Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krabi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Khao Khanab Nam
Krabin kaupungin lähellä on muutama luonnonihme, joista Khao Khanab Namin kalkkikivikukkulat voi nähdä ns. kaupunginpuistosta (State Park).
Kuva: Peter Forsberg

Krabin luonnonihmeet

Krabi on luonnollinen paikka, jossa edelleenkin on harvakseltaan asutusta ja joka ei ole edes pitkään ollut kunnolla asutettu. Sen dramaattiset kukkulat antavat Krabin-lomalle aivan omanlaiset puitteensa, ja etenkin lähellä Krabin kaupunkia, Noppharat Tharassa ja Railayssa on ikonisia Krabin maisemia. Monet tietenkin lähtevät Krabille rantalomalle, ja parhaat rannat ovat Railayssa, Noppharat Tharassa ja Ao Nangissa, joka on Krabin vilkkain rantalomapaikka. Muita luonnonihmeitä Krabissa on pilvin pimein, ja yhdessä alueen kiertelyn, ruokien ja monipuolisten ajanvietemahdollisuuksien kanssa ne muodostavatkin loman parhaat annit.

Khao Khanab Nam

Krabin kaupungin lähellä on muutama luonnonihme, ja Khao Khanab Nam [kartalla] on niistä ainoa, jonka voi nähdä ns. kaupunginpuistosta (State Park) [kartalla], joka on melko lähellä kauppahallia, joen rannalla. Se on suosittu paikka räpsätä kuva joko näistä noin 100 metriä korkeista kalkkikivikukkuloista tai poseerata ne taustalla.

Lähellä tätä näköalapaikkaa olevilla laitureilla paikalliset miehet tulevat herkästi turistin oloiselta kysymään haluavatko he luolalle, ja ne ovat nimenomaan Khao Khanab Namin luolat, jotka ovat kukkuloiden jännittävimmät vierailupaikat. Paitsi veneellä, voi kalkkikivikukkuloille kävellä, ja sinne kulkee polku, joka menee merenrantaa pitkin Krabin kaupungin puoleiselle kukkulalle. Se alkaa muutaman sadan metrin päässä kaupunginpuistosta [kartalla].

Kukkulat ovat muodostuneet eräiksi Krabin tunnusmerkeistä, ja niiden yhteydessä on paljon mitä erilaisempaa tutkittavaa ja niihin liittyy sekä huhuja että kauhutarinoita. Kukkuloiden ympäristöstä on löytynyt huomattava määrä ihmisen luita ja luurankoja, ja niiden alkuperä on mietityttänyt niin turisteja kuin paikallisia jo pitkään. Näin ollen paikallisten keskuudesta alue on saanut hengellisiä piirteitä, ja sinne tehdään eräänlaisia pyhiinvaellusmatkoja. Geologit löytävät hekin täällä kaikenlaista jääkauteen ja sitä pidemmälle ulottuvaa materiaalia, ja tämä on hyvä paikka lähteä paitsi tunnelmoimaan myös tutkimaan alueen historiaa ja maaperää. Luolat, joissa valtaosa mielenkiintoisista löydöksistä on, ovatkin melko suosittu vierailukohde. Niiden lisäksi monia kiinnostaa se, että toisen kukkulan huipulle voi kiivetä. Alueella on myös tyypillinen ja perinteinen thaimaalainen kalastajakylä (Ko Klang / Koh Klang / Ko/Koh Khlang ), joissa on edelleen vanhanajan tunnelmaa.

Jos haluaa nähdä kaiken olennaisen, kannattaa paikalle pamauttaa aamupäivällä taksilla tai sitten ostaa yhdeltä Krabin kaupungin monista kojuista retken, johon kuuluu kaikki sellainen, josta on kiinnostunut.

Varsin riittävä tapa siirtyä kukkuloille, nähdä kaikki oleellinen ja palata takaisin on yksinkertaisesti ottaa käyttöön pitkähäntäinen vene (engl, long-tail boat) ja sen kuljettaja. Noin 300 bahtilla pääsee kukkuloille, katsomaan kalastajakylää ja jonkin verran tutustumaan joenrannalla oleviin metsiköihin. Pitkähäntäisissä veneissä ollaan pitkälti luonnonvoimien armoilla, ja aurinko voi porottaa armotta sekä mennessä että tullessa. Siksi kannattaa mukaan ottaa hattu ja vesipullo.

Ihmisten kokemuksista vierailusta kukkuloilla voi lukea TripAdvisorista.

Rannat

Krabi on kohtalaisen hyvä rantalomapaikka, mutta se ei ole hyvä paikka auringonotolle niille, jotka eivät pidä kostean kuumasta tropiikin ilmastosta. Krabilla on kuitenkin parempi ottaa aurinkoa kuin monessa muussa Thaimaan kolkassa, sillä siellä käy tuulenvire eikä auringossa ole aivan yhtä kuuma kuin Pattayalla ja joissain muissa paikoissa. Tästä huolimatta valtaosan ajasta ihmiset makaavat tai oleskelevat varjossa, mutta esimerkiksi Noppharat Tharan niemennokassa ja Railayssa on mahdollista paitsi maata auringossa myös heitellä frisbeetä tai pelata jotakin.

Parhaat rannat ovat Ao Nangin suunnalla, ja varsinainen rantaparatiisi, joka tosin on melko vilkas, on Railay. Noppharat Tharan ranta on pitkän matkaa kapea, mutta niemimaan kärjessä olevat osat ovat Krabin parhaat rannat niille, jotka pitävät suojaisista, paratiisimaisista rannoista. Niiden, jotka saapuvat tänne nimenomaan rantalomalle, kannattaa yöpyä joko Noppharat Tharassa tai sitten Ao Nangin aivan sen lähellä olevissa osissa. Rantaihmiset voivat myös harkita Railayssa vierailua tai siellä ainakin muutaman päivän viettämistä, sillä siellä juuri mikään ei häiritse rannalla oleskelua. Ao Nangin rantaa pidetään sitäkin hyvänä mutta etenkin loma-aikoina se on hyvin vilkas ranta.

Auringonoton ja tiettyjen harrastusten lisäksi rannoilta lähdetään veneretkille, ja jos veneretkelle lähdetään esimerkiksi Ao Nangin tai Noppharat Tharan rannalta Railayhin, kävellään mennen tullen vedessä. Ao Nangista pääsee Railayn niemimaan länsiosiin vartissa, ja myös Noppharat Tharasta pääsee nopeasti Railayhyn, joten se on eräänlainen Krabin auringonpalvojien Bermudan kolmio.

Rannoilla ja etenkin syrjäisellä Noppharat Tharan niemennokan rannalla on tärkeää, ettei jätä arvoesineitä vartioimatta rannalle sillä aikaa kun menee uimaan. Asiasta on rannalla kylttejä, aivan kuten on siitä, että vesissä on meduusoita.

Krabi Magazine kertoo alueen rannoista.

Smaragdi-allas (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Yksi Krabin alueen luonnonihmeistä on Sa Morakot eli smaragdi-allas.
Kuva: borshop /Flickr (CC BY 2.0)

Sa Morakot - Smaragdi-allas

Yksi Krabin alueen luonnonihmeistä on Sa Morakot eli smaragdi-allas, joka yleisesti tunnetaan englanninkielisellä nimellä “Krabi Emerald Pool” [kartalla]. Se sijaitsee luonnonpuistossa nimeltään Thung Teao, joka puolestaan sijaitsee alueella nimeltään Khao Phra-Bang Kram.

Altaalla vieraileva pääsee näkemään alueen rikasta kasvistoa ja eläimiä, ja tänne kannattaa lähteä esimerkiksi linnuista kiinnostuneiden. Myös altaan ympäristössä olevat korkeat, todella vanhat puut, erikoiset eläimet ja kalkkikivikummut antavat alueelle oman säväyksensä. Altaalle pääsee kävelemällä noin kolme kilometriä pitkää polkua pitkin, ja sen varrella on myös vesiputous, jolla on mukava levähtää hetki. Itse allas on smaragdinvihreä, ja sille on helppo mennä uimaan ja nousta ylös, sillä altaan laidalla on tikapuut. Matkaa polkua pitkin puiston portilta altaalle on vähän alle kilometri, mutta kannattaa ottaa kartta mukaan ja tutustua mahdollisuuksien mukaan kaikkeen olennaiseen. Retkelle kannattaa lähteä aamulla, sillä viimeistään puolenpäivän maissa alkaa olla hyvin kuuma eikä tänne ole kannattavaa lähteä ennen pimeyden laskeutumista.

Suurin ongelma altaalle menemisessä on se, että sinne on Ao Nangista noin tunnin matka ja muualta Krabilta sitäkin pidempi. Alueelle on aikuisilta 200 bahtin pääsymaksu ja 100 bahtin lapsilta, ja tänne voi tulla vaikka taksilla tai sitten voi ostaa Ao Nangista tai Krabin kaupungissa paketin, jonka yhteydessä tuodaan tänne ja mahdollisesti opastetaan perille ja näytetään alueen ihmeitä. Tärkeää on ottaa mukaan hyttysmyrkkyä, sillä alueella on paljon itikoita. Tärkeää on myös olla jättämättä lompakkoa, puhelinta ja muita arvoesineitä rannalle kun lähtee uimaan.

Kuuma lähde (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Khao Phra-Bang Kramin alueella on kuuma lähde, jossa on tervehdyttävää vettä.
Kuva: carey*w /Flickr (CC BY-SA 2.0)

Kuuma lähde

Khao Phra-Bang Kramin alueella on myös kuuma lähde, jossa on tervehdyttävää vettä ja joka on kuin termaalikylpylässä vierailisi. Kuumaan lähteeseen viitataan yleisesti nimellä “Krabi Hot Springs” [kartalla], ja sinne voi tulla itsekseen taksilla tai sitten ottaa osaa järjestetylle retkelle, joita on tarjolla niin Krabin kaupungissa kuin Ao Nangissakin lähes joka kadunkulmassa. Vesi on 35–40-asteista, ja siinä on erilaisia mineraaleja ja muita aineita, joilla pidemmän päälle on parantava ja vahvistava vaikutus mutta joissa hetkenkin viihtyvä tuntee olonsa paremmaksi. Erityisen hyväksi vedessä oleskelu on reumatismista tai hermosäryistä kärsiville. Lähteen ympäristössä on erilaisia luonnonihmeitä, joihin kuuluu puroja, ja ne ovat viileitä vesiä, joissa on mukava hetken vilvoitella.

Suurin ongelma täällä vierailussa on se, että sekä Krabin kaupunkiin että Ao Nangiin on pitkä matka, vähintään tunti suuntaansa. Tämä on kuitenkin hämmästyttävä paikka, jonne kannattaa lähteä heti aamiaisen jälkeen. Itse kuumalle lähteelle on pieni pääsymaksu, mutta tänne suuntaavan on hyvä maksaa 200 bahtin pääsymaksu puistoon ja näin voi vierailla myös muualla sen alueella ja smaragdinvihreällä altaalla.

Lisää aiheesta:

Krabi Hotels esittelee alueen vierailupaikkoja.

Krabi Hotels kertoo alueen rannoista.

Teksti: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti