Booking.com
Linja-auto Riia-kadulla
Tarton joukkoliikenneverkosto muodostuu linja-autoista. Kuskilta voi ostaa yksittäisen lipun, mutta enempi matkustavien kannattaa ostaa R-kioskilta kortti, jolle voi ladata rahaa haluamansa määrän.
Kuva: Peter Forsberg

Liikkuminen, saapuminen ja matkat Tarttoon

Tartossa on mukava ydinkeskustan alueella liikkua kävellen, ja siellä on hyvä edullinen linja-autoverkosto niille, joilla on asiaa keskustan ulkopuolelle. Tartto on hyvä pyöräilykaupunki kesäisin, ja sinne voi Suomesta viedä oman auton tai sellaisen voi paikan päällä vuokrata. Tartossa linja-autoasema on aivan ydinkeskustassa, rautatieasema jonkin verran sen ulkopuolella ja jos sinne saapuu lentäen, on lentoasemalta lyhyt matka keskustaan. Tartto on erinomainen kohde omatoimimatkailijalle, joka järjestää itse kyytinsä ja majapaikkansa, ja siellä on helppoa ja edullista vierailla ympäri vuoden.

Liikkuminen Tartossa

Kävely

Tarton keskusta on mukava kävelypaikka, jossa kävellen pääsee melko vaivattomasti paikasta toiseen. Mukavinta kävely on kesäaikaan, mutta kaupunki on jonkin verran mäkinen, niin että erityisen hyvät kävelykengät kannattaa ottaa matkaan mukaan kesälläkin. Talvisin lumenpoisto ja muut talvitoimet eivät ole aivan yhtä perusteellisia kuin Suomessa, ja tällöin voi ajoittain olla hankala liikkua ja liukkaita paikkoja kannattaa varoa. Niin lumisella kelillä, kelirikon aikaan keväällä kuin kesälläkin rankkasateiden yhteydessä liikkuminen voi olla hankalaa. Etenkin vanhankaupungin ja Karlovan kaltaisten puutalokaupunginosien kadut ovat huonolla ilmalla liukkaita ja etenkin lasten ja vanhempien ihmisten on välttämätöntä olla askelissaan varovaisia.

Lastenrattaita tai pyörätuolia kaupungissa on kätevä käyttää pääaukion ja kaupungin uudemman keskustan puolella, mutta vanhankaupungin kadut ovat parhaillakin ilmoilla vähän hankalia pyörien päällä liikkuville.

Kävely onnistuu parhaiten keskustassa, missä vanhastakaupungista pääsee helposti kävelemään kaupungin uudelle puolelle, jolla sijaitsee esimerkiksi linja-autoasema ja useita ostoskeskuksia. Jos majapaikka on keskustan ulkopuolella, esimerkiksi Tähtveressä tai Annelinnissa, voi näiltä keskustan ulkopuolisilta alueilta kävellä ydinkeskustaan, mutta myös linja-autot ovat varteenotettava liikkumismuoto. Matkalaukkujen kanssa tai öisin tällä matkalla kannattaa aina turvautua julkisiin liikennevälineisiin tai taksiin.

Julkinen liikenne

Tarton joukkoliikenneverkosto muodostuu yksinomaan linja-autoista, ja sillä on 25 päivisin kulkevaa linjaa ja kaksi yöbussilinjaa eli 21 ja 22 jotka tosin liikkuvat vain aamuyöstä. Yksittäinen lippu maksaa 1,50 euroa kuskilta ostettuna, mutta niiden, jotka aikovat tehdä useampia matkoja, kannattaa sijoittaa korttiin. Bussikortti maksaa 2 euroa ja siihen ladataan rahaa, jota voi käyttää matkoihin. Yksi matka maksaa 83 senttiä kioskista ostettuna, tunnin lippu 96 senttiä, vuorokauden voimassa oleva lippu 2,11 euroa ja 10 päivän lippu 7,03 euroa. Kortteja saa R-kioskilta, ja niille voi sitten ladata rahaa haluamansa määrän. Kortti ottaa 83 senttiä matkalta mutta ei laskuta 24 tunnin sisällä enempää kuin 2,11 euroa eikä viikon sisällä enempää kuin 7,03 euroa.

Linjoja on muuteltu viime vuosina, mutta busseilla pääsee edelleen kätevästi ympäri kaupungin. Linjalla numero 9 voi esimerkiksi huristaa Karlovan puutalokaupunginosaan, ja bussit 1 ja 3 menevät keskustasta Annelinnin suureen lähiöön, ohi suuren Eedéni-ostoskeskuksen ja Anne kanal -tekojärven, jolla on hiekkaranta. Linjat 69 ja 96 ovat ilmaisia linjoja, jotka kulkevat keskustan ja suurten kauppakeskuskusten välillä, Lõunakeskukseen ja Prismaan.

Eri linjojen aikatauluja ja reittejä kannattaa katsella netistä jo etukäteen.

Taksi

Taksilla liikkuminen on Tartossa edullista, ja taksilla liikkumista suositellaan öisin, keskustan ulkopuolelta linja-autoasemalle ja keskustasta rautatieasemille mentäessä ja matkatavaroiden kanssa liikuttaessa. Lähtöhinta monilla yhtiöillä on 2,5–3 euroa, ja kilometri maksaa 70–90 senttiä. Listan kaikista taksiyhtiöistä puhelinnumeroineen saa Tarton virallisilta verkkosivuilta. Paikallisten mukaan hyvä taksiyhtiö on Rivaal Takso (puh. +372 742 2222). Hyvä apuväline Tartossa mutta myös Tallinnassa ja muissakin Euroopan kaupungeissa on Taxify, jonka sovelluksen avulla taksi on helppo tilata.

Pyöräily ja pyörän vuokraaminen

Tartto on kesäkaudella eli käytännössä huhtikuulta lokakuulle hyvä paikka liikkua pyörällä. Pyöräteitä on entistä enemmän, ja kaupungissa voi nähdä huomattavasti enemmän pyörällä liikkuessa kuin kävellen. Tarton pyöräilykartta on kätevä pyöräteitä ja hyviä reittejä etsiville.

Pyöriä voi vuokrata lähinnä toukokuun alusta syyskuun loppuun monesta eri paikasta, ja normaali hinta yhdelle päivälle on 10–15 euroa. Pyöriä vuokrataan oikeastaan vain keskustan ulkopuolella, ja listan pyörävuokraamoista saa Visit Tartu -sivuilta.

Autoilu ja auton vuokraaminen

Autolla ajaminen ei ole kaupungissa hankalaa, sillä liikennettä on vähän eikä Raatihuoneentorin ympärillä olevassa vanhassakaupungissa paljon voi autolla ajella. Jos autolla suuntaa Tarttoon, on ydinkeskustaa kenties paras autolla vältellä, sillä vaikka liikennettä on melko vähän, on siellä paljon hankalia liittymiä ja paljon paikkoja, joissa ei voi ajaa tai voi ajaa vain yhteen suuntaan. Maanteillä korkein sallittu nopeus on 90 km/h ja taajamissa 50 km/h, eikä ylinopeutta kannata ajaa, sillä poliisi voi takavarikoida ajokortin ja rekisteriotteen. Lisäksi Suomesta autolla Viroon tulevalla on hyvä olla mukana vakuutusyhtiön antama Green Card.

Omalla autolla voi ajaa parissa tunnissa Tallinnasta Tarttoon, ja Tartosta voi vuokrata auton käyttöönsä. Hyviä autovuokraamoja ovat esimerkiksi Avis, jolla on vuokrauspiste lentoasemalla, City Car ja Rendiautorent, jolla on suomenkieliset verkkosivut.

Matkustaminen ja matkat Tarttoon

Tarttoon on helppo matkustaa omatoimisesti, ja omatoiminen matkustaminen kaupunkiin onkin edullisin ja joustavin vaihtoehto tehdä matka sinne. Kaupunkiin voi siirtyä suoraan Helsingistä lentokoneella, Tallinnasta lentokoneella tai sitten Tallinnasta, Riiasta tai jostain muusta kaupungista bussilla. Edullisin ja usein vaivattominkin tapa siirtyä Suomesta Tarttoon on kulkea ensin lautalla Tallinnaan ja sieltä joko linja-autolla tai rautateitse Tarttoon. Helsingin satamista matka näin kestää vähintään 4–5 tuntia suuntaansa ja maksaa alkaen noin 30 euroa.

Tallink Tallinnassa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Jos haluaa matkustaa Suomesta Tarttoon, kannattaa ensin siirtyä Helsinkiin ja sieltä autolautalla tai katamaraanialuksella lahden yli Tallinnaan.

Matkustaminen Suomesta ja Helsingistä Viroon

Jos haluaa lähteä matkalle Suomesta muualta kuin pääkaupunkiseudulta Tarttoon, kannattaa siirtyä joko rautateitse tai linja-autolla Helsinkiin. Sieltä on useita lauttayhteyksiä lahden yli Tallinnaan, ja useimmat lautat lähtevät ydinkeskustan vieressä olevasta Länsisatamasta. Helsinkiin pääsee edullisesti Onnibussin kyydillä. Myös muita linja-autoyhtiöitä on, ja Suomen rautatieliikenteestä vastaa VR.

Helsingistä pääsee Viron pääkaupunkiin ympäri vuoden autolautalla, joiden joukossa on nykyään melko nopeitakin aluksia. Mahdollisuuksia siirtyä lahden yli on sen verran paljon, että vaihtoehtoihin kannattaa tutustua kunnolla. Kattavan kuvan laivaliikenteestä saa Viroweb-sivuilta.

Parissa tunnissa kulkevia nopeita ja huonollakin säällä kulkevia autolauttoja on liikenteessä, ja edullisin lautta kesät talvet on kahdesti päivässä kulkeva Eckerö Line. Hitaimmat perinteiset tanssin tahdissa keinuvat laivat matkaavat kaupunkien väliä reilut kolme tuntia tai yli yönkin.

Eteläsatamaan voi hyvin kävellä linja-auto- ja rautatieasemilta, mutta Länsisatamaan on sen verran pitkä matka, että sinne on matkalaukkujen kanssa paras mennä raitiovaunulla tai taksilla.

Matkustaminen Tallinnasta Tarttoon

Tarttoon voi muualta Virosta ja ympäröivistä maista eli Venäjältä ja Latviasta siirtyä niin linja-autolla kuin rautateitsekin. Nykyisin Tallinnan ja Tarton välillä juna on bussia nopeampi, ja kummankin kyydissä matka maksaa noin 10 euroa suuntaansa.

Lux Expressin linja-auto
Tarttoon tulee tiuhaan tahtiin busseja muualta Virosta, etenkin Tallinnasta. Mukavimmat bussit ovat Lux Expressillä, jolta tulee muutama mukava vuoro myös Latvian Riiasta suoraan Tarttoon
Kuva: Peter Forsberg

Linja-autolla Tarttoon

Tarttoon tulee tiuhaan tahtiin busseja muualta Virosta, etenkin Tallinnasta, Pärnusta, Viljandista ja Narvasta. Eniten linjoja eli 1–3 tunnissa kulkee Tallinnan ja Tarton välillä, matka kestää 2,5–3 tuntia ja yhdensuuntainen matka maksaa noin 10 euroa. Mukavimmat bussit ovat Lux Expressillä, joka myös suuntaa Tartosta ja muualta Virosta muihin maihin. Muitakin bussiyhtiöitä on, ja aikatauluja voi katsella ja lippuja varata Tpilet-sivun kautta.

Latvian Riiasta tulee muutama mukava Lux Expressin vuoro suoraan Tarttoon, joten Suomesta voi myös lentää Riikaan ja tulla sieltä bussilla Tarttoon. Muualta Baltiasta on hankalampi päästä suoraan Tarttoon, mutta Lux Expressin busseilla voi saapua Tarttoon myös Venäjältä, Liettuasta, Puolasta ja muualtakin Euroopasta.

Tarton linja-autoasema [kartalla] sijaitsee keskustan uudella puolella, aivan Tarton Kaubamajan lähellä. Sen edustalla on aina takseja, ja jos haluaa linja-autolla muualle kaupunkiin, on sen lähellä pysäkkejä. Lähin on Turu-pysäkki, jolta useita busseja muualle kaupunkiin, ja tämä pysäkki on Väike-Turu-tiellä, torin edustalla. Paljon busseja kulkee Kaubamajan edustalta ja sitä vastapäätä, pysäkiltä nimeltään Kesklinn.

Junalla Tarttoon

Rautatiet ovat tehneet paluun Viroon ja muuallekin Baltiaan, ja nykyisin muun maailman ja Tarton välillä voi matkustaa myös junalla. Tallinnasta junat lähtevät Baltijaam-asemalta, joka on aivan vanhankaupungin vieressä. Junia kulkee aamukuuden ja iltakahdeksan välillä, ja matka kestää 2 tunnista 17 minuutista 2 tuntiin 49 minuuttiin, joten juna on linja-autokyytiä nopeampi. Matkat maksavat vähän yli 10 euroa, ja tietoja voi katsella Elron-sivuilta. Tallinnan lisäksi Virosta voi esimerkiksi Narvasta ja Valgasta matkustaa rautateitse Tarttoon.

Rautatieyhteydet Venäjälle ovat Virosta perinteisiä ja edullisia, ja Tarttoon voi saapua rautateitse myös Pietarista ja sen kautta muualta Venäjältä. Myös Latvian ja Tarton välillä kulkee junia, jotka pysähtyvät Valgassa. PV-sivusto kertoo hinnoista ja aikatauluista.

Raudteejaam eli rautatieasema [kartalla] on parin kilometrin päässä ydinkeskustasta, mutta sieltä pääsee muualle kaupunkiin busseilla 19 ja 20 tai taksilla.

Lennolla (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Helsingistä on noin 50 minuuttia kestäviä lentoja Tarttoon. Hinnat ovat kuitenkin lauttaan ja linja-autoon verrattuna korkeita.

Lentäen Helsingistä Tarttoon ja matka lentoasemalta muualle kaupunkiin

Helsingistä on noin 50 minuuttia kestäviä lentoja Tarttoon, ja suoria lentoja tekee Finnair. Koneita lentää joskus useitakin kertoja päivässä, mutta hinnat ovat lauttaan ja linja-autoon verrattuna korkeita.

Tarton Ulenurme-lentoasemalta [kartalla] on 10 kilometrin matka keskustaan, ja sieltä pääsee helposti minnepäin kaupunkia tahansa. Airport shuttle -tyyppinen Tartalinen kuljetus vie minne tahansa kaupungissa perille asti 5 eurolla. Kyydin voi tilata etukäteen, ja se myös lähtee automaattisesti 20 minuuttia jokaisen lennon jälkeen.

Järjestetyt matkat Tarttoon

Tarttoon voi niin halutessaan tulla myös räätälöidylle pakettimatkalle. Erilaiset matkatoimistot voivat järjestää vaikka pitkän viikonlopun kaupungissa. Joillain matkatoimistoilla on myös suoria kuljetuksia Suomen eri kaupungeista Tarttoon, ja näitä järjestävät etenkin pienemmät paikalliset matkatoimistot.

Esimerkiksi Matka-Pojat tekee neljän vuorokauden matkoja Tarttoon. Kuljetuksia on muualta Suomesta Helsingin satamaan ja Tallinnasta Tarttoon. Neljän päivän matka vaikka joulun tietämissä maksaa 200 euroa, ja kuljetuksia on Etelä-Suomesta aina Vaasasta ja Jyväskylästä asti. Myös Matka-Vekka tekee kaupunkilomia Tarttoon, ja pienemmistä matkatoimistoista Reissureppu tekee neljän vuorokauden kestoisia matkoja Tarttoon.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, Jean-Pierre Dalbéra /Flickr, Jori Samonen /Flickr
2016/08

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti