs teen jos missaan tämän, no vaihtoehto tämä tai tuo....itse olen yksin aina matkassa ja klaarannut tilanteen kuin tilanteen vaikka kaikki ei olekaan aina mennyt putkeen. En ota koskaan taksia muuta kuin ääritilanteessa. /La principessa

Niin, jos juna maksaa 14€/hlö ja kyseessä vaikka 5 henkinen perhe. 5 x 14€ = 70€. Taxi maksaa 50€. Siksi otetaan mieluummin taxi. /taxi

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti