Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Zagreb
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lentokenttäbussi (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Lentoaseman ja keskustan välillä kulkee puolen tunnin välein airport shuttle -nimellä tunnettu bussi. Kyyti kestää 30 minuuttia, ja bussi saapuu Zagrebin linja-autoasemalle (Autobusni kolodvor).

Siirtyminen Zagrebin asemilta muualle kaupunkiin

Zagrebiin saavutaan Suomesta yleensä lentäen, ja sen lentoasemalta on entistäkin helpompi siirtyä bussilla ytimeen. Sieltä voi tulla myös taksilla tai muulla yksityiskyydillä, ja kaiken kaikkiaan matkaan ydinkeskustan tuntumaan kuluu korkeintaan puoli tuntia. Lentokenttäbussi kuten myös muualta Kroatiasta tai Euroopasta kaupunkiin saapuvat bussit tulevat linja-autoasemalle, joka on lyhyen raitiovaunumatkan päässä ytimestä. Linja-autoasemalta kuten myös rautatieasemalta, joka on jonkin verran lähempänä ydintä kuin bussiasema, pääsee helposti myös taksilla minne tahansa Zagrebin alueelle.

Siirtyminen Zagrebin lentokentältä keskustaan

Zagrebin kansavälinen lentoasema (ZAG) [kartalla] sijaitsee noin 12 kilometrin päässä keskustasta. Sieltä on edullisinta siirtyä ytimeen bussilla, taksilla pääsee kohtuuhinnalla minne tahansa Zagrebin alueelle ja myös muita yksityiskyytejä lentoaseman ja muun kaupungin välillä on.

Airport Shuttle

Lentoaseman ja keskustan välillä kulkee puolen tunnin välein airport shuttle -nimellä tunnettu bussi, ja sillä matka maksaa 30 kunaa (eli noin 4 euroa) suuntaansa. Kyyti kestää 30 minuuttia, ja bussi saapuu Zagrebin linja-autoasemalle (Autobusni kolodvor).

Lentokenttäbussi liikkuu nykyään huomattavasti paremmin kuin vielä muutama vuosi sitten, ja aikataulun voi nähdä Plesosta. Lippu ostetaan bussista kuskilta käteisellä, ja on hyvä olla valmiina pienehköjä seteleitä paikallisessa valuutassa.

Linja-autolinja 290

Keväällä 2017 lentoaseman ja keskustan laitaosien välillä alkoi kulkea Zagrebin liikennelaitoksen (ZET) operoima linja-auto, jonka käyttäminen ei kaupunkia tuntemattomalle välttämättä ole kovin helppoa. Se nimittäin kulkee 35 minuutin välein pitkin reittiä, jonka päätepysäkki on Kvaterniko Trg, ja vaikka tämä pysäkki on melko keskeisellä paikalla, pitää sieltä todennäköisesti siirtyä taksilla tai raitiovaunulla muualle kaupunkiin. Kaikkein paras kyyti se on niille, joiden majapaikka on reitin varrella tai jotka voivat siirtyä samaa lippua käyttäen majapaikalle raitiovaunulinjalla 9 tai 17.

Bussiin käyvät normaalit liikennelaitoksen liput, ja nykyään kuskilta voi tasarahalla tai lähes tasarahalla ostaa lipun. Lippuja on myynnissä 30–90 minuutin matkalle ja 60 minuuttia voimassa oleva lippu on sellainen, että sen ostava pääsee todennäköisesti perille asti.

Taksi ja muut yksityiskyydit

Kaikkein helpointa ja myös kalleinta on siirtyä taksilla lentoaseman edustalta minne tahansa Zagrebin alueelle. Mittaritaksi Zagrebin ytimeen maksaa normaalisti noin 100 kunaa, mutta sunnuntaisin, pyhäpäivinä ja öisin hintaa voi tulla 170 kunaa.

Jos haluaa pelata varman päälle tai säästää jonkin verran, on olemassa kuljetuksia, joita voi tilata etukäteen. Kaikkein paras yksityiskyyti on porukoille, jotka eivät mahdu normaaliin taksiin, sillä kahdelle hengelle etukäteen tilattu taksikyyti on usein hintavampi kuin normaali taksi. Jos matkassa on 4–8 matkustajaa, saa minibussin melko kohtuullisella hinnalla. Yhtiöitä, jotka tekevät matkoja lentoasemalta muualle kaupunkiin, ovat esimerkiksi Pleso Taxi, Zagreb Airport Taxi ja City Airport Taxis.

Linja-autoasemalta muualle Zagrebiin

Zagrebin erikoinen linja-autoasemalinja-autoasema sijaitsee jonkin matkan päässä keskustasta ja päärautatieasemasta. Autobusni kolodvor [kartalla] on paikka, jossa on erilaisia palveluita, kuten useita kahviloita ja ruokapaikkoja, ja siellä on myös tavarasäilytys ja lipputiskejä, joilta voi ostaa lipun muualle. Aseman edustalla on pysäkkejä, joilta on raitiovaunuyhteys rautatieasemalle (Glavni kolodvor) ja muualle keskustaan, ja kätevä on päärautatieaseman kautta Trg bana Jelačića -aukiolle kulkeva raitiovaunulinja numero 6. Raitiovaunulinja numero 2 kulkee linja-autoasemalta rautatieasemalle (suunta Črnomerec). Vaikka kartalla matka näyttää varsin lyhyeltä, on rautatieasemalle pitkä ja ankea kävelymatka.

Lipun raitiovaunuun saa parhaiten kioskeilta, joita on pysäkkien yhteydessä, ja myös joistain Tisak-kioskeista saa lipun. Jos matkustaa ytimeen, riittää neljän kunan hintainen lippu, joka on alle 30 minuutin matkoille. Jos matkaa on tätä enemmän, on olemassa 7 kunaa maksava lippu alle 60 minuutin matkoille, 10 kunan lippu alle 90 minuutin matkoille ja vuorokauden voimassa oleva lippu, joka maksaa 30 kunaa. Vuoden 2019 huhtikuun alusta lähtien raitiovaunusta, kuten myös bussista, voi käteisellä ostaa kuljettajalta jonkin verran kalliimmalla lippuja 30–90 minuutin matkoille. Lippu on aina leimattava liikennevälineeseen noustessa, ja lisätietoa asiasta saa liikennelaitoksen sivuilta.

Linja-autoasemalle pääsee ja sieltä voi siirtyä moneen paikkaan niin Kroatiassa ja lähimaissa. Linja-auto on parempi lähes kaikilla muilla matkoilla paitsi jos menee yön yli Splitiin, ja siinä tapauksessa juna on paras liikenneväline. Linja-autolla liikkuminen on edullisempaa kuin junalla, ja monet bussiyhteydet ovat myös junayhteyksiä nopeampia.

Yksi yleinen yhtiö on nykyään Flixbus, jolla pääsee Zagrebiin vaikka Wienistä, Prahasta tai Budapestista.

Yhteyksiä voi katsella linja-autoaseman sivuilta

Glavni kolodvor -rautatieasema
Zagrebiin voi saapua rautateitse paitsi muualta Kroatiasta myös muualta Euroopasta.

Rautatieasemalta muualle kaupunkiin

Zagrebiin voi saapua rautateitse paitsi muualta Kroatiasta myös muualta Euroopasta. Kaikkein yleisintä on saapua yöjunalla Splitistä, ja jos saapuu rautatieasemalle [kartalla], on siellä säilytyslokeroita ja jonkin verran palveluita, mutta asema on viime vuosina tullut epäsiistimmäksi ja palveluiltaan varsin huonoksi. Kaikkein eniten asemaa (Glavni kolodvor) käyttävät zagrebilaiset, jotka paikallisjunilla siirtyvät eri puolille Zagrebia tai laitaosista ytimeen. Aikatauluja Zagrebin ja Splitin välillä voi katsoa rautateiden sivuilta, ja vaikka niissä on lipunvaraus, käytännössä lippu yöjunaan kannattaa ostaa vasta paikan päällä, sillä verkkosivujen kautta ei saa petiä ja lippu voi maksaa tuplasti sen mitä lipputiskiltä ostettuna. Makuupaikka kolmen hengen osastossa maksaa alle 30 euroa suuntaansa, ja juna lähtee iltakymmenen aikoihin ja on Splitissä aamuseitsemän tienoissa.

Rautatieaseman edustalta voi siirtyä raitiovaunulinjoilla 6 ja 13 kohti ydintä, ja pääaukio (Trg J. Jelačića) on aivan kaikkein oleellisimpien vierailupaikkojen kuten Dolac-torin ja Kaptolin vieressä.

Lipun raitiovaunuun saa parhaiten kioskeilta, joita on pysäkkien yhteydessä, ja myös joistain Tisak-kioskeista saa lipun. Jos matkustaa ytimeen, riittää neljän kunan hintainen lippu, joka on alle 30 minuutin matkoille. Jos matkaa on tätä enemmän, on olemassa 7 kunaa maksava lippu alle 60 minuutin matkoille, 10 kunan lippu alle 90 minuutin matkoille ja vuorokauden voimassa oleva lippu, joka maksaa 30 kunaa. Vuoden 2019 huhtikuun alusta lähtien raitiovaunusta, kuten myös bussista, voi käteisellä ostaa kuljettajalta jonkin verran kalliimmalla lippuja 30–90 minuutin matkoille. Lippu on aina leimattava liikennevälineeseen noustessa, ja lisätietoa asiasta saa liikennelaitoksen sivuilta.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Aigars Mahinovs /Flickr, Peter Forsberg
2019/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Teille, joilla on välilennot ja muutenkin kulutatte Zagrebin terminaalissa aikaa. Enpä ole koskaan sellaista moskaa syönyt kuin sekä Spread- että BTA-nimiset syöttölät Zagrebin lentokentällä Kroatiassa huhtikuussa 2017. /juuri palanneena

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti