Aiheeseen liittyvää: Lisää valokuvia
Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Split
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Riva-meranrantapromenadi Splitissä
Sataman vieressä kulkeva rantakatu eli Riva on ympäri vuoden kaupungin sosiaalisen elämän keskus.

Splitin kaupunginosia, alueita ja niiden nähtävyyksiä

Split on Dalmatian rannikon suurin kaupunki ja koko Kroatian toiseksi suurin kaupunki. Sen väkiluku on 2000-luvulla voimakkaasti lisääntynyt ja on nyt lähes 250 000 asukasta. Split on melko kookas kaupunki, mutta vain sen ydinkeskustan kaupunginosat ovat turistin näkökulmasta mielenkiintoisia.

Splitin historiaa

Kaikkein mielenkiintoisimpia Splitissä turistin näkökulmasta ovat vanhimmat osat, jotka saivat alkunsa 300-luvulla, mutta Keski-Dalmatiassa oli jo sitä ennen ollut kreikkalaisia siirtokuntia, jotka olivat pysyvästi alueella jo 200- tai 300-luvulla ennen ajanlaskun alkua.

Vuosina 470–75 läntisen Rooman valtakunnan viimeiseksi katsottu keisari Julius Nepos asui kaupungissa, mutta pian sen jälkeen ostrogootit valtasivat Dalmatian. Heidän valtakuntansa luhistumisen jälkeen Splitistä tuli osa Bysanttia, mutta alueelle ilmaantui ensin avaareja, jotka tuhosivat Salonan, ja sitten eteläslaaveja, jotka sittemmin ajoivat avaarit pois. Alue kuitenkin pysyi Bysantin osana yhtenä alueen merkittävistä kaupunkivaltioista, nimeltään Spalatro, aina siihen asti kunnes Bysanttikin vuonna 1453 luhistui. Näihin aikoihin alueella puhuttiin pääasiallisesti eteläslaavien kieltä, mutta italiasta tuli tärkeä hallinto- ja opetuskieli sen jälkeen kun Bysantin kaatumisen jälkeen Splitistä tuli osa Venetsian valtakuntaa.

Vuonna 1797 Splitistä tuli osa saksalaista Habsburgien valtakuntaa, ja ensimmäisen maailmansodan loppuvaiheissa se liittyi osaksi Jugoslaviaa, jonka osana se pysyi aina vuoteen 1991 asti. Jugoslavian aika oli ensimmäinen, jolloin paikalliset asukkaat olivat itsenäisiä, sillä etenkin Itävallan aikana he olivat aivan toisen luokan kansalaisia, ja Jugoslavian aikana Split oli tärkeä satama- ja varustamokaupunki, joka laajeni valtavasti ja jonne muutti ihmisiä ympäri liittovaltion. Jugoslavian aikoina Split oli yksi maan vauraimpia kaupunkeja, eikä sen bruttokansantuote ole vieläkään saavuttanut Jugoslavian huippuvuosia. 1990-luku oli kaupungissa huonoa aikaa, mutta uusi vuosituhat toi Splitiin paljon lomailijoita, ja vaikka työttömyys on korkealla ja talousasiat edelleen rempallaan, on kaupunki paremmassa kunnossa kuin moneen vuosikymmeneen.

Riva-merenrantapromenadi
Rivalla, palmujen katveessa, on nykyisin mukava kävellä Brač-saarelta tuodulla kuuluisalla marmorilla.

Splitin keskustan merkittävimmät osat

Eniten mieltä tutustua kaupungissa tarjoavat Riva eli merenrantapromenadi, sen vieressä oleva vanhakaupunki (Grad), Marjan-kukkula ja kaupunginosat, jotka ovat vanhankaupungin ympäristössä. Vanhankaupungin ja Marjan-kukkulan välissä sijaitseva Veli Varoš on hyvä alue majapaikalle, siellä on paljon hyviä ravintoloita ja sen kaduilla on tyypillistä splitiläistä etelämaan tunnelmaa. Toisella puolella vanhaakaupunkia sijaitsevat Lučac, Manuš ja Bačvice ovat vastaavanlaisia kaupunginosia, joista Lučac ja Manuš ovat kaikkein perinteisimpiä keskustan kaupunginosia. Niiden alueella on jonkin verran ravintoloita, normaalien vanhojen asuinkorttelien seassa muutama nähtävyys ja Bačvicessa on näiden lisäksi ranta ja yöelämään erikoistunut keskus.

Riva – Merenrantapromenadi

Valtaosa Splitiin saapuvista näkee ensimmäisenä sataman ja sen vieressä kulkevan rantakadun eli Rivan, joka on ympäri vuoden kaupungin sosiaalisen elämän keskus. Vuonna 2007 valmistunut remontti, joka edelleenkin jakaa kaupungin konservatiivisen väestön mielipiteet, antoi rantabulevardille uutta hohtoa. Palmujen katveessa on nykyisin mukava kävellä Brač-saarelta tuodulla kuuluisalla marmorilla, josta myös Yhdysvaltain Valkoinen talo on rakennettu. Kadun virallinen nimi on Obala hrvatskog narodnog preporoda, mutta se on jo aikoja sitten nimetty italialaisittain merenrantapromenadiksi.

Rivan lukuisat terassit toimivat aamusta iltaan ympäri vuoden niin paikallisten kuin turistienkin kahvittelupaikkana, ja keskikesällä terassit pysyttelevät kiireisinä aina pikkutunneille asti. Kaikki Splitin tienoolla asuvat suuntaavat Rivalle alkuillasta kesäkauden aikana, ja niin perheet kuin vanhat pariskunnatkin saapuvat sinne ainakin hivenen laittautuneina näyttäytymään.

Merkille pantavaa on se, että rantakadut jatkuvat entistä pidemmälle kohti Marjan-kukkulaa ja sen alapuolella olevia kaupunginosia. Uudet osat ovat Obala kneza Branimira -kadun varrella, ja sillä on terasseja, uusia rakennuksia, upouusia laitureita ja kadun päässä ACI-huvipursisatama. Sataman yläpuolella on hieno Sustipan-puistoalue, ja sen takana, kohti Marjanin kärkeä mentäessä, on rantoja, uimastadion ja kaikenlaista muuta museoista kirkkoihin, niin rannalla kuin sisämaassakin, lähinnä Šetalište Ivana Meštrovića -kadun varrella [kartalla].

Peristil-aukio ylhäältäpäin
Rivan takana sijaitseva Grad on Splitin vanhakaupunki, ja sen keskus on Peristil-aukio.

Vanhakaupunki

Rivan takana sijaitseva Grad on Splitin vanhakaupunki, jonka ydin on Diocletianuksen palatsi, 300-luvulla rakennettu, entisen Rooman valtakunnan keisarin viimeiseksi lepopaikaksi tarkoitettu rakennelma. Vanhakaupungin keskus on Peristil-aukioPeristil-aukio, jolla turistilaumat käyvät oppaan johdattamina kääntymässä ainakin kerran loman aikana. Aukiolla on mukava katsella vanhoja rakennelmia, juoda kahvit ja alkuillasta kuunnella katolisesta kirkosta kuuluvaa kaunista laulua. Peristil-aukiolta lähtevät kujat kaikkiin suuntiin, ja vaikka palatsin valtaama alue ei ole suuren suuri, riittää sen alueella kaikenlaista tutkittavaa taidegallerioista pieniin yksityiskohtiin.

Palatsia ympäröivät korttelit ovat myös kaupungin parhaita paikkoja viettää iltaa, ja parhaat baarit sijaitsevat aivan palatsialueen vieressä, lukuisilla eri aukioilla ja kujilla [kartalla]. Terassit ovat yleisiä ja avoinna ainakin klo 22–23 asti, ja Splitin erinomaiset säät takaavatkin sen, että ulkona voi istua myöhäänkin illalla huhtikuun puolivälistä pitkälle lokakuuhun. Tosin kannattaa huomata, että paikalliset eivät rieku baareissa yömyöhään, vaan kaupunki on melko kuollut jo varhain illalla.

Diocletianuksen palatsin lisäksi vanhassakaupungissa on muitakin osia, joista Narodni trg -aukioNarodni trg -aukio eli paikallisten suussa Pjaca on varsin mukava paikka istahtaa aterialle, kahville tai jäätelölle. Sen laitamilla on paljon kauppoja samoin kuin kaunis kaupungintalo. Aukion vieressä on muitakin merkittäviä katuja ja aukioita, joista etenkin promenadille johtava Voćni trg [kartalla] on paikallisten suosima paikka kahville ja rupatteluhetkelle.

Trg republike
Trg republike -aukiolla sijaitsevat Prokuratiivin rakennukset ovat kaunista nähtävää.

Vanhankaupungin vieressä olevat alueet

MarmontovaMarmontovan katunäkymä on vanhankaupungin pääkatu ja tyyliltään lähinnä ostoskatu, jolta harva splitiläinen raaskii mitään ostaa. Marmontova-kävelykatu [kartalla] on kuitenkin miellyttävä väylä, joka kulkee rantapromenadin ja Trg Gaje Bulata -aukionTrg Gaje Bulata -aukio välimaastossa. Päästäkseen jonnekin bussilla kannattaakin Marmontova-kadulta siirtyä Trg Gaje Bulatalle [kartalla], jolta lähtee busseja pois keskustasta ja jonka laitaman suuret rakennukset ovat mielenkiintoisia ja hyödyllisiä: kaupungin kulttuurikeskus on kansallisteatteri, keskustan suurin tavarataloPrima-tavaratalo sijaitsee aukion laidalla ja myös erikoinen modernia tyyliä edustava kirkko ja luostariLuostari pistävät silmään.

Jos Marmontovan ylittää ja siirtyy poispäin Diocletianuksen palatsilta, jää vanhakaupunki pian taakse ja edessä alkavat asuinkorttelit, joilla onnekkaimmat splitiläiset asustavat. Tämän alueen huomionarvoisin paikka on Trg republike -aukio [kartalla], jolla sijaitsevat Prokuratiivin rakennukset ovat kaunista nähtävää.

Veli Varos ja Marjan-kukkula
Veli Varoš on kaupunginosa Marjan-kukkulan ja Trg republiken sekä Plinarskan ja merenrannan välissä.

Veli Varoš

Trg republiken vieressä, osin mäillä oleva miellyttävä, osin arkinenkin kaupunginosa on Veli Varoš, joka on vanhaakaupunkia parempi ja huokeampi paikka ainakin majapaikalle tai ravintolalle. Se on melko laaja kaupunginosa, joka on Marjan-kukkulan ja Trg republiken sekä Plinarskan [kartalla] ja merenrannan välissä.

Rantakaduilla on hyviä ravintoloita, mutta niitä on ylempänä kukkuloillakin, ja kaupunginosan kävelykatuja on mukava summittaisestikin kävellä. Täältä kannattaakin kulkea Marjan-kukkulalle Senjskaa [kartalla] pitkin ja käydä syömässä esimerkiksi Konoba Varoksessa [kartalla], joskin myös muut ravintolat kuten Senjskalla oleva Konoba Marjan [kartalla] ovat takuulla onnistuneita valintoja ruokailulle.

Tämä on parhaita alueita majapaikalle, ja suurten hotellien sijaan pienet B&B:t ja huoneistot ovat täällä yleisiä. Matkaa kaikkiin tärkeisiin paikkoihin on vähän, ja alue on myös kävelymatkan päässä paikallisbussiasemasta, jolta lähtee busseja lentokentälle, Trogiriin ja muihinkin paikkoihin.

Marjanin niemimaa
Marjanin niemimaa on paikallisten pääasiallinen ulkoilualue.

Marjanin niemimaa

Trg republike -aukion merenpuoleisesta päästä lähtee bussi numero 12 kohti Benen rantaa, ja muutenkin rantapromenadin tältä puolelta on helppo hurauttaa taksilla Marjanin niemimaalle ja ja sen alapuolella oleviin osiin. Mikäli haluaa nousta jalkapelillä Marjanin niemimaan kukkuloille, onnistuu se tätä kautta, ja silloin kuljetaankin Veli Varoš -kaupunginosan halki Senjskaa pitkin tai sitten jyrkähköjä portaita pitkin. Ne alkavat Marasovića-kadulta [kartalla] ja johtavat Vidilica-kahvilan terassille, jonne on noin 10 minuutin kapuaminen.

Benen ranta
Rantoja, joista osa on varsin suojaisia, on Marjanin niemimaan alueella. Mitään varsinaisia hiekkarantoja ei täällä ole, mutta vedet ovat kristallinkirkkaita.

Mikäli ei nouse kukkulan rinteitä ylös, voi Marjanista tutkia myös sen rannan asuinkortteleita, jolloin voi kävellä kohti Kašjuni-rantaa [kartalla]. Tämä kukkuloiden alapuolella sijaitseva alue on tunnettu Meštrović-galleriasta ja arkeologisten veistosten museosta, ja muuten täällä on kauniita taloja ja kortteleita, joissa on mukava käydä kävelyllä. Tämä on kuitenkin pitkä reitti, ja jos haluaa sekä kävellä tätä kautta että tutustua itse kukkulan antiin, kannattaa retkelle varata lähes koko päivä.

Rantoja, joista osa on varsin suojaisia, on kaikkialla tällä alueella, aina Zvončac-rannalta [kartalla] Beneen. Mitään varsinaisia hiekkarantoja ei täällä ole, mutta niille, jotka haluavat rentoutua rauhallisissa, koskemattomissa merimaisemissa, tämä on juuri sopiva paikka. Vedet ovat kristallinkirkkaita, täällä on mukava uida ja muutenkin koko alueen rauhallisuus ja sen antama tila ovat luksusta niille, jotka ennen ovat yrittäneet löytää vähän tilaa Välimeren vilkkailta rannoilta. Tosin on huomautettava, että palvelut ovat varsin puutteellisia ja muutenkaan kaikkia eivät miellytä rantojen tyyliratkaisut, kuten betoniset laiturit ja muutenkin siistinä helposti pidettävän betonin runsas käyttö.

Marjanin laaja niemimaa on paikallisten pääasiallinen ulkoilualue, ja täällä käydään lasten kanssa viikonloppukävelyllä, ulkoiluttamassa koiraa, lenkillä, pyöräilemässä ja harrastamassa vaativiakin patikointiretkiä. Maastoa on monenlaista, ja suomalaista ilahduttavat kukkulan kotimaata muistuttavat metsämaisemat, joita Välimeren ilmasto on muovannut kotimaisia satumaisemmiksi. Alueella on kaikenlaisia polkuja, mutta se on laaja ja siellä kannattaa olla tarkkana, ettei eksy. Niemimaata halkoo tie, jota bussi numero 12 kulkee ja joka johtaa Benen rannalle. Se on yksi kaupungin parhaita paikkoja uida ja nauttia rantalomasta. Se on lapsiperheiden ja yleensäkin paikallisten suuressa suosiossa huhtikuulta sadekelien alkamiseen asti, ja turisteja paikalla on lähinnä vilkkaimpaan matkustusaikaan keskikesällä.

Bacvicen ranta
Bačvicen ranta on tilavimpia ja miellyttävimpiä keskustan rannoista.

Manuš, Lučac ja Bačvice

Toisella puolella vanhaakaupunkia sijaitsevat alueet ovat vähintäänkin yhtä mielenkiintoisia kuin Marjanin puolella olevat, ja niillä kannattaa ensi kertaa olevankin viettää ainakin jonkin verran aikaa. Vaikka teoriassa alueisiin voi tutustua taksin kyydistä, on paras tapa laittaa jalkaa toisen eteen ja käydä läpi näitä keskustan kaikkein autenttisimpia asuinkortteleita.

ManušManuksen katunäkymä jää monille kokonaisuutena näistä kaupunginosista etäisimmäksi, joskin sen alueella on jonkin verran hyviä ravintoloita, kuten Kod Joze [kartalla]. Eniten kaikenlaista ravintoloista majapaikkoihin on tästä vähän matkan päässä, Tolstojeva-kadun [kartalla] ympäristössä, missä on kymmenittäin vuokrattavia huoneistoja ja B&B-majoituksia, kuten myös muutama ravintola. Kaupunginosan suurin nähtävyys on Merenkulkumuseo [kartalla].

Lucac
Lučac on kenties Splitin arvostetuin vanha kaupunginosa. Sen kadut on nimetty siellä jo vuosisatoja asuneiden merkittävien sukujen mukaan.

Jos tästä kulkee edelleen kohti etelää ja merenrantaa, saapuu Lučac-kaupunginosaan. Tämä on kenties Splitin arvostetuin vanha kaupunginosa, ja sen kadut on nimetty siellä jo vuosisatoja asuneiden merkittävien sukujen mukaan. Pääkatu on Radunica [kartalla], jonka varrella ja ympäristössä on paljon vuokrattavia huoneistoja ja kaikenlaisia majapaikkoja, suuria hotelleja lukuun ottamatta. Kadun ympäristössä on muutama ravintola, mutta lähinnä tänne kannattaa tulla katselemaan katunäkymiä ja aitoa splitiläistä elämänmenoa. Kaupunginosan suurin nähtävyys on Splitin luonnontieteellinen museo [kartalla], joka on avoinna sen verran sekavasti, että aukioloajat on hyvä katsoa verkkosivuilta. Koko tämä alue luonnnontieteellisen museon ympäristössä on hyvin lähellä vanhaakaupunkia, mutta kuitenkin rauhallinen ja turisteille tuntematon.

Tästä etelään on Bačvice, kaupunginosa, jonka toisella rajalla ovat rautatieasema, linja-autoasema ja satama, toisella ranta ja asuinkortteleita, joissa on myös hotelleja ja kuuluisa tenniskeskus. Kaupunginosassa on mukava kävellä ja katsella rakennuksia, mutta rannalle on noin vain vähän vaikea suunnistaa. Paras on kävellä joko Obala kneza Domagoja -rantakatua ohi asemien ja sataman, tai sitten seikkailla syvemmällä kaupunginosassa, missä esimerkiksi Hatzeov Perivoj -puiston [kartalla] ympäristössä on erinomaisia ravintoloita ja kahviloita. Heti sen jälkeen tuleekin vastaan Bačvicen ranta, joka on tilavimpia ja miellyttävimpiä keskustan rannoista. Palvelut ovat normaalia paremmat, hyviä kahvilaterasseja on useita ja yöelämään erikoistunut keskusYöelämän keskus [kartalla] on paikka, jonka vieressä on kaikenlaista kahviloista lasten leikkikenttiin ja pomppulinnaan päivisinkin. Šetalište Petra PreradovićaŠetalište Petra Preradovića on mukava katu kävellä pitkään rannan jälkeenkin, ja rannalta on aika lyhyt matka Firulen lahdelle [kartalla], jolla on lisää terasseja ja rantaFirulen lahden ranta.

Strossmayerov-puisto
Strossmayerov-puisto on tunnettu valtavasta Ninin Gregorius -patsaasta.

Muita kaupunginosia: Dobri ja Lovret

Manuš-kaupunginosan ja vanhankaupungin Kultaisen portin vieressä sijaitsee Strossmayerov-puisto [kartalla]. Tämä palatsin suurten muurien takana oleva alue on tunnettu valtavasta Ninin Gregorius -patsaasta (Grgur Ninski, jonka kaupungin suuri kuvanveistäjä, Ivan Mestrovic teki 1920-luvulla). Sitä käydään katsomassa pitkin päivää, mutta itse puistoon ja sitä ympäröiville alueille vain harvat turistit uskaltautuvat. Puiston vieressä on taidemuseo [kartalla], ja sen ohi kulkeva Kralja Tomislava -kävelykatu on hyvä terassiensa suhteen. Kadun varrella on edullisempaa kuin vanhassakaupungissa, ja kadun ympäristöstä löytyy entistä enemmän kelvollisia ravintoloita, joilla kaikilla on terassit.

Tästä pohjoiseen on jonkin verran turistia kiinnostavaa, kuten arkeologinen museo [kartalla] ja linja-autoasema [kartalla], joka on hyödyllinen niille, jotka haluavat kulkea paikallisbussilla lentoasemalle, Trogiriin tai muihinkin paikkoihin. Alueella on vähän pitkät välimatkat, mutta vartissa täällä kävelee pitkälle, eikä arkeologiselta museolta tai linja-autoasemalta ole pitkä matka Hajduk Splitin käyttämälle Poljud-stadionille [kartalla]. Sinne on hyvä suunnata katsomaan jalkapallo-otteluita, joissa on tiivistä mutta harmitonta tunnelmaa. Yksi alueen mahdollisista vetonauloista on myös Joker-ostoskeskus [kartalla], jonka edessä on kaupungissa aikoinaan hyvin viihtyneen Orson Wellesin patsas.

Näillä Splitin uuden puolen kortteleilla on huono maine ankeutensa puolesta, mutta ne tarjoavat toisenlaista näkökulmaa tähän ainutlaatuiseen kaupunkiin ja myös mahdollisuuden tarkastella paikallisten arkisia toimia. Alueella on kohtuuhintaisia ruokapaikkoja ja valtavasti kahviloita, joista valtaosa myy myös limsaa väkevämpiä juomia, ja jos siellä ei jaksa kävellä, kulkevat linja-autot keskustasta ja muualtakin sinne. Näissä kaupunginosissa on majapaikkoja, joista valtaosa on suuria ketjuhotelleja, mutta jos tänne majoittuu, kannattaa varautua siihen, että majapaikan ja muun kaupungin välillä tulee ravattua loman aikana jatkuvasti.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 7.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti