Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Phuket
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Päähineitä
Aurinkoa vastaan kannattaa suojautua jonkinlaisella päähineellä. Erityisen tärkeää aurinkoa vastaan on suojautua silloin kun lähtee merelle ja menee vaikka päiväretkelle saarille.

Turvallisuus ja hygienia

Monet ensimmäistä kertaa Thaimaahan matkustavat ovat huolissaan etenkin turvallisuuteen, hygieniaan ja muuhun vastaavaan liittyvistä asioista. Etenkin ruokamyrkytykset, kuumetaudit kuten malaria ja onnettomuudet pelottavat Phuketiin matkustavia. Moni myös muistelee matkalaisten kokemuksia parinkymmenen vuoden takaa, mutta Thaimaa on monin tavoin muuttunut, siistiytynyt ja modernisoitunut, eikä oikeastaan minkäänlaisia huolia ole luvassa niille, jotka tiedostavat vaarat ja tuntevat pelisäännöt.

Phuket on Thaimaan suosituista turistikohteista monipuolisin, ja siellä on monenmoista aluetta ja ydintä. Phuket on varsin turvallinen paikka, mutta Patong on oma maailmansa, jossa erilaisia vaaroja on jonkin verran, ja Phuketin teillä on paljon onnettomuuksia.

Phuket on paikoin pimeän aikaan vaarallinen paikka, eikä esimerkiksi ole järkevää lähteä lenkille tai pyöräilemään ennen kuin on valoisaa tai kun hämärä on jo tullut. Pimeässä ei myöskään kannata ajella skootterilla paikkakunnalta toiselle, ja myös alkuillan ruuhkat etenkin Patongin ja Phuketin kaupungin välillä ovat klo 17–19 melkoisia. Mutta jos Phuketissa ei mene riekkumaan baarityttöjen kanssa Patongin yökerhoihin, ei ajele skootterilla öisin tai ei harhaile hiljaisissa paikoissa pimeässä, ei mitään kovin pahaa luultavasti tapahdu.

Aurinko

Tropiikissa aurinko nousee nopeasti lähelle taivaankannen lakipistettä, ja se porottaa sieltä kuumasti ja polttavasti aamukymmenen jälkeen aina kolmeen neljään iltapäivällä. Ainoan suojan sitä vastaan tuovat pilvet, joita yleensä ilmaantuu iltapäivän aikana, mutta pilvet eivät yleensä sinänsä laske lämpötilaa vaan se pysyy koko ajan saman tyylisenä.

Aurinkoa vastaan kannattaa suojautua jonkinlaisella päähineellä, ja vahvan aurinkorasvan käyttäminen niillekin, jotka eivät varsinaisesti oleskele auringossa, on enemmän kuin kannattavaa. 50+ aurinkorasva on kaikkein parasta, ja sitä voi ostaa kohtuuhinnalla mistä tahansa Phuketista. Aurinkoa vastaan voi myös suojautua samoin kuin hyttysiä, eli käyttämällä pitkiä housuja ja paitaa, ja niiden on hyvä olla väljiä ja ohuita. Erityisen tärkeää aurinkoa vastaan on suojautua silloin kun lähtee merelle ja menee vaikka päiväretkelle saarille, sillä niillä on aurinkoisempaa kuin mantereella. Jonkinlainen päähine kannattaa Phuketissa pitää vakiovarusteena aamusta hämärän tuloon.

Ilmasto

Suurin huolenaihe paikan päällä on kostea kuumuus, joka ei jätä rauhaan oikeastaan hetkeksikään ja jota voi paeta vain ilmastoituihin tiloihin. Aurinko helottaa taivaankannen lakipisteestä koko päivän, ja pilvisinä päivinä kosteusprosentti voi olla aurinkoista päivää korkeampi. Phuketissa ei ole aivan yhtä kuuma kuin esimerkiksi Etelä-Euroopassa on keskikesällä, mutta siellä voi olla joskus harvoin 39 astetta. Kosteusprosentti on kuitenkin uskomattoman korkea, mutta matkakauden aikana marraskuulta maaliskuulle se on alimmillaan (73–86 %). Sadekauden aikana toukokuulta lokakuulle kosteusprosentti pysyttelee lähellä 90:tä, eikä Phuketiin kannata kesällä matkustaakaan.

Kaikkein paras on varmistaa, että majapaikassa on ilmastointi, ja herkimpien on parempi ainakin aluksi vältellä liikkumista ulkosalla etenkään auringossa keskipäivän aikana. Jotkut ovat kuitenkin sitä mieltä, että ilmastointia ei kannattaisi pitää päällä öisin, ja kun on vähän tottunut kuumuuteen, kannattaakin yrittää nukkua vain tuulettimen kanssa. Kostea kuumuus myös tuo normaalia suuremmat määrät pyykkiä, ja herkkäihoiset voivat saada hikoilusta ihottumaa tai muita oireita. Suihkussa kannattaa käydä ainakin nopeasti kerran päivässä, ja paikalliset peseytyvät usein kaksikin kertaa päivässä. Vastikään Thaimaahan saapuneen ei ole järkevää tehdä mitään kävelyä kummempaa, ja esimerkiksi tennis, golf, pyöräily ja monet muut lajit vaativat pitkällisen totuttelun paikallisiin sääoloihin.

Yksi tärkeä asia on veden juominen, ja vettä tulisi juoda litrakaupalla joka päivä. Vettä voi ostaa kaikkialta, se on edullista mutta kaikkein paras on kuljetella mukanaan erillistä, pestävää vesipulloa, jota voi täyttää isommista vesipulloista.

Thaiger kertoo miten kostean kuumuuden kanssa kannattaa toimia.

Liikennepoliisi (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Thaimaassa yli 80 % onnettomuuksista, joissa turistit ovat osallisina, liittyvät tavalla tai toisella skoottereihin tai moottoripyöriin.

Liikenne

Liikenne on Phuketissa melko vilkasta, mutta thaimaalaiseen tyyliin sitä on eniten iltapäivisin ja alkuillasta, etenkin klo 16 – 19. Pimeän laskeuduttua liikenne vähenee dramaattisesti, mutta se ei tarkoita sitä, että teillä olisi iltaisin ja öisin vaarattomampaa kuin päivällä. Phuketin suurimmat vaarat saapuvat vasta illan pimetessä, ja onnettomuudet pimeän aikaan ovat melko tavallisia. Erityisen tarkkana saa olla Patongin ja Phuketin kaupungin välillä matkustettaessa, ja tätä matkaa kannattaa mahdollisuuksien mukaan vältellä alkuillan ruuhka-aikaan.

Jos matkansa tekee avolavabusseilla (songthaew) tai normaalilla taksilla, ongelmia tuskin tulee. Avolavabussit kulkevat lähes täysin vain silloin kun on valoisaa, ja taksit voivat öisin tulla kalliiksi, joten illat kannattaa viettää kävelymatkan päässä hotellilta. Tuk-tukia ei kannata käyttää kuin aivan lyhyisiin matkoihin, ja sehän on aivan ylihintainen, turisteille suunnattu tapa siirtyä paikasta toiseen.

Thaimaassa yli 80 % onnettomuuksista, joissa turistit ovat osallisina, liittyvät tavalla tai toisella skoottereihin tai moottoripyöriin. Jos haluaa varmistaa, ettei joudu liikenneonnettomuuteen, kaikkein paras on olla vuokraamatta skootteria ja olla menemättä mopotaksien tai muiden mopojen tai skootterien kyytiin.

Varkaudet ja rikollisuus yleensä

Moni pelkää rahojensa ja arvoesineidensä puolesta, mutta paikan päällä tällaisia huolia on hyvin vähän. Phuketissa ei juuri ole ammattirikollisia, katujengejä, ihmisten tavaroita nappailevia lapsiryhmiä tai muuta huolestuttavaa rikollisuutta. Siellä hotellit ja muut majapaikat ovat hyvin vartioituja, ja paikalliset huomaavat kaiken eivätkä murrot hotellihuoneisiin ole yleisiä tai helposti toteutettavissa. Tästä huolimatta rahojaan ei kannata jättää levälleen huoneeseen, eikä mitään arvokasta kannata jättää näkyviin. Passi kannattaa joko pitää mukana tai laittaa turvalliseen paikkaan, kuten lukittuun matkalaukkuun. Kaikkia maksukortteja tai rahoja ei kannata kuljetella mukanaan jatkuvasti, ja on hyvä pitää ainakin yksi maksukortti ja jonkin verran rahaa huoneessa hyvässä piilossa. Huone täytyy aina huolellisesti lukita, ja iltaisin baareissa ja yökerhoissa kannattaa pitää mahdollisimman vähän arvoesineitä ja myös käteistä mukanaan. Yöelämään ei ole kannattavaa ottaa edes passia, ja muutenkin valokopio passista tai ainakin kuva siitä puhelimessa on hyvä aina pitää mukana. Pahin paikka tässä mielessä on Patong, jossa voi matkustuskauden aikana olla myöhään illalla tai öisin erilaisia liiallisen alkoholikäytön aiheuttamia lieveilmiöitä.

Vatsataudit

Moni väittää, että kaikki jotka ovat Thaimaassa käyneet, ovat saaneet vatsataudin, mutta tämä ei ole ollut totta enää pitkään aikaan. Thaimaassa voi saada vatsataudin kuten ruokamyrkytyksen suurin piirtein yhtä todennäköisesti kuin Suomessa, eikä siellä ole mitään norovirusepidemioita tai muita Suomessa nykyään valitettavan yleisiä kulkutauteja. Yleisesti ottaen kojujen ja ravintoloiden hygieniataso on korkea, ja ruoat valmistetaan puhtain aineksin, välinein ja menetelmin. Kilpailu ruokailijoista on kovaa, ja vatsataudin aiheuttaminen asiakkaille johtaa yrityksen tuhoon.

Kojuissa ruoka on vihanneksista hedelmiin ja välipaloihin puhdasta, mutta on olemassa muutama asia, jota on syytä varoa. Etenkin iltatoreilla mutta muuallakin näkee, että sushia myydään kappaleittain kojuissa, ja niitä ei kannata syödä, sillä ne ovat olleet lämpimässä pitkiä aikoja. Yleisesti ottaen liharuoat voivat aiheuttaa eniten vatsavaivoja, sillä lihaa on helppo säilyttää väärin tai se saattaa jossakin vaiheessa olla liian kauan lämpimässä, ja aivan sama pätee kanaan. Kalaruoat ja merenelävät ovat tässä mielessä turvallisimpia, sillä ne ovat päivittäin tuoreita ja ne säilytetään jatkuvasti kylmässä. Erilaisia torien lihakojujen tuotteita, kuten makkaroita, grillilihoja ja muita vastaavia tuotteita, ei välttämättä ole järkevä maistella. Turvallisimpia välipaloja ovat hedelmät, ja jonkin aikaa Thaimaassa oltuaan silmä helposti erottaa mitkä ruoat vaikuttavat epäilyttäviltä ja mitkä ovat selvästi turvallisia.

Vesijohtovettä ei kannata juoda, mutta sillä voi lapsikin pestä hampaansa.

Yhtä kaikki vatsatautia vastaan kannattaa valmistautua hankkimalla ripulilääkkeitä, ja paikan päällä on apteekeissa ja valintamyymälöissä erilaisille vatsakivuille tarkoitettuja lääkkeitä ja rohtoja.

Kuumetaudit

Yksi huolenaihe Thaimaahan matkustavalle ovat erilaiset kuumetaudit, joista malaria on tunnetuin, vaarallisin ja pelätyin. Malariaa ei Phuketin ympäristössä ole, mutta saarille menevä voi joutua sen tai muiden kuumetautien kanssa tekemisiin.

DEET-tehoainetta sisältävä hyttyskarkote (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Kaikkein parhaita myrkkyjä ovat DEET-tehoainetta sisältävät hyttys- ja muut hyönteismyrkyt, ja niitä saa parhaiten apteekeista.

Lievempi kuumetauti on denguekuume, joka kuitenkin pilaa loman ja josta täydelliseen toipumiseen voi kulua viikkotolkulla. Sen kuten muutkin kuumetaudit saa hyttysen pistoksesta, ja näin ollen kannattaa hankkia valintamyymälästä hyttys- ja muita ötökkämyrkkyjä, joita kannattaa laittaa monta kertaa päivässä koko vartaloon, hiuksia myöten. Parhaita ovat ruiskutettavat myrkyt, jotka saa hyvin hiuksiinkin, ja myös yöksi kannattaa laittaa myrkkyä. Erityisen vaarallista aikaa erilaisille pistoksille, joista valtaosa ei aiheuta mitään terveysongelmia, on ilta, ja iltaisin on hyvä olla tiloissa, joissa on tuulettimia ja joissa hyttysten on vaikea mielensä mukaan lennellä. Yksi hyvä keino vältellä sitä, että huoneessa pyörii hyttysiä, on hankkia pistorasiaan laitettava, hyönteismyrkkyä huoneeseen automaattisesti tuova laite, jonkalaisen saa lähes mistä tahansa.

Kaikkein parhaita myrkkyjä ovat DEET-tehoainetta sisältävät hyttys- ja muut hyönteismyrkyt, ja niitä saa parhaiten apteekeista. Sellainen maksaa monta kertaa enemmän kuin normaali hyttysmyrkky, mutta se on kaikkein varmin. Denguekuume menee itsestään ohi, mutta jos tuntee olonsa kuumeiseksi ja muutenkin huonoksi, on kannattavaa vierailla lääkärissä, jotta varmistuu ettei kysymyksessä ole malaria tai jokin muu, vakavampi sairaus. Phuketissa on ollut denguekuumetta jonkin verran myös talvisin, ja siellä täytyy olla varuillaan myös joulukuulta maaliskuulle, vaikka usein kesän monsuunikausi on pahin aika hyttysten suhteen.

Jos itikat pistelevät, on Phuketin valintamyymälöissä ja apteekeissa mitä parhaimpia lääkkeitä sitä varten. Erityisen hyviä ovat menthol-öljyt, jotka eivät sinänsä maksa oikeastaan mitään ja jotka vievät syyhyn ja muut pistosten aiheuttamat oireet pois muutamassa minuutissa.

Phuketissa on paljon erilaisia klinikoita ja sairaaloita, joista kertoo Phuket.com.

Huumeet ja muut aineet

Moni on jostakin kuullut, että Thaimaassa kaikki on mahdollista ja sieltä voi ostaa mitä tahansa apteekista ja baareista ja kaduilta saa kaikkea mahdollista huumeista anabolisiin steroideihin. Todellisuus on kuitenkin aivan toinen, ja yksi asia, joka käy pian selväksi, on se, että huumausaineiksi luokiteltavat aineet ja reseptin vaativat lääkkeet ovat äärimmäisen laittomia ja niitä hallussaan pitävä voi saada suuren sakon, tukun muita ongelmia tai sitten vaatimuksen, että tilanteesta pois päästäkseen hänen on maksettava poliisille vaikka 10 000 euroa. Phuketista ei myöskään helposti löydy anabolisia steroideja tai mitään muutakaan vastaavaa mistä tahansa, eikä siellä ole minkäänlaista ongelmaa sen suhteen, että yritettäisiin kaupitella jotakin laitonta. Yksi paikka, jossa huumeita kaikesta huolimatta kaupataan, on Patong, mutta siellä erilaiset poliisien ratsiat yökerhoihin ovat yleisiä ja kuuleman mukaan kaupattavat aineet ovat harvoin sitä mitä niiden pitäisi olla.

Apteekki
Vaikka edelleenkin löytyy apteekkeja, joista voi saada rauhoittavia tai muitakin reseptilääkkeitä noin vain, nämä lääkkeet eivät kuitenkaan ole laillisia.

Vielä jokin vuosi sitten Thaimaan apteekeista sai kaikenlaista ilman reseptiä, ja diapam ja muut muualla reseptin vaativat lääkkeet olivat kaikkialla edullisesti kaupan. Vaikka edelleenkin löytyy apteekkeja, joista voi saada rauhoittavia tai muitakin reseptilääkkeitä noin vain, nämä lääkkeet eivät kuitenkaan ole laillisia ja apteekit ottavat niitä myydessään suuren riskin. Myös turisti, jolla on mukanaan lääkkeitä ilman reseptiä, ottaa jonkinlaisen riskin, mutta Thaimaassa ei ole kovin tavallista, että tavaroita tutkittaisiin tai tällaisia asioita syynättäisiin. Yhtä kaikki monet reseptilääkkeet, joita osa apteekeista myy ilman reseptiä, eivät ole edes aitoja tai eivät ole täysin sitä mitä väitetään.

Suurin riski joutua poliisin kanssa tekemisiin on olla yöelämässä, sillä poliisit tekevät usein ratsioita yökerhoihin ja baareihin. Ne muuttavat tunnelman täysin, musiikki laitaan pois ja epäilyttävän näköisiä tutkitaan. Suurin riski tällaiselle on Patongin yökerhoissa ja muissa paikoissa, joissa juhlitaan öisin.

Muita vaaroja

Thaimaassa on monia asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon. Turhan huolestunut virheiden tekemisestä siellä ei kuitenkaan kannata olla, sillä Thaimaa ei ole vaarallinen paikka. Phuket on yksi vilkkaimmista ja monin tavoin etenkin yöaikaan vaarallisimmista Thaimaan lomapaikoista, ja siellä on hyvä ottaa huomioon erilaisia asioita.

Kuningas

Kuningas ja kuningashuone ovat Thaimaassa pyhiä. Kuninkaan kuvia on kaikkialla, ja thaimaalaiset pitävät valtavasti kuninkaallisistaan. Jokaisessa setelissä on kuninkaan tai muu kuninkaallisen kuva, ja siksi seteleitä käsitellään hienotunteisesti. Kuninkaasta ei saa lain mukaan sanoa mitään negatiivista eikä muitakaan kuninkaallisia saa arvostella.

Buddha

Buddha on Thaimaassa pyhä, eikä Buddha-tatuointeja katsota hyvällä. Buddhan pääpatsaita ei tulisi ostella, ja ylipäätään Buddhan kuviin ja symboleihin tulee suhtautua kunnioituksella. Temppeleihin, joihin mennään kumartelemaan Buddhan patsaan eteen, mennään ilman kenkiä, ja niiden ulkopuolella on ohjeet minkälaiset vaatteet sallitaan. Temppelialueille ei saa mennä hihattomassa paidassa, pienissä shortseissa, revityissä farkkusorteissa tai naiset niin että olkapäät näkyisivät. Phuketissa ei ole kovinkaan paljon tällaisia temppelialueita, mutta niitä voi tulla vastaan, ja ylipäätään muita kunnioittava asustus on temppelialueilla suotava.

Tupakointialue
Tupakointi on kielletty lähes kaikkialla, ja väärässä paikassa tupakointia voi seurata suuri sakko.

Tupakointi

Tupakointi on kielletty lähes kaikkialla, ja väärässä paikassa tupakointia voi seurata suuri sakko. Sakkouhka pätee monissa hotellihuoneissa ja muissa sisätiloissa, monilla rannoilla, asemalaitureilla ja muissakin paikoissa. Ulkoilmabaareissa saa polttaa mutta ei oikeastaan ikinä ravintoloissa. Sähkötupakan mukaan ottaminen voi helpottaa tilannetta, sillä sellaista saa sisätiloissakin tuprutella.

Alkoholi ja baarit

Alkoholin nauttiminen on kielletty liikennevälineissä, etenkin julkisissa, ja jos menee avolavalla jonnekin, sellaiseen ei saa nousta alkoholipitoisen juoman kanssa. Sama pätee pitkänmatkan busseihin ja juniin, mutta yksityisissä takseissa voi hyvin juoda alkoholia.

Alkoholin nauttiminen ei Phuketissa ole ongelma. Sitä kyllä juodaan päivisinkin, ja täälläkin länsimaisen turistien suurimpia hupeja on ottaa huurteinen mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Alkoholia myydään kaupoista vain klo 11–14 ja klo 17–24, mutta anniskelupaikat ovat toiminnassa muulloinkin, samoin hotellien baarit. Phuketissa ei ole yhtä paljon baareja kuin joissain muissa Thaimaan kolkissa, eivätkä paikalliset käy lainkaan baareissa, mutta Patongissa on paljon baareja ja myös muiden rantapaikkojen ytimissä on hyvä määrä terasseja. Phuketin kaupunki on melko hyvä illanviettopaikka, mutta siellä ei ole paljon terasseja, joissa päiväaikaan ryypiskeltäisiin.

Meduusat ja muut rantojen ongelmat

Meduusat (engl. jellyfish) ovat ongelma monella Phuketin länsipuolen rannalla. Niistä on tiedotteita sekä englanniksi että thaiksi, ja kuvat näyttävät mitä vaaroja on ja miten niitä voi välttää.

Toinen asia, josta rannoilla varoitetaan, ovat varkaudet, sillä sitä tapahtuu, että joku jättää arvotavaransa vartioittamatta ja menee uimaan tai kioskilla käymään. Mitään arvotavaroita ei kannata koskaan jättää vartioimatta millään rannalla, eikä myöskään baareissa, ravintoloissa tai muuallakaan.

Kulkukoirat

Thaimaassa koirat ovat monissa paikoissa ongelma, sillä paikalliset eivät varsinaisesti pidä koiria sillä tavalla kuin länsimaissa on tapana. Niitä kuitenkin on, valtaosa niistä on tavalla tai toisella kulkukoiria, ja erityisen paljon koiria on temppelialueilla. Jos koira alkaa lähestyä haukkuen, on parempi muuttaa kurssia ja lähteä poispäin. Koirilla on tauteja, joita ne voivat vain kantaa, ja jos ne pääsevät joukolla puremaan, ne voivat tehdä pahaa jälkeä.

Lisää asiaa Phuketin hygieniasta ja turvallisuudesta:

Phuket 101 antaa vastauksia usein kysyttyihin asioihin.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, William Cho /Wikimedia, Mike Mozart /Flickr
2019/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muutettu: 13.9.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti