Booking.com
Särkyneiden suhteiden museo
Särkyneiden suhteiden museo kertoo nimensä mukaisesti päättyneistä ihmissuhteista. Museo on saanut erikoispalkinnon kekseliäisyydestään.

Museoita ja taidegallerioita

Zagrebissa on hämmästyttävä määrä museoita, joihin on miltei poikkeuksetta vain nimellinen pääsymaksu ja jotka nykytaiteen museota lukuun ottamatta sijaitsevat ydinkeskustassa. Gradec-alue kukkulan päällä Pyhän Markuksen kirkon vaiheilla on varsinainen pääkallopaikka museoille, ja toinen hyvä alue museoille on Trg maršala Tita -aukion tienoo.

Huomattava seikka museoihin mieliville on se, että monet niistä ovat maanantaisin kiinni, ja myös se on hyvä pitää mielessä, että ne menevät sunnuntaisin aikaisin kiinni. Torstait ja lauantait ovat joissakin museoissa päiviä, jolloin ne ovat avoinna normaalia pari tuntia myöhempään, mutta kaupungin museoissa on niitäkin, jotka suljetaan lauantaisin normaalia aikaisemmin.

Mimara Museum

Muzej Mimara (Rooseveltov trg 5) sijaitsee Trg maršala Tita -aukion vieressä alueella, jolla on paljon muitakin nähtävyyksiä. Museon kokoelmat ovat taustaltaan hämäräperäiseksi jääneen dalmatialaisen Ante Topić Mimaran museolle testamenttaamia, ja ne muodostavat hyvin korkeatasoisen ja monipuolisen taidekokoelman.

Mukaan mahtuu ikivanhoja lasiesineitä muinaisesta Egyptistä, Rooman valtakunnasta ja muualta, koko joukko persialaisia mattoja 1600-1800-luvuilta ja Ming-dynastian aikaisia vaaseja ja muita esineitä Kaukoidästä. Museossa on myös eurooppalaista sisustukseen liittyvää esineistöä ja koristuksia, hyvä kokoelma eurooppalaista taidetta ja paljon ikoneita Bysantin ajoilta ja muiltakin aikakausilta. Eurooppalaisen taiteen joukossa on Rubensia, Renoiria ja Manet’ta, ja koko museoon tutustumiseen kuluu helposti vähintään kaksi tuntia.

Museo on avoinna hivenen erilaisina aikoina kesällä ja talvella. Sunnuntaisin se on koko vuoden avoinna vain klo 14.00 asti, mutta muuten se on avoinna muina päivinä kuin maanantaisin vähintään klo 10-17. Museo on kiinni Kroatian juhlapyhinä, joita on melkoisesti ympäri vuoden, ja jos museossa haluaa välttämättä käydä, kannattaa verkkosivuilta etukäteen varmistaa, että se on avoinna. Museoon on noin kolmen euron pääsymaksu.

Nykytaiteen museo

Zagrebin keskustan ulkopuolella oikeastaan ainoa varsinainen nähtävyys luonnonnähtävyyksiä lukuun ottamatta on Muzej suvremene umjetnosti eli nykytaiteen museo (engl. Museum of Contemporary Art) (Av. Dubrovnik 17). Museo avattiin vuonna 2009, ja se otti heti paikkansa yhtenä kaupungin merkittävimmistä taidegallerioista. Itse rakennus on merkittävä, sillä se perustuu kroatialaisen abstraktia suuntausta edustavan Julije Kniferin aihelmiin, ja vaikka museoon ei mielisikään sisään, on sen ulkopuolella hyvä käydä ainakin kääntymässä. Museo tarjoaa kenties ainoan syyn tulla vierailemaan eteläiseen Zagrebiin. Tänne pääsee melko nopeasti raitiovaunulinjalla numero 14 (suunta Zaprude ja pysäkki Siget), ja samalle pysäkille voi myös tulla keskustasta raitiovaunulinjalla 7. Hyvin lähelle pääsee myös raitiovaunulinjalla 6 Sopot-pysäkille.

Museon taideanti on lähinnä kroatialaista nykytaidetta, mutta sen kansainvälisiin kokoelmiin kuuluu Dalia, Miroa, Picassoa ja joitain muitakin kaikkein merkittävimpiä modernin ajan taiteilijoita. Myös museon kahvila, kirjakauppa, elokuvateatteri ja konserttisali on hyvä katsastaa, ja esitettävistä elokuvista ja konserteista saa tietoa verkkosivuilta. Museoon on noin neljän euron pääsymaksu, ja se on avoinna ti-su klo 11-18.00 ja la klo 11-20.00.

Naivistisen taiteen museo

Gradec-alueella, monen muun museon ja nähtävyyden naapurissa, sijaitsee Hrvatski nuzej naivne umjetnosti eli Kroatian naivistisen taiteen museo (engl. Croatian Naive Art Museum) (Sv. Ćirila i Metoda 3). Tämä on erinomainen paikka tutustua Kroatian maaseudulta lähtöisin olevaan naivistiseen taiteeseen nimellistä, alle 3 euron pääsymaksua vastaan. Museon tiloissa on mielenkiintoinen ja värikäs kokoelma naivistista taidetta etenkin Slavoniasta, Kroatian myyttisestä sisämaan osasta. Museossa on myös muualta lähtöisin olevaa taidetta, ja kaikesta siellä esillä olevasta saa tietoa verkkosivuilta. Museo on avoinna ti-pe klo 10-18 ja la-su klo 10-13.00.

Särkyneiden suhteiden museo

Hyvin lähellä naivistisen taiteen museota sijaitsee Muzej prekinutih veza eli Särkyneiden suhteiden museo (engl. Museum of Broken Relationships) (Katarinin trg), joka kertoo nimensä mukaisesti päättyneistä ihmissuhteista. Museo on saanut erikoispalkinnon kekseliäisyydestään, ja se onkin hyvin erilainen museokokemus verrattuna siihen, mihin yleensä ollaan totuttu. Museossa on kuten muissakin kaupungin museoissa hyvät englanninkieliset opastukset kroatialaisten rinnalla.

Museoon on alle 4 euron pääsymaksu, ja se on avoinna päivittäin vähän eri aikoihin kesällä ja talvella, mutta aina se on avoinna vähintään klo 9-21.00. Museon kahvila on vierailun arvoinen, ja sieltä saa erinomaista kroatialaista viiniä ja paikallisin herkkuihin kuuluvia hunajalla ja pippurilla maustettuja pikkuleipiä.

Zagrebin kaupunginmuseo

Gradec-alueella sijaitsee myös Muzej grada Zagreba eli Zagrebin kaupunginmuseo (engl. Museum of Zagreb) (Opatička 20). Museo kertoo Zagrebin tarinan keskiajalta nykypäivään. Täällä pääsee nopeasti ja mielenkiintoisesti kärryille siitä, miten Zagreb on vuosisatojen saatossa kehittynyt ja kuinka elämä siellä on muuttunut. Museon kokoelmissa on paljon aseita, asuja ja huonekaluja, ja eräs mieleenpainuvimmista näyttelyistä on kokoelma huonekaluja, jotka "Jugoslavian kansanarmeija" tuhosi Zagrebiin lokakuussa 1991 suunnatuilla iskuilla. Museoon on alle 3 euron pääsymaksu, ja se on avoinna ti-pe klo 10-18, la klo 11-19.00 su klo 10-14.00.

Mestrovic-ateljee

Neljäs hyvä museo Gradecissa on Mestrovic-ateljee (Mletačka 8), jossa kroatian suurin kuvanveistäjä Ivan Mestrovic asui vuosina 1924-42. Tämä myös Splitissä vaikuttanut kuvanveistäjä sisusti talon itse, ja edelleenkin siellä on kodikas tunnelma. Museon antiin kuuluu paljon luonnoksia ja valokuvia ja myös jonkin verran pieniä veistoksia. Museoon on vain reilun euron pääsymaksu, ja se on avoinna ti-pe klo 10-18 ja la-su klo 10-14.00.

Arkeologinen museo

Lähellä Gradecia mutta niin sanotun alakaupungin puolella sijaitseva Arheološki muzej eli arkeologinen museo (Trg Nikole Šubića Zrinskog 19) on erinomainen vierailupaikka niille, jotka ovat kiinnostuneita muinaisista sivilisaatioista, etenkin Egyptistä, etruskeista ja Rooman valtakunnasta. 400 000 esineestä on esillä vain osa kerrallaan, ja verkkosivut antavat englanniksi kattavan kuvan siitä, mitä museossa oikein voi nähdä. Museoon on alle 3 euron pääsymaksu, ja se on avoinna ti-la klo 10-18, to klo 10-20 ja su klo 10-13.00.

Strossmayer-galleria

Alakaupungissa sijaitsee myös niin sanottujen vanhojen mestarien taidegalleria eli Strossmayer-galleria (Zrinski trg 11), joka nimensä mukaisesti esittelee taiteen mestareita 1300-luvulta eteenpäin, monet renessanssiajalta. El Greco, Tintoretto, van Cleve ja Boucher ovat kaikki esillä, ja koko komeuteen pääsee tutustumaan reilun euron pääsymaksua vastaan. Museon ulkopuolella on hyvä kiinnittää huomiota Ivan Mestrovicin Strossmayer-veistokseen, joka on puiden siimeksessä rakennuksen takana. Piispa Juraj Strossmayer oli suuria slaavien puolestapuhujia 1800-luvulla, kun Kroatia ja moni muu slaavilainen maa olivat Habsburgien vallan alla. Hänen mukaansa on nimetty paljon katuja ja aukioita Kroatiassa. Museo on avoinna ti klo 10-19, ke-pe klo 10-16 ja la-su klo 10-13.00.

Muita museoita

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2013/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti