Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Hua Hin
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Räätäliliike
Eniten turisteille suunnattuja liikkeitä, joihin Hua Hinissä ehdottomasti kuuluvat räätäliliikkeet, on rannan lähistöllä olevissa kortteleissa.

Valuutta, ostokset, ravintolat, yöelämä ja tapahtumat

Valuutta, pankkiautomaatit, maksukortit ja rahanvaihto

Thaimaan valuutta on Thai Baht eli THB, ja sen kurssin lähiaikojen kehityksineen voi katsoa vaikka X-ratesta.

Hua Hinissä on paljon pankkiautomaatteja, ja niitä on melkoinen määrä kaikkialla. Esimerkiksi ilmastoidussa Family Mart -kaupassa, joka on Hilton-hotellin vieressä [kartalla], on useita pankkiautomaatteja, kuten myös hyvä valikoima tuotteita. Huono asia Thaimaassa on se, että automaatista tai kortista riippumatta otetaan 220 bahtia lisämaksua, joten nostojen kannattaa olla suuria.

Maksukortit eivät käy kovin hyvin missäänpäin Thaimaata, eikä Hua Hinissakaan paljon korttia voi käyttää. Sellaiset liikkeet kuin 7-Eleven ja Tesco Lotus ottavat vastaan kortteja, mutta yleensä minimimaksu on 300 ja joissain pienissä liikkeissä maksimisumma on 3000 bahtia.

Yksi tapa säästää ja varmistaa, että mukana on aina käteistä, on ottaa euroja mukaan sen verran kuin ajattelee matkalla kuluvan. Niitä voi sitten vaihtaa jo ennen Hua Hiniin saapumista, ja Hua Hinissa voi vaihtaa rahaa monessa paikassa. Tärkeää kuitenkin on varmistaa, että rahanvaihtopiste näyttää molemmat kurssit ja että kurssi ei suuresti poikkea päivän kurssista. Tärkeä on myös yrittää löytää piste, jossa osto- ja myyntikurssi ovat lähellä toisiaan. Monessa rahanvaihtopisteessä suurista seteleistä, joihin lasketaan ainakin 100 euron mutta usein myös 50 euron setelit, saa paremman kurssin kuin pienemmistä seteleistä. Rahaa vaihtaessa mukana pitää olla passi, passin kopio tai EU-henkilökortti.

Ostokset

Thaimaa on erinomainen maa tehdä ostoksia, ja vaikka Hua Hin ei kuulu Thaimaan parhaisiin ostoskaupunkeihin, voi siellä tehdä monenmoisia ostoksia. Torit, kauppahallit ja pikkuputiikit ovat keskustan alueella yleisiä, eikä suuria liikkeitä tai ostoskeskuksia juuri ole.

Eniten turisteille suunnattuja liikkeitä, joihin Hua Hinissä ehdottomasti kuuluvat räätäliliikkeet, on rannan lähistöllä olevissa kortteleissa, jotka ovat Hilton-hotellin vieressä ja jotka myös ovat pääasiallinen illanviettopaikka. Nämä kuitenkin ovat kortteleita, joissa saa olla tarkkana, sillä monet myyjät ja etenkin intialaiset räätälit ovat lipeviä tai sitten tuotteet voivat olla ylihintaisia. Jos haluaa teettää puvun tai mekon, on kannattavaa maksaa siitä kunnolla eikä sortua liian halpoihin tarjouksiin, sillä tällöin kangas on tasoltaan heikkoa. Liian nopeasti ei pukua myöskään kannata teettää, sillä jos se tehdään kunnolla, menee siihen aikaa ja mittoja voidaan ottaa useammin kuin kerran.

Chatchai-kauppahalli Chatchai-kauppahalli (täyskuva)
Kauppahallista saa paitsi valmisruokia, elintarvikkeita, herkkuja ja välipaloja myös vaatteita, käyttötavaraa ja monenmoista muuta tuotetta.

Eniten myös paikallisia puoleensa vetäviä ostospaikkoja on pääkadun (Phet Katsem) varrella olevien kauppahallien ja torien hallitsema alue. Täällä etenkin Chatchai-kauppahalli [kartalla] ja sen ympäristössä olevat kojut ja kaupat ovat huomattavasti parempia kuin lähellä rantaa olevat liikkeet. Kauppahallista saa paitsi valmisruokia, elintarvikkeita, herkkuja ja välipaloja myös vaatteita, käyttötavaraa ja monenmoista muuta tuotetta. Samalla kadulla ja sen sivukaduilla on paljon liikkeitä, joissa eivät käy vain turistit, ja nämä korttelit on hyvä koluta ostosmielessä kunnolla läpi.

Elintarvikkeita saa monesta paikasta, ja Family Martit ja 7-Elevenit ovat lähes kaikkialla. Pähkinät ja muut naposteltavat kuten myös hedelmät on paras ostaa kauppahallista tai sen lähellä olevista kojuista. Alkoholi ja monet muut tuotteet kuten erilaiset rasvat ja kosmetiikkatuotteet puolestaan ovat parhaiten tarjolla valintamyymälöissä. Niihin kuuluu myös Lotus Express [kartalla], jonka vieressä on muitakin valintamyymälöitä.

Alkoholi on melko kallista, ja vain paikalliset viinat ovat edullisia. Hong Thong on tasokas viski, samoin Blend, mutta ulkomaiset viskit ja muut viinat ovat lähes Alkon hinnoissa. Viini on aivan ylihintaista, ja viinipullo voi hyvin maksaa 10–15 euroa. Alkoholia saa myydä muualla kuin anniskelupaikoissa vain klo 11–14 ja klo 17–24.

Tupakka on suurin piirtein saman hintaista kuin Virossa, ja askit maksavat 100–180 bahtia. Edullisimmat laadut ovat paikallisia, ja normaalin länsimaisen askin saa 140–180 bahtilla. Sähkötupakkaan liittyviä tuotteita ei saa Thaimaassa myydä, joten nesteet ja atomisaattorit kannattaa tuoda mukanaan.

Tietoa Hua Hinin toreista ja kauppahalleista

Ravintola Hua Hinissä
Yksi tunnetuimpia ravintoloita on kiinalais-thaimaalainen Koti, joka sijaitsee päätien varrella, lähellä kellotornia.

Ruoat ja ravintolat

Thaimaalaiset ruoat ovat eräitä maailman parhaita, ja kaikkein järkevintä Hua Hinissä on suosia paikallisia ruokia. Sellaiset tunnetut ateriat kuten Pad Thai (pát thai) ovat erinomaisia, ja aivan normaalit riisi- tai nuudeliannokset, joiden höysteinä on mereneläviä, ovat lyömättömiä ja sellaisen saa yleensä 40–100 bahtilla.

Pad thai -ruoka-annos Pad thai -ruoka-annos (täyskuva)
Sellaiset tunnetut ateriat kuten Pad Thai ovat erinomaisia, ja riisi- tai nuudeliannokset, joiden höysteinä on mereneläviä, ovat lyömättömiä.

Merenelävät ovat Hua Hinissä kaikkein paras ruoka, sillä ne ovat aina tuoreita ja ne ovat wokissa paistettuina täysin turvallisia. Liharuokien kanssa saa olla tarkempana, sillä lihaa ei aina säilytetä oikein, eikä myöskään ole kannattavaa syödä valmisruokia, jotka selvästikin ovat seisoneet paikoillaan tuntitolkulla. Myös erilaiset lihavartaat ja muut grillilihat, joita myydään toreilla ja joita myös kiertelevät kaupustelijat myyvät, eivät välttämättä ole kaikkein puhtaimpia. Mahaoireiden varalta kannattaa 7-Elevenistä, muusta valintamyymälästä tai apteekista ostaa erilaisia vatsalääkkeitä, joita on jokaiseen mahdolliseen lähtöön.

Toiseksi parhaita ruokia ovat muualta Aasiasta peräisin olevat ruoat. Intialaiset ravintolat ovat yleisiä, ja ne soveltuvat myös kasvissyöjille. Japanilaiset ruoat ovat parhaita ja kalleimpia, ja ne soveltuvat vaikka jonkin juhlistamiseen. Myös korealaiset ruoat ovat normaalia kalliimpia, mutta eivät yhtä yleisiä. Kiinalaiset ruoat ovat yleisiä, sillä thaimaalaisista 14 % on kiinalaisia tai heidän jälkeläisiään, ja kiinalaisia ruokia on tarjolla kauppahalleissa ja ravintoloissa ympäri Hua Hinin.

Länsimaiset ruoat ovat erittäin yleisiä Hua Hinissä, ja siellä niitä popsivat eniten koti-ikävää potevat ulkomaalaiset. Pihvit, pitsat, hampurilaiset ja muut vastaavat ruoat ovat tarjolla monessa paikassa, mutta pääkallopaikka niille on rannan lähistöllä olevissa, yöelämään keskittyneissä kortteleissa, jotka ovat merenrannan lähellä, rannan pohjoispuolella. Länsimaiset ruoat ovat aina ylihintaisia, ja pitsa voi maksaa 10 euroa. Jos haluaa pitsan, kannattaa katsoa paikka, jossa on puulämmitteinen uuni, ja kaikkein paras paikka italialaisille ruoille on sellainen, joka on aidon italialaisen omistuksessa. Ne erottuvat muista siinä, että niillä ei ole englanninkielistä nimeä, ne eivät ole ketjupaikkoja ja niiden sisustus ja ruoat ovat aidosti italialaisia.

Paras paikka syödä thaimaalaisia ja joitain muitakin ruokia on alue kauppahallin ympäristössä. Se on hyvä alue kaikille aterioille, sillä kauppahallin ympäristössä on paljon paikkoja avoinna jo aamuisin ja myöhäiseen iltapäivään normaalit kojut ovat parhaimmillaan. Illan hämärtyessä melko lähellä kauppahallia oleva iltatoriLähellä kauppahallia oleva iltatori [kartalla] on paras paikka hinta-laatusuhteeltaan erinomaiselle aterialle, mutta samantyylisiä iltatoreja on myös kauppahallin tuntumassa.

Toinen keskittymä kojuja mutta päivisin, aamusta myöhäiseen iltapäivään, on melko lähellä, toisen pääkadun (Naebkehardt Road) ja Chomsin-kadun kulmauksessa [kartalla], jonka kojuissa on lyömätön hinta-laatusuhde. Siellä esimerkiksi Pad Thai on aivan uskomattoman hyvä ateria eikä maksa paljon yli euron. Molemmat ovat hivenen syrjässä eivätkä länsimaisten suuressa suosiossa, mutta lähempänä kellotornia olevan kauppahallin ympäristössä pyörii enemmän turisteja.

Varsinaisista ravintoloista lähellä iltatoria, Phet Kasem Roadin varrella oleva Kengpochana [kartalla] on hinta-laatusuhteeltaan yksi kaupungin parhaita ravintoloita. Siellä on erinomaiset merenelävät, keitot ovat suosittuja ja rapeat nuudelitRapeita nuudeleita (”crispy noodles”) ovat kokeilemisen arvoisia. Ravintola on avoinna klo 9–21.

Yksi tunnetuimpia ravintoloita on kiinalais-thaimaalainen Koti [kartalla], joka sijaitsee päätien varrella, lähellä kellotornia. Se on vähän normaalia hintavampi ravintola, joka kuitenkin länsimaisia ruokia tarjoaviin ravintoloihin verrattuna on edullinen, ja sieltä saa aterian 100–400 bahtilla. Sen suosikkeihin kuuluvat merenelävistä muodostuva tulinen salaatti, ja tyypilliset, vihreästä kurrystä tehdyt thai-ruoat. Ravintola on avoinna klo 10–22, ja paikka on erittäin suosittu illallisaikaan.

Bangkok.com listaa ravintoloita.

TripAdvisor kertoo lisää Hua Hinin ravintoloista.

Baari Selakam-kadulla
Skandinaavisten baarien suosiosta nauttiva Selakam on parhaita baarikatuja Hua Hinissä.

Yöelämä

Hua Hin on laajalti siisti ja harmiton lomakaupunki, mutta rannan vieressä olevissa kortteleissa, jotka ovat Hilton-hotellin vieressä, on valtava määrä baareja, joissa on baarityttöjä ja muualta Thaimaasta tuttuja, yöelämään liittyviä lieveilmiöitä. Niihin kuuluu ”ladyboy” eli mies, joka on kuin nainen, ja heitä on Thaimaassa yllättävän paljon. Ladyboyn tunnistaa siitä, että hänellä on aataminomena, jota naisilla ei ole.

Parhaat illanviettopaikat niille, jotka haluavat nähdä Hua Hinin nurjan puolen, ovat muutama katu, jotka ovat kaikki lähellä Hilton-hotellia ja joiden nimistä on monenmoista versiota. Baarien lisäksi hostelit ja guesthouset toimivat usein myös baareina ja kahviloina, ja niissä voi olla edullisempaa kuin menevässä baarissa. Edullisin olut, joka monessa paikassa on sen hintainen vain happy hour -aikaan, maksaa 80 bahtia (0,64 litraa) ja on 5 % vahvuista. Jos kokoa ei ole mainittu, on kysymyksessä pieni olut (0,32 litraa). Chang ja Leo ovat tyypillisiä perusoluita, eikä baareja kannata etsiä muualta kuin näistä kortteleista, sillä thaimaalaiset eivät baarityttöjä ja ladyboytä lukuun ottamatta baareissa aikaansa kuluta.

Tupakointi kielletty Tupakointi kielletty (täyskuva)
Tupakointi ei ole sallittua juuri missään, mutta illanvietossa ulkoilmabaarit ovat tavallisia ja niissä saa polttaa missä tahansa.

Parhaat baarikadut ovat skandinaavisten baarien suosiosta nauttiva Selakam [kartalla], joka jatkuu sivukaduille ja toisellekin kadulle samannimisenä.

Sen päässä on rantakatu (Naretdamri), jolla on paljon baareja mutta enemmän ravintoloita, ja se on hyvä kohde myös illalliselle. Sen varrella oleva Chao Lay on yksi Hua Hinin parhaista thaimaalaisista ravintoloita, ja merenelävät ovat sen kuten monen muunkin alueen ravintolan bravuuri.

Kolmas baarikatu on Bintabaht [kartalla], joka kulkee kellotornin vieressä olevan temppelialueen luota Hilton-hotellille.

Tupakointi ei ole sallittua juuri missään, mutta illanvietossa ulkoilmabaarit ovat tavallisia ja niissä saa polttaa missä tahansa. Baareissa on erilaisia ajanvietemahdollisuuksia, joista biljardin pelaaminen ja baarityttöjen kanssa jutustelu ovat yleisiä, mutta baarityttöjen seura vaatii sen, että ostaa näille normaalia kalliimman juoman.

Bangkok.com kertoo lisää Hua Hinin yöelämästä.

Tapahtumat

Hua Hinissä ei ole paljon tapahtumia, mutta jotkut yleiset juhlat, jotka usein liittyvät kuninkaallisiin, voivat sulkea paikkoja ja olla muutenkin huonoja aikoja lomailla Thaimaassa.

Keskiviikko on päivä, jolloin monet lomailevat ja jolloin rannalle ei laiteta aurinkotuoleja tai terasseja. Muita vapaapäiviä ei juuri ole, mutta joulua ja uuttavuotta vietetään omalla tavallaan, sekä matkailijoiden että pysyvien länsimaisten asukkaiden iloksi.

Huonoin aika matkustaa Thaimaassa matkustuskauden aikaan on kiinalainen uusivuosi, joka on joko tammikuun lopussa tai helmikuun alussa. Silloin on yleistä ilonpitoa mutta valtava määrä ihmisiä siirtyy paikasta toiseen, eikä näiden kolmen neljän päivän aikana ole mieltä siirtyä julkisilla tai oikeastaan muillakaan keinoin kuin taksilla minnekään.

Karmein ajankohta olla Thaimaassa on Songkram, joka pidetään huhtikuun puolivälin tienoilla. Se on monta päivää kestävä juhla, jonka aikana jotkut paikat sulkeutuvat mutta jolloin voi saada vettä tai jäätä yllättäen niskaansa. Mahdollista on myös se, että joku tulee äkkiarvaamatta maalaamaan naaman, ja esimerkiksi pyörällä tai skootterilla tienlaitaa pitkin kulkevaa voidaan pommittaa avolavojen kyydistä vesipyssyin. Juhla onneksi ajoittuu kuumaan ja jo vähän sateiseen huhtikuuhun, joten harva joutuu tekemisiin näiden paikallisten kujeilijoiden kanssa.

Hua Hinin suurin varsinainen tapahtuma, joka kiinnostaa turisteja, on jazzfestivaali. Se pidetään eri vuosina eri kuukausina, ja esiintyjät ilmoitetaan vain muutama viikko ennen festivaaleja, joten niitä varten on vaikea lähteä Suomesta asti Hua Hiniin. Kaiken kukkuraksi festivaali on viime aikoina ollut kesällä, jolloin harva vierailee Hua Hinissä, mutta tästä huolimatta kannattaa seurata festivaalien verkkosivuja, joilta näkee koska seuraava festivaali pidetään.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Perheet, liikkuminen, matkat ja hotellit.


Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti