Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Pula
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Kauppahalli
Pulassa ostoksille ja syömään on kannattavinta lähteä kauppahallin ympäristöön. Myös itse hallin yläkerrassa on lounasravintoloita, joista saa tyypillisiä paikallisia ruokia ja erityisen hyvin kalaruokia ja mereneläviä kohtuullisin hinnoin.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Pulassa

Ostokset

Pula on paikka, jossa ostoksia tehdään ydinkeskustassa, eli kauppahallin ympäristössä ja lähellä sitä olevassa vanhassakaupungissa. Ostoksia voi tehdä muulloin kuin sunnuntaisin, ja aamupäivä on Pulassa paras aika katsella ostoksia.

Pulasta kannattaa ostella elintarvikkeita, oliiviöljyä, oliivista valmistettuja tuotteita, laventeli-tuotteita, käsitöitä, Kroatia-aiheisia tuliaisia, viiniä ja muita alkoholipitoisia juomia kuten rakijaa. Tuotteiden hinnat eivät ole niin alhaisia kuin joissain muissa entisissä sosialistissa maissa, ja jotkin tuotteet kuten oliiviöljy ovat kalliita (noin 10 euroa litra). Kaikki tuotteet kuitenkin ovat korkeatasoisia, elintarvikkeet ovat luomua ja täysin paikallisia, ja kannattaa ehdottomasti katsella vain istrialaisia ja muualta Kroatiasta tulevia tuotteita. Elintarvikkeista esimerkiksi Pag-saarelta peräisin olevat vuohenjuustot, kuten Trapist, ovat erittäin hyviä ja täyttä luomua. Kroatiassa kasvaa hyvin kaikenlaista kiivistä taateleihin ja pähkinöihin, ja nimenomaan paikallisia elintarvikkeita täällä on kannattavaa katsella. Tuontielintarvikkeet ja muutkin tuotteet ovat hintavia, lähes yhtä kalliita kuin Suomessa.

Kauppahalli eli Tržnica [kartalla] on Pulan elämän keskuksia, mutta se on avoinna rajallisin ajoin ja sinne kannattaa suunnata aamupäivisin (ma–pe klo 7–15, la klo 7–14 ja su klo 7–12). Lauantai on vilkkain päivä, ja joka aamupäivä paikalliset kokoontuvat yläkerran kahviloihin. Kauppahallissa on vain liha- ja kalakojuja, mutta ulkopuolella olevissa kojuissa paikalliset myyvät kaikenlaista, mikä tulee lähes yksinomaan Istrian niemimaalta. Tori on paras paikka ostaa paitsi vihanneksia ja muita peruselintarvikkeita myös oliiviöljyä, viiniä, viinoja, pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä ja kaikenlaista muuta maukasta ja herkullista. Istria on alueena maailman suurin neitsytoliiviöljyn (extra virgin) tuottaja, ja öljy on paitsi terveellistä myös niin maukasta, että Kroatiassa sen lisäksi ei juuri käytetä mausteita.

Kauppahallin ympäristössä on vilkkaita ostoskatuja, joilla on kaikenlaisia liikkeitä optikoista vaateliikkeisiin ja kemikalioihin. Lauantaisin, joka on paras päivä tulla torille, pidetään viereisellä Ciscuttijeva-kävelykadulla [kartalla] antiikkiin ja keräilytavaraan erikoistunut kirpputori, jolla on lähinnä hyvää tavaraa.

Suorassa yhteydessä kauppahallin lähikatuihin on toinen ostostienoo, joka on antiikin aikaisen portin tuntumassa. Sen ohi kulkeva Giardini on katu, jolla on kaikenlaista ja myös Vesna-valintamyymälä (Giardini 11) (ma–la klo 7–22, su klo 8–20).

Giardinin vierestä, portin toisella puolella olevasta vanhastakaupungista ei löydy montaa ostoskatua, mutta sen pääkatu eli Sergijevaca [kartalla] on yksi kaupungin parhaita. Sen varrella on parikin pientä valintamyymälää, viineihin ja viinoihin erikoistunut liike (Sergijevaca 23) ja muita hyviä liikkeitä. Ne ovat avoinna varsin hyvin aamusta iltaan, kuten ma–pe klo 8–20, lauantaisin usein suljetaan jo iltapäivällä ja sunnuntaisin vain muutama liike on avoinna.

Valintamyymälöitä kaupungissa on siellä täällä, ja jos öisin tulee tarvetta jollekin, on siellä lukuisia ympäri vuorokauden avoinna olevia kioskeja ja pikkukauppoja. Yksi keskeinen on Sergijevacan ja amfiteatterin välimaastossa oleva Eko Martina (Istarska 5).

Valuutta, rahanvaihto, pankkiautomaatit, ja maksukortit

Kroatiassa on käytössä kuna, ja yksi euro vastaa noin 7,50 kunaa. Rahanvaihtopisteitä kaupungissa on jonkin verran siellä missä on ostospaikkoja, ja niistä saa aika tarkkaan sen mikä päivän kurssi on, ilman välityspalkkioita. Pankkiautomaatteja on sen verran hyvin pääpaikoilla ja ostospaikkojen vieressä, ettei niitä erikseen tarvitse etsiskellä. Maksukortit käyvät melko yleisesti, mutta monissa paikoissa käteinen on ainoa tai ainakin nopein maksuväline. joissain valintamyymälöissä kortilla maksaminen voi olla vähän hankalaa, ja kauppahallin vieressä olevissa kojuissa käteinen on ainoa mahdollinen maksutapa. Käteistä kannattaa pitää mukana myös kolikoina ja pieninä seteleinä, ja suuret setelit kannattaa rikkoa valintamyymälässä tai muissa isoissa liikkeissä.

Pula-Croatia kertoo jonkin verran englanniksi Pulan ostosmahdollisuuksista

Ruoat ja ravintolat

Istrian ja Kroatian ruoat ovat erinomaisia, ja siellä voi nykyään nautiskella samantasoisia antimia kuin Italiassakin. Istrian omat ruoat ja tuotteet ovat eräitä maan parhaita, ja täällä jos missä kannattaa maistella paikallisia, aina luomua olevia ruokia ja elintarvikkeita. Ravintoloita on erityisen hyvin kauppahallin ympäristössä missä voi syödä edullisesti tai juhlavastikin, ja myös pääkävelykadun tuntumassa on ravintoloita.

Muista kuin kroatialaisista ruoista pitsat ja pastat ovat erityisen hyvin tehtyjä, ja myös risotot ovat nekin maistamisen arvoisia. Paikallinen kinkku on hyvässä maineessa, ja hienoin paikallinen tuote on kallis, mausteen ja elintarvikkeen rajoja koetteleva tryffeli. Paikallinen pasta eli fuži on maukasta, etenkin jos sen ottaa paikalisen muhennoksen (žvagceti) kanssa. Kroatian rannikolla myös kalaruoat ja erilaiset merenelävät, joiden kuningas täällä on mustekala, ovat tuoreita ja hyviä. Kalaa ja mereneläviä voi ottaa grillattuna, mikä on täällä yleistä, mutta niitä on kannattavaa ottaa myös pitsan, pastan tai risoton yhteydessä. Vihannekset ovat myös erittäin hyviä ja täyttä luomua, ja kaali (kupus) on kaikkein paras paikallinen salaattiaines. Toinen paikallinen kasvisherkku on lehtimangoldi (engl. chard, kroatiaksi blitva), joka on erinomaista perunamuusin kanssa. Istriassa ja Kroatiassa on paljon hyviä herkkuja ja ruokia, joita kannattaa maistella, ja lisätietoa niistä saa englanniksi Wikipediasta.

Cevapi
Pulassa suosittuja ovat myös muualta Balkanilta ja entisestä Jugoslaviasta tulevat grillilihat. Kauppahallin vieressä olevassa Brod-terassiravintolassa saa leivän sisällä tarjottavan cevapi-annoksen 35 kunalla.

Pulassa suosittuja ovat myös muualta Balkanilta ja entisestä Jugoslaviasta tulevat grillilihat, joita on hyvä maistaa esimerkiksi kauppahallin vieressä olevassa Brod-terassiravintolassa, joka on avoinna vain hyvillä säillä. Sieltä saa esimerkiksi leivän sisällä tarjottavan ćevapi-annoksen 35 kunalla, joka on vähän alle 5 euroa. Pulassa se edustaa edullista ateriahetkeä, mutta valtaosassa varsinaisia ravintoloita ateriasta saa maksaa 10 euroa ja ylikin.

Pulassa syömään on kannattavinta lähteä kauppahallin [kartalla] ympäristöön. Itse hallin yläkerrassa on lounasravintoloita, joista saa tyypillisiä paikallisia ruokia ja erityisen hyvin kalaruokia ja mereneläviä kohtuullisin hinnoin (40–70 kunaa).

Yksi kaupungin edullisimpia ruokapaikkoja on itsepalveluravintola Markat, joka on Brod-ravintolaa vastapäätä (Narodni trg 9) ja joka on avoinna klo 9.30–21 ja la–su klo 9.30–15. Sieltä saa oluen parilla eurolla, ja paikalliset ruoat keitoista salaatteihin, makkaroihin ja mereneläviin ovat siellä edullisia, niin että siellä saa mahansa täyteen 5–6 eurolla. Se on kuitenkin yksinkertainen perusruokala, mutta jos haluaa saada juhlavissa tunnelmissa tarjotun erinomaisen aterian, kannattaa suunnata kauppahallin toiselle puolelle, Kantina-ravintolaan (Flanatička 16). Siellä kylläkin hinnat ovat lähellä Suomen hintoja, mutta palvelu pelaa ja muutenkin paikka on pidetty ja tasokas.

Muualla kaupungissa on vähemmän ravintoloita, mutta jos haluaa syödä muualla, on vanhassakaupungissa eniten valinnanvaraa. Forum-aukiolla on pari paikkaa, joista saa myös ruokia, ja ne ovat turistivoittoisia paikkoja, joissa on kalliit hinnat ja vain turisteja syömässä. Sen takana, tuomiokirkon ympäristössä, on keskittymä ravintoloita, joiden joukossa on tasokkaita paikkoja. Niiden joukossa on lähinnä tuomiokirkolla ja linnakkeella käyville turisteille suunnattuja, mutta siellä on myös muutama normaalia parempi ravintola. Heti Forumin jälkeen vastaan tuleva Orfej on varsin kohtuuhintainen (pääruoat 5–8 euroa), ja sieltä saa pitsaa, pasta-annoksia, grillikalaa ja liharuokia. Toinen arvostettu ravintola tällä alueella on Jupiter (Castropola 42) [kartalla], jonka pitsojen joukossa on gluteenittomia ja jonka pitsoja yleensäkin pidetään kaupungin parhaina.

Muualla vanhassakaupungissa on melko vähän ravintoloita, mutta kaikkien silmiin pistävät terassiravintolat, jotka ovat pääkävelykadun sivukadulla. Sitä ennen, Kultaisen portin vieressä, olevat ruokapaikat ovat ylihintaisia eivätkä ruoat ole parhaita mahdollisia. Jos lähellä porttia ja pääkävelykatua haluaa syödä erinomaisen aterian, kannattaa suunnata Pompei-ravintolaan (Clerisseauova 3) [kartalla]. Se on tämän sivukadun kolmesta ravintolasta paras, mistä kertoo sekin, että sillä ei ole yhtä aktiivisia sisäänheittäjiä ja räikeitä mainoksia kuin viereisillä ravintoloilla.

Pulassa ravintolaa etsivän on hyvä pitää mielessä, että jos hintoja ei ole selkeästi näkyvillä, on paikka luultavasti ylihintainen ja turisteille suunnattu. Jos ravintolalla on aktiiviset sisäänheittäjät tai jos tarjoilijat tulevat heti häiritsemään ruokalistaa tutkivaa, on ravintola mitä todennäköisimmin ylihintainen tai tasoltaan korkeintaan keskikastia.

TripAdvisor esittelee ja panee paremmuusjärjestykseen Pulan ravintoloita.

Forum
Pula ei ole mikään suuri juhlimispaikka, mutta siellä on paljon baareja ja ravintoloita, joilla kaikilla on terassit.

Yöelämä

Pula ei ole mikään suuri juhlimispaikka, mutta siellä on paljon baareja ja ravintoloita, joilla kaikilla on terassit.

Kallein ja turistivoittoisin paikka mennä terassille on Forum-aukio [kartalla], jolla oluesta saa maksaa noin 3 euroa. Sitä edullisempi on varsin menevä, suurilla terasseilla varustettu Old City Bar (Danteov trg 1) [kartalla], josta tuopin paikallista olutta saa parilla eurolla pitkälle yli puolenyön. Forum-aukion tavoin normaalia kalliimpaa on antiikin aikaisen portin luona, jossa Uliks on turistien suosikkipaikkoja, ja myös sen vieressä oleva Giardini-puistobulevardi on suurine terasseineen paikka, jossa on porukankin hyvä mennä illanviettoon. Jos Pulassa on ilmaistapahtumia, kuten Pula-päivien aikaan huhti-toukokuun vaihteessa tai joulukuussa, ovat tapahtumat kuten konsertit juuri Trg Portarata -aukiolla, joka on Kultaisen portin vieressä, tai sitten Forum-aukiolla.

Tapahtumat

Pulassa on kesällä erilaisia tapahtumia, joista on mukava nauttia siellä ollessa. Siellä on eniten tapahtumia heinä- ja elokuussa, jolloin amfiteatterilla on konsertteja, muita esityksiä ja Pulan kuuluisat elokuvafestivaalit. Perinteisesti ne alkavat heinäkuun puolivälissä ja kestävät viikon, ja jos Pulan keskustassa haluaa yöpyä tähän aikaan, pitää varaus tehdä hyvissä ajoin etukäteen, mielellään jo alkuvuodesta.

Yksi eläväinen ajankohta vierailla Pulassa ovat Pula-päivät (Dan grada Pule), joiden yhteydessä on tapahtumia Forumilla ja Kultaisen portin vieressä (Trg Portarata). Samoin koko joulukuu on konserttien luvattua aikaa, ja silloin etenkin Forum-aukiolla on iltaisin konsertteja ja muuta, myös joulu- ja uudenvuodenaattona. Samoilla paikoilla on muulloinkin konsertteja, etenkin heinäkuussa, ja monet konsertit alkavat klo 21. Konserttien yhteydessä myydään yleensä olutta, mutta kaikki on hyvin harmitonta ja lapsiperheet viihtyvät konserteissa.

Pulassa on entistä enemmän tapahtumia, jotka kiinnostavat paitsi paikallisia myös monia vierailijoita. Harvat tapahtumat ovat suuria, mutta heinä- ja elokuun tapahtumien aikaan Pulassa on hyvin vilkasta ja tapahtumia voi olla kuumassa hankala seurata.

Pula Info listaa kaupungin kaikki tapahtumat

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti