Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pula
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Perhe
Pulassa on perheen kanssa hyvä kierrellä vanhaakaupunkia ja mahdollisesti kavuta linnakkeelle katsomaan nähtävyyksiä.

Perheen kanssa Pulassa, liikkuminen, Pulan-matkat ja hotellit

Perheen kanssa Pulaan

Pula on oiva kohde perheille ja etenkin niille, jotka haluavat lomallaan viettää aikaa keskikokoisessa kaupungissa ja mahdollisesti nähdä antiikinaikaisia nähtävyyksiä ja keskikesän gladiaattoriesityksiä. Keskikesä on vähän hankala ajankohta olla Pulassa, sillä siellä on silloin hyvin kuumaa ja vilkasta. Aurinko on Pulassa armoton suurin piirtein toukokuun alusta lokakuun alkuun, eikä siellä kannata olla liikaa auringossa tai puolestapäivästä neljään asti yrittää tehdä paljon muuta kuin uida.

Pulassa hyvä nähtävyys perheille on tietenkin Arena eli amfiteatteri [kartalla], ja siellä on perheen kanssa hyvä kierrellä vanhaakaupunkia ja mahdollisesti kavuta linnakkeelle katsomaan nähtävyyksiä. Hyvä vierailupaikka ja myös paikka hotellille on Punta Verudela, jossa sijaitsee perheille hyvin soveltuva nähtävyys, eli Pula Aquarium [kartalla]. Se on melko hintava vierailupaikka, ja aikuisten lippu maksaa 10 euroa. Siellä kuluu ainakin tunti, mahdollisesti toinen, ja pääasiallinen ihmettelynaihe siellä on paikallinen merenalainen elämä, joka suomalaiselle on eksoottista ja värikästä. Paikka on avoinna päivittäin klo 10–18, ja siellä on keskikesällä ja viikonloppuisin normaalia enemmän vipinää. Verudelassa on paljon rantoja, joita Pulan lähellä on vähän, mutta ne ovat aika tukossa heinä- ja elokuussa.

Pulaan on hyvä matkustaa touko-, kesä- ja syyskuussa, mutta lokakuu on rantalomalle epävarma ajankohta. Lämmintä Pulassa on huhtikuulta marraskuulle, mutta rannalle siellä ei olla kuin vasta toukokuun puolivälin aikoihin ja lokakuussa on usein myrskyjä, etenkin kuun loppupuolella.

TripHobo esittelee englanniksi Pulan vierailupaikkoja ja mahdollisuuksia perheille

Julkinen liikenne, muut liikennevälineet ja saapuminen Pulaan

Pulassa on paras kävellä paikasta toiseen, mutta siellä on linja-autoja ja taksi on sekin monelle lomalaiselle soveltuva kyyti. Lentoasemalta pääsee erilaisilla kyydeillä keskustaan, eikä se tule kalliiksi tai kestä kauan.

Julkinen liikenne: linja-autot ja taksit

Pulassa on linja-autoja, joista valtaosa lähtee linja-autoasemalta (Autobusni kolodvor) [kartalla], joka on noin 800 metrin päässä amfiteatterilta ja 1,5 kilometrin päässä ydinkeskustasta. Pulassa ja sen ympäristössä liikkuvat bussit lähtevät linja-autoaseman laitureilta 8–15. Toinen paikka, josta monet bussit lähtevät ja kulkevat ohi, on Giardini [kartalla], josta busseja menee sekä Punta Verudelaan että kohti linja-autoasemaa.

Bussilinjoista 1 kulkee Stojaan, jossa on kaikenlaista, ja 2A kulkee Punta Verudelaan. Linja-autojen liikkeet on helppo selvittää suurista tauluista, joita on keskeisen Giardinin kummallakin pysäkillä. Lipun voi ostaa kuskilta, tai sitten voi ostaa edullisemmin kaksi lippua kioskeilta, kuten Giardinilla olevasta Tisak-kioskista. Lippuja varten pitää niin bussissa kuin kioskissa olla käteistä ja mieluummin pieniä seteleitä kuin suuria.

Pulassa on takseja asiakkaita odottamassa esimerkiksi Giardini-bulevardilla ja linja-autoasemalla. Mittarissa on yleensä aluksi 15 kunaa ja sen jälkeen laskutetaan noin 10 kunaa kilometriltä. Pulassa voi käyttää taksia muuhunkin kuin paikasta toiseen siirtymiseen, ja niillä voi tehdä nähtävyyskierroksia tai laajempia Istrian niemimaan kierroksia. Taksiyhtiöihin kuuluvat esimerkiksi Edy ja Taxi Pula Transfer. Pula Info kertoo lisää maksuista, jotka liittyvät yöajoihin ja matkalaukkuihin ja myös listaa kaupungin kaikki taksiyhtiöt.

Lentoasemalta Pulaan

Pulan kansainvälinen lentoasema [kartalla] on melko lyhyen matkan päässä keskustasta. Pulan linja-autoasemalle saapuu harvakseltaan lentokentältä Brioni-yhtiön linja-autoja. Lippu sellaiseen maksaa 30 kunaa, ja sen voi ostaa käteisellä kuskilta. Eniten bussivuoroja on kesällä, Ryanairin lentojen jälkeen, mutta silloinkaan niitä ei ole kuin muutama päivässä ja lähtöajat ovat joka päivä erilaiset.

Lentoasemalta tulee myös yksityinen shuttle-bus-tyylinen kyyti, joka on edullisempi ja joka kulkee useammin kuin normaali bussi. Tietoa siitä saa lentoaseman verkkosivuilta, ja hinnat ja aikataulut näkee helposti. Lisäksi sivuilta näkee muitakin määränpäitä, joihin kuuluu kohteita kaikkialla Istrian niemimaalla.

Lentoasemalta voi tietenkin tulla taksilla Pulaan, ja yleensä alkumaksu on 20 kunaa ja kukin kilometri maksaa 10 kunaa. Jos haluaa pelata varman päälle ja varata auton etukäteen, on se mahdollista. Lentoasemalta muualle Pulaan ja Istriaan matkustajia vievät esimerkiksi Taxi Pula Airport ja Pula Airport Taxi Service.

Päiväretket ja matkat Pulasta muualle Istriaan, Kroatiaan ja lähimaihin

Pulan linja-autoasemalta lähtee linja-autoja muualle Istriaan, missä etenkin Rovinj ja Poreč ovat paikkoja, joihin pääsee nopeasti ja helposti, muualle Kroatiaan kuten Splitin, Rijekaan tai Zagrebiin tai sitten myös lähimaihin, etenkin Sloveniaan tai Italiaan. Busseja lähtee myös muualle, kuten Itävaltaan ja Saksaan, ja busseja menee myös muualle entisen Jugoslavian alueelle, kuten Belgradiin, Sarajevoon tai Kosovoon. Vuorot Istriaan, Sloveniaan ja Italiaan lähtevät usein aikaisin aamulla tai sitten silloin kun ihmiset matkustavat töihin tai kouluun. Muina aikoina vuoroja on vähemmän, ja tämä kannattaa ottaa päiväretkelläkin huomioon. Viikonloput voivat olla huonoja aikoja vierailla muualla, mutta toisaalta silloin ja iltaisin harvakseltaan liikkuvat bussit ovat melko tyhjiä. Pulan linja-autoasemalla on tavarasäilytys ja erilaisia palveluita, ja siellä voi myös syödä tai rentoutua juoman kanssa bussia odotellessa.

Kullakin bussiyhtiöllä on oma, täysin erillinen lippuluukku, eikä ole mitään yleistä pistettä mistä saisi lippuja kaikkiin busseihin. Aikatauluja ja hintoja voi tarkastella ja lippuja voi myös ostaa sivuilta, joista hyviä ovat esimerkiksi Get by Bus ja Bus Croatia. Jos lipun varaa verkkosivujen kautta, pitää se yleensä tulostaa ennen matkan alkamista. Jos bussikuski pyytää rahaa noin euron tai 10 kunaa, tarkoittaa se sitä, että ruumaan laitettavista matkatavaroista velotetaan erikseen.

On myös hyvä olla tietoinen siitä, että jos haluaa saarille, joita on esimerkiksi Rijekan lähellä ja paljon Etelä-Kroatiassa, pääsee niihin yleensä vaivattomimmin linja-autolla eikä niin että nousee jalkapelillä satamasta lauttaan. Esimerkiksi Rijekasta pääsee Kresiin ja monille muille saarille suoraan bussilla, ja matkan voi hyvin aloittaa Pulasta.

Arena
Pulaan pääsee parhaiten juhannuksesta elokuun puoliväliin mutta sinne voi lentää nykyään ympäri vuoden.

Matkat Pulaan

Pulaan voi mennä omatoimisesti, jolloin lennot ja hotelli varataan itse, tai sinne voi mennä pakettimatkalle, jolloin matkatoimisto välityspalkkiota vastaan varaa lennot ja hotellin. Pulaan pääsee parhaiten juhannuksesta elokuun puoliväliin mutta sinne voi lentää nykyään ympäri vuoden.

Omatoimisesti varatut matkat

Omatoimimatkailija pääsee tätä nykyä suoraan Helsingistä Pulaan. Suora lento kestää noin kolme tuntia, aikaeroa on tunti ja hinnat vaihtelevat melko rajusti, niin että lento voi maksaa 50 euroa tai sitten yli 200 euroa. Lentoja on eniten keskikesällä, mutta niitä on vähintään kerran viikossa ympäri vuoden. Suoria lentoja Helsingistä Pulaan tekee Norwegian, jolla on eniten lentoja kesällä mutta kerran viikossa talvellakin.

Toinen lentoyhtiö, joka lentää suoraan Helsingistä Pulaan, on Finnair, mutta lentoja on vain juhannuksen tienoilta koulujen alkamiseen. Lentojen hinnat voivat vaihdella melkoisesti, mutta ne ovat usein melko kalliita, 100–200 euroa suuntaansa.

Myös Ryanair lentää Pulaan, mutta Suomesta sinne ei pääse sillä suoraan, vaan pitää ensin hoitaa itsensä esimerkiksi parin tunnin matkan päässä Frankfurtista olevalle Hahnin kentälle tai sitten Lontoon Stanstediin.

Skyscanner on hyvä apuväline niille, jotka haluavat löytää edullisia lentoja Helsingistä Pulaan

Pakettimatkat

Aurinkomatkat tekee hintavia viikon matkoja Pulaan juhannuksesta elokuun puoliväliin, eli silloin kun Finnair lentää sinne suoraan Helsingistä. Matka maksaa noin 100 euroa per vuorokausi, ja hotellit ovat Punta Verudelassa, eivät Pulan keskustassa.

Myös Apollomatkat tekee hintavia matkoja Pulaan. Hotellit ovat Punta Verudelassa, ja viikon matka voi maksaa jopa 1000 euroa.

Hotelli
Yksi suosituimpia hotelleja on Hotel Amfiteatar, joka on aivan parhailla paikoilla keskustassa, Pulan kuuluisan Arenan vieressä.

Hotellit ja muut majapaikat

Pulan keskustassa ei ole montaa hotellia, ja siellä yksi suosituimpia mutta myös hintavimpia hotelleja on Hotel Amfiteatar, joka on aivan parhailla paikoilla, Pulan kuuluisan Arenan vieressä.

Monet Pulan hotellit, jotka ovat etenkin matkatoimistojen suosiossa, ovat Verudelan niemimaalla (Punta Verudela) [kartalla]. Verudela on hyvä paikka perheille, ja etenkin kuuman kesäkauden aikana siellä on eniten tekemistä ja siellä on rantoja. Pulan keskustassa on ikävä yöpyä keskikesällä, mutta jos kaupunkiin saapuu huhti- tai toukokuussa tai sitten syyskuun loppupuolella tai lokakuussa, on Pulan keskusta ainoa oikea valinta majapaikalle.

Hotelleja suositumpia ovat yksityismajoitukset, jotka Kroatiassa ovat hyvin yleisiä ja ammattimaisesti hoidettuja. Kahden hengen huoneen tai huoneiston saa 30–40 eurolla, niihin kuuluu yleensä jääkaappi, keittiö ja suuri tv ja ne ovat hyvillä paikoilla. Varaukset kannattaa tehdä muutama viikko etukäteen alku- tai loppukaudestakin, ja viikonloput ovat vilkkaita hyvillä ilmoilla koko kesäkauden ajan.

Booking.com esittelee Pulan majapaikkoja, ja niiden joukossa on melkoinen määrä huoneita, asuntoja ja taloja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti