Suomi – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Helsinki
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Leikkikenttä Meripuistossa, Ullanlinna
Siellä täällä on leikkipaikkoja, joilla lapset voivat käydä telmimässä. Kuva Meripuistosta Ullanlinnassa.

Lasten ja nuorten kanssa Helsingissä

Helsinki on Suomen monipuolisin vierailupaikka lapsiperheille, mutta se on Euroopan mitassa hintava ja säiltään viileä vierailupaikka. Helsingissä on maailmanluokan vierailupaikkoja perheille, Linnanmäen huvipuistosta eläintarhaan ja lukuisiin uusiin vierailukohteisiin, mutta sinne matkaavan perheen on hyvä ottaa ilmasto ja hintataso huomioon. Kesäaika ja oikeastaan Suomen koulujen kesäloma-aika kesäkuun alusta elokuun puolivälin tienoille on paras ajankohta vierailla kaupungissa, mutta tietysti talvellakin siellä voi tehdä kaikenlaista, kuten lasketella pulkalla Kaivopuistossa.

Hintataso on korkea, joskin Ruotsin ja Tanskan hintatasoon tottuneille se ei juuri tuota yllätyksiä, ja siellä kaikki ruokailusta liikkumiseen ja pääsylippuihin on hinnoissaan. Lapsiperheille on kuitenkin luvassa alennuksia, moniin nähtävyyksiin ja etenkin museoihin on perhelippuja, alle kouluikäiset lapset voivat matkustaa ilmaiseksi julkisilla ja Helsinki on myös paikka, jossa on paljon ilmaista tekemistä puistoissa ja muuallakin.

Parhaat matkustusajat

Helsinkiin on kannattavaa matkustaa koulujen kesälomien lisäksi toukokuussa ja syyskuussa, ja myös lokakuu voi vielä olla varsin leuto kuukausi, jolloin on yleensä ainakin muutama aurinkoinen ja kohtalaisen lämmin päivä.

Talvi on viime vuosikymmenen ollut turhan leuto. Lunta ei ole joka vuosi enää tarpeeksi pulkkamäkeä varten, eikä läheskään joka vuosi joulukuussa ole talvista joulutunnelmaa. Talvella paras aika matkustaa Helsinkiin on perinteisesti ollut lopputalvi eli helmikuu, jolloin aurinko alkaa taas näyttäytyä ja jolloin on huomattavasti vuodenvaihdetta enemmän valoa. Vaikka helmikuun säät ovatkin olleet parhaimmillaankin vain loskaisia monina viime vuosina, on silloin hyvä esimerkiksi hiihtoloman aikaan kuun puolenvälin tienoilla vierailla Helsingissä.

Mihinkään vuodenaikaan ei ole mitään erityisiä tungoksia odotettavissa, mutta kaupunkiin matkaavan on hyvä ottaa huomioon se, että juhannuksena suurin piirtein kaikki paikat laitetaan moneksi päiväksi kiinni ja että heinäkuussa monet hienot pikkuputiikit ovat päättäneet pitää ovensa lomien takia suljettuina.

Heinäkuu on suosituin kuukausi vierailla Helsingissä, joskin myös elokuu on nykyisin etelämpää Euroopasta matkustavien takia normaalia vilkkaampi matkustuskuukausi. Hinnat kuitenkin pysyvät vakaina eli kalliina ympäri vuoden, eikä kesällä ole odotettavissa muita vuodenaikoja kalliimpia hintoja. Perheiden on myös hyvä pitää mielessä, että monia asioita kuten laivaretkiä tehdään vain kesällä ja joitain vain keskikesällä. Kesällä myös joissain vierailupaikoissa on normaalia lyhyempiä aukioloaikoja, joskin yleensä vain tunnin tai pari - nämä esitetään usein sulkeissa normaalien aukioloaikojen rinnalla.

Ruokailu

Helsingissä on nykyisin erittäin hyviä ruokia ravintoloissa, mutta niiden hinnat ovat kalliita, ja yksi suuri menoerä perheelle onkin ruokailu. Näin ollen välipalojen hankkiminen valintamyymälöistä ja niiden syöminen puistossa voi pienentää kustannuksia huomattavasti, ja tietysti jos löytää majapaikan, jossa on keittomahdollisuus, säästöt voivat lyhyelläkin matkalla olla melkoisia.

Lounasaika viikolla (noin klo 11-15) on edullisin aika syödä aterioita, ja tällöin muualla Euroopassa harvinaiset nepalilaiset ravintolat ovat erinomaisia 8-10 euron lounaille. Monet muutkin ravintolat tarjoavat lounaita, mutta niiden hintataso on nepalilaisia myöten muina aikoina korkea. Pikaruokapaikat ovat hintavia nekin, ja jos välttämättä haluaa syödä pikaruokia, on Hesburger suomalainen vaihtoehto. Sillä on piste esimerkiksi Stockmannin ravintolan 6. kerroksessa. Lisää ruokaloita ja kahviloita food court -tyylisesti on tavaratalon 8. kerroksessa, missä onkin monipuoliset ja korkeatasoiset vaihtoehdot. Kampin kauppakeskuksessa metroaseman yläpuolella on paljon muitakin vaihtoehtoja, jotka sopivat perheille ja ovat monissa tapauksissa varsinaisia ravintoloita edullisempia. Yhtä nopea kuin pikaruokapaikat on Picnic-ketju, jolla on pisteitä esimerkiksi Kampin keskuksessa ja Forumin kauppakeskuksessa [kartalla], jossa sillä on pisteet niin ylä- kuin pohjakerroksessakin. Myös Forumissa on paljon erilaisia ruokapaikkoja, joihin on hyvä mennä etenkin talvella tai sateella.

Liikkuminen paikasta toiseen

Helsingin ydinkeskusta on esimerkiksi Tukholmaan keskustaan verrattuna pieni, ja siellä on hyvä liikkua paikasta toiseen jalkapelillä. Hyvä määrä nähtävyyksiä, kauppoja ja kaikenlaista muuta sijaitsee melko pienellä alueella

Vuosaaren metroasema
Jos haluaa liikkua muuallakin kuin aivan ytimessä, on kaupungissa paras liikkua ympäriinsä raitiovaunuilla ja yksilinjaisella metrolla.

Eduskuntatalon, Kauppatorin ja Erottajan sisään jäävällä alueella, ja tällä alueella on hyvä liikkua lastenrattaiden kanssa tai jos porukassa on mukana käveleviä lapsia. Alueella ei Mannerheimintietä lukuun ottamatta ole paljon liikennettä, mutta raitiovaunuja kannattaa etenkin Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien risteyksen kulmilla varoa.

Jos haluaa liikkua paljon Helsingissä muuallakin kuin aivan ytimessä, on kaupungissa paras liikkua ympäriinsä raitiovaunuilla ja yksilinjaisella metrolla, josta voi olla yllättävän paljon hyötyä. Matkoista vastaa HSL, joka vastaa myös matkoista Helsingin ympäristössä sijaitsevalle pääkaupunkiseudulle eli Espooseen, Vantaalle ja Kauniaisiin.

Helsingin alueella käyvät edullisimmat liput, mutta matkat sen ulkopuolelle maksavat enemmän ja vaativat erilliset päiväliput. Helsingin joukkoliikenneverkostoa käyttävän perheen on hyvä olla tietoinen siitä, että yksi aikuinen voi matkustaa ilmaiseksi alle 6-vuotiaan, rattaissa olevan lapsen kanssa ja että alle 7-vuotiaat voivat matkustaa ilman lippua. 7-16-vuotiaat saavat lippunsa puolella hinnalla aikuisten lipusta, ja liput ovat edullisempia, jos ne hankkii etukäteen automaatista tai kioskilta kuin kuljettajalta ostettuina. Liputta matkustava saa armotta 80 euron tarkastusmaksun, ja lippuja tarkastellaan usein juuri raitiovaunuissa ja metrossa.

Bussilla matkustavan on näytettävä lippunsa tai leimattava sen kuljettajan vieressä olevassa laitteessa, eikä busseissa näin ole useinkaan tarkastajia. Päiväliput ovat parhaita niille, jotka tekevät useita matkoja yhden päivän aikana, ja ne maksavat 8 euroa ensimmäiseltä vuorokaudelta, 4 euroa seuraavilta vuorokausilta aina 7 vuorokauteen asti. Yhden vuorokauden lippuja voi ostaa raitiovaunu- ja linja-autojen kuljettajilta, ja sekä niitä että useamman vuorokauden voimassa olevia lippuja voi hankkia HSL:n pisteistä, jonkalainen on esimerkiksi Rautatientorin metroaseman yhteydessä, ja R-kioskeista, joita on ympäri kaupunkia.

Hyviä raitiovaunureittejä kaupunkia tuntemattomalle ja myös perheitä kiinnostavia paikkoja tutkiville ovat numerot 2 ja 3. Nämä kiertävät sellaisten paikkojen kuin Kauppatorin, Olympiaterminaalin, Kaivopuiston, Linnanmäen, Merimaailman ja Tropicanan kautta.

Muumi-kauppa Itäkeskuksessa
Itäkeskuksessa monia kiinnostaa tehdä ostoksia Moomin Shopissa eli Muumi-myymälässä.

Ostokset

Helsingissä on Suomen monipuolisimmat ostosmahdollisuudet, ja nykyisin siellä on hyvä tehdä ympäri vuoden ostoksia seitsemänä päivänä viikossa, sillä monet liikkeet ovat avoinna sunnuntaisin klo 12-18. Kauppakeskukset kuten Forum, Kamppi ja Itäkeskus ovat hyviä talvella ja huonoilla säillä, ja Forumissa ja Itäkeskuksessa monia kiinnostavat Moomin Shopit eli Muumi-myymälät. Tyylikäs liike vierailla perheen kanssa on Marimekko Kids Mikonkadun ja Pohjoisesplanadin kulmassa, ja Esplanadin puistokadun varrella onkin paljon muitakin liikkeitä, joissa voi katsella tyypillisiä suomalaisia korkeatasoisia tuotteita.

Muualla keskustassa on perheille hyviä liikkeitä, joista kannattavia vierailupaikkoja ovat etenkin Punavuoren Peikko (Uudenmaankatu 15) [kartalla] ja Tingeling-lelukauppa (Yrjönkatu 34) [kartalla]. Keskustan lähellä yleensä päivittäin pidettävä Hietalahden kirpputori [kartalla] on muiden keskustan lähellä olevien kirpputorien ohella hyvä vierailupaikka. Hietalahden kauppahalli on sekin hyvä paikka ruokapaikkoineen, ja myös kaksi muuta kauppahallia eli kohtuuhintainen Hakaniemen kauppahalli [kartalla] ja lähinnä kansainvälisille matkailijoille suunnattu Vanha kauppahalli [kartalla] ovat nekin hyviä niin ostoksille kuin ruoillekin.

Parhaat alueet perheiden näkökulmasta

Ydinkeskusta on hyvä koluta etenkin Aleksanterinkadun ja Esplanadin osalta kunnolla, ja niiden vieressä olevat Kauppatori ja Eteläranta ovat ehdottomia vierailupaikkoja etenkin kesäisin kenelle tahansa. Melko lähellä näitä sijaitseva Kaivopuisto on varteenotettava paikka piknikille ja leikkipuistolle, mutta lähempänä aivan ydintä sijaitseva Vanha kirkkopuisto [kartalla] soveltuu samoihin tarkoituksiin sekin. Sen ohi kulkeva Bulevardi on Helsingin hienoimpia katuja, sen päässä on mielenkiintoisia satamanäkymiä ja Hietalahdentori, ja sen poikkikaduista Fredrikinkatu on sekin mukava katu putiikkiensa ansiosta.

Fredrikinkadun poikkikadut Uudenmaankatu ja Iso Roobertinkatu ovat nekin tutustumisen arvoisia. Näiltä ei ole pitkä matka yhdelle Esplanadin sivukaduista eli Korkeavuorenkadulle, jonka varrella ja sivukaduilla on hyviä kauppoja ja ravintoloita. Se johtaa kohti Eiran ja Ullanlinnan hienostokaupunginosia, joiden vieressä Kaivopuisto sijaitsee, ja tänne on hyvä lähteä katselemaan kaupungin tyylikkäimpiä taloja ja katunäkymiä. Näitä on etenkin Tehtaankadun varrella ja myös siltä seuraavalla kadulla, Pietarinkadulla. Jos täälläpäin on, niin on vielä hyvä vilkaista Pietarinkadun poikkikatua Huvilakatua, jonka varrella suomalaista saippuasarjaa Salattuja elämiä on kuvattu.

Lisätietoa

Visit Helsinki -sivusto esittelee kattavasti mahdollisuuksia lapsiperheille

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2015/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti