Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Makarska
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kauppahalli
Kaupungin pääkävelykatu on Kalalarga. Sen kaupoista saa tyypillisiä kroatialaisia tuotteita, ja kadun varrella on paljon muunkinlaisia putiikkeja, joista saa kansainvälisiä tuotteita kuten Kappan vaatteita.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Makarskassa

Ostokset

Makarskassa ostosten tekeminen on suoraviivaista ja helppoa. Kauppoja löytyy rannan läheisyydestä, keskustasta ja keskustan vierestä kulkevilta pääkaduilta. Makarskasta on hyvä ostella paikallisia tuotteita, etenkin käsitöitä, koruja, laventeli-tuotteita, elintarvikkeita, alkoholipitoisia juomia ja kaikenlaisia herkkuja, jotka ovat Dalmatiasta tai muualta Kroatiasta peräisin.

Pääasialliset ostosalueet

Kaupungin keskusta, joka on Obala kralja Tomislava -rantakadun ja Makarskaa halkovan, linja-autoaseman ohi kulkevan vilkkaan tien välimaastossa, on oiva paikka tehdä ostoksia.

Jos mielii torille, valintamyymälään tai liikkeeseen, josta saa kroatialaisia tuotteita, kannattaa suunnata aukiolle nimeltään Kačićev trg [kartalla]. Se on kaupungin pääaukio, sen alueella on kirkko ja ravintoloita ja siltä alkaa myös kaupungin pääkävelykatu, Kalalarga. Sen alkupäässä ovat tori ja Konzum-valintamyymälä, joista saa valtaosan tarpeellisista juomista ja ruoista. Kadun muista kaupoista saa niistäkin tyypillisiä kroatialaisia tuotteita, kuten House of Delicatessenista (Kalalarga 4, avoinna ma–la 8–12 ja klo 16–19), josta saa esimerkiksi hunajaa, kinkkua, juustoja, tryffeliä ja viiniä. Kadun varrella on paljon muunkinlaisia putiikkeja, joista saa kansainvälisiä tuotteita kuten Kappan vaatteita. Kadun varrella on myös liikkeitä, jotka eivät pidä iltapäivätaukoa, ja ne ovat tyypillisesti avoinna suurin piirtein ma–la klo 8–20.

Kalalarga johtaa keskustaa halkovalle, ärsyttävän vilkkaalle kadulle, joka kulkee linja-autoaseman ohi ja jolla matkan varrella on monta nimeä, kuten Ante Starčevića. Se ei ole katu, jonka varrella kukaan mielellään viettäisi aikaa, sillä kapealla kadulla jatkuva autojono on masentava näky, mutta jos majapaikka on sen tietämissä eikä aivan pääaukion lähistöllä, on tämän kadun varrella useita valintamyymälöitä, leipomoita ja muitakin liikkeitä. Niitä on erityisen paljon lähellä linja-autoasemaa [kartalla], jonka yhteydessä on pieni tori ja jonka lähellä on Konzum-valintamyymälä ja muitakin liikkeitä.

Muualla sataman läheisyydessä olevassa keskustassa on jonkin verran liikkeitä. Rantakadun varrella, Jadranska-kadun kohdalla [kartalla] pidetään tori, jolta saa tyypillisiä kroatialaisia tuotteita, elintarvikkeita ja viinejä. Sillä on myös kirpputorikojuja, etenkin viikonloppuisin, ja se on hyvä mutta paikallisten suosimia toreja vähän hintavampi paikka saada tuotteita suoraan tuottajilta. Tämän pienen torin vieressä, Biokova-hotellin toisella puolella on Merces-ostoskeskus, joka on avoinna ma–la klo 10–22, ja sen suojissa on valintamyymälä, kenkäkauppa ja joitain muita liikkeitä.

Kolmas alue, joka on hyvä ostoksille, on keskustan ja päärannan (Donja Luka) välimaastossa oleva alue [kartalla]. Siinä on erilaisia kojuja, joista saa kaikenlaista turistikrääsää, t-paidoista koruihin ja kaikenlaiseen muuhun. Lisäksi Šetalište Dr. Franje Tuđmana -rantapromenadinSetaliste Dr. Franje Tudmana varrelta saa kaikenlaista mutta vähemmän krääsää ja enemmän oikeita käsitöitä ja tuotteita, koruista viineihin. Rantapromenadin päässä, Hotel Dalmacijan vierestä saa kaikenlaista krääsää, johon kuuluu rantapyyhkeitä ja aurinkorasvoja.

Elintarvikeostoksilla

Elintarvikkeista ja juomista dalmatialainen kinkku (Dalmatinski pršut) on ainutlaatuinen paikallinen savustettu liha. Juustot, joista parhaat ovat vuohenjuustoja ja Pag-saarelta peräisin, ovat erittäin hyviä majapaikalla paikallisen leivän kanssa nautittuna. Oliiviöljy on täälläpäin erittäin terveellistä ja niin maukasta, että se on usein ainoa paikallisten käyttämä mauste. Ja viinit, kuivatut hedelmät ja monenmoiset muut tuotteet mansikoista kiiviin ja pähkinöihin ovat erinomaisia paikan päällä maisteltaviksi ja osa myös kotiin vietäviksi.

Viinit ovat entistä parempia, ja dalmatialaisia viinejä Makarskassa kannattaa maistella. Kaikki tuotteet, tietenkin myös hunaja, kuivatut hedelmät kuten taatelit ja viikunat ja pähkinät, ovat kaikki luomutuotteita ja parhaita mahdollisia.

Kačićev trg -pääaukion [kartalla] Konzum-valintamyymälä on aika pieni, mutta sieltä saa kaikenlaista tarpeellista ja se on avoinna tyypilliseen valintamyymälöiden tapaan ma–la klo 7–20 ja su klo 7–12. Ennen kuin menee sinne ostoksille, kannattaa kuitenkin katsastaa sen takana oleva tori, joka kroatialaiseen tyyliin on parhaiten toiminnassa aamupäivisin. Sieltä saa tyypillisiä paikallisia tuotteita suoraan tuottajilta, ja hinnat ovat alhaisempia kuin rantapromenadin varrella olevalla turistitorilla. Torilta saa kaikenlaista mansikoista kiiveihin, kuivattuihin hedelmiin, hunajaan ja peruselintarvikkeisiin, ja käteistä pitää olla mukana jos haluaa täällä tehdä ostoksia.

Makarskan keskustasta tai sen liepeiltä ei ole hankala löytää valintamyymälää, mutta osa niistä ja etenkin Konzum-valintamyymälät ovat kalliita ja huonosti varusteltuja. Yksi sellainen on rantapromenadin varrella olevan Merces- ostoskeskuksen alakerran Konzum, mutta lähellä sitä, hyvällä paikalla rannan majapaikkoja ajatellen, on keskustan parhaisiin kuuluva valintamyymälä. Studenac [kartalla] on aivan turisti-infon ja kaupunginmuseon takana, ja se on avoinna ma–su klo 8–21. Sen yhteydessä on pankkiautomaatti, joita rantakadun varrella on muitakin, ja se on edullinen, hyvin varusteltu ruokakauppa, jossa on myös erityisen hyvät valikoimat alkoholijuomia. Katu eli Kralja Zvonimira, jolla Studenac sijaitsee, on muutenkin hyvä kauppakatu, jonka varrella on erilaisia nykyaikaisia liikkeitä.

Terasseja merenrantapromenadilla
Ravintoloita Makarskassa on erityisen hyvin lähellä rantaa ja keskustassa lähellä rantakatua.

Ruoat ja ravintolat

Dalmatian ruoat ovat legendaarisia, ja ruokailu ja erilaisten paikallisten herkkujen maistelu kuuluvat tärkeänä osana Kroatiassa vietettyyn lomaan. Ravintoloita Makarskassa on erityisen hyvin lähellä rantaa ja keskustassa lähellä rantakatua, mutta laajassa Makarskassa on hyvä olla tietoinen siitä, että joka paikassa ei ravintoloita ole. Hintataso on paikallisten suosimissa paikoissa kohtuullinen, mutta rantalomapaikkana, jossa kesäisin pyörii lähes yksinomaan turisteja, siellä on paljon hinta-laatusuhteeltaan huonoja ravintoloita.

Ravintoloissa tarjottavat ruoat

Kroatiassa on hyvin vähän muita kuin paikallisia ja italialaisia ruokia tarjolla, eikä siellä juuri muita kannata syödäkään. Sinne on ilmestynyt länsimaisia ravintoloita, joita on etenkin päärannan hotellien yhteydessä, ja niistä saa yleensä ylihintaisia pihvejä ja hampurilaisia. Parhaita ruokia ovat kuitenkin paikalliset kalaruoat ja muut ruoat, italialaistyyliset pastat ja pitsat sekä keitot ja salaatit, jotka Dalmatiassa tietenkin ovat vertaansa vailla.

Pikaruoat

Jonkin verran hampurilaisia ja kebabia Makarskasta joistain paikoista saa, mutta ne eivät ole erityisen hyviä. Jos mielii pikaruokaa, kannattaa kokeilla paikallisten suosimia pikaruokia, joihin kuuluvat esimerkiksi täällä erinomaiset pitsapalat, burek-piiraat, joiden sisällä voi olla juustoa, pinaattia, lihaa tai perunaa, ja balkanilaiset grillilihat kuten leivän sisässä tarjottava ćevapiCevapi tai balkanilainen hampurilainen, pjleskavicka.

Kalaruoat

Kalaruoat ovat kaikkein parhaita ja yleisimpiä ruokia Makarskassa, ja yleisimmin niitä syödään grillattuna. Mustekalaa, jota on useaa erilaista, voi syödä monessa eri yhteydessä, kuten merenelävillä höystetyn pastan tai pitsan kanssa, mutta sitä on myös muhennoksena (”brudet od liganja”) tai grillattuna. Erilaiset mustekalat, joihin kuuluvat seepia ja kalamari, ovat englanniksi ”cuttlefish” ja ”squid”, ja ruokalistat Makarskassa ovat yleensä ainakin kroatiaksi ja englanniksi. Muitakin mereneläviä ja kalaruokia on tarjolla, ja niitä on hyvä Makarskassa maistella. Esimerkiksi ”crni rižot” Mustaa risottoa eli musta risotto (engl. black risotto) on erikoinen, mustekalan musteella värjätty annos, jossa on yleensä myös seepiaa höysteenä.

Mereneläviä ja spagettia
Tarjolla on monenlaisia mereneläviä ja kalaruokia, ja niitä on hyvä Makarskassa maistella.

Muut dalmatialaiset ruoat

Muihin dalmatialaisiin ruokiin kuuluvat monet eri ruoat, kuten peka, jota on monenlaista. ”Peka od hobotnice” on perunaa ja mustekalaa ja on myös olemassa peka-annos, jossa on lihaa ja perunaa. Pekan valmistus vie aikansa, se pitää tilata ainakin pari tuntia ennen syömistä ja yksi päärannan tuntumassa oleva ravintola, joka on erikoistunut siihen on Peškera [kartalla]. Muista liharuoista ehdottoman dalmatialainen on pašticada eli eräänlainen pihvi, joka syödään kotitekoisen gnocchin kanssa.

Italialaistyyliset ruoat ja muualta tulevat ruoat

Makarska on turistipaikka, ja siellä on myös muualta tulevia ruokia. Niistä parhaita ja edullisimpia ovat italialaiset ruoat, joista pitsat, pastat ja risotot ovat erityisen hyviä. Merenelävillä höystetyt pitsat ja pastat, jotka kulkevat nimellä ”frutti di mare”, ovat varmoja valintoja, mutta kaikki pasta-annokset ovat hyvin valmistettuja, niin että pasta on aina ”al dente” ja kastikkeen toteutus on simppeli. Muista ruoista pihvit ovat aika yleisiä, ja Makarskan rannalle on ilmaantunut sellaisia paikkoja kuin Bounty [kartalla], jonka rantaterassiBountyn rantaterassi on erinomainen paikka juomalle mutta jonka pihvit, hampurilaiset ja muut länsimaiset ruoat ovat kotimaan hinnoissa.

Keitot, salaatit ja leipä

Minkä tahansa aterian yhteydessä on tapana ottaa myös alkukeitto, joista kalakeitto on tietenkin rannikolla hyvä, ja usein pääruoan jälkeen syötävä salaatti, joista kaalisalaatti on täälläpäin hyvä lisuke. Ruoan kanssa tarjotaan lähes poikkeuksetta leipää, joka on tarkoitus syödä yhdessä ruoan kanssa eikä napostella alkupalaksi, eikä siitä pyydetä lisähintaa. Jos se maksaa erikseen, siitä sanotaan tai kysytään haluaako ruoan kanssa leipää. Leivistä ”lepinja” on erityisen hyvää, ja sitä usein myös vähän paahdetaan ennen tarjoamista.

Jälkiruoat ja makeat palat

Jäätelö on erittäin hyvää Makarskassa, ja paikallisiin jälkiruokiin ja makeisiin herkkuihin kuuluvat ”makarana-kakku” ja ”rožata”. Café Romana rantakadulla, turisti-infon vieressä on ehdoton paikka kahville ja jäätelölle, ja sieltä kuten monesta muustakin paikasta saa myös paikallisia kakkuja ja leivonnaisia. Sitä edullisempi paikka, josta jäätelön saa mukaan, on pääaukion (Kačićev trg) tuntumassa oleva kahvilan piste, jonka nimi on Kačić [kartalla]. Kaikkein yksinkertaisinta ja edullisinta on hakea leivonnaiset leipomoista, joita on pääaukionkin laitamilla ja tuntumassa muutama.

Parhaat tienoot ravintolalle tai muulle ruokapaikalle

Paikallisia pikaruokia, joihin kuuluvat balkanilainen hampurilainen, balkanilaiset grillilihat, länsimaiset pikaruoat ja burek-piirakat, jotka ovat hyviä aamu- tai välipalaksi, saa parhaiten tietyiltä tienoilta. Niitä saa varsin onnistuneesti rannan ja keskustan välillä olevista kojuista. Niitä saa myös leipomoliikkeistä joita on monessa paikassa. Leipomoliikkeitä ja kojuja on myös linja-autoasemalla, Lištun-kadulla [kartalla] ja sen edustalla olevalla Marineta-merenrantakadulla. Rantakadun kahvilat ovat etenkin turisti-infon lähellä parhaita paikkoja maistella jäätelöä ja paikallisia kakkuja ja leivonnaisia, ja kahvihan on täällä aina edullista, euron tai korkeitaan 1,50 euroa, ja asiantuntijoiden mukaan se on Kroatiassa myös parempaa kuin monessa muussa paikassa.

Kacicev trg
Kačićev trg on paikka, jossa on useita terasseja, mutta se on nykyisin melko turistivoittoinen.

Kačićev trg on paikka, jossa on useita terasseja, mutta se on nykyisin melko turistivoittoinen, sisäänheittäjät houkuttelevat asiakkaita ravintoloihinsa eikä hintoja ole näkyvästi esillä. Sen tai lähistön ravintoloihin menemistä ei suoranaisesti voi suositella, mutta hätätapauksessa aukion terassit ovat aivan käypiä. Jos kuitenkin mielii syödä hinta-laatusuhteeltaan erinomaisen aterian, kannattaa kävellä rantakadulle. Sen vieressä, kroatialaista runoilijaa muistavalla Trg Tina Ujevića -aukiolla [kartalla], oleva Decima on hinta-laatusuhteeltaan aivan eri luokkaa kuin alueen muut ravintolat. Sitä ei kannata sekoittaa vieressä, sen oikealla puolella olevaan aivan samannäköiseen ravintolaan, jolla on aivan erilaiset hinnat ja ruokien taso.

Jos rantakadun tuntumassa haluaa syödä ensiluokkaisen ja hintavan aterian, on tästä vähän eteenpäin oleva Riva [kartalla] tyylikkäine terasseineen siihen ehdoton valinta.

Rantakadulla on monta erilaista ravintolaa, jotka kuitenkin ovat lähinnä turisteille suunnattuja. Yksi poikkeus kuitenkin on hotelli Biokovo (Obala kralja Tomislava 14), josta saa lähes koko päivän paikallisten toimistotyöntekijöiden suuressa suosiossa olevia lounasannoksia. Niiden joukossa on erilaisia, maistuvia annoksia, kuten mustekalamuhennosta, kroatialaista gulassia ja muita ruokia. Yhdessä alkukeiton ja salaatin kanssa ruoat maksavat 35–45 kunaa eli noin puolet siitä mitä pääruoka maksaa valtaosassa ravintoloita.

Keskustan ja päärannan välimaastossa on erilaisia pikaruokapisteitä ja vähän sen jälkeen kohti rantapromenadia mennessä on myös ravintoloita kuten Peškara, joilla kaikilla on terassit ja joista osa on kohtuuhintaisia ja hyviäkin ruokapaikkoja. Nyrkkisääntöinä niin rannalle johtavalla tiellä kuin rannan edustalla kulkevalla promenadilla on se, että jos hinnat eivät ole selkeästi näkyvissä, on paikka hinta-laatusuhteeltaan huono, ja jos ravintolalla on asiakkaita houkutteleva sisäänheittäjä, on se luultavasti ylihintainen.

Rantapromenadilla on useita houkuttelevia paikkoja, joissa ruokien ja juomien hinnat ovat melko korkeita, mutta siellä on myös normaalia parempia ravintoloita, jotka soveltuvat vaikka romanttiselle illalliselle, tärkeän asian juhlistamiseen ja vaateliaillekin porukoille. Tällainen on etenkin Hotel Dalmacijan vieressä oleva Lavander [kartalla], jolla on näyttäviä annoksia, kuten merenelävillä höystetty pasta.

Lisää ravintoloita

TripAdvisor esittelee omassa paremmuusjärjestyksessään Makarskan ravintoloita

Yöelämä

Makarska on yksi Kroatian suositummista rantalomapaikoista, ja yöelämä on siellä kesäisin eläväistä, mutta se on kiivasta oikeastaan vain heinä- ja elokuussa. Vaikka etenkin viikonloppuisin menoa riittää muinakin kuukausina, on se monin tavoin rauhallinen perhelomapaikka, jossa rajuja bileitä ei juuri ole. Meteliä ei Makarskassa saa kesäisinkään myöhään illalla saati yöllä pitää, ja monet yökerhot ovat perinteisesti sijainneet vähän syrjässä.

Baari
Baareja tai muita illanviettopaikkoja ei Makarskasta tarvitse erikseen etsiskellä. Päärannan (Donja Luka) edustalla on kymmeniä erilaisia terasseja.

Makarskassa kannattaa juoda kroatialaista olutta kuten Karlovačkoa ja Ožujskoa, joka maksaa 15–25 kunaa puolelta litralta. Viinit ovat Dalmatiassa ja muualla Kroatiassa hyviä, ja ne maksavat suhteessa suurin piirtein saman kuin olut. Viinoista rakija eli paikallinen pontikantyylinen viina on kokeilemisen arvoista. Niistä yrittirakija eli ”travarica” on yleinen ennen ateriaa nautittava väkeä ryyppy, ja Hvar-saarelta kotoisin oleva tumma ”mrtina” on sekin lääkkeenomainen juoma. Vatsallekin hyvistä katkeroista Pelinkovac on samaa sarjaa edustavaa ja Jägermeisteria parempi juoma täälläpäin, ja paikallisia viinoja voi maistaa kaikissa kahviloissakin mutta niitä myydään aivan tavallisissa valintamyymälöissä pienissäkin pulloissa kohtuuhintaan. Yleisesti ottaen monissa paikoissa juomien hinnat voivat olla etenkin keskikesällä melko korkeita. Hinnat kannattaa varmistaa aina etukäteen, ja edullisissa paikoissa on pöydissä aina tyypillinen pieni hinnasto, josta näkee kaikkien juomien hinnat.

Baareja tai muita illanviettopaikkoja ei Makarskasta tarvitse erikseen etsiskellä. Päärannan (Donja Luka) edustalla on kymmeniä erilaisia terasseja, itse rannalla on aivan vedenrajassa muutama terassi ja rannan ja keskustan välillä olevissa kojuissa on muutama yllättävän edullinenkin paikka, josta oluen saa 15 kunalla. Satamaa reunustava rantakatu on kolmas turistien suurta suosiota nauttiva paikka terassilla nautitulle juomalle, ja sen takana, varsinaisen keskustan alueella, on sielläkin anniskelupaikkoja. Yksi paikka, jossa niin paikalliset kuin turistitkin viihtyvät, on Kačićev trg -pääaukion vieressä oleva pätkä Lištun-katuaListun-katu, jolla on kaikenlaisia terasseja. Lisää baareja terasseineen on Lištunin edustalla olevalla rantakadun alueella, nimeltään Marineta, mutta se on vankassa turistien suosiossa. Siellä esimerkiksi Pivac on paikka, jossa tiskijukka usein viihdyttää ihmisiä, ja Marineta-baari on suurine terasseineen paikallisen nuorisonkin suosiossa.

Jos mielii yökerhoon, yksi suosituimpia on Marinetan puolella lahdenrantaa, Hotel Osejavan takana oleva Petar Pan [kartalla], joka useimpina päivinä on avoinna klo 22–05. Toinen yökerho on hotellin toisella puolella oleva Deep [kartalla], joka on avoinna pidemmän aikaa.

Tapahtumat

Makarskassa eniten tapahtumia on kesäaikaan ja etenkin kesäkuulta syyskuulle. Paljon tapahtumia on Kačićev trg -pääaukiolla, jonne ilmestyy kesäisin lava, rantakadulla on silläkin tapahtumia ja myös rannan tuntumassa on kaikenlaista tapahtumaa.

Yksi tapahtuma, joka pidetään sekä Splitissä että Makarskassa, on Dalmacija Wine Expo. Siellä voi maistella dalmatialaisia viinejä ja ruokia, mutta tapahtuma pidetään jo huhtikuussa, usein sen viimeisen viikonlopun aikana.

Makarskan päätapahtuma on ”Makarska Cultural Summer”, joka tuo konsertteja, tanssia ja kaikenlaista muuta tapahtumaa kaupungin eri paikkoihin. Tapahtumia on heinäkuun alusta syyskuun loppupuolelle, ja luvassa on mitä erilaisimpia konsertteja klassisesta poppiin, elokuvia, jotka Kroatiassa muuten aina esitetään alkukielisinä ja tekstitettyinä, erilaisia show-tyylisiä esityksiä, urheilutapahtumia ja taidenäyttelyitä. Tietoa tapahtumista saa helposti paikan päällä, ja turisti-info julkaisee vuosittain myös tapahtumakalenterin.

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti