Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krabi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Krabin lentoasema ilmasta katsottuna (CC License: Attribution-ShareAlike 3.0 Unported)
Jos haluaa lentää suoraan Krabin lentoasemalle, muutama lentoyhtiö Suomesta lentää sinne, mutta ne eivät lennä sinne koko vuotta.

Matkat ja matkustaminen

Krabille voi matkustaa sekä omatoimisesti että matkatoimiston järjestämälle pakettimatkalle. Omatoimimatkaan voi yhdistää muitakin kohteita, mutta myös joihinkin pakettimatkoihin voi yhdistää esimerkiksi Bangkokin.

Helsingistä on suoria lentoja Krabille, ja myös Phuketin lentoasemalta on siedettävä matka Krabille. Krabille voi muualta Thaimaasta matkustaa bussilla tai lentäen, ja Krabilla on neljä varsinaista paikkaa, joissa yleensä yövytään. Järjestettyjen matkojen hotellit ovat lähes poikkeuksetta Ao Nangissa, ja jos Krabilla haluaa yöpyä muualla, kannattaa lähteä omatoimimatkalle.

Omatoimimatkat

Omatoimimatkailija varaa lentonsa Suomesta, ja jos haluaa nimenomaan tutustua Krabiin, kannattaa lentää suoraan sinne ja viettää siellä haluamansa ajan. Jos haluaa myös tutustua muihin Etelä-Thaimaan paikkoihin, voi tietenkin lentää Phuketiin ja kenties yöpyä matkan varrella. Etelä-Thaimaassa liikutaan eniten isoilla busseilla, mutta myös minibusseja on liikkeellä. Liikkuminen Thaimaassa on edullista, mutta turisteja varten on hintavampia taksi- ja muitakin kyytejä, jotka voivat olla Krabilla vain viikon pari viettäville parhaita kyytejä.

Lennot Krabin lentoasemalle

Jos haluaa lentää suoraan Krabin lentoasemalle, muutama lentoyhtiö Suomesta lentää sinne, mutta ne eivät lennä sinne koko vuotta vaan kesäkauden aikana konetta pitää vaihtaa Bangkokissa.

Finnair lentää suoraan Krabille marraskuun viimeiseltä viikolta maaliskuun viimeiselle viikolle. Muina aikoina lennetään Bangkokin kautta, ja tällainen lento kestää reilusta kolmestatoista tunnista reiluun neljääntoista tuntiin.

Norwegian lentää Tukholmasta suoraan Krabin lentoasemalle, ja Tukholmassa ei tarvitse odotella kun tunti. Hinta on varsin hyvä mutta kannattaa huomata, että halvin lippu ei sisällä matkalaukkua.

Air India lentää suoraan Helsingistä Krabille, mutta heidän varauksiaan tekemään ei pääse noin vain ja voi kulua monta minuuttia, että pystyy todistamaan, että on ihminen eikä robotti.

Helpompaa on tutkia asiaa ja varata liputkin Skyscannerista.

Lennot Phuketin lentoasemalle

Jos haluaa katsella muitakin mahdollisuuksia, voi lentää Phuketin lentoasemalle, joka on saaren pohjoisosissa. Sieltä voi suoraan tai sitten jossakin kuten Phuketin kaupungissa yövyttyään siirtyä Krabille. Se on oikeastaan hyvä vain niille, jotka haluavat nähdä molemmat alueet, ja tietenkin aina on mahdollista lentää jompaankumpaan paikkaan ja lentää toisesta takaisin Suomeen, jolloin näkee yhdellä matkalla sekä Krabin että Phuketin.

Finnair

lentää Phuketin lentoasemalle pidempään kuin Krabiin, eli marraskuun alusta huhtikuun alkuun. Muina vuodenaikoina voi lentää Phuketiin Bangkokin kautta, ja sellainen matka kestää noin 13–14 tuntia.

Qatar Airways lentää Helsingistä Phuketiin, hinnat ovat varsin kohtuullisia (usein alle 700 euroa edestakainen lento) ja monella lennolla on välilasku Dohassa, joka kuitenkin on vain tunnin parin kestoinen.

Lisää lentoja Suomesta Phuketiin voi katsoa Skyscannerista.

Lennot Bangkokiin

Jos haluaa lentää Thaimaahan tai sieltä takaisin Bangkokin kautta, ovat lippujen hinnat suurin piirtein samat kuin Phuketiin tai Krabille. Suomesta tai lähimaista lähtevät lennot laskeutuvat Bangkokin lentoasemalle (Suvarnabhumi Airport (BKK)), jolta voi myös hyvin siirtyä lentäen muualle Thaimaahan ja jolla on oma bussiasema. Bangkokissa on myös toinen lentoasema, mutta sitä aika harva suomalainen joutuu käyttämään.

Bangkokin pääasialliselle lentoasemalle lentävät monet yhtiöt, kuten Aeroflot, Finnair, Norwegian ja UIA. Finnair lentää suoraan, ja Aeroflot on yleensä edullisin yhtiö ja sen koneet ovat erinomaisia. Norwegianin kanssa pitää ensin lentää toiseen Pohjolan pääkaupunkiin, ja UIA tekee välilaskun Kiovassa.

Lisää lentoja Suomesta Bangkokiin voi katsoa Skyscannerista.

Bangkok
Bangkokista voi jatkaa junalla tai bussilla kohti etelää ja vierailla erilaisissa paikoissa matkan varrella kohti Krabia.

Muualta Thaimaasta Krabille

Bangkokiin voi olla helpompi ja edullisempi lentää kuin Krabille, ja jotkut lentävät ensin Bangkokiin ja sieltä Krabille. Mahdollista on myös lähteä Bangkokista junalla tai bussilla kohti etelää, vierailla matkan varrella erilaisissa paikoissa ja mennä sitten Krabille. Matkan varrella on mielenkiintoisia paikkoja, joista vain osa on turistien suuressa suosiossa: suuri turistipaikka on esimerkiksi Hua Hin, ja Phetchaburi on suosittu vierailupaikka, mutta harva viettää siellä yönsä.

Surat Thanin rautatieasema
Jos haluaa Bangkokista siirtyä suoraan etelään, on paras siirtyä yöjunalla suoraan Surat Thanin lähellä olevalle asemalle, jolta voi siirtyä Krabin kaupunkiin.

Jos haluaa Bangkokista siirtyä suoraan etelään, on paras siirtyä yöjunalla suoraan Surat Thanin lähellä olevalle asemalle, jolta voi siirtyä sekä Surat Thaniin että Krabin kaupunkiin, tai sitten Krabin eteläpuolella olevaan Trangiin. Jos vierailee Trangin kaupungissa, jossa turistit yöpyvät vähän, saa siellä Surat Thanin tavoin tuntumaa normaalin eteläthaimaalaisen kaupungin elämänmenoon.

Lennot

Jos on Bangkokissa eikä halua aikailla, voi lentää nopeasti, reilussa tunnissa, Krabin lentoasemalle. Niin halutessaan voi myös käyttää mennessä tai tullessa Phuketin lentoasemaa.

Yhtiö, joka lentää paljon Thaimaassa on, Bangkok Airways. Liput ovat kohtuuhintaisia, mutta ne kannattaa varata heti kun tietää milloin haluaa lentää.

Toinen aktiivinen lentoyhtiö on Thai Airways. Myös sen koneisiin kannattaa ostaa lippu heti kun tietää koska haluaa lentää.

Linja-auto

Monesta paikasta kuten Phuketin kaupungista, Trangista ja Surat Thanista voi siirtyä linja-autolla melko nopeasti Krabille. Linja-autoasema on Krabin kaupungin lähellä, ja sieltä voi päiväsaikaan siirtyä suhteellisen helposti kaikkialle muualle paitsi Railayihin. Myös Surat Thanin rautatieasemalle, joka on noin 15 kilometrin päässä itse kaupungista, voi kulkea suoraan Krabin kaupungin bussiasemalle tai päinvastoin.

Tietoa bussilipuista ja muusta busseihin liittyvästä antaa Bus Online Ticket. Liput busseihin ostetaan yleensä vasta ennen kuin niihin noustaan, eikä Thaimaassa ole tavallista ostaa etukäteen bussilippuja. Joskus lipun voi ostaa vuorokautta ennen, mutta kaikkein paras on ottaa selvää koska mieluinen bussi lähtee, mennä hyvissä ajoin asemalle ja ostaa siihen lippu. On normaalia, että bussit kulkevat päiväsaikaan kerran tunnissa, joskus kahdessa, ja hämärän laskeutumisen jälkeen busseja liikkuu vähän.

Juna-asema Bangkokissa
Juna lähtee Bangkokin Hua Lamphong -asemalta, jonka vieressä on metroasema.

Juna Bangkokista etelään

Bangkokista lähtee juna, joka kulkee esimerkiksi Phetchaburin, Hua Hinin ja Chumphonin kautta Surat Thanin lähellä olevalle asemalle, jota kutsutaan nimellä Surat Thani mutta joka on noin 15 kilometrin päässä itse kaupungista olevassa Phun Phinissä. Se on alkusilmäyksellä onneton paikka, mutta sieltä pääsee helposti etenemään moneen suuntaan ja siellä on aseman lähellä erittäin hyvä iltatori, joka on levittäytynyt laajalle alueelle. Surat Thani tunnetaan monista merkittävistä temppelialueista, ja siellä yöpyy aika vähän länsimaisia turisteja.

Trang, joka on Krabista etelään, on myös paikka, jonne voi mennä yöjunalla, mutta suoria junia on vain kaksi kertaa illassa ja näin lippu pitää varata hyvissä ajoin etukäteen. Bangkokista lähtee juna viiden jälkeen ja puoli seitsemän illalla kohti Trangia, ja matka kestää noin 15 tuntia. Trangista on parin tunnin bussimatka Krabin kaupungin bussiasemalle, mutta huomionarvoinen seikka on se, että Surat Thanin rautatieasemalta ja myös sen bussiasemalta on suurin piirtein yhtä pitkä matka Krabin kaupungin bussiasemalle tai muualle Krabin alueelle.

Yöjunan nukkumavaunu
Junissa on eri luokkia, ja kaikkein paras hinta-laatusuhteeltaan on ilmastoitu vaunu, jossa on kaksi sänkyä päällekkäin käytävän molemmilla puolilla.

Junat ovat aina myöhässä, joskus tuntitolkulla, mutta jos lähtee Bangkokista yöjunalla, lähtee se yleensä aikataulun mukaisesti. Juna lähtee Bangkokin Hua Lamphong -asemalta [kartalla], jonka vieressä on metroasema. Junalippu kannattaa ostaa etukäteen, ainakin vuorokauden mutta mielellään useita tai pari viikkoakin, ja junaliput voi maksaa maksukortilla, jos matka maksaa yli 300 bahtia. Junalippua ostaessa pitää olla passi mukana, ja on hyvä ensin tutkia aikataulua, jonkalaisia on jokaisella juna-asemalla ja jonka voi ottaa mukaansa. Jotkut junat ovat nopeampia kuin toiset, ja eri junia on joka ilta useita.

Bangkokin ja Surat Thanin välillä kannattaa liikkua yöjunalla, sillä matka kestää vähintään 12 tuntia ja juna voi hyvin olla pari kolme tuntia myöhässä. Bangkokissa on matkan varrella myös pari muuta asemaa, joilla junaan voi nousta tai niistä voi jäädä palatessa pois. Junissa on eri luokkia, ja kaikkein paras hinta-laatusuhteeltaan on ilmastoitu vaunu, jossa on kaksi sänkyä päällekkäin käytävän molemmilla puolilla ja joiden sängyissä saa verhon takia olla aivan rauhassa. Alapeti, jolla on enemmän tilaa ja jolla voi istuskella, on kalliimpi kuin yläpeti. Alapetillä Surat Thanin ja Bangkokin välillä matkustava maksaa lipustaan reilut 700 bahtia. Muitakin osastoja on, ja joissain junissa on kalliimpia yksityisosastoja ja erilaisia mahdollisuuksia, mutta valtaosalle ilmastoidussa perusvaunussa nukkuminen on mukava ja turvallinen tapa matkustaa pitkä matka kohtuuhinnalla. Joissain junissa on ravintolavaunu, joka iltaisin muuttuu lähes diskoksi, ja Thaimaassa junalla matkustaminen voi olla mieleenpainuva kokemus.

Jonkin verran tietoa saa verkosta, ja esimerkiksi Thai Railways kertoo junamatkustamisesta lisää. Kaikkein kannattavinta on kuitenkin Thaimaassa mennä asemalle, tutkia mahdollisuuksia ja ostaa lippu normaalilta lippuluukulta ruuhkattomaan aikaan. Junalipun mihin tahansa Thaimaan junaan voi ostaa miltä tahansa asemalta, ja jos esimerkiksi haluaa palata Krabilta Bangkokiin Surat Thanista lähtevällä yöjunalla, voi lipun ostaa Trangista, josta myös voi matkustaa junalla Bangkokiin tai toisin päin.

Matkatoimistojen järjestämät matkat

Matkatoimiston järjestämät matkat ovat yleensä viikon tai kahden mittaisia. Ne ovat melko hintavia, reilusti yli kaksi kertaa sen mitä viikon matka vaikka Kanariasaarille maksaa, mutta lentomatka on pitkä ja hotellit usein neljän tähden lomakeskuksia. Lähes kaikkien matkatoimistojen hotellit ovat Ao Nangissa, joka on täysin turistipaikka mutta josta on helppo käydä muualla Krabilla ja tehdä erilaisia meriretkiä. Jos Thaimaan-matkalla haluaa säästää, kannattaa tehdä hinta-laatusuhteeltaan parempi kahden viikon matka ja kannattaa tyytyä kahden tai kolmen tähden hotelliin neljän tai viiden tähden hotellin sijaan.

Apollomatkat käyttää Finnairin koneita ja näin matkoja tehdään silloin kuin Finnair lentää suoraan Krabille. Hotellit ovat lähes järjestään Ao Nangissa, joka onkin suomalaisten suosikkipaikka Krabilla ja jossa on suomenkielisiä ruokalistoja ja voi ryypiskellä vaikka lonkkua. Viikon matka maksaa noin 1200 euroa.

Finnarin omistama Aurinkomatkat tekee tietenkin matkoja silloin kuin Finnair lentää suoraan Krabille. Myös Aurinkomatkat tarjoaa lähinnä hotelleja Ao Nangista, mutta Aurinkomatkoilla on joihinkin muihin matkatoimistoihin se etu, että tarjolla on myös kahden tähden hotelleja. Kahden tähden hotellissa yöpyvä voi saada viikon matkan alle 1000 eurolla, mutta neljän tähden hotellin vaativa maksaa samasta ajasta jopa kolme neljä sataa euroa enemmän.

Myös Tjäreborg ja TUI tekevät pakettimatkoja Krabille. Myös niiden hotellit ovat pääosin Ao Nangissa, ja hotelleja on myös Krabin lähellä olevilla saarilla.

Kymenmatkat järjestää matkoja, joilla vietetään aikaa sekä Bangkokissa että Krabilla, ja sellainen onkin monipuolinen ja silmiä avaava matka.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Deror Avi /Wikimedia, Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti