Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Makarska
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Perhe rannalla
Makarska on puhdas, rauhallinen, siisti, turvallinen, hillitty ja monipuolinen rantalomapaikka, ja perheet, joilla on minkä ikäisiä lapsia tahansa, voivat hyvin matkustaa sinne kesän vilkkaimpina viikkoinakin.

Perheen kanssa Makarskassa, liikkuminen, Makarskan-matkat ja hotellit

Perheen kanssa Makarskaan

Makarska ei ole varsinainen perhelomakohde, mutta sinne matkustaa perheitä ja siellä voi viettää lomaa eri-ikäisten lasten ja nuorten kanssa. Siellä on pitkät välimatkat, rannat ovat pikkukivirantoja eikä siellä ole ranta-aktiviteetteja samalla tavalla kuin esimerkiksi Kreikassa tai Espanjassa. Lapsille on jonkin verran kaikenlaista, mutta osa lapsista ja nuorista voi pitää tarjontaa vähän vanhanaikaisena ja naurettavana. Siellä on esimerkiksi pieni huvipuisto keskustan ja rannan välimaastossa, missä on lukuisia myyntikojuja, ja rannan loppupuolella, Hotel Dalmacijan vieressä, on myös liukuriVesiliukumäki rannalla.

Keskikesällä Makarska on kuuma ja vilkas paikka lähteä perheen kanssa, ja tällöin siellä ollaan juhlatuulella ja bileitä on yöt päivät. Makarska on kuitenkin puhdas, rauhallinen, siisti, turvallinen, hillitty ja monipuolinen rantalomapaikka, ja perheet, joilla on minkä ikäisiä lapsia tahansa, voivat hyvin matkustaa sinne kesän vilkkaimpina viikkoinakin. Perheen kanssa parhaat ajat matkustaa Makarskaan ovat touko- ja kesäkuu ja syyskuu, mutta keskikesällä Makarskan Rivieran pienet ja rauhalliset lomapaikat voivat soveltua perheille, jotka eivät pelkää 35–40 asteen helteitä. Lokakuu ja etenkin kuun puolivälin syyslomaviikko on epävarma ajankohta matkustaa Makarskaan rantalomalle, eikä lokakuuta enää voida pitää millään tavalla varmana rantalomakuukautena.

Yksi hyvä, opettavainen vierailupaikka lasten ja nuortenkin kanssa on observatorio [kartalla]. Se on jugoslavialaista tyyliä edustava rakennus

Glavica-kukkulalla, turisti-infon takana, iltaisin täydellisen pimeyden takaavien puiden suojissa. Kesäkuun alusta syyskuun loppuun se on avoinna ma–la klo 21.30–24 ja muulloin klo 20–22. Ympäri vuoden se on suljettu sateisilla ja myös pilvisillä säillä.

Hotelliin mielivän perheen on hyvä olla tietoinen siitä, että valtaosa hotelleista on päärannan (Plaža Donja Luka) tuntumassa, missä esimerkiksi Hotel Dalmacija on lukuisine palveluineen ja omine yksityisrantoineen ollut suosittu perheiden keskuudessa. Sieltä on kuitenkin matkaa keskustaan, missä on vain neljä hotellia. Keskusta ei kuitenkaan ole hyvä paikka majapaikalle, mutta sen liepeillä olevat asunnot ovat perheillekin hyviä. Sijaintiin kannattaa todellakin kiinnittää tarkkaa huomiota, ja paras on olla melko lähellä paikkoja, joilla haluaa viettää aikaansa. Majapaikkoja, joihin kuuluu lukuisia huoneita ja huoneistoja, voi katsella Booking.comista.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Makarskassa ei tarvitse turvautua julkisiin liikennevälineisiin, mutta siellä on hyvin pitkät välimatkat ja sinne lähtevän on paljon nähdäkseen myös käveltävä paljon. Pyörän voi siellä vuokrata, mutta keskustan alueella sillä on ikävä ajella ja pyöräretken on paras suuntautua keskustan ulkopuolelle. Taksi on käypä kulkuneuvo Makarskassa, ja sellaisen saa koska tahansa esimerkiksi rantakadun Jadrolinijan sataman ja lippukioskin vierestä, aivan Hotel Biokovon läheltä. Taksin voi tilata etukäteen, sellaisella voi mennä vaikka Biokovo-vuoriston huipulle tai Bosniaan ja yksi mahdollisuus on Taxi Marijo.

Makarskasta voi vuokrata auton tai skootterin, ja se onnistuu paikoissa, jotka Makarska.info-sivusto on listannut.

Matkat Makarskaan

Makarska on suosittu pakettilomakohde, mutta lukuisten yksityishuoneistojen takia se on myös entistä parempi kohde omatoimimatkailijoille.

Makarska omatoimisena matkakohteena

Makarskassa on satoja ammattimaisesti hoidettuja taloja, joista vuokrataan osia rakennuksista huoneina tai huoneistoina. Asunnon sijainti paljolti määrittelee sen hinnan, ja Makarskasta saa huoneiston kohtuuhintaan, 25–40 eurolla kahdelle hengelle. Huoneistoja ja huoneita on monenmoisia, ja on myös niitä, joihin mahtuu useampia ihmisiä kuten koko perhe. Makarskaan on hyvä tulla ainakin pariksi kolmeksi päiväksi, ja se on erinomainen kohde yhdistettynä muihin Dalmatian vierailupaikkoihin. Dubrovnik, Split ja Brač-saari ovat erityisen helpon bussi- tai lauttamatkan päässä, ja Splitin kautta pääsee helposti etenemään myös Hvar- ja Korčula -saarille.

Makarskalla ei ole omaa lentoasemaa, mutta lähellä on useita lentoasemia. Vaikka Brač-saarella on lähin lentoasema, on hyvä pitää mielessä, että se on saarella, jolle ei ole tiiviitä kulkuyhteyksiä ja jolta pitää tulla lautalla mantereelle. Splitin lentoasema on kätevimmän matkan päässä, eikä Dubrovnikin lentoasemakaan ole turhan kaukana. Lentoja eri paikkoihin Kroatian rannikolla voi katsella ja vertailla helposti esimerkiksi Skyscannerin sivuilla.

Pakettimatkat Makarskaan

Suomalaiset matkatoimistot järjestävät lennot ja hotellin sisältäviä matkoja paitsi Makarskan kaupunkiin myös koko Makarskan Rivieralle. Se on noin 60 kilometriä pitkä alue, jonka kaikista osista ei ole helppo päivittäin siirtyä alueen suurimpaan kaupunkiin eli Makarskaan. Bussit kuitenkin kulkevat, ja jos mieluummin viettää lomansa pienessä kaupungissa kuin Makarskassa, voi kaupungissa käydä nopeasti ja edullisesti montakin kertaa.

Makarska ja jotkin muut Rivieran lomapaikat ovat kalliimpia kuin toiset, mutta viikon matkan niistä saa alkaen vähän alle 500 eurolla. Mahdollista on tehdä myös kahden tai useamman kohteen yhdistelmämatkoja, mikä onkin Kroatiassa aina suositeltavaa. Harva paikka on sellainen, että niissä mielellään olisi kokonaisen viikon tai kaksi, ja näin ollen 3–4 päivää riittää useimmissa tapauksissa, mukaan lukien Split ja Dubrovnik.

Hotelli Porin
Keskustan hotellit (kuten kuvan Porin) ovat omatoimimatkailijoiden suosiossa. Päärannan yhteydessä olevat hotellit on suunnattu pakettimatkalaisille.

Hotellit eivät Makarskan kaupungissa ole keskustassa vaan usein päärannalla (Plaža Donja Luka) ja joskus pitkänkin matkan päässä satamalaiturien edustalla olevasta keskustasta. Hotellin sijaintiin on hyvä kiinnittää erityisen tarkkaa huomiota, ja on hyvä olla tietoinen siitä, että kahden tähden hotelliin tyytyvä säästää huomattavia summia tai jopa puolet neljän tai viiden tähden hotellia vaativaan nähden. Matkoja tehdään kesäkauden aikana huhtikuulta lokakuun alkupuolelle, ja lennot menevät Splitiin, josta on lyhyimmillään 90 minuutin matka Makarskan keskustaan. Huomionarvoinen seikka on se, että matkatoimiston järjestämä kuljetus on aina ylihintainen ja omatoimisesti sen hankkiva voi säästää jopa kymmeniä euroja. Toinen tapa säästää on se, että ei osallistu matkatoimiston järjestämälle päiväretkelle vaan järjestää retkensä itse, mikä on Makarskassa hyvin helppoa.

Matkoja Makarskaan järjestävät esimerkiksi Apollomatkat ja Tjäreborg, jonka hotelleista valtaosa on Makarskan kaupungin ulkopuolella.

Hotellit ja muut majapaikat

Makarskan keskustassa on vain neljä hotellia, ja näistäkin vain kaksi, Biokovo ja Porin, ovat lähellä keskustan pääpaikkoja. Valtaosa hotelleista on päärannan (Plaža Donja Luka) edustalla, missä niitä onkin kymmenittäin ja niitä on myös hyvin kaukana Makarskan keskustasta. Hotellin sijaintiin on hyvä kiinnittää erityisen suurta huomiota, sillä Makarskassa on pitkät välimatkat eikä siellä ole julkista liikennettä eikä kapeiden teiden ja kesän liikenteen takia siellä nopeasti välttämättä pääse taksillakaan mihinkään. Makarskassa kannattaa varautua siihen, että käveltyä tulee melkoisesti, ja tämä on hyvä ottaa huomioon majapaikkavarausta tehtäessä.

Päärannan yhteydessä olevat hotellit ja myös monet pienempien lomapaikkojen hotellit on suunnattu pakettimatkalaisille, jotka valtaavat ne ainakin päärannan edustalta lähes täysin keskikesän aikana. Alku- ja loppukaudesta myös muita lasketaan niihin, mutta keskustan hotellit ovat lähinnä niitä, jotka ovat omatoimimatkailijoiden suosiossa. Muita majapaikkoja ovat huoneet ja huoneistot, jotka ovat ammattimaisesti hoidettuja ja vuokrattuja. Niissä on keittiö, parveke, kylpyhuone ja suuri tv, ja ne ovat hyviä paikkoja kenelle tahansa. Hinta määräytyy pitkälti sijainnin mukaan, ja jos suosiolla yöpyy jonkin matkan päässä keskustasta, voi huoneen saada edullisestikin. 25–40 euroa on hinta, jonkalaisen kaksi henkeä maksaa yöltä, mutta heinä- ja elokuussa hinnat kohoavat ja osa majapaikoista voi olla tätä kalliimpia. Makarskaan huhti–kesäkuussa tai syys–lokakuussa majoittuvan kannattaa tehdä varauksensa ainakin pari viikkoa etukäteen, ja on hyvä pitää mielessä, että Makarskaan tulee sisämaasta ja Bosniasta ihmisiä viikonloppuisin hyvien säiden aikaan myös keväällä ja syksyllä. Keskikesällä Makarskaan suuntaavien on hyvä tehdä varauksensa parikin kuukautta etukäteen ja kenties tätäkin aikaisemmin.

Booking.com on paras sivusto hotellia ja etenkin huoneistoa Kroatiasta etsivälle, ja monet vuokraajat Makarskassakin käyttävät yksinomaan sitä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti