Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Split
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lentokenttäbussi
Splitin lentoasemalta voi siirtyä muualle kaupunkiin bussilla.

Saapuminen Splitiin ja siirtyminen sieltä muualle

Splitin lentoasemalta on lyhyt matka keskustaan, ja sen voi tehdä niin bussilla kuin taksillakin. Jos Splitiin saapuu lautalla tai katamaraanilla, on satama lyhyen kävelymatkan päässä vanhastakaupungista. Linja-autoasema, jolle voi saapua esimerkiksi Dubrovnikista, on sataman vieressä, ja myös rautatieasema, jolle tulevat esimerkiksi yöjunat Zagrebista, on sekä linja-autoaseman että sataman vieressä. Jos Splitiin saapuu paikallisbussilla lentoasemalta tai Trogirista, on asema melko lähellä vanhaakaupunkia mutta sen verran syrjässä, että joihinkin kaupunginosiin on sieltä paras siirtyä taksilla.

Saapuminen Splitiin

Splitin lentoasema sijaitsee kohtuullisen matkan päässä keskustasta, lähellä Trogiria, ja sieltä voi siirtyä edullisesti paikallisbussilla keskustaan tai sieltä voi myös taksilla hurauttaa nopeasti minne tahansa kaupungin ympäristöön.

Jos Splitiin saapuu muualta Kroatiasta tai lähimaista linja-autolla, on kaupungin keskustassa kaksi eri asemaa, joista toinen on sataman vieressä ja toinen Splitin uusissa osissa, jonne lentokentältä saapuva bussi pysähtyy. Sataman vieressä sijaitsee myös Kroatian eteläisin rautatieasema, eikä sinne tai satamaan saapuvalla ole pitkä matka keskustaan.

Lentoasemalta muualle kaupunkiin

Zračna luka eli Splitin lentoasema [kartalla] (SPU) sijaitsee noin puolen tunnin ja 20 kilometrin bussimatkan päässä Splitin keskustasta. Sieltä voi siirtyä muualle kaupunkiin aamusta iltaan helposti ja nopeasti, ja uusi lauttayhteys, joka kulkee vartissa Splitin kaupunkiin ja jatkaa sieltä Dalmatian saarille, on tuonut uusia tapoja siirtyä lentoasemalta muualle Dalmatiaan.

Julkisen liikenteen linja-autot

Linja-autolinjat 37 ja 38 kulkevat lentoaseman edustalta kohti Splitin uutta keskustaa, ja linja 37 kulkee toiseen suuntaan myös kohti Trogiria. Linjoihin voi nousta tien toisella puolella olevalta pysäkiltä [kartalla], jolloin lähtee Splitiä kohti. Aikataulun molempiin suuntiin voi katsoa lentoaseman sivuilta. Kyyti kestää 35 minuuttia, 25 kunaa maksavan lipun saa kuskilta mutta paluumatkalla voi säästää ostamalla lipun etukäteen linja-autoaseman [kartalla] lippukassalta. Jos hankkii vuorokauden (60 kunaa) tai kolme vuorokautta (150 kunaa) voimassa olevan lipun paluumatkaa varten, pitää sen olla kaikki vyöhykkeet kattava.

Taksi Trg Republike -aukiolla
Taksi on mukavin ja hintavin tapa siirtyä lentoasemalta muualle kaupunkiin. Normaali hinta tätä nykyä on 300 kunaa, joka on noin 40 euroa.

Muut linja-autokuljetukset

Lentoasemalta on myös suoria yksityisbusseja, jotka kulkevat lentoaseman ja keskustan välin. Ne saapuvat ja lähtevät Splitissä päälinja-autoasemalta (Autobusni kolodvor) [kartalla], joka sijaitsee sataman ja rautatieaseman vieressä, muutaman sadan metrin päässä vanhastakaupungista. Bussit lähtevät 20 minuuttia jokaisen lennon laskeutumisen jälkeen, ja lippu, joka ostetaan kuskilta, maksaa 30 kunaa. Tämä on paikallisbussia mukavampi ja joutuisampi kyyti, ja linja-autoasema on lähempänä monia keskustan osia kuin paikallisbussiasema.

Paluumatkalle kohti lentoasemaa bussi lähtee linja-autoaseman laiturista numero 1, ja aikataulun näkee yhtiön sivuilta, kuten tietysti myös asemalla, jolla sen voi jo saapuessa tarkastaa.

Taksi

Taksi on tietenkin mukavin ja hintavin tapa siirtyä lentoasemalta muualle kaupunkiin. Normaali hinta tätä nykyä on 300 kunaa, joka on noin 40 euroa, mutta jotkut yhtiöt, kuten Cammeo tekevät matkoja alle 200 kunalla.

Muita hyviä yhtiöitä, jotka kulkevat lentoasemalle, ovat esimerkiksi Airport Taxi Split ja Taxi Split Airport. Taksilla voi helposti hurauttaa lentoasemalta myös muualle Dalmatiaan, kuten Trogiriin tai Makarskaan, ja yhtiöillä on myös tilatakseja, joihin mahtuu 8 matkustajaa.

Lauttayhteys

Uusi lautta vie vartissa Splitin keskustassa olevaan satamaan. Ongelma siinä on kuitenkin se, että se kulkee vain kahdesti päivässä, aamulla ja illalla, ja näin se soveltuu melko harvoille. Edullisimmillaan lipun saa 50 kunalla mutta kaupan on myös 130 ja 200 kunan lippuja. Liput voi ostaa verkkosivuilta, mutta lautta kulkee vain kesäkuulta syyskuun puoliväliin. Yksi ongelma lautassa on myös se, että se viivästyy helposti, ja etenkin kova merenkäynti voi aiheuttaa ongelmia, joita tosin keskikesällä on luvassa äärimmäisen harvoin.

Splitin linja-autoasemat

Splitissä on kaksi linja-autoasemaa. Niistä toiselle saapuvat pitkänmatkan linja-autot, joita voi saapua esimerkiksi Zadarista, Makarskasta tai Dubrovnikista, ja sille myös saapuvat yksityiset bussit lentoasemalta. Toiselle bussiasemalle saapuu bussilinja 37, joka kulkee Trogirista lentoaseman kautta Splitiin kaksi tai kolme kertaa tunnissa, ja sinne tulee myös busseja muualta rannikolta ja Splitin lähitienoilta.

Pääasiallinen linja-autoasema

Pääasiallinen, pitkänmatkan bussien linja-autoasema on Autobusni kolodvor [kartalla], joka sijaitsee sataman ja rautatieaseman vieressä, muutaman sadan metrin päässä vanhastakaupungista. Sinne saapuu linja-autoja kaikkialta Kroatiasta ja myös Sarajevosta, Mostarista ja muualta entisen Jugoslavian alueelta.

Asemalla on ympäri vuorokauden avoinna oleva wc ja aamusta iltaan avoinna oleva tavarasäilö, ja lisää tavarasäilytyspaikkoja on rautatieasemalla, jossa on lukittavat kaapit. Aseman lippukassoilla on lähes aina jonoja, niin että jos sitä kautta aikoo lähteä muualle, on liput hyvä käydä hakemassa hyvissä ajoin etukäteen. Tietoa lipuista saa myös “information”-luukulta, josta voi kysyä aikatauluista ja lippujen hinnoista.

Sukoišan – paikallisbussien asema

Splitin toinen linja-autoasema, jonne saapuu lähinnä busseja Trogirista ja lentoasemalta, on nimeltään Sukoišan [kartalla]. Se on kävelymatkan päässä vanhastakaupungista ja myös sen vieressä olevista kaupunginosista, ja oikeaa reittiä käyttävä voi kävellä sieltä vanhaankaupunkiin 10 minuutissa. Aseman ympäristössä on jonkin verran kahviloita mutta ei oikeastaan lainkaan ravintoloita, ja sen lähellä on monta valintamyymälää ja useita leipomoita. Sen ohi kulkee kohti keskustaan bussilinjoja, kuten 2, 9, 10 ja 15.

Jos asemalta haluaa kävellä vanhaankaupunkiin tai sen lähelle, kannattaa lähteä isoa katua (Ulica Domovinskog rata), jota pitkin bussitkin kulkevat, ja jatkaa sitä senkin jälkeen kun se muuttaa nimeään (Livanjska). Pian saapuu puistoalueelle, joka aivan vanhankaupungin vieressä, ja jos mielii vanhaankaupunkiin, ei tarvitse kuin kävellä puiston läpi. Jos haluaa kävellä kohti satamaa tai muita sen puolella olevia alueita, kannattaa kävellä Zagrebačkaa pitkin ohi puiston ja kääntyä kadunkin kääntyessä kohti satamaa.

Splitin rautatieasema

Splitin Željeznički kolodvor eli rautatieasema sijaitsee [kartalla] sataman ja päälinja-autoaseman vieressä. Sinne tulee junia lähinnä Zagrebin suunnalta, eikä Zadarista oikeastaan enää tule suoria junia. Jos sinne saapuu, sieltä on helppo kävelläkin vanhaankaupunkiin ja muille pääpaikoille muutamassa minuutissa. Rautatieasemalla on kaapit, joihin voi jättää edullisesti tavarat, ja aivan sen vieressä on paljon kaikenlaista mikä on turistille suunnattua, joten esimerkiksi syömään mielivien kannattaa katsella ensin hintoja.

Satama
Splitissä on ensisilmäyksellä vain yksi satama (Trajektna Luka), mutta se on tosiasiassa monta eri satamaa.

Splitin satamat

Splitissä on ensisilmäyksellä vain yksi satama (Trajektna Luka), mutta se on tosiasiassa monta eri satamaa.

Vanhastakaupungista kauimpana on terminaali [kartalla], jonka viereen saapuu lauttoja Dalmatian saarilta ja myös Dubrovnikista, ja sille saapuvat myös lautat Italian Anconasta. Terminaalissa on lipunmyyntipisteitä, joilta saa lippuja saarille kuten Bračiin, Hvarille ja Korčulaan kulkeville lautoille. Kaikki lautat eivät lähde terminaalin tuntumasta, vaan osa niistä lähtee melko läheltä vanhaakaupunkia. Kun lipun ostaa terminaalirakennuksen lippukassalta, joka on sen takaosissa, kerrotaan laituri, jolta lautta lähtee. Satamassa on karttoja, joihin on merkitty eri laiturit, ja kohti terminaalia kävellessä kannattaa jo kiinnittää huomiota laiturien numeroihin ja myös lauttoihin, joiden kyljessä lukee mihin ne ovat matkalla.

Kaikkein lähimpänä vanhaakaupunkia olevista laitureista [kartalla] lähtevät esimerkiksi Krilon katamaraanit kohti Hvaria ja muitakin paikkoja. Niiden vieressä on lippukassoja, joista voi kysyä aikatauluista ja myös siitä mistä eri lautat ja katamaraanit lähtevät.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 7.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti