Booking.com
Riva-bulevardi
Riva-bulevardi on ympäri vuoden kaupungin sosiaalisen elämän keskus.

Splitin kaupunginosia, alueita ja niiden nähtävyyksiä

Tällä sivulla käydään läpi Splitin merkittävimpiä alueita, nähtävyyksiä ja yleisluonnetta. Sillä annetaan tietoa etenkin alueista, jotka ovat turistin näkökulmasta olennaisimpia kaupungissa, ja siitä käy ilmi, missä parhaat nähtävyydet sijaitsevat ja mitä milläkin alueella on hyvä tehdä.

Splitin keskustan merkittävimmät osat

Split on Dalmatian rannikon suurin kaupunki ja koko Kroatian toiseksi suurin kaupunki. Sen väkiluku on 2000-luvulla voimakkaasti lisääntynyt ja on nyt yli 220 000 asukasta. Split on melko kookas kaupunki, mutta vain sen ydinkeskustan kaupunginosat ovat turistin näkökulmasta mielenkiintoisia.

Eniten mieltä tutustua kaupungissa tarjoavat Riva eli merenrantapromenadi, sen vieressä oleva Grad eli vanhakaupunki, Marjan-kukkula ja kaupunginosat, jotka ovat vanhankaupungin ympäristössä. Vanhankaupungin ja Marjan-kukkulan välissä sijaitseva Veli Varoš on hyvä alue majapaikalle, siellä on paljon hyviä ravintoloita ja sen kaduilla on tyypillistä splitiläistä etelämaan tunnelmaa. Toisella puolella vanhaakaupunkia sijaitsevat Lučac, Manuš ja Bačvice ovat vastaavanlaisia kaupunginosia. Niiden alueella on hyviä ravintoloita, normaalien vanhojen asuinkorttelien seassa muutama nähtävyys ja Bačvicessa on näiden lisäksi ranta ja yöelämään erikoistunut keskus.

Riva – Merenrantapromenadi

Valtaosa Splitiin saapuvista näkee ensimmäisenä sataman ja sen vieressä kulkevan Riva-rantakadun, joka on ympäri vuoden kaupungin sosiaalisen elämän keskus. Vuonna 2007 valmistunut remontti, joka edelleenkin jakaa kaupungin konservatiivisen väestön mielipiteet, antoi rantabulevardille uutta hohtoa. Palmujen katveessa on nykyisin mukava kävellä Brač-saarelta tuodulla kuuluisalla marmorilla, josta myös Yhdysvaltain Valkoinen talo on rakennettu. Kadun virallinen nimi on Obala hrvatskog narodnog preporoda, mutta se on jo aikoja sitten nimetty italialaisittain merenrantapromenadiksi.

Rivan lukuisat terassit toimivat aamusta iltaan ympäri vuoden niin paikallisten kuin turistienkin kahvittelupaikkana, ja keskikesällä terassit pysyttelevät kiireisinä aina pikkutunneille asti. Kaikki Splitin tienoolla asuvat suuntaavat Rivalle alkuillasta kesäkauden aikana, ja niin perheet kuin vanhat pariskunnatkin saapuvat sinne ainakin hivenen laittautuneina näyttäytymään.

Merkille pantavaa on se, että rantakadut jatkuvat entistä pidemmälle kohti Marjan-kukkulaa ja sen alapuolella olevia kaupunginosia. Uudet osat ovat Obala kneza Branimira -kadun varrella, ja sillä on terasseja, uusia rakennuksia, upouusia laitureita ja kadun päässä ACI-huvipursisatama. Sataman yläpuolella on hieno Sustipan-puistoalue, ja sen takana, kohti Marjanin kärkeä mentäessä, on rantoja, uimastadion ja kaikenlaista muuta museoista kirkkoihin, niin rannalla kuin sisämaassakin, lähinnä Šetalište Ivana Meštrovića -kadun varrella [kartalla].

Peristil-aukio Grad-vanhassakaupungissa
Vanhakaupungin keskus on Peristil-aukio, jolla on mukava katsella vanhoja rakennelmia.

Grad – Splitin vanhakaupunki

Rivan takana sijaitseva Grad-vanhakaupunki on Splitin vanhin osa, jonka ydin on Diocletianuksen palatsi, noin vuonna 300 rakennettu Rooman valtakunnan keisarin viimeiseksi lepopaikaksi tarkoitettu rakennelma. Vanhakaupungin keskus on Peristil-aukio, jolla turistilaumat käyvät oppaan johdattamina kääntymässä ainakin kerran loman aikana. Aukiolla on mukava katsella vanhoja rakennelmia, juoda kahvit ja alkuillasta kuunnella katolisesta kirkosta kuuluvaa kaunista laulua. Peristil-aukiolta lähtevät kujat kaikkiin suuntiin, ja vaikka tämä palatsin alue ei ole suuren suuri, riittää sen alueella kaikenlaista tutkittavaa taidegallerioista pieniin yksityiskohtiin.

Palatsia ympäröivät korttelit ovat myös kaupungin hyviä paikkoja viettää iltaa, ja parhaat baarit sijaitsevat aivan palatsialueen vieressä, lukuisilla eri aukioilla ja kujilla [kartalla]. Terassit ovat yleisiä ja avoinna ainakin klo 22–23 asti, ja Splitin erinomaiset säät takaavatkin sen, että ulkona voi istua myöhäänkin illalla huhtikuun puolivälistä pitkälle lokakuuhun. Tosin kannattaa huomata, että paikalliset eivät rieku baareissa yömyöhään. Vanhankaupungin menopaikat suljetaan ympäri vuoden varsin aikaisin, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta, ja lähes ympäri vuoden kadut autioituvat totaalisesti pian klo 23 jälkeen.

Diocletianuksen palatsin lisäksi vanhassakaupungissa on muitakin osia, joista Narodni trg -aukio eli paikallisten suussa Pjaca on varsin mukava paikka istahtaa aterialle, kahville tai jäätelölle. Sen laitamilla on paljon kauppoja samoin kuin kaunis kaupungintalo. Aukion vieressä on muitakin merkittäviä katuja ja aukioita, joista etenkin promenadille johtava Voćni trg [kartalla] on paikallisten suosima paikka kahville ja rupatteluhetkelle.

Marmontova on vanhankaupungin pääkatu ja tyyliltään lähinnä mainstreamhenkinen, kallis shoppailukatu, jolta harva splitiläinen raaskii mitään ostaa. Marmontova-kävelykatu [kartalla] on kuitenkin miellyttävä väylä, joka johtaa Trg Gaje Bulata -aukiolta rantapromenadille ja on, kuten kaikki Gradin kadut, autoilta ja mopoilta täysin rauhoitettu. Päästäkseen jonnekin bussilla kannattaakin Marmontova-kadulta siirtyä Trg Gaje Bulatalle [kartalla], jolta lähtee busseja pois keskustasta ja jonka laitaman suuret rakennukset ovat mielenkiintoisia ja hyödyllisiä: kaupungin kulttuurin keskus on kansallisteatteritalo, keskustan suurin tavaratalo sijaitsee aukion laidalla ja myös erikoinen modernia tyyliä edustava kirkko pistää silmään.

Prokuratiivin rakennukset Trg Republike-aukiolla
Trg republike -aukiolla sijaitsevat Prokuratiivin rakennukset ovat kaunista nähtävää.

Jos Marmontovan ylittää ja siirtyy poispäin Diocletianuksen palatsilta, jää Grad-vanhakaupunki pian taakse ja edessä alkavat asuinkorttelit, joilla onnekkaimmat splitiläiset asustavat. Tämän alueen huomionarvoisin paikka on Trg republike -aukio [kartalla], jolla sijaitsevat Prokuratiivin rakennukset ovat kaunista nähtävää.

Veli Varoš

Trg republiken vieressä, osin mäillä oleva miellyttävä, autenttinen kaupunginosa on Veli Varoš, joka on vanhaakaupunkia parempi ja huokeampi paikka ainakin majapaikalle tai ravintolalle. Se on melko laaja kaupunginosa, joka on Marjan-kukkulan ja Trg republiken sekä Plinarskan [kartalla] ja merenrannan välissä. Rantakaduilla on hyviä ravintoloita, mutta niitä on ylempänä kukkuloillakin, ja kaupunginosan kävelykatuja on mukava kävellä koska tahansa. Täältä kannattaakin kulkea Marjan-kukkulalle Senjskaa [kartalla] pitkin ja käydä syömässä esimerkiksi Konoba Varoksessa [kartalla], joskin myös muut ravintolat kuten Senjskalla oleva Konoba Marjan [kartalla] ovat hyviä vaihtoehtoja. Tämä on parhaita alueita majapaikalle, ja suurten hotellien sijaan pienet B&B:t ja huoneistot ovat täällä yleisiä.

Marjanin niemimaa

Trg republike -aukion merenpuoleisesta päästä lähtee bussi numero 12 kohti Benen rantaa, ja muutenkin rantapromenadin tältä puolelta on helppo hurauttaa taksilla Marjanin niemimaalle ja muuallekin. Mikäli haluaa nousta jalkapelillä Marjanin niemimaan kukkuloille, onnistuu se tätä kautta, ja silloin kuljetaankin Veli Varoš -kaupunginosan halki Senjskaa pitkin tai sitten jyrkähköjä portaita pitkin. Ne alkavat Marasovića-kadulta [kartalla] ja johtavat Vidilica-kahvilan terassille, jonne on noin 10 minuutin kapuaminen.

Mikäli ei nouse kukkulan rinteitä ylös, voi Marjanista tutkia myös sen rannan asuinkortteleita, jolloin voi kävellä kohti Kašjuni-rantaa [kartalla]. Tämä kukkuloiden alapuolella sijaitseva alue on tunnettu Meštrović-galleriasta ja toisesta museosta, ja muuten täällä on kauniita taloja ja kortteleita, joissa on mukava käydä kävelyllä. Tämä on kuitenkin pitkä reitti, ja jos haluaa sekä kävellä tätä kautta että tutustua itse kukkulan antiin, kannattaa retkelle varata lähes koko päivä.

Matkalla Marjanin kukkulalle
Marjanin laaja niemimaa on paikallisten pääasiallinen ulkoilualue, ja täällä käydään kävelyllä, pyöräilemässä ja harrastamassa vaativia patikointiretkiäkin.

Rantoja, joista osa on varsin suojaisia, on kaikkialla tällä alueella, aina Zvončac-rannalta [kartalla] Beneen. Mitään varsinaisia hiekkarantoja ei täällä ole, mutta niille, jotka haluavat rentoutua rauhallisissa, koskemattomissa merimaisemissa, tämä on juuri sopiva paikka. Vedet ovat kristallinkirkkaita, täällä on mukava uida ja muutenkin koko alueen rauhallisuus ja sen antama tila ovat luksusta niille, jotka ennen ovat yrittäneet löytää vähän tilaa Välimeren vilkkailta rannoilta. Tosin on huomautettava, että palvelut ovat varsin puutteellisia ja muutenkaan kaikkia eivät miellytä rantojen tyyliratkaisut, kuten betoniset laiturit ja muutenkin siistinä helposti pidettävän betonin runsas käyttö.

Marjanin laaja niemimaa on paikallisten pääasiallinen ulkoilualue, ja täällä käydään lasten kanssa viikonloppukävelyllä, ulkoiluttamassa koiraa, lenkillä, pyöräilemässä ja harrastamassa vaativia patikointiretkiäkin. Maastoa on monenlaista, ja suomalaista ilahduttavat kukkulan kotimaata muistuttavat metsämaisemat, joita Välimeren ilmasto on muovannut kotimaisia satumaisemmiksi. Alueella on kaikenlaisia polkuja, mutta se on laaja ja siellä kannattaa olla tarkkana, ettei eksy. Niemimaata halkoo tie, jota bussi numero 12 kulkee ja joka johtaa Benen rannalle. Se on parhaita paikkoja uida ja harrastaa koko kaupungissa. Se on lapsiperheiden ja yleensäkin paikallisten suuressa suosiossa maaliskuulta sadekelien alkamiseen asti, ja turisteja paikalla on lähinnä vilkkaimpaan matkustusaikaan keskikesällä.

Manuš, Lučac ja Bačvice

Toisella puolella vanhaakaupunkia sijaitsevat alueet ovat vähintäänkin yhtä mielenkiintoisia kuin Marjanin puolella olevat, ja niillä kannattaa ensi kertaa olevankin viettää ainakin jonkin verran aikaa. Vaikka teoriassa alueisiin voi tutustua taksista, on paras tapa laittaa jalkaa toisen eteen ja käydä läpi näitä keskustan kaikkein autenttisimpia asuinkortteleita.

Manuš jää monille kokonaisuutena näistä kaupunginosista etäisimmäksi, joskin sen alueella on jonkin verran hyviä ravintoloita, kuten Kod Joze [kartalla]. Eniten kaikenlaista ravintoloista majapaikkoihin on tästä vähän matkan päässä, Tolstojeva-kadun [kartalla] ympäristössä, missä on kymmenittäin vuokrattavia huoneistoja ja B&B-majoituksia, kuten myös muutama ravintola. Kaupunginosan suurin nähtävyys on Merenkulkumuseo [kartalla].

Jos tästä kulkee edelleen kohti etelää ja merenrantaa, saapuu Lučac-kaupunginosaan. Tämä on kenties arvostetuin vanha kaupunginosa kaupungissa, ja sen kadut on nimetty siellä jo vuosisatoja asuneiden merkittävien sukujen mukaan. Pääkatu on Radunica [kartalla], jonka varrella ja ympäristössä on tuhansittain vuokrattavia huoneistoja ja kaikenlaisia majapaikkoja, suuria hotelleja lukuun ottamatta. Kadun ympäristössä on muutama ravintola, mutta lähinnä tänne kannattaa tulla katselemaan katunäkymiä ja aitoa splitiläistä elämänmenoa. Kaupunginosan suurin nähtävyys on Splitin luonnontieteellinen museo [kartalla], joka on avoinna sen verran sekavasti, että aukioloajat on hyvä katsoa verkkosivuilta. Koko tämä alue luonnnontieteellisen museon ympäristössä on hyvin lähellä vanhaakaupunkia, mutta kuitenkin rauhallinen ja turisteille tuntematon.

Tästä etelään alkaa Bačvice, kaupunginosa, jonka toisella rannalla ovat rautatieasema, linja-autoasema ja satama, toisella ranta ja kaikenlaista ranta-aktiviteettia. Kaupunginosassa on mukava kävellä ja katsella rakennuksia, mutta rannalle on noin vain vähän vaikea suunnistaa. Paras on kävellä joko Obala kneza Domagoja -rantakatua ohi asemien ja sataman, tai sitten seikkailla syvemmällä kaupunginosassa, missä esimerkiksi Hatzeov Perivoj -puiston [kartalla] ympäristössä on erinomaisia ravintoloita ja kahviloita. Heti sen jälkeen tuleekin vastaan Bačvicen ranta, joka on tilavimpia ja miellyttävimpiä keskustan rannoista. Palvelut ovat normaalia paremmat, hyviä kahvilaterasseja on useita ja yöelämään erikoistunut keskus [kartalla] tarjoaa kaikenlaista kahviloista lasten leikkikenttiin ja pomppulinnaan päivisinkin. Niin halutessaan tästä voi merenrantaa pitkin tai sisämaahan siirtyen jatkaa kohti Firulea ja muita rantoja ja lahtia, joita täällä riittää Zentan lahdestakin eteenpäin.

Ninin Gregorius-patsas Strossmayerov-puistossa
Strossmayerov-puisto on tunnettu valtavasta Ninin Gregorius -patsaasta.

Muita kaupunginosia: Dobri ja Lovret

Manuš-kaupunginosan ja vanhankaupungin Kultaisen portin vieressä sijaitsee Strossmayerov-puisto [kartalla]. Tämä palatsin suurten muurien takana oleva alue on tunnettu valtavasta Ninin Gregorius -patsaasta (Grgur Ninski, jonka kaupungin suuri kuvanveistäjä, Ivan Mestrovic teki 1920-luvulla). Sitä käydään katsomassa pitkin päivää, mutta itse puistoon ja sitä ympäröiville alueille vain harvat turistit uskaltautuvat. Puiston vieressä on taidemuseo [kartalla], ja sen ohi kulkeva Kralja Tomislava -kävelykatu on hyvä terassiensa suhteen. Kadun varrella on edullisempaa kuin vanhassakaupungissa, ja kadun ympäristöstä löytyy entistä enemmän kelvollisia ravintoloita, joilla kaikilla on terassit.

Tästä pohjoiseen on jonkin verran turistia kiinnostavaa, kuten arkeologinen museo [kartalla] ja linja-autoasema [kartalla], joka on hyödyllinen niille, jotka haluavat kulkea paikallisbussilla lentoasemalle tai Trogiriin. Alueella on vähän pitkät välimatkat, mutta vartissa täällä kävelee pitkälle, eikä arkeologiselta museolta tai linja-autoasemalta ole pitkä matka Hajduk Splitin käyttämälle Poljud-stadionille [kartalla]. Sinne on hyvä suunnata katsomaan jalkapallo-otteluita, joissa on tiivistä mutta harmitonta tunnelmaa. Yksi alueen mahdollisista vetonauloista on myös Joker-ostoskeskus [kartalla], jonka edessä on kaupungissa aikoinaan hyvin viihtyneen Orson Wellesin patsas.

Näillä Splitin uuden puolen kortteleilla on huono maine ankeutensa puolesta, mutta ne tarjoavat toisenlaista näkökulmaa tähän ainutlaatuiseen kaupunkiin ja myös mahdollisuuden tarkastella paikallisten arkitoimia. Alueella on hyviä ruokapaikkoja, kahviloita kaikkialla ja jos siellä ei jaksa kävellä, kulkevat linja-autot keskustasta ja muualtakin tänne. Näissä kaupunginosissa on majapaikkoja, joista valtaosa on suuria ketjuhotelleja, mutta jos tänne majoittuu, kannattaa pitää mielessä, että muuten kuin taksilla edessä on aina hankaluuksia, kuten reilun vartin kävelymatka Splitin pääpaikoille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti